GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MAN-lion's coach

#17401 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by MAN-lion's coach »

Bradafilozof wrote:
MAN-lion's coach wrote:Karta kod preprodavaca je vec jednom placena GRAS-u , naravno originalna , i GRAS je tu zavrsio sa prihodom.
Sto se tice prodaje to je prekrsaj koji se tretira zakonom o jrm i treba kazniti kupca i prodavaca na licu mjesta.
Sto se tice falsifikatora to je krivicno djelo i kao takvo se treba tretirati.
koji tačno prekršaj?

dakle ako ja sutra prodam biciklo to je isto prekršaj?

a ispade da je stranica pik je teški organizirani kriminal?

:-)
Ja diskutujem o prodaji kupona javnog gradskog prijevoza na javnom mjestu.
Ljubazno cu te zamoliti posto sam na mob. da potrazis zakon o prekrsajima o jrm Kantona Sarajevo i uocis clan 8. stav 3b i procitas ga , da bi izbjegli nepotrebne, suvisne upadice koje ometaju argumentovanu diskusiju.
Bradafilozof

#17402 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Bradafilozof »

MAN-lion's coach wrote:
Bradafilozof wrote:
MAN-lion's coach wrote:Karta kod preprodavaca je vec jednom placena GRAS-u , naravno originalna , i GRAS je tu zavrsio sa prihodom.
Sto se tice prodaje to je prekrsaj koji se tretira zakonom o jrm i treba kazniti kupca i prodavaca na licu mjesta.
Sto se tice falsifikatora to je krivicno djelo i kao takvo se treba tretirati.
koji tačno prekršaj?

dakle ako ja sutra prodam biciklo to je isto prekršaj?

a ispade da je stranica pik je teški organizirani kriminal?

:-)
Ja diskutujem o prodaji kupona javnog gradskog prijevoza na javnom mjestu.
Ljubazno cu te zamoliti posto sam na mob. da potrazis zakon o prekrsajima o jrm Kantona Sarajevo i uocis clan 8. stav 3b i procitas ga , da bi izbjegli nepotrebne, suvisne upadice koje ometaju argumentovanu diskusiju.
dakle gras se sekira jer preoprodavci karte (ispravne) prodaju na javnim mjestima? ako bi iste nastavili prodavati na mjestima koja nisu javna to bi bilo ok?

malo morgen. grasovci hoće da oni koji su prisiljeni kupiti kartu a ne koriste je, jednostavno samo mogu tu kartu baciti.

a ti sada nastavi sa argumentovanom diskusijom.
MAN-lion's coach

#17403 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Pausalne tvrdnje nicim dokazane doista nisu za bilo kakvu ozbiljnu diskusiju , a najmanje da im se doda prefix argumentovano.
trambusek88

#17404 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Jednostavno KANTON, ne GRAS će uvesti jedinstveni tarifni sistem, prvenstveno radi integracije više (trenutno 2) prevoznika u jedan sistem što je preduslov da ono što ste toliko silno priželjkivali počne da funkcioniše kako treba.
Ali kad nestane kupona, nestaće i mogućnost trgovine kuponima na crnom tržištu i niko neće više moći uzeti kupon ispod cijene.

Budžetskim korisnicima će se naknada za prevoz i dalje uplaćivati uplate na City Card kartice (nije zvanično rečeno ali tako će biti). Uzmi ili ostavi.
Tako je propisano na nivou kantona i kome smeta nek pređe raditi kod privatnika pa nek mu on daje žive pare.
U koliko se do tada poradi na povećanju pouzdanosti i kapaciteta gradskog prevoza, to će biti dobar način i da se koliko-toliko smanje gužve na saobraćajnicama, makar minimalno.

GRAS se mnogo ne sekira za preprodavače, to je zna se čija nadležnost, a karte preuzima kanton i Lupon Venturas i to će za njih biti kraj.

Samom GRAS-u i ne odgovara taj sistem jer postoji mogućnost da će nakon toga biti uklonjeni sa linija za Vogošću, Ilijaš i Kobiljaču, a moraće još veći dio prihoda mjesečnih karata prepustiti konkurentima, tako da ne misli neko da je to GRAS jedva dočekao.
Međutim u KS 2 prevoznika postoje mnogo prije 2013, tako da bi uvođenje tog jedinstvenog sistema kad tad došlo.
dresdener78

#17405 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Vidim da se puno govori o kartama.

Svakako moje mišljenje jeste da tjeranje radnika javnih ustanova itd. da kupuju kupone za javni prevoz NIJE normalno niti solidno. Kada već neko želi tjerati ove ljude da koriste javni prevoz, neka se počinje sa najviših položaja - ponavljam moju ideju:

SVIM MINISTRIMA, KANTONALNIM I GRADSKIM ČELNICIMA I POSLANICIMA SKUPŠTINA GRAS-OV KUPON!

Limuzine neka se prodaju i pare daju za javne kuhinje.

Valja bi smo bili svi vrlo iznenađeni koliko brzo bi se javni prevoz počeo poboljšavati kada bi ove glavonje i guzonje morale da se suočavaju sa posljedicama njihovog (ne)rada.

Čuo sam od mojih poznanika koji rade u GRAS-u kako se ova firma stalno žali zbog 50 godina neremontovane tramvajske pruge, najlošiji dio Ilidža-Nedžarici. Napominjem tramvajske pruge jesu u vlasništvu i nadležnosti KANTONA, Gras ih samo koristi. Nikoga tamo u višim sferama ovo ne zanima, jer niko od tih političara nikad u tramvaj ušao nije. Navodno su pozvali nekog glavonju da se vozika malo sa njima, taj je došao, tramvaj krenuo prema Stupu i Ilidži, drndanje, ljuljanje, udarci, kao brod na nemirnom moru (znamo svi) - glavonja se totalno prepao, blijed, skoro histeričan "we're all gonna die!!!!“

Šta se tih karata tiče, to je stvarno problem koji mora rješiti KANTON. Opet sam čuo da su u GRAS-u postojale računice, ako bi plaćao svako po 1 KM za vožnju, brzo bi bili u plusu i mogli bi i otplaćati sve te strašne dugove. Ali eto, mora 70 posto putnika imati povlastice iz političkih razloga, bez odgovarajućih subvencija naravno.

Svakako NEREALNO je da se nekako uvedu papirne karte koje se plaćaju po broju stanica i tako. To neće niko moći da kontroliše, to je funkcionisalo prije 60 godina, uskotračni tramvaj, motorna kola prikolica, jedan vozač i u svakom vagonu jedan kondukter, taj je prodavao baš karte po broju stanica (odnosno u Sarajevu su postojale zone koliko sam otkrio - Baščaršija-Marindvor, Vijećnica-Marindvor, Marindvor-Dolac Malta (bivša željeznička stanica iza današnjeg Socijalnog)).

Kod papirnih karata je dosta skupa njihova štampa, distribucija, brojanje, evidencija, i to sve. Dakle papirne karte bi trebale ostati kao što sada jesu, samo neka se može za 1,60 KM putovati SAT vremena i neograničeno presjedati tako da se za 1,60 KM može putovati od Alipašinog polja sve do Vogošće ili gore na Mahmutovac.

Plaćanje po broju stanica JESTE izvodljivo sa čip karticama. To sam prošle godine vidio u Poljskoj u gradu Poznań, gdje imaju baš ovo, kombinaciju papirnih karata za one koji rijetko koriste JP, pa za turiste (dnevna, dvodnevna). Lokalna raja može nabaviti čip karticu za gradski prevoz, gdje se mogu "puniti" mjesečni, kvartalni ili godišnji kuponi, ILI punite karticu kreditom kao kod mobitela, i koristite karticu u vozilu kao elektronski novčanik. I plaća se baš po broju stanica. Evo stranice sa njihovim cjenovnikom:

http://www.ztm.poznan.pl/bilety/cennik/

Jednokratna karta važi 10 minuta: 3 zlote (otprilike 1,5 KM)
Jednokratna karta važi 40 minuta: 4,60 zlotih (+- 2,30 KM)
Dnevna karta: 13,60 zlotih (+- 6,8 KM)

Ima dalje mjesečnih, kvartalnih, godišnjih kupona i to čak u kombinacijama za broj stajališta: do 6, 18, 24 stajališta.

I sada onaj elektronski novčanik - plaćanje po broju stanica.

Kada pogledate prvu dugu tablicu, evo šta znači svaka kolumna:
Liczba przejechanych przystanków = broj pre­đenih stajališta
Strefa = zona
Opłata za przystanek = cijena po stajalištu
Opłata za całą podróż * = cijena za cijelu vožnju

Dakle ako neko putuje 1 stanicu, plaća 0,3 KM. Za 6 stanica 1,22 KM, za 10 stanica 1,42 KM, i što više stanica to košta svaka sljedeća manje, od 10 do 20 stanica košta svaka 0,04 KM. Dakle 17 stanica košta 1,7 KM.

Gledao sam pažljivo šta putnici rade, svako koji ovako želi putovati ulazi u vozilo, pritisne čip karticu (ili samo novčanik sa karticom) na elektronski poništivač, na dodirnom ekranu odabere opciju "putovanje po broju stanica" i ovako se prijavi u vozilo. Prije nego što izlazi, opet pritisne karticu na poništivač i taj signalizira da je putnik "odjavljen".

Prema informaciji na toj stranici, ovako se može i presjedati, ako se "prijavite" u sljedeće vozilo do 20 minuta od napuštanja prethodnog, sistem dalje broji stanice od zadnje koju ste proputovali. Ako promašite 20 minuta, onda će sistem brojati opet od 1, dakle plaćate najmanje 0,30 KM.

Revizor jednostavno skenira kartice putnika, ako je neko "neprijavljen" u vozilu i nema mjesečni kupon na kartici, onda to znači da se šverca, ličnu, kazna ili ako pravi cirkus onda se zove policija.

Papirne karte za jednu vožnju ili dnevne se standardno poništavaju kao u Sarajevu i štampa se na nje datum, vrijeme i garažni broj vozila.

EDIT:
Ovako izgleda ona elektronska putnička karta:
Image

i ovako izgledaju poništivači u tramvajima i autobusima:
Image
MAN-lion's coach

#17406 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Rekao si da se karte mogu puniti mjesečno , godišnje ili koliko ti treba.

I kad ja napunim npr. mjesečnu kartu za iznos X da li to znači da se mogu vozati neograničeno kao što je slučaj kod nas cijeli mjesec dana , u svim vozilima i na svim linijama gdje pomenuta karta važi ?
dresdener78

#17407 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

MAN-lion's coach wrote:Rekao si da se karte mogu puniti mjesečno , godišnje ili koliko ti treba.

I kad ja napunim npr. mjesečnu kartu za iznos X da li to znači da se mogu vozati neograničeno kao što je slučaj kod nas cijeli mjesec dana , u svim vozilima i na svim linijama gdje pomenuta karta važi ?
Da, baš tako! Ustvari postoje dvije varijante.
Čovjek puni na karticu mjesečni, kvartalni, polugodišnji ili godišnji kupon, dakle ne direktno "mobitel kredit" u parama nego samo elektronski "certifikat" da je plaćao Gradskom saobraćajnom preduzeću ove pare i može se voziti neograničeno u tom periodu (i tarifnoj zoni). Revizor skenira karticu, a vidim karta validna, sistem sija zeleno, plaćen je mjesečni, traje još samo tri dana, pa će reva putnika ljubazno upozoriti na to. Ali koliko sam gledao cijene nisu baš niske s obzirom na poljske plate. Svakako ono punjenje je moglo biti urađeno na klasičnim šalterima, isto kao na automatima za karte gdje sam vidio posebne neke instalacije, i nisam siguran ali mislim da je moguće i preko interneta plaćati svoj kupon banking karticom, podaci na putničkoj kartici se aktualizuju kada se ta karta prisloni ili na automat za karte na ulici ili na poništivač u tramvaju (jer ti poništivači su stalno on-line povezani sa kompjuterskim sistemom gradskog preduzeća).
Kod ovog elektronskog sistema je prednost da se mogu kuponi kupovati "klizavo", dakle kraj nerviranja s kalendarnim mjesecom, nego recimo od 15. maja do 14. juna, od 3. augusta do 2. septembra...

ILI

Čovjek ima na putničkoj čip kartici onaj napunjen kredit i plaća po stanicama kao što sam naveo jer nebi se njemu kupon isplatio ali može da uštedi dosta para nego da mora kupovati klasične papirne karte (40 minuta za 2,30 KM).

Nešto slično sam i vidio u Rigi u Letoniji, tamo čak i vlasnici mjesečnih kupona imaju OBAVEZU da pritisnu karticu na poništivač/skener kad ulaze, inače se tretiraju kao da se švercaju - tamošnjem "GRAS-u" to služi za pokupljanje podataka o iskorištenosti linija.

Mislim da u mnom navedenom Poznanju (Poznań) neki ljudi imali obje opcije - čovjek može imati svoju mjesečnu/polugodišnju na toj kartici, isto kao neki kredit u elektronskom novcu, dakle kada idu petkom subotom u grad na piće, vlasnik mjesečnog kupona kupi od ovog dodatnog kredita na kartici još svome drugu pojedinačnu kartu (jer drug ne putuje često javnim prevozom) i ta karta je ovako jeftinja nego papirna iz trafike. Za preduzeće je to puno bolje jer su pare odavno plaćene na računu, ne mora se niko sikirati sa prodajom papirne karte i svi zadovoljni.
dresdener78

#17408 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

.
MAN-lion's coach

#17409 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Sve je to super , ali bez uvođenja kaveza na stajalištima , nema ama baš nikakvog konkretnog rezultata.

Ovdje još uvijek je na snazi mentalitet prosječnog našeg čovjeka koji i kad ima kartu traži svađu i neće da je pokaže " u inat"...hajde ga poslije natjeraj da prisloni kartu na očitanje...trebaće dugo vremena.
kakaljin

#17410 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kakaljin »

MAN-lion's coach wrote:Sve je to super , ali bez uvođenja kaveza na stajalištima , nema ama baš nikakvog konkretnog rezultata.

Ovdje još uvijek je na snazi mentalitet prosječnog našeg čovjeka koji i kad ima kartu traži svađu i neće da je pokaže " u inat"...hajde ga poslije natjeraj da prisloni kartu na očitanje...trebaće dugo vremena.
Kod nas se treba uvesti ovaj sistem ali da da se čekira na ulasku i izlasku sa stanice koje bi bile zatvorenog tipa.

Po meni skoro sve stanice bi se mogle zatvoriti i za tramvaje, autobuse, trolejbuse, minibus.

Ako koja bas ne može da se zatvori tu staviš više revizora. I oni rade samo na tim stanicama.
julisiz es grant

#17411 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by julisiz es grant »

Prije 10-ak dana bio sam u Baselu. Od hotela dobiješ karticu koju možeš koristiti za sva sredstva javnog prevoza sve dok si njihov gost. Običan papir da pokažeš, ako ti ko zatraži, a niko mi nije tražio :D Zeleni tramvaji, brzi, nečujni, samo špartaju u svim smjerovima. Auta rijetko ima da voze...svi koriste bicikle ili javni prevoz, savršen-švicarski :D Ljepota :)
dresdener78

#17412 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

julisiz es grant wrote:Prije 10-ak dana bio sam u Baselu. Od hotela dobiješ karticu koju možeš koristiti za sva sredstva javnog prevoza sve dok si njihov gost. Običan papir da pokažeš, ako ti ko zatraži, a niko mi nije tražio :D Zeleni tramvaji, brzi, nečujni, samo špartaju u svim smjerovima. Auta rijetko ima da voze...svi koriste bicikle ili javni prevoz, savršen-švicarski :D Ljepota :)
:thumbup: Drago mi je što si uživao! Svakako u Švici ako se ne varam postoji taj sistem da su u centrima gradova parking mjesta astronomski skupa, što bliže centru to ekstremnije cijene. Često se od toga i sufinansira javni prevoz, jer se mora odabrati - hoćemo li grad sa parkovima, zelenim površinama, ulicama normalne širine, ili jedan ogroman parking i gužvu i beskrajne površine asfalta i betona. Nažalost u trenutnoj situaciji ne mogu zamisliti kako bi "politički" bilo realno da se neko suprotstavi onome statusnom simbolu zvanom automobil koji forsiraju svi političari...

Ja recimo imam sreću da živim u mjestu odakle svaki sat ide voz u glavni grad (63 minuta vožnje), svaka dva sata idu direktni vozovi za Hamburg, Berlin, Budimpeštu, Beč... u gradu funkcioniše relativno solidno javni prevoz, ok vikendom samo svakih 20-30 minuta ali ne propuštaju vožnje i relativno su pouzdani. Dakle ja za mjesečnu kartu plaćam nekih 40 KM i još za voz dok povremeno putujem u prosjeku 40 KM mjesečno. Dok bi za auto uz SVE troškove (osiguranje, registracija, gume, redovni servis, gorivo, parking, rate kredita jer niti ja nemam u ormaru 5 hiljadu eur da kupim neko solidno rabljeno vozilo) bi plaćao oko 350-400 KM preračunato. Trenutno auto ne mam i ne treba mi. Više puta sam ovako radio kalkulaciju. Dakle radije čekam 10 minuta trolu nego da plaćam toliko para koje mogu koristiti na drugačiji način.

Dok u Sarajevu mnogi ljudi NEMAJU izbora jer ako trebaju negdje stići bez auta ne može, javni prevoz ili ne postoji ili ne funkcioniše...
julisiz es grant

#17413 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by julisiz es grant »

dresdener78 wrote:
julisiz es grant wrote:Prije 10-ak dana bio sam u Baselu. Od hotela dobiješ karticu koju možeš koristiti za sva sredstva javnog prevoza sve dok si njihov gost. Običan papir da pokažeš, ako ti ko zatraži, a niko mi nije tražio :D Zeleni tramvaji, brzi, nečujni, samo špartaju u svim smjerovima. Auta rijetko ima da voze...svi koriste bicikle ili javni prevoz, savršen-švicarski :D Ljepota :)
:thumbup: Drago mi je što si uživao! Svakako u Švici ako se ne varam postoji taj sistem da su u centrima gradova parking mjesta astronomski skupa, što bliže centru to ekstremnije cijene. Često se od toga i sufinansira javni prevoz, jer se mora odabrati - hoćemo li grad sa parkovima, zelenim površinama, ulicama normalne širine, ili jedan ogroman parking i gužvu i beskrajne površine asfalta i betona. Nažalost u trenutnoj situaciji ne mogu zamisliti kako bi "politički" bilo realno da se neko suprotstavi onome statusnom simbolu zvanom automobil koji forsiraju svi političari...

Ja recimo imam sreću da živim u mjestu odakle svaki sat ide voz u glavni grad (63 minuta vožnje), svaka dva sata idu direktni vozovi za Hamburg, Berlin, Budimpeštu, Beč... u gradu funkcioniše relativno solidno javni prevoz, ok vikendom samo svakih 20-30 minuta ali ne propuštaju vožnje i relativno su pouzdani. Dakle ja za mjesečnu kartu plaćam nekih 40 KM i još za voz dok povremeno putujem u prosjeku 40 KM mjesečno. Dok bi za auto uz SVE troškove (osiguranje, registracija, gume, redovni servis, gorivo, parking, rate kredita jer niti ja nemam u ormaru 5 hiljadu eur da kupim neko solidno rabljeno vozilo) bi plaćao oko 350-400 KM preračunato. Trenutno auto ne mam i ne treba mi. Više puta sam ovako radio kalkulaciju. Dakle radije čekam 10 minuta trolu nego da plaćam toliko para koje mogu koristiti na drugačiji način.

Dok u Sarajevu mnogi ljudi NEMAJU izbora jer ako trebaju negdje stići bez auta ne može, javni prevoz ili ne postoji ili ne funkcioniše...
:thumbup:
Namjerno sam stavio ovaj post, jer sam znao da ćeš imati neki poučan komentar. Želja mi je da raja kod nas shvate koliko znači učinkovit gradski prevoz, jer sam ga koristio u još par evropskih gradova u zadnjim godinama (Kopenhagen, Lisabon) i uvjerio se iz prve ruke koliko ljudi iz najbogatijih evropskih zemalja ne robuju njegovom veličanstvu automobilu, koji je u Bosni svetinja. Da ne pominjem ljepotu i uživanje putovanja vozom od Zuricha do Basela, koji ide svako sat vremena. Evropljani su davno skontali da se korištenje auta u gradu, pa čak i unutar cijele države, osim što zagađuje okolinu, jednostavno ne isplati.
HomeArt

#17414 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by HomeArt »

trambusek88 wrote:Jednostavno KANTON, ne GRAS će uvesti jedinstveni tarifni sistem, prvenstveno radi integracije više (trenutno 2) prevoznika u jedan sistem što je preduslov da ono što ste toliko silno priželjkivali počne da funkcioniše kako treba.
Ali kad nestane kupona, nestaće i mogućnost trgovine kuponima na crnom tržištu i niko neće više moći uzeti kupon ispod cijene.

Budžetskim korisnicima će se naknada za prevoz i dalje uplaćivati uplate na City Card kartice (nije zvanično rečeno ali tako će biti). Uzmi ili ostavi.
Tako je propisano na nivou kantona i kome smeta nek pređe raditi kod privatnika pa nek mu on daje žive pare.
U koliko se do tada poradi na povećanju pouzdanosti i kapaciteta gradskog prevoza, to će biti dobar način i da se koliko-toliko smanje gužve na saobraćajnicama, makar minimalno.

GRAS se mnogo ne sekira za preprodavače, to je zna se čija nadležnost, a karte preuzima kanton i Lupon Venturas i to će za njih biti kraj.

Samom GRAS-u i ne odgovara taj sistem jer postoji mogućnost da će nakon toga biti uklonjeni sa linija za Vogošću, Ilijaš i Kobiljaču, a moraće još veći dio prihoda mjesečnih karata prepustiti konkurentima, tako da ne misli neko da je to GRAS jedva dočekao.
Međutim u KS 2 prevoznika postoje mnogo prije 2013, tako da bi uvođenje tog jedinstvenog sistema kad tad došlo.
Nekoliko puta potenciraš dvije stvari koje mi se čini ne stoje. Prvo da ako se nekome ne viđa otimanje zarađenog novca za kupon koji mnogima ne treba po više osnova idu u privatni sektor i drugo da će se odlukom kantona da radnici moraju kupiti kupon smanjiti gužve u saobraćaju.

Gotovo sam siguran da bi i osrednji advokat mogao osporiti ovakvu odluku Kantona koja doskriminira jednu grupu radnika u odnosu na drugu i nema nikakvog utemeljenja u zakonu o radu.
Drugo teza da će na silu prodani kupononi smanjiti gužve je potpuno pogrešna i loša procjena jer je razultat ovakve odluke jednaka i možda veća gužva s jedne strane i otvaranje crnog tržišta preprodaje kupone s druge strane.
P308

#17415 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by P308 »

kakaljin wrote:
MAN-lion's coach wrote:Sve je to super , ali bez uvođenja kaveza na stajalištima , nema ama baš nikakvog konkretnog rezultata.

Kod nas se treba uvesti ovaj sistem ali da da se čekira na ulasku i izlasku sa stanice koje bi bile zatvorenog tipa.

Po meni skoro sve stanice bi se mogle zatvoriti i za tramvaje, autobuse, trolejbuse, minibus.

Ako koja bas ne može da se zatvori tu staviš više revizora. I oni rade samo na tim stanicama.
Zatvaraju na C.Vili, Socijalnom, Otoci. Malti...Radovi pocinju u julu. Bas me zanima na sta ce to liciti i kako su sve to isplanirali. Stajalista vape za preuredjenjem i nadam se da se nece samo dijelom obnoviti vec kompletno.
neki

#17416 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by neki »

kakaljin wrote:

Ok...skršiš po 50 hiljada km na zatvaranje svake stanice pojedinačno...kako ćeš spriječiti bilo koga da na tramvajsku stanicu uđe preko pruge, tj na autobusku preko ceste?
Jedino zapošljavanjem po dva revizora na svakoj stanici, sto je izgleda i cilj ove akcije zatvaranja..
MAN-lion's coach

#17417 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Dosli smo do novog zakljucka gdje je zapravo glavni cilj zatvaranja stajalista ustvari zaposljavanje. Zanimljivo.

Sto se tice zatvaranja pojedinih stajalista trenutno najbolja varijanta bi bila i izmjestanje na druge lokacije ukoliko bi se ispostavilo da bi ogradjivanje bilo efikasnije.
dresdener78

#17418 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Postoji kod šina metoda kako spriječiti ljude da prelaze nekako šine gdje ne smiju, ovi protipješački paneli od gume :skoljka:

Image
insaneinthebrain

#17419 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by insaneinthebrain »

onda po sinama lagano, nikakav problem :D
Haris.ba

#17420 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Haris.ba »

Umjesto ove gume, postaviti čelične šiljke. I uvesti uslugu, samo se fakiri voze besplatno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17421 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

obećali su zatvaranje stanica s početkom građevinske sezone
evo saže šesti mjesec nisu ni počeli
privatni bi kapital to još u februaru riješio
Logovan

#17422 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

Haris.ba wrote:Umjesto ove gume, postaviti čelične šiljke. I uvesti uslugu, samo se fakiri voze besplatno.
Ne može naše ništa spriječiti u prelaženju, taman postavio šiljke i žicu i još zapalio vatru. :D
Truba

#17423 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

može ja sam kontao o tome... samo iskopaj dobru rupu i napuni je motornim uljem :D
Thorgerson

#17424 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Thorgerson »

Black swan wrote:obećali su zatvaranje stanica s početkom građevinske sezone
evo saže šesti mjesec nisu ni počeli
privatni bi kapital to još u februaru riješio
Pa i bice privatni kapital?

Zar nije tako receno. Firme ce iskesirati i urediti stanice, zauzvrat ce dobiti reklamni prostor na odredjeni broj godina.
"Mi već nekoliko godina pokušavamo urediti tramvajske stanice na način kako smo to regulisali na Ilidži i Stupu. Za sada imamo u planu izgradnju naplatnih rampi na osam stajališta, na mjestima gdje postoje uslovi za takvo nešto. Određena tramvajska stajališta nemaju neophodne dimenzije da bismo uveli sistem naplatnih rampi. Tu ideju iznio nam je nadavno premijer Konaković, a izgradnju tih rampi će finansirati vjerovatno određene privatne kompanije, uz uslov prostora za reklamiranje na tim stanicama. Potpisat će se koncesioni ugovor s jasno određenim periodom korištenja prava na reklamiranje", istakao je Vatrić za Klix.ba.
Nisi valjda mislio da ce kifla i kompanija od svojih usta odvajati za ovo. :-) :lol:
Truba

#17425 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

mislio sam reći da privatnici ne čekaju početak sezone nego rade kad se može
vjerojatno neko koči od "budžetlija"
Post Reply