kuli1961 wrote: ↑28/08/2024 21:54
Sinoć sam se vratio sa ljetovanja na Kritu, Grčka, mjesto je Santa Marina (Agia Marina), nekih 10-tak km od Hanje (Chania).
Riječ je o paket aranžmanu avionom, hotel sa 4 zvjezdice, stvarno jako dobar.
Neću raspredati o cijenama u granapu, jer mi nije bilo potrebno, pa ih ne znam, već kratko o samo dvije stvari- ležaljke i cijene vanpansionske potrošnje-čitaj kao "cijene u restoranu/kafani".
Ležaljke- moj hotel "izlazi" na plažu, postavljeno je tačno 144 čvrsta suncobrana sa po 2 ležaljke- metalne, vrlo kvalitetne, rekao bih- nove. Ne naplaćuju se, a pristup tom dijelu plaže, kroz hotel, je slobodan. Obišao sam nekoliko obližnjih beach barova- imaju ležaljke/suncobrane, ni oni se ne naplaćuju, jedini uslov je da se "besplatno" koriste je- da se naruči bilo šta sa bara- voda, kava, sok, pivo, bilo šta i nebitno koja je cijena tog pića.
Vanpansionska potrošnja- par puta sam u obližnjem (a ima ih mali milion) fast food-u uzeo giros pitu (izbor mesa je piletina ili svinjetina). Solo giros pita je 4 EUR, a sa koka kolom 6,5 EUR. Kvalitet i kolicina "sadržaja" u giros piti- više nego OK, nemam nikakvih zamjerki.
Espreso kava, koja mi kao pušaču puno znači, je od 2,20-3,80 EUR, zavisno od mjesta gdje se pije. Inače, pravi espreso i poslužen uvijek u porculanskoj šoljici, osim ako se ne naglasi da je "to go".
Sladoled (pominjem ga samo iz razloga što se na ovoj temi o njemu do besvijesti raspredalo)- nije ona sirotinjska kuglica, vec curica na pultu momački zagrabi lopaticom, namaltari /prepuni onu standardnu papirnatu zdjelicu (mislim da ima 1 dl zapremine), jedva pojedem. Cijena je od 2,20-2,40 EUR, kako gdje. Flaširana voda- na svakom koraku, a cijena je od 0,50- 0,70 EUR, boca od 1/2 litre. U restoranu 1l flaširanje vode je izmedju 2-4 EUR.
Kafana/restoran-samo jedan primjer- nas 5-oro odraslih, Taverna Koundurakis, mjesto Argiroupolis, nekih 30- tak km od Hanje, i brdima, poznato po obilju pitke vode, izgleda kao Plitvice, Štrbački buk, itd, zajedno, u malom.. Dakle, naručeno je, pojedeno i popijeno: 1,5 kg janjetine+1 porcija ribe+3 salate+2 puta domaća pogača-7 točenih piva+2 boce vode od 1l,+1 koka kola.. Na kraju, već poznati sistem: "kuća časti", tj uz račun stize 2 dl rakije (loza), sladoled i nekoliko kriški lubenice i dinje..račun je bio 114 EUR. Istina je, nemam razloga da lažem.
Poredeći ljubaznost, gostoprimstvo, odnos prema gostu, bez obzira da li je trošadžija ili nije, tvrdim da su Grci ugostiteljstvo digli na nivo na koji Hrvatska neće doći u narednih 50 godina.
Ovo mi je treće ljetovanje na Kritu, tako da sam vec upoznao neka mjesta koja zaista vrijedi vidjeti, obići. Pored Knososa i Arheološkog muzeja u Irakliu (Heraklionu), ima,naravno još milion drugih lokacija. A ako je ko gurman, svakako preporučujem predio Akrotiri, mjesto Marati, Taverna Rokos- pored svega ostlaog morskog, kraci hobornice sušeni na suncu, pa onda na roštilj...nema dalje. Cijena porcije, obzirom na veličinu krakova je od 12-16 EUR...
Hrvatski Jadran dolazi u obzir za neki produženi vikend, ali za ljetovanje- 7 il iviše noćenja, ne, hvala. Ne dozvoljavam da me za moje pare tretiraju kao stoku i otimaju "iz očiju".