SDA-All about

Post Reply
fosna2014

#17376 Re: SDA-All about

Post by fosna2014 »

Ono proizilazi iz kršćanstva, recimo nedjelja koja biblijski znači prvi dan u sedmici, a ne zadnji, tako da je i tu kontradikcija. Slobodni dan kao takav je preuzet od jevreja riječ Sabbat što znači, parafraziram, mir, slobodan itd. Danas to nema taj značaj, jer se veoma mali broj ljudi "odmara" da bi obavio molitvu, nego više zbog rada tokom sedmice. Neće se valjda kršćani odmarati po njihovom na početku radne sedmice. Nema smisla.

Vremenom je to ušlo u zakon o pravima radnika, tj. da moraju postojati dva dana odmora tj. 40-to satna radna sedmica. Danas ovisi o poslu kad ćeš raditi, i kad imaš slobodan dan.
kamen spoticanja

#17377 Re: SDA-All about

Post by kamen spoticanja »

sigh wrote:
kamen spoticanja wrote: Naravno :) ali zasto bas subota i nedelja za odmor? Nako ?
A fkt :roll: Pa fino sam naznacio da mozda ima neke historijske pozadine medjutim to danas nije relevantno u smislu da je to dan za molitvu nekome. Bilo bi mi uredu da im se da sat vremena, medjutim onda bih takodjer ogranicio slobodu i pravo vjerskih zvanicnika da u javnim govorima koriste rijeci nevjernik, kafir i sl. zbog govora mrznje :)
Govor mrznje svakako je zabranjen, druga stvar je sto se kod nas zakon ne postuje...vjerojatno bi slicno bilo i s satom za dzumu posebno u privatnim firmama ali koncept se mjenja a vremenom cemo poceti i poštovati zakone...valjda
kamen spoticanja

#17378 Re: SDA-All about

fosna2014 wrote:Ono proizilazi iz kršćanstva, recimo nedjelja koja biblijski znači prvi dan u sedmici, a ne zadnji, tako da je i tu kontradikcija. Slobodni dan kao takav je preuzet od jevreja riječ Sabbat što znači, parafraziram, mir, slobodan itd. Danas to nema taj značaj, jer se veoma mali broj ljudi "odmara" da bi obavio molitvu, nego više zbog rada tokom sedmice. Neće se valjda kršćani odmarati po njihovom na početku radne sedmice. Nema smisla.

Vremenom je to ušlo u zakon o pravima radnika, tj. da moraju postojati dva dana odmora tj. 40-to satna radna sedmica. Danas ovisi o poslu kad ćeš raditi, i kad imaš slobodan dan.
Fulash cijeli fudbal opet...nije vazno s koje strane sedmice je nedelja, ona je neradna zbog kršćanskog zakonika...a kapitalisticki je praktično dane odmora sastaviti
Koliko ti je pogrešan pristup shvatit ces kad odes recimo u hrvatsku i tamo kazes, cekaj ba sto vi odmarate nedeljom kad vam je to.prvi dan u sedmici...trebate odmarati petkom i subotom...
ma uostalom jasno ti je.
Sad vec gubim vrijeme
fosna2014

#17379 Re: SDA-All about

Post by fosna2014 »

kamen spoticanja wrote:
fosna2014 wrote:Ono proizilazi iz kršćanstva, recimo nedjelja koja biblijski znači prvi dan u sedmici, a ne zadnji, tako da je i tu kontradikcija. Slobodni dan kao takav je preuzet od jevreja riječ Sabbat što znači, parafraziram, mir, slobodan itd. Danas to nema taj značaj, jer se veoma mali broj ljudi "odmara" da bi obavio molitvu, nego više zbog rada tokom sedmice. Neće se valjda kršćani odmarati po njihovom na početku radne sedmice. Nema smisla.

Fulash cijeli fudbal opet...nije vazno s koje strane sedmice je nedelja, ona je neradna zbog kršćanskog zakonika...a kapitalisticki je praktično dane odmora sastaviti
Koliko ti je pogrešan pristup shvatit ces kad odes recimo u hrvatsku i tamo kazes, cekaj ba sto vi odmarate nedeljom kad vam je to.prvi dan u sedmici...trebate odmarati petkom i subotom...
ma uostalom jasno ti je.
Sad vec gubim vrijeme
To su ti gole činjenice, a ti polazi od čega hoćeš. Ja sam rekao da je na početku bilo tako i da se s vremenom mijenjalo. Druže. Ako je tako kako ti kažeš onda preimenuj nedjelju u petak. :-) Izvorno je kako sam i rekao proizašlo iz kršćanstva i molitveni dan je bio prvi dan u sedmici, a ne kao sad zadnji. Pročitaj koju knjigu više.

Čak sam siguran da 90% kršćana to uopće ne zna, kao što ne znaju da im je zabranjeno jesti svinjetinu po bibliji da se razumijemo.
Lakat Jebić

#17380 Re: SDA-All about

Post by Lakat Jebić »

godina 2003. i pokusaj njemacke drzave da legalizuje rad nedjeljom. proguglajte, pa vidite koliko nema veze s religijom i krscanstvom.

le klerk je kralj, jel ono evropsku konvenciju o ljudskim pravima nazvao medjunarodnom konvencijom, jos u zagradi naglasio da je to pravi naziv, ili ja previse letimicno citam? :D
dzuma se moze naklanjat? :D
Helena2014

#17381 Re: SDA-All about

Post by Helena2014 »

Lakat Jebić wrote:godina 2003. i pokusaj njemacke drzave da legalizuje rad nedjeljom. proguglajte, pa vidite koliko nema veze s religijom i krscanstvom.

le klerk je kralj, jel ono evropsku konvenciju o ljudskim pravima nazvao medjunarodnom konvencijom, jos u zagradi naglasio da je to pravi naziv, ili ja previse letimicno citam? :D
Jašta je
Nije mi se više dalo sa njim ubjeđivati, a ja sam baš mislila kako sam i napisala Europska konvencija o ljudskim pravima koja podrazumijeva

Član 9
Sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti
Svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere: ovo pravo uključuje slobodu da
promjeni vjeru ili uvjerenje i slobodu, sam ili zajedno sa drugima i javno ili privatno, da
manifestira svoju vjeru ili uvjerenje, obredom, propovijedanjem i vršenjem vjerskih
dužnosti i rituala.
skupljac_zeljeza

#17382 Re: SDA-All about

Post by skupljac_zeljeza »

kamen spoticanja wrote: samo zamisli kako bi reagovali ovi neki forumasi kad bi bili u prilici da odlucuju o tome moze li im radnik ici na dzumu ili ne :wink:
Već zamislio. :mrgreen:
It_is_a_Leclerc

#17383 Re: SDA-All about

Post by It_is_a_Leclerc »

Helena2014 wrote:
Lakat Jebić wrote:godina 2003. i pokusaj njemacke drzave da legalizuje rad nedjeljom. proguglajte, pa vidite koliko nema veze s religijom i krscanstvom.

Jašta je
Nije mi se više dalo sa njim ubjeđivati, a ja sam baš mislila kako sam i napisala Europska konvencija o ljudskim pravima koja podrazumijeva

Član 9
Svako ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere: ovo pravo uključuje slobodu da
promjeni vjeru ili uvjerenje i slobodu, sam ili zajedno sa drugima i javno ili privatno, da
manifestira svoju vjeru ili uvjerenje, obredom, propovijedanjem i vršenjem vjerskih
dužnosti i rituala.
Čitajte preambulu Ustava. ;) Usput, kad već imamo čast razgovarati sa Kasimom Trnkom, protumačite nam i onaj princip o jednakosti pred Ustavom i zakonom. I objasnite, šta ćemo sa bh. budistimma, hindustima, šintoistima, sotonistima, zaratustima, vuduistima i drugim potencijalnim vjerama, u svjetlu obaveze ispovjedanje vjere na radnom mjestu ?

Nego, jel ima štogod novoga kod ekipe koja mrtva-ozbiljna napiše - "državni zakon o radu" ?! :)

I kad ćemo više dohakati ovom zulumu da se vrijeme računa po kalendaru koji počinje rođenjem Isusa Krista, neuzubilahi ?!!? Dokle, braćo i sestre ?! Kad možemo da se lijepo ravnamo po hidžretskom kalendaru, kao ostatak naprednog i slobodarskog svijeta ?!
Lakat Jebić

#17384 Re: SDA-All about

Post by Lakat Jebić »

pa nisam sizif
fosna2014

#17385 Re: SDA-All about

Post by fosna2014 »

It_is_a_Leclerc wrote:
Helena2014 wrote:

Jašta je

Član 9
dužnosti i rituala.
Čitajte preambulu Ustava. ;) Usput, kad već imamo čast razgovarati sa Kasimom Trnkom, protumačite nam i onaj princip o jednakosti pred Ustavom i zakonom. I objasnite, šta ćemo sa bh. budistimma, hindustima, šintoistima, sotonistima, zaratustima, vuduistima i drugim potencijalnim vjerama, u svjetlu obaveze ispovjedanje vjere na radnom mjestu ?

Nego, jel ima štogod novoga kod ekipe koja mrtva-ozbiljna napiše - "državni zakon o radu" ?! :)

I kad ćemo više dohakati ovom zulumu da se vrijeme računa po kalendaru koji počinje rođenjem Isusa Krista, neuzubilahi ?!!? Dokle, braćo i sestre ?! Kad možemo da se lijepo ravnamo po hidžretskom kalendaru, kao ostatak naprednog i slobodarskog svijeta ?!
To je ustvari i svrha cijele rasprave. Nema to veze sa jednim satom slobode, koju imaju, nego bi to išlo puno dalje. Po njihovom. Imamo puno prečih stvari.
The BEN10

#17386 Re: SDA-All about

Post by The BEN10 »

It_is_a_Leclerc wrote:Očekujem da predsjedavajući Vijeća ministara bude Haleed Genjac, koji će leomyome zamijeniti budžetom, grlić maternice službenim automobilom, a gnojni vaginalni iscjedak sastancima rukovodstva stranke.
Pa bolje i to nego tvoj Radojica protiv kojeg se kako tvrdiš ne vodi nikakav postupak. :-D
Cherry-Cherry

#17387 Re: SDA-All about

Post by Cherry-Cherry »

To je ustvari i svrha cijele rasprave. Nema to veze sa jednim satom slobode, koju imaju, nego bi to išlo puno dalje. Po njihovom.
Jednom kad se granica pomjeri, tu povratka nema. Slijedi beskonačan niz popuštanja...
JThomas

#17388 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

znam da to ne mijenja pravo i princip, ali stvarno kad bi neki posjetilac sa marsa ovo krenuo čitati rekao bi da svi klanjaju, ili bar jedno 98% svijeta...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#17389 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

kamen spoticanja wrote:
sigh wrote:Problem je sto ta nedelja uopste nije neradni dan tako da bi neki krscani mogli u crkvu. Mozda ima neku historijsku pozadinu ali danas to nema nikakve veze sa molitvom. Nije ovdje uopste problem dzuma i ko moze na nju, ocito je iz ovih postova "zagovornika". :)
Nego zasto su subota i nedelja dani tzv vikenda?
zato što je tekovina moderne civilzacije: radničko pravo, proistekla sa mrskog Zapada. da smo čekali da se Istok sjeti tih gluposti... načekali bi se...
Opetja033

#17390 Re: SDA-All about

Post by Opetja033 »

Cherry-Cherry wrote:
To je ustvari i svrha cijele rasprave. Nema to veze sa jednim satom slobode, koju imaju, nego bi to išlo puno dalje. Po njihovom.
Jednom kad se granica pomjeri, tu povratka nema. Slijedi beskonačan niz popuštanja...
Interesantno. Isti su argument koristili na Jugu kada su zagovarali opstanak ropstva i isti su argument koristili u J. Africi zagovarajuci ostanak aparthejda.

Naravno, kerovi mogu da laju ali ce karavana i dalje prolaziti. Osnovna i zagarantovana ljudska prava muslimanima u ovoj zemlji niko nece krsiti bez posljedica.
Slijedeci korak je potpisivanje sporazuma IZ sa drzavom BiH, bas kao sto su to do sada uradile katolicka i pravoslavna crkva.

@JThomas, znamo svi da procenat nije 98% ali je mnogo veci od ovih nebuloznih 2%. Govorim o dzumi. I naravno o kojem god procentu se radi slazem se sa tobom da to ne mijenja princip i pravo.
Opetja033

#17391 Re: SDA-All about

Post by Opetja033 »

Chmoljo wrote:
kamen spoticanja wrote:
sigh wrote:Problem je sto ta nedelja uopste nije neradni dan tako da bi neki krscani mogli u crkvu. Mozda ima neku historijsku pozadinu ali danas to nema nikakve veze sa molitvom. Nije ovdje uopste problem dzuma i ko moze na nju, ocito je iz ovih postova "zagovornika". :)
zato što je tekovina moderne civilzacije: radničko pravo, proistekla sa mrskog Zapada. da smo čekali da se Istok sjeti tih gluposti... načekali bi se...
Moderna civilizacija = judeokrscansko naslijedje?
Islamska civilizacija i naslijedje = primitivizam? nesto cega se trebamo rijesiti?

Ako cemo se vec igrati besmislenih dosjetki jer ovo sto si napisao nema apsolutno nikakve veze sa samom temom.

Niko ovdje ne trazi da petak bude neradni dan ali itekako je potrebno muslimanima i zakonski omoguciti odlazak na dzumu. Ruku na srcu i da budemo iskreni, ne znam nijednu jedinu osobu koja zeli da ide na dzumu ali ne moze - bilo da radi u drzavnoj sluzbi ili kod privatnika. Medjutim jedno je zakon a nesto sasvim drugo je prepustiti to na volji poslodavcu.
Last edited by Opetja033 on 10/12/2014 08:57, edited 1 time in total.
JThomas

#17392 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

nek' potpišu šta god hoće, u javnom sektoru će se poštivati i zloupotrebljavati, a u privatnom sektoru neće, kao i sva druga radnička prava. problem nije u džumi već u radničkim pravima generalno i postojanju dva paralelna sistema jednog do drugog - najcrnjeg socijalizma i najcrnjeg kapitalizma.
Opetja033

#17393 Re: SDA-All about

Post by Opetja033 »

JThomas wrote:nek' potpišu šta god hoće, u javnom sektoru će se poštivati i zloupotrebljavati, a u privatnom sektoru neće, kao i sva druga radnička prava. problem nije u džumi već u radničkim pravima generalno i postojanju dva paralelna sistema jednog do drugog - najcrnjeg socijalizma i najcrnjeg kapitalizma.
Slazem se, pogotovo oko ta dva paralelna sistema. I kada su radnicka prava u pitanju, negdje ih treba skresati a negdje ih treba jacati (javni sektor vs privatni). Sve u svemu, dobar komentar. Nema se tu sta puno dodati.
antimobb
Location: "Boj se ovna, boj se govna. A kad ću živjeti?" Meša Selimović, Tvrđava.

#17394 Re: SDA-All about

Post by antimobb »

Normalni ljudi sa punim opsegom svojih živih i normalnih ljudskih emocija kao što je savjest, grižnja savjesti i suosjećanje, nakon svega što su napravili od ove države NE BI od sramote imali snage uopće otići na džumu i pogledati u lice onim ljudima na namazu niti građanima na ulici koji ih financiraju.

Ono što normalnim i duševnom živim ljudima predstavlja katastrofu, sa druge strane ove normalnosti, u nekom njihovom paralelnom psihodevijantnom svijetu - duševnim mrtvacima to predstavlja običnu sitnicu: https://www.youtube.com/watch?v=k3T7A6-p6Hc.

Vidim ih kako na džumi i po džamiji rade gimnastiku u prvom safu ispred ljudi koji ih finaciraju plačajući im porez i čiju egzistenciju su uništili - bez imalo stida i srama (bez savjesti): http://mindforums.com/antisocial-personality-disorder
Chmoljo

#17395 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

Opetja033 wrote:Moderna civilizacija = judeokrscansko naslijedje?
Islamska civilizacija i naslijedje = primitivizam? nesto cega se trebamo rijesiti?

Ako cemo se vec igrati besmislenih dosjetki jer ovo sto si napisao nema apsolutno nikakve veze sa samom temom.

Niko ovdje ne trazi da petak bude neradni dan ali itekako je potrebno muslimanima i zakonski omoguciti odlazak na dzumu. Ruku na srcu i da budemo iskreni, ne znam nijednu jedinu osobu koja zeli da ide na dzumu ali ne moze - bilo da radi u drzavnoj sluzbi ili kod privatnika. Medjutim jedno je zakon a nesto sasvim drugo je prepustiti to na volji poslodavcu.
zašto se praviš pametan i guraš mi u usta ono što nisam rekao? nazovi me još saloncem i za danas možeš biti miran. obavio si svoju patriotsku dužnost.
Opetja033

#17396 Re: SDA-All about

Post by Opetja033 »

Chmoljo wrote:
Opetja033 wrote:Moderna civilizacija = judeokrscansko naslijedje?

zašto se praviš pametan i guraš mi u usta ono što nisam rekao? nazovi me još saloncem i za danas možeš biti miran. obavio si svoju patriotsku dužnost.
Pa dobro, sta si zelio reci? U tome i jeste poenta i razlog mog onakvog komentara. Na kraju krajeva i sam sam napisao da se radi o besmislenoj dosjetki.
Sta je pisac zelio da kaze? Da su radnicka prava dosla sa Zapada i da su produkt zapadne civilizacije? U jbt, vidi - topla voda! Ali nazalost nema nikakvih dodirnih tacaka sa onim o cemu se ovdje diskutuje.
antimobb
Location: "Boj se ovna, boj se govna. A kad ću živjeti?" Meša Selimović, Tvrđava.

#17397 Re: SDA-All about

Post by antimobb »

Dok su na Zapadu ljudi živili barbarskim životom bez vode i kupanja u isto vrijeme na Istoku zahvaljujući milosti Allaha dž.š. i pojavi poslanika Muhameda s.a.v.s. arapi su imali civilizaciju. Muhamed s.a.v.s. je uz milost Allaha dž.š. tada od jednog od najprimitivnih naroda na svijetu napravio civilizaciju i civilizirane ljude. Međutim, u jednom momentu historije taj PROGRES je stao i tom momentu gdje su muslimani stali i počeli nazadovati - kršćani i Zapad su preuzeli od muslimana sve što je dobro od običaja i nauke i nastavili sa progresom. Mi današnji ''muslimani'' od Islama imamo samo informacije, a u praksi živimo i ponašamo se PRIMITIVNO, zatucano i zaostalo kao arapi prije pojave Islama i poslanika Muhameda s.a.v.s. Današnji ''muslimani'' umjesto da KORISTE i UPOTREBLJAVAJU Islam za opću dobrobit što mu je i svrha, oni Islam ISKORIŠTAVAJU i ZLOUPOTREBLJAVAJU radi svoji PRIMITIVNIH i suženih interesa što je posebno izraženo u ovoj Stranci, prodavajući tako VJEČNU sreću Ahireta za kratkotrajno i PROLAZNO uživanje na Dunjaluku.

Image
Last edited by antimobb on 10/12/2014 10:02, edited 4 times in total.
kamen spoticanja

#17398 Re: SDA-All about

Chmoljo wrote:
kamen spoticanja wrote:
I sta sad?
Tekovina moderne civilizacije je i poštivanje slobode vjeroispovijesti. ..osim ako univerzalna prava ne pripadaju mrskim muslicima?
I jednoi nije jasno, zasto pravo na dzumu jednog radnika nije radnicko pravo?
skupljac_zeljeza

#17399 Re: SDA-All about

Post by skupljac_zeljeza »

kamen spoticanja wrote: I jednoi nije jasno, zasto pravo na dzumu jednog radnika nije radnicko pravo?
I ne pokušavaj da objasniš ako ne uspiješ u par komentara jer ovaj forum je specifičan.
Chmoljo

#17400 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

kamen spoticanja wrote: I sta sad?
Tekovina moderne civilizacije je i poštivanje slobode vjeroispovijesti. ..osim ako univerzalna prava ne pripadaju mrskim muslicima?
I jednoi nije jasno, zasto pravo na dzumu jednog radnika nije radnicko pravo?
kako rekoh, bezobrazluk na kvadrat.
Post Reply