Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Danas primio 2 paketica (neki sarafcici sa Ebaya) za koje sam uredno platio postarinu kada sam kupovao te stvari.... dolazi postar i kaze dajte mi po 1,80KM po paketu za postarinu
rekoh 'kakvu postarinu pa ja sam platio postarinu'... kaze postar to je od 1 Jula uvedeno. Ne bi meni tesko ja odem do glavne poste i nakon hodanja po salterima (ukupno 6komada) dodjem do direktora.
Direktor kaze '(internom) odlukom BH Poste su propisale za sve pakete iz inostranstva mora se platiti odredjena postarina'.
Jeste li bili sretni kao ja kada su prije mjesec dva uveli pravilo da roba do 300KM nece biti oporezovana i carinjena??? E sad je tu BH Posta da vas odere.
Da li jos nekome kasne/nestaju paketi otkako je krenula odluka o povecanju limita za carinu? Nisam ranije imala problema sa tim.
Sa sportshoes mi nisu stigle patike, oni kazu da je po njihovom trackingu zadnja informacija da su u Bosni ali u posti nema nista. Poslali su zamjenske i ni njih nema. Sramota me se ljudima ponovo javiti. Ne znam do koga je, carine ili poste.
Dva paketa sa iherba nisu dosla i jos jedan manji isto iz Amerike.
Nemam vise volje ni narucivati jer negdje je ocigledno problem i stvari odjednom misteriozno nestaju.
Urbana wrote:Da li jos nekome kasne/nestaju paketi otkako je krenula odluka o povecanju limita za carinu? Nisam ranije imala problema sa tim.
Sa sportshoes mi nisu stigle patike, oni kazu da je po njihovom trackingu zadnja informacija da su u Bosni ali u posti nema nista. Poslali su zamjenske i ni njih nema. Sramota me se ljudima ponovo javiti. Ne znam do koga je, carine ili poste.
Dva paketa sa iherba nisu dosla i jos jedan manji isto iz Amerike.
Nemam vise volje ni narucivati jer negdje je ocigledno problem i stvari odjednom misteriozno nestaju.
ma samo žitra refund i resend.ne mogu naši poštari nakrast kolko kulturan narod svana može poslat... još malo pa neće biti crne liste bez baznije ušljive
Pa vjeruj da se osjecam kao lopov i ne krivim SS uopste jer znam da nije do njih.
Na zalost problem je sto pri osnovnoj narudzbi, kao i iherb, imaju samo tracking do ulaska u zemlju.
A onda pojela maca, ne znam samo da li carinska ili postanska
S ovim informacijama u posti mogu samo poljubiti salter, nema nista na vase ime...dovidjenja.
Urbana wrote:Pa vjeruj da se osjecam kao lopov i ne krivim SS uopste jer znam da nije do njih.
Na zalost problem je sto pri osnovnoj narudzbi, kao i iherb, imaju samo tracking do ulaska u zemlju.
S ovim informacijama u posti mogu samo poljubiti salter, nema nista na vase ime...dovidjenja.
meni treba doći par paketića s ovim našim "trakingom" koje ću ljubazno da odbijem.a za svakog prodavca sam pripremio mail u kojem podrobno opisujem stanje u ovoj lopovskoj kvazidržavi i šta biva sa njihovim pošiljkama ,te im ostavljam na volju da li će se sažalit i vratiti mi pare(a nije uopšte velika cifra ) ili reći "pa nije do nas"(neću otvarat case) .u svakom slučaju,nadam se da će uskoro kod svih pisat "does not ship to baznija"
nasvojuruku2 wrote:
Direktor kaze '(internom) odlukom BH Poste su propisale za sve pakete iz inostranstva mora se platiti odredjena postarina'.
:
Ova je te recenica provalila. Sad znam sigurno da nisi bio u postu a kamal pricao sa nakim direktorom.
"Ova je te recenica provalila"... WTF? malo gramatiku obnoviti
Sto se tice direktora itekako sam pricao i opet cu mu sutra otici ne dobijem li priznanicu / racun za uplacenih 1,80KM. Radje cu i uvijek cu radje sirotinji dati 1,80 nego uhljupima i uhljebima iz BH Poste.
Urbana wrote:Pa vjeruj da se osjecam kao lopov i ne krivim SS uopste jer znam da nije do njih.
meni treba doći par paketića s ovim našim "trakingom" koje ću ljubazno da odbijem.a za svakog prodavca sam pripremio mail u kojem podrobno opisujem stanje u ovoj lopovskoj kvazidržavi i šta biva sa njihovim pošiljkama ,te im ostavljam na volju da li će se sažalit i vratiti mi pare(a nije uopšte velika cifra ) ili reći "pa nije do nas"(neću otvarat case) .u svakom slučaju,nadam se da će uskoro kod svih pisat "does not ship to baznija"
Par takvih "podrobnih" pojasnjenja i definitivno idemo na crnu listu jer k'o da ce Kinez razmisljati ko od kupaca iz BIH ce prihvatiti, a ko vratiti paket. Lakse puknuti global ban na drzavu i cao
Fer bi bio da ti od refunda odbiju cijenu postarine koliko je Kinez platio.
choxnox wrote:
Par takvih "podrobnih" pojasnjenja i definitivno idemo na crnu listu jer k'o da ce Kinez razmisljati ko od kupaca iz BIH ce prihvatiti, a ko vratiti paket. Lakse puknuti global ban na drzavu i cao
Fer bi bio da ti od refunda odbiju cijenu postarine koliko je Kinez platio.
eh,dobro si.mislim,ionako im refund stavljam na dobru volju,al ću spomenit da namire ipak svoje troškove samo da se sve zacrveni
juce napokon nadjem sellera koji salje u bosnu i izvrsim narudzbu... jutros poruka od sellera "our carrier said item has some defect, we're sorry for that. how about we send you refund first?", listing osvjezen, "does not ship to bosnia-herzegovina"...
A i ovi umjesto da stavi da šalje samo sa trackingom u BiH i dodaju jednostavno u shipping price cijenu trackinga oni jednostavno prebace don't shipping to BiH i gotovo. Da to urade nebi više bilo nije stiglo, ovo ono.
tri zalicite stvari narucim i sad ne znam sta je stiglo...za jednu bih eventualno platila 1.80KM, a za ostale /neke stikere/ naravno da ne vrijedi placatti 1.80KM dodatno, mogla sam onda i ovdje kupiti ---i stigla obavijest da je paket u posti i ne znam sta je...
Doslo mi je danas da moram da podignem u posti nesto, na trackingu mi zadnje sto pise je prispjece u dostavnu postu 71001, jel to ona na zeljeznickoj ili? I do kad se moze preuzeti paket, jel do kraja radnog vremena ili ima odredjeno vrijeme nakon kog ne mozes preuzeti?
Last edited by Melo15 on 11/07/2018 12:14, edited 1 time in total.
seketa88 wrote:Jel ovi iz DHL-a kontaktiraju/traže izvod sa paypala uvijek kad je skuplje od 300 i kad se šalje preko njih ili
Ne. Meni je ovo tek prvi put nakon godinu dana. A mjesecno primam nekoliko paketa od DHL, inace je mnozina preko 300KM vrijednosti.
Prvo te nazovu telefonom i posle toga ti posalju email koji sadrzi ovaj formular da ispunis i njima putem emaila vratis;
Evo, mene DHL bas prije 2 minute nazvao i rekli mi da ce probati dostaviti paket danas krajem dana ili sutra rano ujutru. Carina: 0.00KM
Možda je telefon sam bio vrijedniji od 300 pa zato, jer i meni prijatelj reče da njemu uvijek tako šalju iz DHL-a kad je šta vrijednije od 300, pa im on baš tu izjavu i izvod sa paypala proslijedi. Sad ne znam jel to on ide kao fizičko lice ili kao pravno jer ima i neku zanatsku radnju pa je možda zbog toga. Al reče da e zadovoljniji s anjima jer oni kad carine onda poštuju tu vrijednost sa paypal izvoda i ne plaća nikad više od toga, za razliku ove naše carine.
Samo mi cudno sto stalno ponavlja za se placa 1.80 za SVAKI paket koji dolazi iz inostranstva kad to nije tako nego
je samo za posiljke koji nemaju pravi track/trace broj. Evo meni od tada ih dosta doslo (bas danas 7) sa normalnim
track/trace i nisam placao nista.
Vidi problem je u tome što je najviše pošiljki bez track and trace number-a.
Ja recimo volim naručivati sitnice do 3-4 dolara koje ovdje koštaju 10+ KM. Uglavnom u pitanju sitni elektronski dijelovi, dijelovi alata, instrumenti za ispitivanje,....etc
Dosta item-a mi je 0,50 do 1 dolar i sad ja na to trebam dodati još 1.8 KM? Zbog toga više ne naručujem osim ako mi baš eto nije potrebno.
Samo mi cudno sto stalno ponavlja za se placa 1.80 za SVAKI paket koji dolazi iz inostranstva kad to nije tako nego
je samo za posiljke koji nemaju pravi track/trace broj. Evo meni od tada ih dosta doslo (bas danas 7) sa normalnim
track/trace i nisam placao nista.
Imamo trenutno različite naplate. Neko nije platio ništa ni za artikal sa TN, niti za artikal bez TN, neko je platio za obe vrste paketa koliko pročitah na komentarima. Ja kako sam i napisao čekam da mi dođe pa da vidm šta tačno raditi (napišem kada dođe do toga).
Poštar koji radi na reonu kod mene, kaže da ima instrukciju da naplaćuje sve pošiljke, neovisno o TN.
Mislim da ni oni sami ne znaju šta će naplaćivati, a šta ne
Ja narucio na aliexpresu 3 stvari od istog kupca u razmaku 5min. Sad mi dosao samo jedan paketic i imam osjecaj da ce svako malo doci obavijest da idem u postu i dam 1.80KM dok ih ne skupim sve.
made_in_sarajevo wrote:Ja narucio na aliexpresu 3 stvari od istog kupca u razmaku 5min. Sad mi dosao samo jedan paketic i imam osjecaj da ce svako malo doci obavijest da idem u postu i dam 1.80KM dok ih ne skupim sve.
Ja narucivam 90% od stvari kod aliexpress, cudi me da ti nisu sve zajedno u jedan paket poslali.. Tako kod mene bude inace.
E eto, kako ides ti sve u korpu pokupis pa onda platis?
Ja sam sad kupio 3 odvojene jer dok sam nasao u tabelama strane oznake za ove nase koje su ali sve kod jednog lika, cudi me da ni on sam nije stavio sve zajedno.
Dosao mi jos jedan paketic bez postarine, imam bar code i RY pa broj i papir da u posti preuzmem drugi paketic i platim.
Samo ne znam kako kinezima reci da kace vazda brojeve . Ovo sam na aliexpresu uzeo i nisam nikome nista naglasavao, samo klikno i platio i valjda je to do kineza koji salje ako upali stavi broj. Evo vidim china post nije mi.naplaceno,a hong kong post morao sam.platiti danas, vjerovatno je i ovaj drugi sto moram platiti hong kong jer je kod istog kupljeno
seketa88 wrote:
Možda je telefon sam bio vrijedniji od 300 pa zato, jer i meni prijatelj reče da njemu uvijek tako šalju iz DHL-a kad je šta vrijednije od 300, pa im on baš tu izjavu i izvod sa paypala proslijedi. Sad ne znam jel to on ide kao fizičko lice ili kao pravno jer ima i neku zanatsku radnju pa je možda zbog toga. Al reče da e zadovoljniji s anjima jer oni kad carine onda poštuju tu vrijednost sa paypal izvoda i ne plaća nikad više od toga, za razliku ove naše carine.
Naravno da znam da vrijedi vise od 300KM, pa ja sam ga narucio
Ja sam licno prezadovoljan sa DHL, samo sam sa ovim hteo dokazati da DHL se pravo trudi za zadovolji musteriju svoju a i da stvarno
rijetko se desi da nesta mora na carinu. Evo mani se dosli od 01/01/18 26 paketa DHL-om, mnozina njih preko 300KM vrijednosti a da
je ovo prvi put ove godine da nesta ide na carinu. Od mene bogami sve pohvale, da je samo malo jeftinije sve bi mi preko DHL dolazilo.
Citajuci ove tvoje postove , ti pravi svercer nema sta ne narucujes..
Cuj desetci paketa dnevno
made_in_sarajevo wrote:china post nije mi naplaceno
China post Registered Air Mail je 100% dobar track/trace kod uvijek.
Sve ovo drugo (SunYou economic/ China post ordinary/ Singapore Post/ itd itd) nije "registered" i placati ces 1.80KM postaru.
Ovo gore je za aliexpress.
placa li se za Standard International Flat Rate Postage?