Naprotiv bices sve zbunjeniji.
Na forumu moze svako da pise.
Tako da nikad ne znas ko lupa ko prica realno.
Moras vagat
Moderator: anex
Nije glupo jer sam citao vec o tome dosta ali nisam imao priliku vidjeti kako to radi...
Druže ja sam ljetos kupio Hitachi mokai za grijanje u firmi gdje mi je najvažnije bilo da su ljudi educirani i da na jednom mjestu imam sve od kupovine,montaže do servisa roditeljima sam kupio isto uređaj tu kao i mnogim prijateljima sam dao iskrene preporuke jer vidim raja nalijeće na prodavnice bijele tehnike gdje pola ljudi ne zna šta prodaje bitno je da ti uvale više uređaja proizvođač im nije bitan a ne daju ti tehničke informacije i nemaš više nikakvu podršku oni svoje završili što se tiče mokaia pratit ću ga kako se ponaša na temperaturama ispod 0 za sada nemam nikakavih problema nakon 3 mjeseca traženja praćenja foruma sam naišao na nekog ozbiljnog, firma je na Ciglanama, traži Merima isključivo, broj ti mogu poslati u pp.
Moje iskustvo. Na zadanoj 22 sa 3 klime.rovac13 wrote: ↑28/10/2022 12:23 Vise normalnih klima radi bolje.
S tim sto normalne klime lagano griju sa potrosnjom od 200w 300w na vise,po malo doziraju i rasporedjuju toplotu po prostoru.
Problem je ako se 12ka ne moze spustit ispod 800w a 18ka mozda nece ispod 1200w.......onda te dvije klime u minimumu zajedno vuku 2000w struje sto je mozda 8 kw toplote u mininumu.
Usporedbe radi moju kucu 85m2 je fujitsu klima grijala na -25 troseci ne preko 2000w iz uticnice.
Teoretski sa takvim klimama ja bi morao cekat -25 i one bi tek radile u minimumu.
One ce uvijek radit kao stare on/off klime.
Malo kreni pa stani i cekaj.
Za moj ukus.....ja volim kad se uzme vise klima da ima vise snage nego treba......tad rade tiho stedljivo rastereceno..........ali pod uslovom da klime mogu radit sto nizom snagom bez gasenja.
Al malo si dosadan sa tim nekim stavom iskreno... Ako imas sta pametno napisat napisi... Zbog cega se ti i mnogi hranite spamanjem i pravite de pametni nešto bez potrebe? Jel to bit foruma? Ne možeš uživo da se dokažeš pa onda kao dodjes ovdje prcat i srat... Druze opusti se zivota ti ... Nema potrebe da si dignut ko djoko...
Dobio sam vrlo malo informacija pa sam krenuo u potragu i na Google je to sve vrlo škrto osim ovoga, a i ovo prevo sa grčkog. Samo ne razumijem ovo da li SCOP računa u toploj zoni gdje je Grčka ili važi i za hladnu zonu u kojoj je Bosna. Šta ovdje ne bi valjalo u decembru?
Clivet Nativ IZ2-XY-35M/MZ2-Y-35M 12000btu
DC inverter zidni klima uređaj, serija Nativ, R32
Efikasnost hlađenja: 12,000 (2,800~14,200)btu/h
Efikasnost grijanja: 13,000 (2,900~16,300)btu/h
SEER: 6.10 A++ & SCOP: 5.10 A+++
Prijavite SCOP u Toplu zonu
Radne granice: -25°C~+50°C
Turbo mod, Follow Me Mode, 12 internih nivoa brzine ventilatora,
10 nivoa brzine eksternog ventilatora, 6 nivoa brzine eksternog ventilatora (SingleSplit), Sanitarni režim,
Temperaturna kompenzacija, Automatsko pomicanje žaluzina.
Detekcija curenja rashladne tečnosti, funkcija samodijagnoze, upotreba u hitnim slučajevima, automatsko odmrzavanje, nisko ambijentalno hlađenje, filter visoke gustine, filter hladnog katalizatora.
UŠTEDA ENERGIJE: 1W Standby, Sleep Mode.
https://alphaclima.gr/store/product/cli ... -mz2-y-35m
Kakvo pitanje, takav i stav.dgL_ wrote: ↑28/10/2022 13:29Al malo si dosadan sa tim nekim stavom iskreno... Ako imas sta pametno napisat napisi... Zbog cega se ti i mnogi hranite spamanjem i pravite de pametni nešto bez potrebe? Jel to bit foruma? Ne možeš uživo da se dokažeš pa onda kao dodjes ovdje prcat i srat... Druze opusti se zivota ti ... Nema potrebe da si dignut ko djoko...
TopPeryton_ wrote: ↑28/10/2022 16:09 Ma ovo vrijeme je nemoguće za testiranje bilo cega. Kod mene se jedan sprat grije na mits 12ku,nekih 45 kvadrata gotov pa otvorenog prostora, klima nastimana na 24,po termostatu u kupatilu 23.4, ostalo 24.od 25 septembra do 25 oktobra ona sama je potrosila u prosjeku 1.2. KWh dnevno. Nemam iskustva sa klimam, ove godine primoran na njih.
Drugi sprat je malo drugačija prica, grije se 60tak kvadrata, gdje je u 45 kvadrata temperatura varira od 23.1 do 23.8,dok u jednoj sobi se ne moze doci vise od 22.7 i ona je konstantna.Znao sam za taj problem i prije zimske sezone, ta soba ce se zagrijavati dodatno na konvektor.
Sledece godine potpuni prelaz na struju, vjerovatno sa jos dvije klime, da rasteretim sistem a ove kad budu prave hladnoce, pomoci sa peletom.
Racun za struju 108KM,toliko inace i dolazi, prava slika ce doci u januaru.
CLIVET je ustvari MIDEAskupljac_zeljeza wrote: ↑28/10/2022 15:23Dobio sam vrlo malo informacija pa sam krenuo u potragu i na Google je to sve vrlo škrto osim ovoga, a i ovo prevo sa grčkog. Samo ne razumijem ovo da li SCOP računa u toploj zoni gdje je Grčka ili važi i za hladnu zonu u kojoj je Bosna. Šta ovdje ne bi valjalo u decembru?
Clivet Nativ IZ2-XY-35M/MZ2-Y-35M 12000btu
DC inverter zidni klima uređaj, serija Nativ, R32
Efikasnost hlađenja: 12,000 (2,800~14,200)btu/h
Efikasnost grijanja: 13,000 (2,900~16,300)btu/h
SEER: 6.10 A++ & SCOP: 5.10 A+++
Prijavite SCOP u Toplu zonu
Radne granice: -25°C~+50°C
Turbo mod, Follow Me Mode, 12 internih nivoa brzine ventilatora,
10 nivoa brzine eksternog ventilatora, 6 nivoa brzine eksternog ventilatora (SingleSplit), Sanitarni režim,
Temperaturna kompenzacija, Automatsko pomicanje žaluzina.
Detekcija curenja rashladne tečnosti, funkcija samodijagnoze, upotreba u hitnim slučajevima, automatsko odmrzavanje, nisko ambijentalno hlađenje, filter visoke gustine, filter hladnog katalizatora.
UŠTEDA ENERGIJE: 1W Standby, Sleep Mode.
https://alphaclima.gr/store/product/cli ... -mz2-y-35m
Izražava se i u dB!
Prvi minusi će nam sve reći vjerovatno... Ovde od pojedinaca ne možeš doći na red...Peryton_ wrote: ↑28/10/2022 16:09 Ma ovo vrijeme je nemoguće za testiranje bilo cega. Kod mene se jedan sprat grije na mits 12ku,nekih 45 kvadrata gotov pa otvorenog prostora, klima nastimana na 24,po termostatu u kupatilu 23.4, ostalo 24.od 25 septembra do 25 oktobra ona sama je potrosila u prosjeku 1.2. KWh dnevno. Nemam iskustva sa klimam, ove godine primoran na njih.
Drugi sprat je malo drugačija prica, grije se 60tak kvadrata, gdje je u 45 kvadrata temperatura varira od 23.1 do 23.8,dok u jednoj sobi se ne moze doci vise od 22.7 i ona je konstantna.Znao sam za taj problem i prije zimske sezone, ta soba ce se zagrijavati dodatno na konvektor.
Sledece godine potpuni prelaz na struju, vjerovatno sa jos dvije klime, da rasteretim sistem a ove kad budu prave hladnoce, pomoci sa peletom.
Racun za struju 108KM,toliko inace i dolazi, prava slika ce doci u januaru.
Ne vjerujem da se mozes uzdati da ce te klima dobro ugrijati na minus 20 ukoliko nije neki poseban model za skandinavske zemlje poput daikin nordic u pitanju koji vanjsku brze odmrzava, ali kod nas svakako svakako svakih 5 godina imas par dana minus 20. Mislim da ti je dovoljan model od 2.5KW i posto si naveo "kvalitetan" neka bude japanski proizvodjac, daikin, fujitsu, mitsubishi mozda i hitachi. a za klimu moras uvijek imati aternativu ukoliko dodje do nestanka struje, ili agregat ili pecicu na drva koja ce ti pomoci par dana kada bude ispod 20.
Nek ti je sa srećom. Javi nam povratnu kad "upekne" minus.dgL_ wrote: ↑31/10/2022 17:24 Ugradjen LOMO REGULAR DO -22. 18KA I 12KA. 70AK kvadrata .. nije hladno ali mi se za pocetak jako svidja kako rade .. ova 18ka je ozviljba klima, ima zaista veliku moć bez ikakve sumnje .. mislim da bi ovo moglo da radi jako dobro i na niskim temperaturama ... Za sad... Prezadovoljan