GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- thekupus
#17351 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
U gradu poput Sarajeva sasvim je ok da zadnja tura tramvaja prodje u 23:30 kroz centar grada. Ono sto bi nama trebalo je nakon toga, svakih 60 minuta nocni autobus sa zastitarom. Garantujem da bi petkom i subotom bio pun u 00:30 i 1:30, a kasnije bi isto bilo raje, doduse manje. Funkcionirao bi na komercialnoj osnovi i imao bi kamere. To bi znacajno unaprijedilo gradski prevoz.
edit: naravno, mislio sam na liniju koja bi povezivala centar grada sa Dobrinjom, a linija za Vogoscu bi mogla ici jednom u 00:30 i drugi put u 1:30 i to bi bilo dovoljno
edit: naravno, mislio sam na liniju koja bi povezivala centar grada sa Dobrinjom, a linija za Vogoscu bi mogla ici jednom u 00:30 i drugi put u 1:30 i to bi bilo dovoljno
- Thorgerson
#17352 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Naporan si jarane. Al bas.upsy_daisy wrote:Mislim da ti ulažeš više truda u hobi nego u posao ako ga imaš.
Valja to sve popamtiti, upratiti..cccc
Naporan.
-
upsy_daisy
#17353 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ima opcija blokThorgerson wrote:Naporan si jarane. Al bas.upsy_daisy wrote:Mislim da ti ulažeš više truda u hobi nego u posao ako ga imaš.
Naporan.
-
upsy_daisy
#17354 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
vješalica wrote:Vrijeme he da moderacija ukloni tvoj racun koji je kloniran
- O'zone
- Globalni moderator
#17355 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Mislim da je prvenstveno vrijeme da počnete koristiti rijecnik koji je primjeren komunikaciji izmedju sugovornika.
Govoriti nekome da je "kompleksas" i "ne laprdaj" je prvenstveno nepristojno.
@upsy_daisy koliko neko ukaze vremena u privatne stvari je moramo se sloziti njihova stvar a ne tvoja ili moja.Zaključili smo čini mi se poodavno da na temi ima ljudi kojima je gradski prijevoz i transport uopće hobby a vjerovatno isto tako ima na temi i osoba koje rade u GRAS-u. Kako god, njihove informacije koje pišu na ovoj temi su bitne jer kao takve daju potpuniji uvid u stanje u gradskom prevozu.
@upsy_daisy koliko neko ukaze vremena u privatne stvari je moramo se sloziti njihova stvar a ne tvoja ili moja.Zaključili smo čini mi se poodavno da na temi ima ljudi kojima je gradski prijevoz i transport uopće hobby a vjerovatno isto tako ima na temi i osoba koje rade u GRAS-u. Kako god, njihove informacije koje pišu na ovoj temi su bitne jer kao takve daju potpuniji uvid u stanje u gradskom prevozu.
-
upsy_daisy
#17356 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
U pravu si, izvinjavam se za ''ne laprdaj''O'zone wrote:Mislim da je prvenstveno vrijeme da počnete koristiti rijecnik koji je primjeren komunikaciji izmedju sugovornika.
Vezano za Gras kao hobi, i to prihvatam, međutim kada je u pitanju konkretno ovaj nick... mislim da nas sve zavarava i da je to ustvari neko ko je na neki način povezan sa Grasom i zbog toga što je bezveze da nas laže (ako laže) ne mogu da odolim da mu nešto ne kažem svaki put.
-
dresdener78
#17357 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Da objasnim ispočetka, tramvajske šine mogu biti položene ustvari u tri načina:Haris.ba wrote:Dresdener78, na kojoj dubini se radi betonska podloga ispod pruge? I da li je ona neophodna? I kakvo je stranje pruge u Sarajevu. Znam da su od Skenderije do čaršije "remontovali prugu" i da su šine pričvršene za betonsku podlogu. Kakvo je dalje stanje? Ti govoriš da betonska podloga ne valja?
Trenutno na nekim prelazima, npr. u Nedžaričima, pruga potone sigurno 5 cm kad prolazi auto ili tramvaj. Samo čekam da tramvaj iskoči sa pruge.
A dvodjelni tramvaji su ok samo izvan špice. I za neke linije tipa Željeznička stanica - Baščaršija.
A. kao na klasičnoj željeznici učvršćen teren sa drenažom / separacija i ublaživanje vibracija uz pomoć gumenih ploča / tucanik / betonski ili drveni pragovi / čelične šine.
B. ili učvršćen teren sa drenažom / separacija gumenim pločama ili geotekstilijom / izlijevana betonska ploča debela oko 25-30 centimetara / čelične šine pričvršćene šarafama u posebne metalne glave dijelom ubetonirane u ploču / čelične šine,
C. ili još postoji sistem BKV izumljen u Budimpešti, proizvode se posebne armirane betonske ploče sa dva žljebova za poseban tip čeličnih šina, to u Sarajevu svakako nije korišteno.
Sarajevska pruga je izgrađena u kombinaciji tipa A i B, pri čemu tip A (željezničke šine i pragovi) je od Ilidže negdje do Čengić Vile. Do nekih 70tih godina pruga na pragovima je bila sve do Tehničke škole, ali zamijenjena je armiranom betonskom pločom sa šinama, dakle tip B.
Problem je u "kvalitetu" one betonske ploče i načinu njenog remonta, dok pragovi i tucanik se mogu relativno lako zamijeniti na kratkoj dužini bez većeg cirkusa, betonsku ploču moraš izbušiti i ukloniti i zamijeniti je novom. Malo sumnjam šta se tiče kvaliteta radova izvedenih tada jer su neki očevici govorili da su se umjesto standardnih kvalitetnih armiranja koristile istrošene šine onako nekako položene jedna preko druge.... i pitanje je kako stabilno je tlo ispod ove betonske ploče. Imam kući neki tehnički izvještaj koji je napravila jedna češka firma za GRAS negdje prije 15 godina, stanje pruge je već u ono vrijeme ocijenjeno kao "loše / havarijno".
Svakako problem ide dublje ispod pragova, tucanika i betonske ploče, mislim i zbog nefunkcionalne drenaže, i tlo se pretvara u korito puno blata koje nije stabilno i kada svako malo prođe tramvaj sa oko 30 tona težine, cijela tramvajska pruga stalno mijenja svoj položaj. Dakle trebalo bi bagerom ići u dubinu najmanje 1 metar i umjesto gline, blata itd. staviti stabilne materijale (kamenje, tucanik, štrk i ono što omogućava da voda brzo prolazi u dublje slojeve.
To je tačno to što si spomenuo, može svako vidjeti kako na mnogim mjestima šine i sa pragovima potonu za 5-10 cm dok tramvaj prolazi, to znači da donji slojevi odavno nisu stabilni i ne drže u jednom položaju...
Stanje je općenito takvo da tramvajsku prugu Ilidža-Čengić Vila niko nije dodirnuo pedesetak godina (osim tu i tamo zamijenjenog komada šina), vidim na slikama iz šezdesetih kako sve izgleda stalno isto, isti tip betonskih pragova... Pedesetak godina ti svake 3-4 minute prolazi 30 i više tona, to je uradilo svoje. I od Čengić Vile do Marindvora betonska ploča na koju su šine pričvršćene isto je istrošena, raspucana i ko zna šta se nalazi ispod nje.
Evo slike da se vidi koliko je debeli sloj betona:

I evo slike sa neke druge modernizacije - oni otvori jesu upravo drenaža. Teren ispod betona je posebno učvršćen valjacima, i radi se o nekom sitnom kamenju bez gline i drugih materijala koji drže vodu.

- vješalica
#17358 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Haha moram malo se nasaliti dresdener je jan stari zitelj sarajeva koji je zaposlenik koji hoda od kacelarije do kancelarije i kupi dnevne informacije i putemsvojim mnogobrojnih naloga ubacuje vijesti na temu i pravi se francuz tj.ceh....hhh
Sala mala dresdenera za direktorraa!
ovi ostali pedala
nek se pita babicka za nesto u kantonu ko u zmbt
Sala mala dresdenera za direktorraa!
ovi ostali pedala
nek se pita babicka za nesto u kantonu ko u zmbt
-
dresdener78
#17359 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Hahaha hoćeš li dokaza da smo braća Slaveni?man_464 wrote:Ovako sa tucanikom je za nas. Nije trava. Narod bi to uništavao a ne bi niko ni održavao.![]()

Tek završena obnova tramvajske pruge u Pragu, fino su travnjak stavili, lude pare je koštalo... i jedan vozač autobusa je odlučio da će voziti brže na šinama jer je bila na asfaltu gužva
- krakatoa
#17360 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
dresdener78 wrote:Metro u Sarajevu je stvarno naučna fantastika, i nije ustvari ekonomski isplativ:mayab wrote:Na kakav vi METRO uopće pomišljate pored totalno neiskoristenih resursa koji su vec tu na povrsini zemlje , izgradjeni,neiskorišteni, haaalooo , šta je vama !!???![]()
![]()
![]()
Pametan bi to sve iskoristio 100%, i ne bi bilo potrebe za fantaziranjem
Već dugo se pokazuje da metro je efikasno saobraćajno sredstvo za gradove sa +- 1 milion i više stanovnika.
Cijena jednog kilometra podzemne željeznice je otprilike deset puta veća nego kod jednog kilometra tramvajske pruge na površini. I to samo izgradnja kao takva. Ogromni su i troškovi održavanja, jer ne pričamo samo o tunelima i šinama nego i o stanicama, eskalatorima, podzemnim električnim instalacijama, potrošnji struje za osvjetljenje, ventilaciju itd. ... naprimjer u Pragu se metro gradi po otprilike 200 miliona maraka po svakom kilometru što su lude pare.
Kolege forumaši su naveli kako ima u Sarajevu kompliciranih hidroloških uvjeta - tehnika i tehnologija jesu danas već dosta razvinute, samo je pitanje ko bi to plaćao. Naprimjer u Berlinu se stalno suočavaju sa problemom visokih razina podzemne vode koje su i 2-3 metara ispod površine jer Berlin je ustvari izgrađen na močvarama. Radi se to naprimjer tako da se oko gradilišta pumpa u podzemlje tečni azot tako da podzemna voda smrzne i može se betonirati tunel bez rizika poplavljenja.
Sa druge strane, i u famoznom Berlinu (koji je ustvari godinama na rubu bankrota) su sada pokrenuli političkom proklamacijom OFENZIVU TRAMVAJA i jedan od glavnih argumenata jeste da je tramvaj puno, puno jeftinji i finansijski efikasniji nego metro.
Problem troškova održavanja se pojavljuje sada u nekim gradovima Zapadne Njemačke, gdje su u šezdesetim-sedamdesetim godinama izgradili podzemne tramvajske tunele u centrima gradova, ali broj putnika nije dovoljan, troškovi održavanja ogromni i sada dolazi period kada bi trebalo to sve generalno remontovati - za čije pare, to niko ne zna.
Sarajevski tramvaj bi mogao odlično služiti ljudima da se remontuje. Šta se kapaciteta tiče, poznajemo svi kakva je situacija - ako stiže kratki "češki" tramvaj, dvodijelni, onda padaju putnici sa prozora koliko je krcat. U dužem trodijelnom tramvaju je već situacija puno bolja.
Danas jesu standard moderni tramvaji dužine od 30 do 50 metara. Dakle da zamijenjimo jedan dvodijelni tramvaj (+- 20 metara dužine) tramvajem koji ima 40 metara, kapacitet je duplji. I to uz isti interval.
To je ono što sam ja pisao pa me pojedini "strućnjaci" ismijali.
-
kakaljin
#17361 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ovako kod nas se treba uraditi tramvajska pruga od tehnicke skole do ilidže, da se ozeleni taj pojas jer je sve okolo beton.dresdener78 wrote:Hahaha hoćeš li dokaza da smo braća Slaveni?man_464 wrote:Ovako sa tucanikom je za nas. Nije trava. Narod bi to uništavao a ne bi niko ni održavao.![]()
![]()
Tek završena obnova tramvajske pruge u Pragu, fino su travnjak stavili, lude pare je koštalo... i jedan vozač autobusa je odlučio da će voziti brže na šinama jer je bila na asfaltu gužva
ali bez ovih tragova tockova
- Thorgerson
#17362 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Mislim da je suludo pricati o metrou, ako prugu nismo zamjenili 50-60 godina.
Ako nismo napravili ni 10% cesta ucrtanih prije 40 godina.
Ako zaobilaznicu pravimo 10 godina.
Itd.
Metro u Sarajevu je bukvalno bajka.
Ako nismo napravili ni 10% cesta ucrtanih prije 40 godina.
Ako zaobilaznicu pravimo 10 godina.
Itd.
Metro u Sarajevu je bukvalno bajka.
- man_464
#17363 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Kad se ima vremena zašto da ne. Kada sad krene juni i juli sa rokovima more vala i varioban ili ULF (Ultra low floor tramvaj) proraditi neću ga moći pratiti. Ne mislim se opet ponavljat.upsy_daisy wrote:Mislim da ti ulažeš više truda u hobi nego u posao ako ga imaš.
Hvalavješalica wrote:Decko je rekao da je student
kakvih sve kompleksasa ima to je za ne povjerovat
Da, ali mislim da sada i polasci iza 23 i 30 u 23:42 i 23:54 idu isto skroz do kraja pa do remize. Kažem mislim. NIsam siguran.perfect_guy wrote:ti polasci u 23:30 su uvijek i išli skroz na suprotnu stranu pa u remizu
Drugi dan u Sarajevu bi ovo neko uradio.dresdener78 wrote:Hahaha hoćeš li dokaza da smo braća Slaveni?man_464 wrote:Ovako sa tucanikom je za nas. Nije trava. Narod bi to uništavao a ne bi niko ni održavao.![]()
![]()
- perfect_guy
#17364 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ne bi bilo lošeman_464 wrote:Da, ali mislim da sada i polasci iza 23 i 30 u 23:42 i 23:54 idu isto skroz do kraja pa do remize. Kažem mislim. NIsam siguran.perfect_guy wrote:ti polasci u 23:30 su uvijek i išli skroz na suprotnu stranu pa u remizu
- man_464
#17365 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
O'zone wrote:Mislim da je prvenstveno vrijeme da počnete koristiti rijecnik koji je primjeren komunikaciji izmedju sugovornika.
Pošto nema drugog načina:
Možda me neki i prepoznaju po rukopisu

upsy_daisy wrote:Mislim da ti ulažeš više truda u hobi nego u posao ako ga imaš.
- thekupus
#17366 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
zamisli sad da se ne bavis GRAS-om, ovo bi sve desetke bileman_464 wrote:upsy_daisy wrote:Mislim da ti ulažeš više truda u hobi nego u posao ako ga imaš.
Sala naravno, samo nastavi kao do sad
- man_464
#17367 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
More bit. Hahahaha.

- BHF_Manijak
#17368 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Sta je ba sa Dresdenerom, je li ziv covjek? Uvijek sam volio procitati njegove opaske na temama o gradskom prevozu, ali vidim u zadnje vrijeme nema covjeka ili ga ja nisam upratio? 
- thekupus
#17369 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Jah, fakat ga nema dugo, jedno 10 sati vecBHF_Manijak wrote:Sta je ba sa Dresdenerom, je li ziv covjek? Uvijek sam volio procitati njegove opaske na temama o gradskom prevozu, ali vidim u zadnje vrijeme nema covjeka ili ga ja nisam upratio?
- BHF_Manijak
#17370 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ne pratim fakat, onako mi naumpade co'ek, pa rekoh da vidim je l' ziv. 
-
black_noke
#17371 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Zna li iko raspored komercijala prema hrasnici subotom? I vozi li i centro tu liniju? Da vidim koji ni polazak vise odg
- trambusek88
#17372 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
GRAS
Hrasnica: 5:50, 7:50, 9:50, 11:50, 13:50, 15:50, 17:50, 19:50, 21:50
Vijećnica: 6:50, 8:50, 10:50, 12:50, 14:50, 16:50, 18:50, 20:50, 22:50
Centrotrans
Hrasnica: 6:00, 8:00, 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 22:00
Vijećnica: 7:00, 9:00, 11:00, 13:00, 15:00, 17:00, 19:00, 21:00, 23:00
U GRAS-ovim je karta 1,60KM, a u Centrotransovim je bila 2,50KM mislim da su sad spustili na 2,00KM al nisam 100% siguran.
Hrasnica: 5:50, 7:50, 9:50, 11:50, 13:50, 15:50, 17:50, 19:50, 21:50
Vijećnica: 6:50, 8:50, 10:50, 12:50, 14:50, 16:50, 18:50, 20:50, 22:50
Centrotrans
Hrasnica: 6:00, 8:00, 10:00, 12:00, 14:00, 16:00, 18:00, 20:00, 22:00
Vijećnica: 7:00, 9:00, 11:00, 13:00, 15:00, 17:00, 19:00, 21:00, 23:00
U GRAS-ovim je karta 1,60KM, a u Centrotransovim je bila 2,50KM mislim da su sad spustili na 2,00KM al nisam 100% siguran.
- Nisrin
#17373 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
.
Last edited by Nisrin on 18/12/2016 12:40, edited 1 time in total.
- studiorum_tuzlaensis
#17374 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Obično UV svjetlo koje registruje zaštitni žig koji se inače ne vidi pri normalnom osvjetljenju.Nisrin wrote:Kako ide ono ocitavanje karata na Ilidzi??? Je li aparat detektuje i broj kupona i broj iskaznice ili jedno od to dvoje?
Kolegica je pokusala uci sa falsifikatom i nije uspjela, doduse nije ni znala da je plagiran, jer ga je kupila od nekog svercera za 45KM...
-
MAN-lion's coach
#17375 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nijedno od navedenog.Nisrin wrote:Kako ide ono ocitavanje karata na Ilidzi??? Je li aparat detektuje i broj kupona i broj iskaznice ili jedno od to dvoje?
Kolegica je pokusala uci sa falsifikatom i nije uspjela, doduse nije ni znala da je plagiran, jer ga je kupila od nekog svercera za 45KM...