BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

GOLDZEN

#17351 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by GOLDZEN »

Seawolf wrote: 16/02/2024 17:52
GOLDZEN wrote: 16/02/2024 17:34 Nakon malo više od 20h provedenih na aerodromu Sarajevo, američki C17 poletio je danas iz Sarajeva oko 4:07. Trenutno se kreće prema bazi Ramstein. Vrlo vjerovatno utovar sa naše strane. Bilo je neko kretanje paleta sinoć na aerodromu nakon slijetanja ali kamere su se gasile par puta.
Lijepo si ga upratio ....

Image

Interesantno je da je, dok je letio iz SJJ za RMS, izbjegao da leti kroz zračni prostor Austrije.

Jesi li vidio sa kojeg je aerodroma doletio u Sarajevo?
Izrael ili Jordan. Transponder uključen neposredno pred izlazak iz zračnog prostora Jordana. Vjerovatno veoma duga misija pa je posada odmorila u Sarajevu. Iskreno mislio sam da će za Poljsku ići.

https://x.com/blackswanadria/status/175 ... 72533?s=20
anelsol

#17352 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

GOLDZEN wrote: 16/02/2024 14:24
anelsol wrote: 16/02/2024 13:07
GOLDZEN wrote: 16/02/2024 11:41 TRZ

Image

Image
Dosta zapakovane robe. Izgleda da ovi RPG-ovi imaju dobru prođu na tržištu.
Možda me vara ugao pod kojim je slika napravljena ali ne bih rekao da su ovo sanduci za njihov RPG. Barem ne sve od ovoga. TRZ isto tako radi i sanduke za druge kompanije NI. Evo primjer pakovanja RPG-a:

Image
U pravu si. Ovi sanduci su uski i duguljasti. Vjerovatno za neke rakete.
Peacean

#17353 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Peacean »

Da nije kutija za 155-ice?
GOLDZEN

#17354 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by GOLDZEN »

My 50 cents je da je ovo namijenjeno Pretisu. Slika ilustrativne prirode.

Image
anelsol

#17355 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Peacean wrote: 16/02/2024 18:23 Da nije kutija za 155-ice?
Mislim da nije. Ovako odprilike izgledaju sanduci za granate

Image
dragonz

#17356 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by dragonz »

TRZ Hadžići najviše prave sanduke za granate - Pretis i taj posao su dobili kad je lažov Ismo Hebibović postao dole direktor.
Crteži i tehnologija za izradu okova ovih sanduka je iz Zrak-a.

P.S. sanduci su prazni naravno.
dragonz

#17357 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by dragonz »

drndalo wrote: 14/02/2024 13:27 KADA su prodate ? Ima li 2 decenije ili manje ?
Zar Irak nije baš od Bratstva kupio licencu za D-30 ?
Da li je poslije rata BRATSTVO/TMiH ili kako se već to NEŠTO zove, NAPRAVIO i jednu novu 155 mm ?

Što se tiče Srbie, ako ne znaju bušiti, platiće (ili su platili) i neko će ih već naučiti. Nisu mazl.. ovaj, Bošnjaci.

Zadnjih 17 haubica 122mm D-30 su kupili amerikanci 2017.godine kada su ih isporučili Afganistanu jer je Zrak dd Sarajevo radio komplete nišanskih sprava a mogu se online naći i fotografije tih niš.sprava kao i jedna haubica koju su talibani zarobili od amerikanaca.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#17358 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PreWiBa »

Izvinjavam se, ali šta priča jučer onaj ministar?

Razumijem da BiH ima kakvu-takvu vojnu industriju, ali sigurno nismo lider u regionu, sa Srbijom koja proizvodi puno više.
anelsol

#17359 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

sehohari wrote: 16/02/2024 19:43 Izvinjavam se, ali šta priča jučer onaj ministar?

Razumijem da BiH ima kakvu-takvu vojnu industriju, ali sigurno nismo lider u regionu, sa Srbijom koja proizvodi puno više.
Malo Zukan baca bombe. Ako se izuzme Turska, na Balkanu mislim da Bugari imaju najjaču vojnu industriju.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#17360 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PreWiBa »

anelsol wrote: 16/02/2024 20:21
sehohari wrote: 16/02/2024 19:43 Izvinjavam se, ali šta priča jučer onaj ministar?

Malo Zukan baca bombe. Ako se izuzme Turska, na Balkanu mislim da Bugari imaju najjaču vojnu industriju.
Ma dobro, pod regijom je ja mislim prije svega mislio područje bivše Jugoslavije.
GOLDZEN

#17361 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by GOLDZEN »

sehohari wrote: 16/02/2024 20:42

Ma dobro, pod regijom je ja mislim prije svega mislio područje bivše Jugoslavije.
I u tom slučaju ne stoji ono što je rekao. Kao i što anelsol kaže Zukan je bombaš u slobodno vrijeme što se vidi i čuje na svakom intervju kojem prisustvuje.
anelsol

#17362 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

GOLDZEN wrote: 16/02/2024 20:55
sehohari wrote: 16/02/2024 20:42

I u tom slučaju ne stoji ono što je rekao. Kao i što anelsol kaže Zukan je bombaš u slobodno vrijeme što se vidi i čuje na svakom intervju kojem prisustvuje.
Ma ti naslovi "najjači u regiji", poređenje sa Srbijom ili nekom drugom zemljom je višak u medijskom prostoru na koji se pale mase. Proizvodimo to što proizvodimo. Evo npr niko od medija nije prenio, ili barem ja nisam upratio da je npr. izvoz vojne opreme 2023 godine u odnosu na 2022 porastao za oko 30 %, što je realno ogroman porast. To govori i da su prizvedene količine vjerovatno slične tom procentu, što je ogorman uspjeh, i to bez bilo kakve pomoći države. E sad sve to u okolnostima kada je generalno izvoz iz BiH pao za 4,4 %. Niko nije prenio da je za godinu dana broj zaposlenih u toj branši povećan za 1000 do 1500 ljudi. I tako dalje. Ljudi se kod nas pale na takve zapaljive naslove, a političari to obilato koriste. I onda upratiš da je podrška od države za NI 4 miliona maraka, što nije ni četrdeseti dio npr. podsticaja za poljoprivredu ili neke budžetske stavke. Umjesto da se iskoristi moment i uloži u NI lupam 50 miliona maraka u proširenje kapaciteta, inovacije, nove proizvode, mašine, ti to sve prepuštaš stihiji i tržištu. U odnosu na NI ova vlada se nimalo drugačije ne ponaša od Novalićeve vlade.
drndalo

#17363 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

dragonz wrote: 16/02/2024 19:16
drndalo wrote: 14/02/2024 13:27 KADA su prodate ? Ima li 2 decenije ili manje ?
Zar Irak nije baš od Bratstva kupio licencu za D-30 ?
Da li je poslije rata BRATSTVO/TMiH ili kako se već to NEŠTO zove, NAPRAVIO i jednu novu 155 mm ?

Što se tiče Srbie, ako ne znaju bušiti, platiće (ili su platili) i neko će ih već naučiti. Nisu mazl.. ovaj, Bošnjaci.

Zadnjih 17 haubica 122mm D-30 su kupili amerikanci 2017.godine kada su ih isporučili Afganistanu jer je Zrak dd Sarajevo radio komplete nišanskih sprava a mogu se online naći i fotografije tih niš.sprava kao i jedna haubica koju su talibani zarobili od amerikanaca.
Samo da se osvrnem na ovo, i da pojasnim da ovo nije dobro citirano, te da ovo izjavio ja NISAM.

Ovo je bilo pitanje postavljeno meni nakon mojih natpisa prije toga.
Hrmpallier

#17364 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

Ja sam pitao
argyle

#17365 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by argyle »

Military Production Min. discusses coop. with Ambassador of Bosnia and Herzegovina

Image
Minister of Military Production Mohamed Salah Eddin Mostafa yesterday met with Ambassador of Bosnia and Herzegovina to Egypt Sabit Subašić for scientific research co-operation talks.

The minister presented the manufacturing, technical and technological capacities of the companies and units affiliated to the Military Production Ministry.

Mostafa said his ministry is developing the work of its affiliates with moderntechnologies while expanding the range of products for civilian and military use and improving their quality and their global competitiveness.

The minister went on to say that he firmly believes in the importance of linking scientific research to industry as the key to developing military and civil industries and solving problems in manufacturing operations.

Mostafa referred to the Technological and Scientific Excellence Centre which is affiliated to the Military Production Ministry which is concerned with research and development to boost production.

For his part, Sabit Subašić hailed the Egyptian military production ministry and its affiliated company as the cornerstone for military manufacturing in Egypt and one of the country’s most important industrial arms.

He expressed his eagerness on strengthening co-operation between the Bosnian Embassy in Cairo and the Military Production Ministry to boost mutual economic and commercial ties between both sides.

IZVOR: Egyptian Gazette
Hrmpallier

#17366 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

Oboren američki dron MQ-9
.......
Pretpostavlja se da je dron oboren projektilima lokalne proizvodnje Bareq-1 i Bareq-2. Projektili nalikuju iranskoj liniji projektila Sayyad, koji se koriste na mnoštvu osnovnih sistema protuzračne odbrane, uključujući nedavno testirani sustav Shahid Arman i sistem protuzračne odbrane Khordad-15. ".

Jemen !!!🤯🤯🤯. Jooooj ljebe 😖😖😖

Onda se sjetim palestinskih home-made raketa, dođe mi muka.
Last edited by Hrmpallier on 21/02/2024 22:16, edited 1 time in total.
hamdi

#17367 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by hamdi »

]Evo i Ginex najavljuje nova zaposlenja. :-D :bih: :thumbup:

https://www.klix.ba/biznis/privreda/resorni-ministar-najavio-zaposljavanja-u-gorazdanskom-ginexu-planirana-133-nova-radnika/240220137
anelsol

#17368 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Turci razvili biznis u BiH, prihodi narasli na 40 miliona KM

Kompanija je ostvarila za 8 miliona KM bolji rezultat nego godinu ranije
Kompanija Pobjeda-Rudet Goražde ostvarila je u prošloj godini ukupne prihode od 40 miliona KM.

To je značajan rast u odnosu na godinu ranije kada su prihodi iznosili 32,5 miliona, izvještava BiznisInfo.ba.

Najveći dio prihoda ostvaren je od izvoza na strana tržišta. U isto vrijeme su rasli i rashodi, pa je dobit tek blago narasla sa 4,8 na 5,5 miliona KM.

Vlasnik goraždanske kompanije je turska firma Kirlioglu Kimya Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi.

Pobjeda-Rudet d.d. Goražde je kompanija sa poznatom industrijskom tradicijom u proizvodnji inicirajućih sredstava za civilnu upotrebu. Firma proizvodi detonatore, detonirajuće štapine i kapisle.
Bosniak_WarriorX

#17369 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bosniak_WarriorX »

Image
ImageMašinski fakultet Sarajevo
Bosniak_WarriorX

#17370 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bosniak_WarriorX »

https://www.biznisinfo.ba/u-fbih-bi-uskoro-trebala-krenuti-proizvodnja-borbenih-vozila/
anelsol

#17371 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Bosniak_WarriorX wrote: 22/02/2024 10:19 https://www.biznisinfo.ba/u-fbih-bi-uskoro-trebala-krenuti-proizvodnja-borbenih-vozila/
U Vitezitu mogu samo niknuti stambeno-poslovne zgrade, ako se Zubak, inače trgovac oružjem, ikada upiše kao vlasnik na nekretninama koje su sada upisane kao državno vlasništvo. Ta firma je opljačkana, a Zubak koji je sve to kupio, kupio je najvjerovatnije parama koje je dobio za isporuku granata Ukrajini koja se nikada nije desila, o čemu se vodi međunarodna istraga. O tome je detaljno izvještavao Žurnal.
plavi_E

#17372 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by plavi_E »

Bosniak_WarriorX wrote: 22/02/2024 10:19 https://www.biznisinfo.ba/u-fbih-bi-uskoro-trebala-krenuti-proizvodnja-borbenih-vozila/
Treba napomenuti da je intervju dala osoba koja je izjavila da joj je neko krivotvorio potpis i ukrao milione ukrajinskog avansa za minobacacke granate kojeg je doticni primio. Na kraju ni granata ni para. Posto su to ipak pare od EU pokrenuta je istraga gdje su EU pare.

Interesantna je i tvrdnja doticnog da su pripremili tehnicku dokumentaciju od najboljih firmi za kompozitna raketna goriva treba reci da u Srbiji svako malo nesto eksplodira u proizvodnji raketnih goriva. Srbija po svemu sudeci nema validnu licencu i tehnolosku dokumentaciju za proizvodnju tih raketnih goriva nego izgleda proizvode po "domacem receptu". A doticni svercer pijacarskog mentaliteta tvrdi da je dobio tehnolosku dokumentaciju od najboljih firmi. :-)

Licenca i tehnoloska dokumetacija za proizvodnju raketnih goriva po NATO standardu nije toliko skupa ali izgleda da se ne prodaje tako lako. Berko Zecevic je vitezitovu licencu i tehnolosku dokumentaciju za proizvodnju tih kompozitnih goriva procjenio na oko 10 mil. KM. Zubak je kupio Vitezit bez te licence i tehnoloske dokumentacije. Vlada Pederacije je danas vlasnik te dokumentacije.
plavi_E

#17373 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by plavi_E »

Zubak nije isporucio minobacacke granate Ukrajini ali izgleda da jeste neko drugi.
Granate proizvedene u Bosni i Hercegovini primijećene na ukrajinskom ratištu
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/granate-proizvedene-u-bosni-i-hercegovini-primijecene-na-ukrajinskom-ratistu/240222020

swanfilter

#17374 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by swanfilter »

Cisto sumnjam da je bilo sta iz BiH tamo zavrsilo svercanjem i mimo USA znanja. Nesic bi jedva docekao takav volej ...
anelsol

#17375 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

plavi_E wrote: 22/02/2024 19:07
Treba napomenuti da je intervju dala osoba koja je izjavila da joj je neko krivotvorio potpis i ukrao milione ukrajinskog avansa za minobacacke granate kojeg je doticni primio. Na kraju ni granata ni para. Posto su to ipak pare od EU pokrenuta je istraga gdje su EU pare.

Interesantna je i tvrdnja doticnog da su pripremili tehnicku dokumentaciju od najboljih firmi za kompozitna raketna goriva treba reci da u Srbiji svako malo nesto eksplodira u proizvodnji raketnih goriva. Srbija po svemu sudeci nema validnu licencu i tehnolosku dokumentaciju za proizvodnju tih raketnih goriva nego izgleda proizvode po "domacem receptu". A doticni svercer pijacarskog mentaliteta tvrdi da je dobio tehnolosku dokumentaciju od najboljih firmi. :-)

Licenca i tehnoloska dokumetacija za proizvodnju raketnih goriva po NATO standardu nije toliko skupa ali izgleda da se ne prodaje tako lako. Berko Zecevic je vitezitovu licencu i tehnolosku dokumentaciju za proizvodnju tih kompozitnih goriva procjenio na oko 10 mil. KM. Zubak je kupio Vitezit bez te licence i tehnoloske dokumentacije. Vlada Pederacije je danas vlasnik te dokumentacije.
Lik je očigledno prevarant i lažov. Tvrdi da mu je neko nezakonito skinuo sa računa u Češkoj 5 miliona EUR-a, da bi se naknadno grafološkim vještačenjem utvrdilo da je potpis na nalogu njegov.

Kako stvari stoje Vitezit je kupljen parama koje je Zubak primio kao avans za isporuku granata. Naravno Ukrajinci nikada nisu dobili granate koje su platili.

Kako ja stvari vidim, ne postoji nada da će taj šalabajzer pokrenuti nešto u Vitezitu. Plan je doći do nekretnina i prodati ih po višestruko većoj cijeni nego što su kupljene tuđim parama. Već viđen scenario.
Post Reply