HS kablovska

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
Benq

#17351 Re: HS kablovska

Post by Benq »

SerijeSync wrote:
hrasno38 wrote:
Taj isti wifi router u prodavnici kosta 39 KM tako ne vidim razlog sto bi iko kupovao za 50 KM od TM-a i nije mi bas najjasnija ta njihova ponuda mada sam i ja cuo da vise ne daju te routere.
Idu samo ovi cisco, valjda će i podrška odgovorit potvrdno da ne bude zabune.
Vec duze vrijeme ne rade sa ovim routerima tj otkad su poceli sa modemima koji imaju integrisan wifi.
kloniran

#17352 Re: HS kablovska

Post by kloniran »

e onda je to dobra vijest
a kakav je signal na tim integrisanim
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#17353 Re: HS kablovska

Post by hrasno38 »

Benq wrote:
SerijeSync wrote:
hrasno38 wrote:
Taj isti wifi router u prodavnici kosta 39 KM tako ne vidim razlog sto bi iko kupovao za 50 KM od TM-a i nije mi bas najjasnija ta njihova ponuda mada sam i ja cuo da vise ne daju te routere.
Idu samo ovi cisco, valjda će i podrška odgovorit potvrdno da ne bude zabune.
Vec duze vrijeme ne rade sa ovim routerima tj otkad su poceli sa modemima koji imaju integrisan wifi.
Pa kazem da sam cuo za to a i nema logike da oni meni daju wifi modem externi jer svaki unutrasnji prostor je specifican tako da recimo meni sa ovom jednom antenom ne bi nista znacio jer imam isti ovakav ali sa dvije pa sam imao problema. Ovaj Cisco sto su mi donijeli nije nista losiji nego ovaj TP Link sa dvije antene ali cu morati uzeti extender da na pojedinim mjestima u kuci pojacam signal.
hrasno38

#17354 Re: HS kablovska

Post by hrasno38 »

kloniran wrote:e onda je to dobra vijest
a kakav je signal na tim integrisanim
Pa vidi tesko je to reci kakav je signal ali ja zivim u kuci (prizemlje i jedan sprat) i hvata u cijeloj kuci s tim da imam par mrtvih zona koji god modem d stavim....tako da u globalu ima solidan signal a ako si u stanu imat ces vjerovatno odlican.
Benq

#17355 Re: HS kablovska

Post by Benq »

S obzirom da je antena integrisana , to ima i svoje nedostatke pogotovo ako je prostorija sa dosta zidova , to moze biti problem. Zato ako je neka kuca u pitanju , tu je svakako puno bolje postaviti svoj router da je covjek miran.

EDIT: kolega hrasno38 bio brzi :)
Benq

#17356 Re: HS kablovska

Post by Benq »

hrasno38 wrote: Pa kazem da sam cuo za to a i nema logike da oni meni daju wifi modem externi jer svaki unutrasnji prostor je specifican tako da recimo meni sa ovom jednom antenom ne bi nista znacio jer imam isti ovakav ali sa dvije pa sam imao problema. Ovaj Cisco sto su mi donijeli nije nista losiji nego ovaj TP Link sa dvije antene ali cu morati uzeti extender da na pojedinim mjestima u kuci pojacam signal.
Pazi i na podesavanje samog routera , kod mene je TP-Link sa dvije antene i u podesavanjima imas Transmit power , kad postavis na High onda je bas jak signal. Evo kako kod mene to izgleda http://pokit.org/get/?3cca553706ae12b71 ... da5b34.jpg
hrasno38

#17357 Re: HS kablovska

Post by hrasno38 »

Benq wrote:S obzirom da je antena integrisana , to ima i svoje nedostatke pogotovo ako je prostorija sa dosta zidova , to moze biti problem. Zato ako je neka kuca u pitanju , tu je svakako puno bolje postaviti svoj router da je covjek miran.

Postavljao sam ja druze i TP Link sa dvije antene i Linksys sa integrisanom antenom i bolje mi je fatao Linksys ali isto sam imao gubitak signala na istim mjestima tako da sam bez veze drmnuo 40 maraka za router. Pazite ako neko bude htio da pravi WDS (wireless distribution system) da je ovaj Cisco koji dodje od Telemacha poprilicno muhanat i cuo sam da jedino se ta varijanta moze uraditi sa Asus routerom.
Ko ne zna sta je WDS ukratko to znaci da od drugog routera pravite access point i pojacavte signal na mjestima gdje je slab. Medjutim puno je elegantnije rjesenje je extender.....

Image
hrasno38

#17358 Re: HS kablovska

Post by hrasno38 »

Benq wrote:
hrasno38 wrote: Pa kazem da sam cuo za to a i nema logike da oni meni daju wifi modem externi jer svaki unutrasnji prostor je specifican tako da recimo meni sa ovom jednom antenom ne bi nista znacio jer imam isti ovakav ali sa dvije pa sam imao problema. Ovaj Cisco sto su mi donijeli nije nista losiji nego ovaj TP Link sa dvije antene ali cu morati uzeti extender da na pojedinim mjestima u kuci pojacam signal.
Pazi i na podesavanje samog routera , kod mene je TP-Link sa dvije antene i u podesavanjima imas Transmit power , kad postavis na High onda je bas jak signal. Evo kako kod mene to izgleda http://pokit.org/get/?3cca553706ae12b71 ... da5b34.jpg
ma nema sta nisam probao ali dzaba , tunel pravi:) za ne povjerovati da se radi o drugoj sobi koja je udaljena od sobe gdje je router 3 metra:). Ma dobro lako cu ja to rijesiti kad se namecim da izmjestim sve u hodnik:)
Benq

#17359 Re: HS kablovska

Post by Benq »

Extender je Tito , samo sto su jos uvijek na cijeni pa se ljudi ne upustaju tek tako u kupovinu, ali moje licno misljenje je da nema boljeg i jednostavnijeg rjesenja.

Tebi su onda zidovi puni armature cim ti tako ubiju signal :D
hrasno38

#17360 Re: HS kablovska

Post by hrasno38 »

Benq wrote:Extender je Tito , samo sto su jos uvijek na cijeni pa se ljudi ne upustaju tek tako u kupovinu, ali moje licno misljenje je da nema boljeg i jednostavnijeg rjesenja.

ma i nije toliko 60 KM......

http://www.plus.ba/proizvod/access_poin ... e_extender
hrasno38

#17361 Re: HS kablovska

Post by hrasno38 »

hrasno38 wrote:
Benq wrote:Extender je Tito , samo sto su jos uvijek na cijeni pa se ljudi ne upustaju tek tako u kupovinu, ali moje licno misljenje je da nema boljeg i jednostavnijeg rjesenja.

ma i nije toliko 60 KM......

Ma jasta armature na bacanje stara gradnja:)
winnie

#17362 Re: HS kablovska

Post by winnie »

Capsicum wrote:Za korisnike KID8 paketa, kojih je pretpostavljam najvise na HS-u, ti "unaprijedjeni paketi" su jedna obicna pljacka. Kad je pusten taj famozni novi signal, bez ovog prosirenog paketa, pa kad je raja sabrala 2 i 2 i pocela masovno napustati HS, onda su u panici odmah uveli taj prosireni paket, koji otprilike i nudi sto su ljudi vec imali ranije. Medjutim, onda su skontali da je takav paket u stvari jeftiniji i bolji od onoga sto oni reklamiraju od "unaprijedjeni paketi", pa su brze-bolje editovali vec objavljenu vijest da je svima pusten taj prosireni paket i to pretvorili u nekakvu akciju do 01.08. Nakon toga krece kampanja pozivanja korisnika na telefon i nudjenja "unaprijedjenih paketa", s nadom da ce se ljudi upecati na tu marketinsku foru i produziti im vjernost na jos 2 godine. Znaci posto na prvu nisu uspjeli uvjeriti ljude da predju na njihove nove napredne usluge, onda su si samo jos dali malo vise vremena.

S druge strane, dali su i konkurenciji vremena da napravi novu ponudu, tako da cemo do augusta vidjeti sta se nudi. Naravno, Telemach je sada u mnogim dijelovima ove zemlje, apsolutni monopolista na trzistu kablovske televizije. U normalnim drzavama to konkurentsko vijece ne bi dozvolilo, ali...

Btw. posto jos uvijek taj HS pravno gledajuci postoji i posto su ugovori sa korisnicima zakljuceni samo sa njima, onda molim ucesnike na ovom forumu da ne postavljaju dokumente Telemacha pri objasnjavanju ponude HS-a. Ako i kad bude HS postao dijelom Telemacha onda ukinite slobodno ovu temu pa na temi o Telemachu raspravljajte o njihovim dokumentima. Cinjenica je da HS jos uvijek nema jasno definisanu ponudu. Velika je konfuzija kod korisnika, a izgleda i kod HS-a. Lovi se u mutnom. Jasna i nedvosmislena informacija o uslugama i cijenama bi morala postojati od strane ponudjaca usluga. Ne moze "vise od 120 kanala". To je protivno zakonu o zastiti potrosaca. Koliko kanala tacno, kojih kanala tacno? Samo to moze biti potpuna infromacija. Ostalo sluzi da se prevare korisnici.
Prisjetimo se ;)
MH i HS kablovska

#17363 Re: HS kablovska

Post by MH i HS kablovska »

Benq wrote:S obzirom da je antena integrisana , to ima i svoje nedostatke pogotovo ako je prostorija sa dosta zidova , to moze biti problem. Zato ako je neka kuca u pitanju , tu je svakako puno bolje postaviti svoj router da je covjek miran.

Radni opseg WiFi mreže je 2.4 GHz, a taj opseg dijeli više različitih uređaja smjetnje od tih uređaja utiču na performanse WiFi mreže. Općenito, interferencije mogu biti izazvane bilo kojim uređajem koji emituje elektro-magnetni signal.
Neki od kućanskih uređaja koji degradiraju WiFi performanse: 
Mikrovalna pećnica 
Bežični telefoni 
Baby monitor 
Bežične video kamere 
Bežične konzole za igru 
Različiti Bluetooth uređaji
Neki od koraka koje je moguće poduzeti u slučaju sumnje da interferencija degradira WiFi performanse.
1. Ne koristiti uređaje koji rade u opsegu 2.4 GHz ako imaju mogućnost rada na drugoj frekvenciji (poput bežičnih telefona koji umjesto na 2.4 GHz mogu da rade i na 900 MHz)
2. Povećati udaljenost između mikrovalne pećnice i rutera: iako noviji modeli mikrovalnih pećnica imaju bolju zaštitu, kako bi se smanjile interferencije od mikrovalne pećnice potrebno ju je smjestiti na lokaciju koja neće biti izeđu rutera i WiFi uređaja.
3. Korištenje dual-band rutera: rutera koji može raditi u dva različita frekventna opsega, 2.4 i 5 GHz. Frekvnetni opseg 5 GHz manje je zagušen u odnosu na opseg 2.4 GHz. Moguće je opseg 5 GHz koristiti za aplikacije koje se odnose na streaming video saobraćaja.
The Realist

#17364 Re: HS kablovska

Post by The Realist »

hrasno38 wrote:
kloniran wrote:A sta ako neces da koristis njihov router a hoces svoj koji je nekoliko puta jaci i brzi od njihovog.
Meni se cini da oni malo zloupotrebljavaju infrastrukturu, ne bi se smio port modema vezivati samo za njihov router nekom blokadom
evo ja im prvi necu uzeti router i nema sanse da me prisile na ono prkno od TP-linka sto daju
??? kakav TP Link...ko ti to daje??? Ono sto dobijes je Cisco router "Cisco EPC3928S EuroDocsis 3.0 2-PORT Voice Gateway". HS vise nema neke svoje uredjaje i sve je identicno sto se tice tehnike koju sada postavljaju.

Image
Image
Ubee EVW3270 sam ja dobio. Signal je prosječan, meni kroz dva zida (dvoja vrata već pravi problem), a zidovi unutrašnji su od siporeksa, tako da razmišljam o pojačivaću, ali ne znam koji tačno da uzmem, jer mi se ne daje neki velik novac.
The Realist

#17365 Re: HS kablovska

Post by The Realist »

hrasno38 wrote: Ko ne zna sta je WDS ukratko to znaci da od drugog routera pravite access point i pojacavte signal na mjestima gdje je slab. Medjutim puno je elegantnije rjesenje je extender.....
[/img]
Ko, šta kako :D?
hrasno38

#17366 Re: HS kablovska

Post by hrasno38 »

The Realist wrote:
hrasno38 wrote:
kloniran wrote:A sta ako neces da koristis njihov router a hoces svoj koji je nekoliko puta jaci i brzi od njihovog.
Meni se cini da oni malo zloupotrebljavaju infrastrukturu, ne bi se smio port modema vezivati samo za njihov router nekom blokadom
evo ja im prvi necu uzeti router i nema sanse da me prisile na ono prkno od TP-linka sto daju
??? kakav TP Link...ko ti to daje??? Ono sto dobijes je Cisco router "Cisco EPC3928S EuroDocsis 3.0 2-PORT Voice Gateway". HS vise nema neke svoje uredjaje i sve je identicno sto se tice tehnike koju sada postavljaju.

Image
Image
Ubee EVW3270 sam ja dobio. Signal je prosječan, meni kroz dva zida (dvoja vrata već pravi problem), a zidovi unutrašnji su od siporeksa, tako da razmišljam o pojačivaću, ali ne znam koji tačno da uzmem, jer mi se ne daje neki velik novac.
Koji paket? Predpostavljam da ovaj sa slike daju korisnicima koji imaju i telefon.
hrasno38

#17367 Re: HS kablovska

Post by hrasno38 »

The Realist wrote:
hrasno38 wrote: Ko ne zna sta je WDS ukratko to znaci da od drugog routera pravite access point i pojacavte signal na mjestima gdje je slab. Medjutim puno je elegantnije rjesenje je extender.....
[/img]
Ko, šta kako :D?
Pa pojacas signal ili sa stavljanjem drugog wifi routera kao access pointa (ako to router podrzava) ili sa kupovinom extendera kojeg samo ubodes u uticnicu i on se upari sa postojecim ruterom ako je na DHCP-u i pojaca ti signal tu gdje ti je los.
The Realist

#17368 Re: HS kablovska

Post by The Realist »

MH i HS kablovska wrote: 3. Korištenje dual-band rutera: rutera koji može raditi u dva različita frekventna opsega, 2.4 i 5 GHz. Frekvnetni opseg 5 GHz manje je zagušen u odnosu na opseg 2.4 GHz. Moguće je opseg 5 GHz koristiti za aplikacije koje se odnose na streaming video saobraćaja.
Ja sam probao da razdvojim skroz "signale", pa sam uštimao da mi router daje dva "acces pointa", različito ih imenova i na različitim frekfencijama su radili.

Što se tiče postavki i nije bilo problema, međutim brzina je bila dosta niža, nego kada sam samo koristio jedan profil i obje frekfencije na njemu.

Sada ne znam je li to bilo do nekih postavki, ali kako sada radi sve i ne smijem baš rizikovati i dirati opet.
operacija labrador

#17369 Re: HS kablovska

Post by operacija labrador »

hrasno38 wrote:

http://www.tp-link.com/en/products/deta ... 10KIT.html
The Realist

#17370 Re: HS kablovska

Post by The Realist »

hrasno38 wrote: Pa pojacas signal ili sa stavljanjem drugog wifi routera kao access pointa (ako to router podrzava) ili sa kupovinom extendera kojeg samo ubodes u uticnicu i on se upari sa postojecim ruterom ako je na DHCP-u i pojaca ti signal tu gdje ti je los.
1. Dobro si, ono gore je za one koji imaju telefon, nisam uopšte na to obraćao pažnju.

2. Ovo da postavim router kao acces point. Imam onaj D-link DIR 600, standardni.... Može li on to i ako da, kako?
The Realist

#17371 Re: HS kablovska

Post by The Realist »

Pa gdje uzeti ovo, mada mislim da ću naručiti iz vana, jeftinije mi je.

Samo pitanje, je li imaju veze marke uređaja, ili je svejedno, svaka radi sa svakom?
zastavnik22

#17372 Re: HS kablovska

Post by zastavnik22 »

Ja sam uzeo ovaj tp link 850 preko amazona , brzina 300Mbs konfigurisao i deri.Sada signal svuda po stanu.
operacija labrador

#17373 Re: HS kablovska

Post by operacija labrador »

The Realist wrote:
Pa gdje uzeti ovo, mada mislim da ću naručiti iz vana, jeftinije mi je.

Samo pitanje, je li imaju veze marke uređaja, ili je svejedno, svaka radi sa svakom?
Preporuka je - isti proizvođač ...Nisam probao kombinacije s drugim proizvođačima.

Još jedna preporuka, utičnice bi trebale biti na istoj fazi ... iako radi i preko nule ali je brzina nešto manja (oko 50 mbps)

imas u plus.ba = 98 KM (par) ...
hrasno38

#17374 Re: HS kablovska

Post by hrasno38 »

The Realist wrote:
hrasno38 wrote: Pa pojacas signal ili sa stavljanjem drugog wifi routera kao access pointa (ako to router podrzava) ili sa kupovinom extendera kojeg samo ubodes u uticnicu i on se upari sa postojecim ruterom ako je na DHCP-u i pojaca ti signal tu gdje ti je los.
1. Dobro si, ono gore je za one koji imaju telefon, nisam uopšte na to obraćao pažnju.

2. Ovo da postavim router kao acces point. Imam onaj D-link DIR 600, standardni.... Može li on to i ako da, kako?
Vidi ne moze svaki i ako pise na njemu da se moze postaviti kao access point. Ja sam na proslom HS-ovom routeru probao to uraditi sa dva razlicita wifi routera i nisam uspio. Jednostavno nece da se upare. Neki dan mi kaze covjek u Terabajtu da Asusov router...

http://www.terabajt.ba/shop.html?page=s ... gory_id=51

kao sigurno moze da se upari sa ovim Cisco routerom medjutim kad sve saberes i oduzmes das 14 KM vise i uzmes ovo ste elegantnije i manje ti prostora zauzima...

The Realist

#17375 Re: HS kablovska

Post by The Realist »

operacija labrador wrote:
Preporuka je - isti proizvođač ...Nisam probao kombinacije s drugim proizvođačima.

Još jedna preporuka, utičnice bi trebale biti na istoj fazi ... iako radi i preko nule ali je brzina nešto manja (oko 50 mbps)

imas u plus.ba = 98 KM (par) ...
Pa gdje ću naći Ubee :D, samo mi taj daju?

Morat ću izgleda posuditi prvo od nekoga da vidim može li.
hrasno38 wrote:
kao sigurno moze da se upari sa ovim Cisco routerom medjutim kad sve saberes i oduzmes das 14 KM vise i uzmes ovo ste elegantnije i manje ti prostora zauzima...

Ma ovo pitam, jer imam router, pa rekoh da iskoristim, što da ne, ali ako ne mogne..... Morat ću to malo pogledati danas kako bi moglo ići, jer bi mi dosta pomoglo.
Locked