Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dječak sa šibicama

#17351 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by dječak sa šibicama »

sinuhe wrote:Slovenija ne posustaje. Mala je to drzava da svake godine primi tolike Bosance. Mala ali i fantasticna. :oops: Sta rade ti ljudi u Sloveniji?
Sta se nudi, od gradjevine do nekih ozbiljnih poslova.

Jedan prijatelj radi u Posti u Postojni, dobra plata, zena isto nesto radi ne znam sta, preselio iz Ljubljane u Postojnu kaze nije se pokajao. More blizu, simpatican gradic pun turista.
Drugi radi sa mobitelima, drzi neku firmicu prodaje servisira mobitele. Treci vozi kamion , jedan radi kao varioc, i tako to ide.
detroit-mercy

#17352 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

SaraFina wrote:Pa da i to s novcima za samofinansiranje je otežavajuća okolnost. Ko ima 7000/11000 €u šteku? Da ih položi i čopka mjesecima tražeći posao?

2600 i nešto je minimum zarada za SSS a za ljude preko 40 je 3500 koliko vidjeh?

Mislim.... Ja olakotno ne vidim nista. Ali eto.
Za te stvari raja nadje, ne sekiraj se. Familija, ovi, oni, zacas se ljudi snadju samo ako ce im to biti put ka dobijanju radne dozvole.
Kad sam ja jaranu tako pozajmio lovu, trebalo mu da pokaze da ima knjiga na racunu da moze da studira. Covjek odnio potvrdu, za par dana meni vratio lovu i sve OK :mrgreen: .
SaraFina

#17353 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

HAVANA wrote:
SaraFina wrote:
Nivelacija wrote:Njemacku ce ugasiti pederi..jbg drzava umire od starosti, uvoze bilo kakvu radnu snagu, najbolji biznis staracki dom, nema djece s glave a ovamo nekoliko miliona pedera. :mrgreen:
Milion lgbt parova fali milion djece ili dva miliona :lol:

Znaci balkanci zahvalite se pederima sa zapada sto ste otisli sa balkana :lol:

Petedesetogodišnja sestra u bolnici na pregledu, drži predavanje o "dužnostima i ljepotama majćinstva i periodu koji tome predhodi" a kad je pitaš, kako je lično njoj taj "doživljaj pao" kaže nije ga iskusila. Pa idi....
Otvorila ti je oci :lol:

Ma da vidiš savjeta. Kap da petoro na faxu ima već :lol:
Ne smiješ reći da te boli nešto ili požaliti se... Donosiš ljudski život na svijet.
vladimir_spajkic

#17354 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vladimir_spajkic »

dječak sa šibicama wrote:...

Zakon vrijedi od 1.1. sljedece godine.
https://www.klix.ba/vijesti/sta-novi-nj ... /190620041

Još nije objavljen u službenom listu, pa ovaj čika advokat kaže da nije realno prije 01.03.2020.
SaraFina

#17355 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

detroit-mercy wrote:
SaraFina wrote:Pa da i to s novcima za samofinansiranje je otežavajuća okolnost. Ko ima 7000/11000 €u šteku? Da ih položi i čopka mjesecima tražeći posao?

2600 i nešto je minimum zarada za SSS a za ljude preko 40 je 3500 koliko vidjeh?

Za te stvari raja nadje, ne sekiraj se. Familija, ovi, oni, zacas se ljudi snadju samo ako ce im to biti put ka dobijanju radne dozvole.
Kad sam ja jaranu tako pozajmio lovu, trebalo mu da pokaze da ima knjiga na racunu da moze da studira. Covjek odnio potvrdu, za par dana meni vratio lovu i sve OK :mrgreen: .

To je nekad bilo i u AT. Sad moraš bogami porijeklo novca dokazati pa i kako ti postepeno lijegao na račun. Do 25g 7000 a od 25g 11000. I svaku vizu tako.

To da ceš priloziti samo jedan isječak nema.
detroit-mercy

#17356 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

dječak sa šibicama wrote:Zapravo me cudi sto vise ljudi ne haplicira za Estoniju, oni imaju jako veliki rast ekonomije, mislim da su najkvalitetnije iskoristili EU fondove.
Pa sad ako ces gledati na rast ekonomije i Kosovo ima izuzetno visok rast ekonomije :mrgreen:.
Ali ja bih radije u Luxembourg gdje ekonomija raste po stopi od 2% :mrgreen:
Rast ekonomije sam po sebi ne znaci nista :mrgreen:
detroit-mercy

#17357 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

SaraFina wrote:
detroit-mercy wrote:

To je nekad bilo i u AT. Sad moraš bogami porijeklo novca dokazati pa i kako ti postepeno lijegao na račun. Do 25g 7000 a od 25g 11000. I svaku vizu tako.

Ma snadje se raja za sve, a i oni cim ovako popustaju pravila znaci da im treba radne snage. Da im ne treba, zid bi digli na granici :mrgreen: sve ti je to prosta racunica.
SaraFina

#17358 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Pa treba. Ali kakve....
HAVANA

#17359 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

mali jomu wrote:
HAVANA wrote:
SaraFina wrote: Petedesetogodišnja sestra u bolnici na pregledu, drži predavanje o "dužnostima i ljepotama majćinstva i periodu koji tome predhodi" a kad je pitaš, kako je lično njoj taj "doživljaj pao" kaže nije ga iskusila. Pa idi....
Otvorila ti je oci :lol:

...e tako ti je to vecinom ( po meni 92%) u svemu... ljudi pricaju o necemu u kojem oni nemaju nikakva iskustva ili imaju nesto malo... ili su nesto naculi ili procitali...

Trazite ljude koji o onome sto pricaju imaju iskustva.... koji su to iskustveno saznali (naucili) ti se ljudi traze :thumbup:
Jes,ja te volim a i sam tako radim, al ti onda ljudi na forumu zamjeraju,kazu ponavljas se...Sta li,treba drobit i sto znas i ne znas :roll:
mali jomu

#17360 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali jomu »

HAVANA wrote:
mali jomu wrote:
HAVANA wrote:
...e tako ti je to vecinom ( po meni 92%) u svemu... ljudi pricaju o necemu u kojem oni nemaju nikakva iskustva ili imaju nesto malo... ili su nesto naculi ili procitali...

Trazite ljude koji o onome sto pricaju imaju iskustva.... koji su to iskustveno saznali (naucili) ti se ljudi traze :thumbup:
Jes,ja te volim a i sam tako radim, al ti onda ljudi na forumu zamjeraju,kazu ponavljas se...Sta li,treba drobit i sto znas i ne znas :roll:

... vazda je tako, neko skonta neko ne skonta, a neko konta pa ce valjda skontat :thumbup:
zrakomlat

#17361 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zrakomlat »

Nivelacija wrote:Njemacku ce ugasiti pederi..jbg drzava umire od starosti, uvoze bilo kakvu radnu snagu, najbolji biznis staracki dom, nema djece s glave a ovamo nekoliko miliona pedera. :mrgreen:
Milion lgbt parova fali milion djece ili dva miliona :lol:

Znaci balkanci zahvalite se pederima sa zapada sto ste otisli sa balkana :lol:
"Fala qrzu", što bi reko naš narod :D
detroit-mercy

#17362 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

SaraFina wrote:Pa treba. Ali kakve....
Svakakve, isto kao i u USA, od konobara do inzninjera, od vozaca do doktora.
SD7

#17363 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SD7 »

detroit-mercy wrote:
SaraFina wrote:

Ma snadje se raja za sve, a i oni cim ovako popustaju pravila znaci da im treba radne snage. Da im ne treba, zid bi digli na granici :mrgreen: sve ti je to prosta racunica.
Diskutuje se novi njemacki zakon, ona o Austriji i njihovim pravilima.
SaraFina

#17364 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

SD7 wrote:
detroit-mercy wrote:
SaraFina wrote:

Diskutuje se novi njemacki zakon, ona o Austriji i njihovim pravilima.

Pa o AT i Detrot govori. Taj zakon je bio u AT validan za studente :D u Njemačkoj nikad.
espn

#17365 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

славянин

#17366 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

espn wrote:Jedni smo od najglupljih u Evropi

https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /190702103
Aj moglo je i gore vidi sto se dole ispod crveni :D :D
SD7

#17367 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SD7 »

A sta si ti mislio...Pa sta mislis na kom nivou inteligencije su ljudi koji misle da su oni, kao individue pametni, a drugi su glupi, pa ih se moze preveslati, prevariti, pokrasti, za.ebati, zavrnuti, izlevatiti, itd. Sta mislis na kom nivou inteligencije su ljudi kojima je biznis, kako jedan uvazeni forumas cesto kaze, kada nam daje lekcije o zivotu: "nek' se vrti dok ima" ili "uzmi ga dok mozes".
konjislav

#17368 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

detroit-mercy wrote:

Ja to je čista klasika. To svi znaju.
Poenta i jeste upravo u tome da dobiješ priliku da pokažeš lovu i oni ti daju boravišnu dozvolu na neko vrijeme, poslije toga odeš kod rođaka u DE (do tada si vjerovatno već i našao posao) i kako će biti lakše poslodavcima da uposle naše ljude (ne moraju dokazivati nedostatak ljudi iz EU), onda je već smooth sailing. Mislim nije još, ali je jako dobar početak i to je upravo ono što ljudi i traže.
SD7

#17369 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SD7 »

SaraFina wrote:

Pa o AT i Detrot govori. Taj zakon je bio u AT validan za studente :D u Njemačkoj nikad.
Nisam primjetio da je covjek pominjao AT ili bilo koju zemlju...ti si iznijela primjer iz AT. Nebitno, ali nije fer prebacivati na drugog :D
SaraFina

#17370 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

SD7 wrote:
SaraFina wrote:

Nisam primjetio da je covjek pominjao AT ili bilo koju zemlju...ti si iznijela primjer iz AT. Nebitno, ali nije fer prebacivati na drugog :D

Postaješ naporan stalker. Pominješ me svuda. :D
SD7

#17371 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SD7 »

SaraFina wrote:
SD7 wrote:
SaraFina wrote:

Postaješ Majoran stalker. Pominješ me svuda. :D
Istices se pamecu i nesvakidasnoj razboritosti, pa si mi uvije na pameti :D
Radio Sarajevo

#17372 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Jeste vala, slažem se! :D :D :D
mali jomu

#17373 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali jomu »

Švicarska u problemima, nedostaju im radnici:

Image

Švicarskoj nedostaje veliki broj zanatljija, koji su trenutno najtraženija radna snaga na tržištu rada.

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/sv ... iji/342682
paladinka

#17374 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by paladinka »

mali jomu wrote:Švicarska u problemima, nedostaju im radnici:

Image

Švicarskoj nedostaje veliki broj zanatljija, koji su trenutno najtraženija radna snaga na tržištu rada.

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/sv ... iji/342682
Samp Svicerska nije u Eu ,ii tamo visu da dobijes trebas imati stvarno skillls :
insomnia78

#17375 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Ne nogu prezaliti sto ne zivim blize svici. Tamo se ovo moje cudo jaaako dobro placa
Post Reply