AMERIKA
- HarTar
#17351 Re: AMERIKA
U njujorškoj astoriji jedna ulica nosit će ime "Ali Paša Šabanagić way"
https://avaz.ba/vijesti/dijaspora/10182 ... ek1juitUdA
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#17352 Re: AMERIKA
Previse je amerika heterogena da bi se primjenjivao njemacki obrazac. Da se ne pominje geografska pozicija gdje ne postoji realna fizicka prijetnja osim prenapuhane, nedokazive, ideoloske.PixelDrifter wrote: ↑17/01/2026 10:50Na isti nacin na koji je uspio Adolf. Neka se desi neka izrezirana svinjarija, neka zapale Capitol, dolazi ti zakon o zastiti naroda i drzave. Sta to znaci? Suspendirana su osnovna građanska prava (sloboda govora, tiska i okupljanja). Policija bi dobila pravo da zatvara političke protivnike bez suđenja (ICE). Time bi opozicija bila praktički eliminirana prije sljedećih izbora. Nakon izbora na kojima republikanci imaju apsolutnu vecinu, Trump moze uvesti "Zakon o ovlaštenjima". Taj zakon bi omogućio Trumpu da donosi zakone bez odobrenja senata. Eto kako može da uspije. Trump koristi strah od imigranata, nasilja na ulicama i zastrasivanja od agresije i rata kako bi eventualno pretvorio demokraciju u totalitarni režim.zposao wrote: ↑17/01/2026 00:35Ne misliš valjda ozbiljno?PixelDrifter wrote: ↑17/01/2026 00:31 Vjerojatno neće biti slijedećih američkih izbora. Trump je zadnji i doživotni predsjednik USA.
Kako bi on to uspio?
Lako je uvesti zakon, treba ga i primjenjivati. Ovo sve mu prolazi jer je jos uvijek na strani izdrzivog, onog momenta kada bi se razmahao i presao liniju toliko da se neka organizovana formacija direktno suprostavi, tipa lokalne policije, pitanje je kolik obi opstao na vlasti i kako bi zestoke posljedice bile i po njega i po njegove cmarne izrasline.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#17353 Re: AMERIKA
Ne treba zaboraviti da krajnost ima i dobre ishode. Donald je skuhao zabu oko mnogih nezamislivih stvari, ukljucujuci i onu da gradonacelnik sa najvecom jevrejskom zajednicom otvoreno i dosljedno kritikuje cionisticki rezim i na krilima i takvih stavova bude izabran.
Kada se ruse tabui, ruse se svi, ne samo oni koji odgovaraju rusiteljima.
Kada se ruse tabui, ruse se svi, ne samo oni koji odgovaraju rusiteljima.
- SmokingMan
#17354 Re: AMERIKA
Ipak je dostatan broj mladih jevreja NY.a glasao za Mamdanija. Pa se podsjetimo njihovog vještog upravljanja javnim mjenjem.
https://forward.com/news/753505/jews-zo ... nyc-mayor/
-
snijeg_led
#17355 Re: AMERIKA
Kad bi se Ali Pasha probudio, ostao bi šokoriranHarTar wrote: ↑17/01/2026 12:35 U njujorškoj astoriji jedna ulica nosit će ime "Ali Paša Šabanagić way"https://avaz.ba/vijesti/dijaspora/10182 ... ek1juitUdA
- vee-jay
#17356 Re: AMERIKA
nista manje ni vise od ovih na "mojoj strani": Trump, Merz, Starmer, Netanjahu
- vee-jay
#17357 Re: AMERIKA
Da, cilj je da situacija kulminira i negdje pukne.PixelDrifter wrote: ↑17/01/2026 10:50Na isti nacin na koji je uspio Adolf. Neka se desi neka izrezirana svinjarija, neka zapale Capitol, dolazi ti zakon o zastiti naroda i drzave. Sta to znaci? Suspendirana su osnovna građanska prava (sloboda govora, tiska i okupljanja). Policija bi dobila pravo da zatvara političke protivnike bez suđenja (ICE). Time bi opozicija bila praktički eliminirana prije sljedećih izbora. Nakon izbora na kojima republikanci imaju apsolutnu vecinu, Trump moze uvesti "Zakon o ovlaštenjima". Taj zakon bi omogućio Trumpu da donosi zakone bez odobrenja senata. Eto kako može da uspije. Trump koristi strah od imigranata, nasilja na ulicama i zastrasivanja od agresije i rata kako bi eventualno pretvorio demokraciju u totalitarni režim.zposao wrote: ↑17/01/2026 00:35Ne misliš valjda ozbiljno?PixelDrifter wrote: ↑17/01/2026 00:31 Vjerojatno neće biti slijedećih američkih izbora. Trump je zadnji i doživotni predsjednik USA.
Kako bi on to uspio?
Posto se po internetu uvijek citira Andor:
Trump threatens to invoke Insurrection Act in Minnesota if agitators keep attacking federal officers
https://www.foxnews.com/politics/trump- ... l-officers
- GandalfSivi
#17358 Re: AMERIKA
Jos uvijek moja omiljena ulica u Americi.HarTar wrote: ↑17/01/2026 12:35 U njujorškoj astoriji jedna ulica nosit će ime "Ali Paša Šabanagić way"https://avaz.ba/vijesti/dijaspora/10182 ... ek1juitUdA

- alijagoro
#17359 Re: AMERIKA
-
tokio25
#17360 Re: AMERIKA
ma ta nagrada za mir je uvijek bila za kurac
ono pogledaj ko je sve dobivao nagrade i uvijek ce biti onih koji ce kritikovati taj izbor
uostalom sta je kriterij i sl
sve je tu subjektivno
ono pogledaj ko je sve dobivao nagrade i uvijek ce biti onih koji ce kritikovati taj izbor
uostalom sta je kriterij i sl
sve je tu subjektivno
- Njanjavi
#17361 Re: AMERIKA
@hendrix pa lik i ne kaze da je kushner neka klasa, ti to pokusavas progurat kao argument ako nisi za ove onda si za one.vee-jay wrote: ↑16/01/2026 23:12cccc o zemljo otvori seHendrix wrote: ↑16/01/2026 22:13Na stranu politika i rasizam, ali porediti karizmu Obame sa onim androidom Kushnerom je van svake pameti.
Dovoljno je pogledati 5min govora Obame da se vidi da je lik svjetlosnu godinu ispred trumpovih divljaka i namjestenih bogatuna.
Naravno kada je mrznja protiv njega dio kulta MAGA onda je svejedno. Kushner je pojam karizme i pregovaraca. Oj zemljo otvori se!![]()
kako jednostavan nacin razmisljana ljudi kojima je najvaznija karakteristika nekog covjeka - sta drugo nego - njegov izgled: vidi mu glave, 5 minuta govora, nema harizme ili kakve se sve vec gluposti valjaju po praznim glavama
Kakve veze ima PR nekog covjeka -- kada je on masovni ubica ... ah, da ... who cares ako ima harizmu, super spiku i pravo kul micdrop meme
![]()
Ali pokusat prikazat obamu kao neku ugladjenu klasu i dobricinu, prejezivo i nevjerovatno.
Ta vrsta polarizacije i ljudi koji padaju na to je i dovela dovde gdje se društvo nalazi sad.
Svi se kolju izmedju ljevice i desnice a pravi gospodari crkaju od smjeha jer je realno stanje stvari oni zajedno su gore a plebs dole.
Sve dok narod to ne konta, nebitno jel ljevičar il desnicar, djaba si krecio jarane.
- jeza u ledja
#17362 Re: AMERIKA
Zakon o zastiti gradjana i drzave koji bi suspendirao osnovna gradjanska prava tipa sloboda govora, tiska i okupljanja?PixelDrifter wrote: ↑17/01/2026 10:50Na isti nacin na koji je uspio Adolf. Neka se desi neka izrezirana svinjarija, neka zapale Capitol, dolazi ti zakon o zastiti naroda i drzave. Sta to znaci? Suspendirana su osnovna građanska prava (sloboda govora, tiska i okupljanja). Policija bi dobila pravo da zatvara političke protivnike bez suđenja (ICE). Time bi opozicija bila praktički eliminirana prije sljedećih izbora. Nakon izbora na kojima republikanci imaju apsolutnu vecinu, Trump moze uvesti "Zakon o ovlaštenjima". Taj zakon bi omogućio Trumpu da donosi zakone bez odobrenja senata. Eto kako može da uspije. Trump koristi strah od imigranata, nasilja na ulicama i zastrasivanja od agresije i rata kako bi eventualno pretvorio demokraciju u totalitarni režim.zposao wrote: ↑17/01/2026 00:35Ne misliš valjda ozbiljno?PixelDrifter wrote: ↑17/01/2026 00:31 Vjerojatno neće biti slijedećih američkih izbora. Trump je zadnji i doživotni predsjednik USA.
Kako bi on to uspio?
Ko bi izglasao taj zakon? Te su slobode garantovane konstitucionalnim ustavom i za promjenu istih trebalo bi mnogo vise od proste vecine u Kongresu.
Trump ce nesto probati ali sumnjam da ce ici zakonskim putem. Mnoge stvari koje rade su vec nezakonite uostalom.
Sto se tice izbora….oni se desavaju i u mnogim diktaturama. Mislim da nije pitanje odrzavanja izbora vec njihovog karaktera, ispravnosti i sprovodjenja rezultata.
- PixelDrifter
#17363 Re: AMERIKA
Ako nas povijest moze necemu nauciti onda to jeste da nista nije nemoguce. Dodajmo tome kult licnosti, kao i ko kontrolira javno mijenje (informacije i komunikaciju). Na inauguraciji su otisli da mu se poklone i da MU poklone koji milion dolara: Amazonov Jeff Bezos, Meta boss Mark Zuckerberg, Apple leader Tim Cook, i Google chief Sundar Pichai.
-
Gibraltar10
#17364 Re: AMERIKA
Nece se nista raspasti kad on ode,nije trump osnovao republikance i konzervativce.
Cak i ta recenica "MAGA" je koristena prije 50 godina u USA politici.
- jeza u ledja
#17365 Re: AMERIKA
Naravno da nista nije nemoguce. Moze nas i asteroid sutra udariti.PixelDrifter wrote: ↑17/01/2026 16:44 Ako nas povijest moze necemu nauciti onda to jeste da nista nije nemoguce. Dodajmo tome kult licnosti, kao i ko kontrolira javno mijenje (informacije i komunikaciju). Na inauguraciji su otisli da mu se poklone i da MU poklone koji milion dolara: Amazonov Jeff Bezos, Meta boss Mark Zuckerberg, Apple leader Tim Cook, i Google chief Sundar Pichai.
Sto se tice kulta licnosti i ranije sto si spominjao djecu, ja nesto nisam siguran da je on prenosiv na njih. (Iako i ja mislim da ce ih on pokusati postaviti).
Bezos, Zuckerberg, Cook i ostali…oni se samo okrecu kako vjetar puse.
-
zposao
#17366 Re: AMERIKA
A zaboravlja se da je amerika jedna od najnaoružanijih nacija po glavi stanovnika ako ne i najnaoružanija.Chmoljo wrote: ↑17/01/2026 13:34Previse je amerika heterogena da bi se primjenjivao njemacki obrazac. Da se ne pominje geografska pozicija gdje ne postoji realna fizicka prijetnja osim prenapuhane, nedokazive, ideoloske.PixelDrifter wrote: ↑17/01/2026 10:50Na isti nacin na koji je uspio Adolf. Neka se desi neka izrezirana svinjarija, neka zapale Capitol, dolazi ti zakon o zastiti naroda i drzave. Sta to znaci? Suspendirana su osnovna građanska prava (sloboda govora, tiska i okupljanja). Policija bi dobila pravo da zatvara političke protivnike bez suđenja (ICE). Time bi opozicija bila praktički eliminirana prije sljedećih izbora. Nakon izbora na kojima republikanci imaju apsolutnu vecinu, Trump moze uvesti "Zakon o ovlaštenjima". Taj zakon bi omogućio Trumpu da donosi zakone bez odobrenja senata. Eto kako može da uspije. Trump koristi strah od imigranata, nasilja na ulicama i zastrasivanja od agresije i rata kako bi eventualno pretvorio demokraciju u totalitarni režim.
Lako je uvesti zakon, treba ga i primjenjivati. Ovo sve mu prolazi jer je jos uvijek na strani izdrzivog, onog momenta kada bi se razmahao i presao liniju toliko da se neka organizovana formacija direktno suprostavi, tipa lokalne policije, pitanje je kolik obi opstao na vlasti i kako bi zestoke posljedice bile i po njega i po njegove cmarne izrasline.
Nisam siguran da bi tek tako prošlo da se neko proglasi apsolutnim vladarom i usput suspendira njihov čuveni ustav i sva prava koja iz njega proizilaze.
Ja sam uvjeren da bi prije mogso izbiti pravi građanski rat u americi nego da bi Trump ili bilo ko mogao suspendirati ustav.
Previše se oni kunu u taj ustav i usput su previše naoružani. Tu ni Trump nema šanse nešto učiniti.
Mislim da on sve ovo radi jer želi ući u historiju kao jedan od onih koji su proširili teritorij ili "učinili Ameriku velikom opet".
Vjerovatno noću sanja svoju glavu uklesanu negdje u nekoj planini.
Čovjek je megaloman.
- jeza u ledja
#17367 Re: AMERIKA
U svakom slucaju bice interesantno
Stvari ce se poceti odvijati u ubrzanim tempom sto se vise budemo priblizavali 2027-oj. Kako ce odvijati izbori ove godine, sta ce biti njihov ishod i kako ce izgledati Kongres za godinu dana u ovo doba, te kako ce to uticati na odluke Trumpa, ostaje da se vidi.
Ja sam poprilicno siguran da ce on nakon izbora u novembru poceti manevrirati u vezi svoje politicke buducnosti. Ja ne vjerujem da on hoce otici mirno u penziju.
Ili ce se pokusati kandidovati ponovo, ili ce htjeti postaviti sina kao kandidata, ili ce jednostavno odbiti da ode u januaru 2029-e.
Naravno sve ovo ovisi od akutelnih zbivanja, te njegovog zdravlja. Prestao sam vjerovati da on moze pasti na ispod 35%, a to je previse ljudi da bi se mirno gurnuli u stranu.
Sutra da kaze hajmo na Grenland oni bi ko ovce bleee.
Stvari ce se poceti odvijati u ubrzanim tempom sto se vise budemo priblizavali 2027-oj. Kako ce odvijati izbori ove godine, sta ce biti njihov ishod i kako ce izgledati Kongres za godinu dana u ovo doba, te kako ce to uticati na odluke Trumpa, ostaje da se vidi.
Ja sam poprilicno siguran da ce on nakon izbora u novembru poceti manevrirati u vezi svoje politicke buducnosti. Ja ne vjerujem da on hoce otici mirno u penziju.
Ili ce se pokusati kandidovati ponovo, ili ce htjeti postaviti sina kao kandidata, ili ce jednostavno odbiti da ode u januaru 2029-e.
Naravno sve ovo ovisi od akutelnih zbivanja, te njegovog zdravlja. Prestao sam vjerovati da on moze pasti na ispod 35%, a to je previse ljudi da bi se mirno gurnuli u stranu.
Sutra da kaze hajmo na Grenland oni bi ko ovce bleee.
- PixelDrifter
#17368 Re: AMERIKA
Ako im sutra donese zakon da mogu nositi svi oruzje i pucati po pravilu "shoot first, think never" mislim da bi ga vecina podrzala. Amerikanci vole akciju, haos, Prljavog Harrija i politickog oca Donalda Trumpa: John Wayne i Manifest DE_STI_NY. To je nesto sto je u njihovom usranom, imigrantskom, DNA.
Last edited by PixelDrifter on 17/01/2026 17:49, edited 1 time in total.
- PixelDrifter
#17369 Re: AMERIKA
Ne dozvoljava mi Klix da napisem:

- jeza u ledja
#17370 Re: AMERIKA
Usrani, imigrantski DNA?PixelDrifter wrote: ↑17/01/2026 17:46 Ako im sutra donese zakon da mogu nositi svi oruzje i pucati po pravilu "shoot first, think never" mislim da bi ga vecina podrzala. Amerikanci vole akciju, haos, Prljavog Harrija i politickog oca Donalda Trumpa: John Wayne i Manifest DE_STI_NY. To je nesto sto je u njihovom usranom, imigrantskom, DNA.
Jok, bolji je incestualni DNA “starog svijeta” i provincije.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#17371 Re: AMERIKA
Pa i srbi i hrvati gdje su manjina cvjeta ljubav medju njimaSmokingMan wrote: ↑17/01/2026 13:47 Ipak je dostatan broj mladih jevreja NY.a glasao za Mamdanija. Pa se podsjetimo njihovog vještog upravljanja javnim mjenjem.
Sta nije jasno
Zidovi guraju politike koje su lose za zapadnjacke krugove
Iz kojih izlaze dobri novcano
-
preludezalude
#17372 Re: AMERIKA
"Trump kažnjava neposlušnost zbog Grenlanda: SAD uvodi dodatne carine brojnim evropskim zemljama".
Koji kreten svjetskih razmjera. Trebaju Danci iz zajebancije poruciti da u slucaju agresije druge NATO clanice bi mogli biti prisiljeni potraziti pomoc. Pa neka se misli.
Koji kreten svjetskih razmjera. Trebaju Danci iz zajebancije poruciti da u slucaju agresije druge NATO clanice bi mogli biti prisiljeni potraziti pomoc. Pa neka se misli.
- Isner
#17373 Re: AMERIKA
Na kraju ce Danska malo da mrmlja, par protestnih nota, a u svom sopstvenom i evropskom poltronizmu vrlo brzo ce im zahvaljivati što su im uzeli Grenland.. Da, Grenland je nova zvjezdica na zastavi Amerikepreludezalude wrote: ↑17/01/2026 18:55 "Trump kažnjava neposlušnost zbog Grenlanda: SAD uvodi dodatne carine brojnim evropskim zemljama".
U svemu tome, za mene su pravi hit autohtona polulacija Grenlanda koji odbijaju da postanu dio USA mada ih niko ništa nece pitati... Kad bi tVump objavio da želi aneksiju Bosne i Hercegovine to bi u šeheru nastalo takvo slavlje i dernek.ba, jebo slobodu i nezavisnost
- Haris.ba
#17374 Re: AMERIKA
Slazem se.Isner wrote: ↑17/01/2026 19:05Na kraju ce Danska malo da mrmlja, par protestnih nota, a u svom sopstvenom i evropskom poltronizmu vrlo brzo ce im zahvaljivati što su im uzeli Grenland.. Da, Grenland je nova zvjezdica na zastavi Amerikepreludezalude wrote: ↑17/01/2026 18:55 "Trump kažnjava neposlušnost zbog Grenlanda: SAD uvodi dodatne carine brojnim evropskim zemljama".
U svemu tome, za mene su pravi hit autohtona polulacija Grenlanda koji odbijaju da postanu dio USA mada ih niko ništa nece pitati... Kad bi tVump objavio da želi aneksiju Bosne i Hercegovine to bi u šeheru nastalo takvo slavlje i dernek.ba, jebo slobodu i nezavisnost![]()
Nazalost.
- Better Man
#17375 Re: AMERIKA
Eveopa samo da je jedinstvena, u roku od 24 sata bi mogli srediti Teumpa tako što bi uveli zabranu uvoza svih Američkih proizvoda, dogovorili ekonomsku suradnju s Kinom itd.