samo ti gasiIt_is_a_Leclerc wrote:Fetvi-l-emin Rijaseta IZ vrlo je jasno i nedvosmisleno objasnio princip tzv. ahiri namaza, odnosno naklanjavanja namaza u hanefijskom meshebu, i to kada je i kako to moguće obaviti. I vrlo dobro znam da se namazi ne mogu tek tako naklanjavati kako vi sebi slobodno uzimate, kad se i kako može. (Pročitajte hadis i tumačenje istog o nastanku ahiri namaza, pa ćete vidjeti) Prema tome, nema potrebe da me podučavate, pogotovo jer, vrlo vjerovatno, osim poznavanja Ilmihala, drugih referenci nematevelikonja wrote:Kolega evo da ti bude kristalno jasno:It_is_a_Leclerc wrote:Al' mi nije jasna jedna stvar... Opće je poznata stvar da, u Islamu, postoji pet dnevnih farzova, odnosno strogih obaveza, koje su ekvivalentni džumi petkom. Zbog čega je, onda, bitnije da se uposlenici puštaju s posla na džumu, a ne na pet dnevnih namaza ?! Ili će zeleni kadar sad doći na ideju da se svaki dan muslimani oslobode radnih obaveza ?!
svi dnevni namazi se mogu naklanjati, tj klanjati nakon predvidjenog vremena uopravdanim okolnostima, ti namazi se mogu klanjati kuci i moze se ih se klanjati sam
Dzuma namaz, baram namazi i dzenaza namaz se NE MOZE klanjati naknadno, NE MOGU se klanjati kuci i NE MOGU se klanjati van dzemata.
Znam sa ovo nije tema i izvinjavam se ostalim, ali mi je zao ovih sto u mraku neznanja tumace vjeru![]()
P.S. Uistinu ne bih komentirao ovog @Kamen Spoticanja. Čovjek, realno, ne zna. Kad je rekao "izuzetno pravo", ja sam ga negdje ugasio.
i opet ti kazem ti uopste ne razumijes sta si napisao u ovom postu pominjuci fetva i emina