SDA-All about

Post Reply
kamen spoticanja

#17326 Re: SDA-All about

Post by kamen spoticanja »

It_is_a_Leclerc wrote:
velikonja wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Al' mi nije jasna jedna stvar... Opće je poznata stvar da, u Islamu, postoji pet dnevnih farzova, odnosno strogih obaveza, koje su ekvivalentni džumi petkom. Zbog čega je, onda, bitnije da se uposlenici puštaju s posla na džumu, a ne na pet dnevnih namaza ?! Ili će zeleni kadar sad doći na ideju da se svaki dan muslimani oslobode radnih obaveza ?!
Kolega evo da ti bude kristalno jasno:
svi dnevni namazi se mogu naklanjati, tj klanjati nakon predvidjenog vremena uopravdanim okolnostima, ti namazi se mogu klanjati kuci i moze se ih se klanjati sam
Dzuma namaz, baram namazi i dzenaza namaz se NE MOZE klanjati naknadno, NE MOGU se klanjati kuci i NE MOGU se klanjati van dzemata.

Znam sa ovo nije tema i izvinjavam se ostalim, ali mi je zao ovih sto u mraku neznanja tumace vjeru
Fetvi-l-emin Rijaseta IZ vrlo je jasno i nedvosmisleno objasnio princip tzv. ahiri namaza, odnosno naklanjavanja namaza u hanefijskom meshebu, i to kada je i kako to moguće obaviti. I vrlo dobro znam da se namazi ne mogu tek tako naklanjavati kako vi sebi slobodno uzimate, kad se i kako može. (Pročitajte hadis i tumačenje istog o nastanku ahiri namaza, pa ćete vidjeti) Prema tome, nema potrebe da me podučavate, pogotovo jer, vrlo vjerovatno, osim poznavanja Ilmihala, drugih referenci nemate ;)

P.S. Uistinu ne bih komentirao ovog @Kamen Spoticanja. Čovjek, realno, ne zna. Kad je rekao "izuzetno pravo", ja sam ga negdje ugasio.
samo ti gasi :) i jedi nokte :)
i opet ti kazem ti uopste ne razumijes sta si napisao u ovom postu pominjuci fetva i emina :) :)
kamen spoticanja

#17327 Re: SDA-All about

fosna2014 wrote:Najbolje da poslodavac to riješi sa radnikom kroz ugovor o radu i gotova stvar. To je optimalno riješenje, da se završi sa tim kmečanjem. Ionako možda 2% ljudi koji uopće i klanja.
ama da klanjaju 2 insana ima da im se omoguci zakonsko pravo...ili da se svima oduzme isto...dakle nema vise subota i nedelja
fosna2014

#17328 Re: SDA-All about

Post by fosna2014 »

kamen spoticanja wrote:
fosna2014 wrote:Najbolje da poslodavac to riješi sa radnikom kroz ugovor o radu i gotova stvar. To je optimalno riješenje, da se završi sa tim kmečanjem. Ionako možda 2% ljudi koji uopće i klanja.
ama da klanjaju 2 insana ima da im se omoguci zakonsko pravo...ili da se svima oduzme isto...dakle nema vise subota i nedelja
Pa napravi ugovor sa poslodavcem da dobiješ dva sata pauze ili cijeli dan ili da ti da platu džabe, to je vaš problem. Zakonsko pravo na to imaš.
It_is_a_Leclerc

#17329 Re: SDA-All about

Post by It_is_a_Leclerc »

Hipotetski - da li bi po principima zelenog kadra i njihovog "uzuzetnog" tumačenja što ovosvjetovnih, što onosvjetovnih pravnih normativa, eventualna zajednica bh. hindusa imala pravo da, npr., meditira na radnom mjestu, a u skladu sa principima svoje vjere ? :) Jer, ipak, taj jedan sat "izuzetnog" nije dovoljan.

Helena - ne izmišljaj, majketi. Čuj - "sve državne institucije imaju mesdžide". O, sunce ti poljubim, što ljudi izmišljaju...

Kamen spoticanja - Čovječe, kakav zakon o radu na državnom nivou !? Jel ti uopće razumiješ da ne postoji Zakon o radu na nivou BIH ?!

Smatram da bi SDA ozbiljno trebala da provede vještačenje članstva. Jer ovolika patološka potreba i sposobnost da se...izbjegava istina u trenutku je ...wow.
kamen spoticanja

#17330 Re: SDA-All about

fosna2014 wrote:
kamen spoticanja wrote:
Pa napravi ugovor sa poslodavcem da dobiješ dva sata pauze ili cijeli dan ili da ti da platu džabe, to je vaš problem. Zakonsko pravo na to imaš.
ne...to treba zakonom regulisati drzava
fosna2014

#17331 Re: SDA-All about

Post by fosna2014 »

@kamen

Država/vlast je to regulisala zakonom o pravima radnika. Ti imaš pravo napraviti ugovor kakav hoćeš sa poslodavcem pa i taj. Ne trolaj više.
AlfaKentaur

#17332 Re: SDA-All about

Post by AlfaKentaur »

Krscanima se olaksao tako sto su dobili cijeli jedan slobodan dan za svoju molitvu. Oni koji su tolerantni prema muslimanima i koji su za suzivot ne bi trebali praviti problem ako muslimani dobiju jedan slobodan sat da obave molitvu petkom.

Ali, i to je samo u drzavnim instituacijama. A sta cemo sa privatnicima?

I u tom slucaju krscani su u velikoj prednosti nad muslimanima. Mnoge privatne radnje su zatvorene nedjeljom i tako krscani imaju slobodan dan za svoju molitvu, a muslimani nemaju tu privilegiju jer pretkom sve radi.

Ako su muslimani u nepovoljnom polozaju u vecinski krscanskim zemljama, zasto se barem u BiH ta nepravda ne ispravi? Zasto se i mi u BiH moramo prilagodjavati krscanskim pravilima koji ocigledno ne idu na ruku muslimanima? Da li trazim da petak bude neradni dan? Ne. Ali treba donijeti zakon po kojem sve mora biti zatvoreno petkom u vrijeme dzume. Ako mi to ne mozemo osigurati u svojoj zemli, kako mozemo ocekivati jednaka prava u drugim drzavama?
kamen spoticanja

#17333 Re: SDA-All about

It_is_a_Leclerc wrote: Kamen spoticanja - Čovječe, kakav zakon o radu na državnom nivou !? Jel ti uopće razumiješ da ne postoji Zakon o radu na nivou BIH ?!

Smatram da bi SDA ozbiljno trebala da provede vještačenje članstva. Jer ovolika patološka potreba i sposobnost da se...izbjegava istina u trenutku je ...wow.
najvise volim ovo...nema pojma o cemu prica ali vazno je neka se prica :) ja ne znam ko je pominjao drzavni zakon o radu :?
nego izvoli:

Sarajevo, 24. april 2013. (MINA) - Danas je u Sarajevu održana proširena sjednica Komisije Rijaseta IZ za pregovore s državom Bosnom i Hercegovinom u cilju rasprave Nacrta Ugovora i tretmana specifičnih pitanja karakterističnih za muslimane i Islamsku zajednicu. Sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Komisije muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, prisustvovali su, pored članova Komisije dr. Dževada Hodžića, dr. Ahmeta Alibašića i Mensura Karadže, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, muftija vojni Ismail ef. Smajlović, glavni imam Medžlisa IZ Brčko Mustafa ef. Gobeljić, hafiza Behija Durmišević, te članovi Komisije za vjerske slobode Rijaseta IZ mr. Đermana Šeta, dr. Enes Ljevaković, dr. Mustafa Hasani i mr. Ekrem Tucaković.

Nacrt Ugovora između Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine ocijenjen je vrlo kvalitetnim i dobrom osnovom da se kroz dalje pregovore osigura i zaštita individualnih prava i specifičnosti koje imaju muslimani i Islamska zajednica. Zaključeno je da Komisija Rijaseta za pregovore s državom, pored ostalih važnih pitanja, u daljim razgovorima posebnu pažnju posveti pitanjima koja se tiču osiguranja pretpostavki na osnovu kojih bi se omogućilo klanjanje džume namaza studentima i radnicima, zaštite prava muslimanki koje nose maramu i na taj način žive puninu islama, pitanju sklapanja islamskog braka i prava na halal ishranu.

Islamska zajednica je u postupku pregovora s državom Bosnom i Hercegovinom u vezi potpisivanja osnovnog sporazuma kojim će se regulirati međusobna prava i obaveze, kao što su to već ranije uradile Katolička i Srpska pravoslavna crkva.
fosna2014

#17334 Re: SDA-All about

Post by fosna2014 »

AlfaKentaur wrote:Krscanima se olaksao tako sto su dobili cijeli jedan slobodan dan za svoju molitvu. Oni koji su tolerantni prema muslimanima i koji su za suzivot ne bi trebali praviti problem ako muslimani dobiju jedan slobodan sat da obave molitvu petkom.

I u tom slucaju krscani su u velikoj prednosti nad muslimanima. Mnoge privatne radnje su zatvorene nedjeljom i tako krscani imaju slobodan dan za svoju molitvu, a muslimani nemaju tu privilegiju jer pretkom sve radi.

Ako su muslimani u nepovoljnom polozaju u vecinski krscanskim zemljama, zasto se barem u BiH ta nepravda ne ispravi? Zasto se i mi u BiH moramo prilagodjavati krscanskim pravilima koji ocigledno ne idu na ruku muslimanima? Da li trazim da petak bude neradni dan? Ne. Ali treba donijeti zakon po kojem sve mora biti zatvoreno petkom u vrijeme dzume. Ako mi to ne mozemo osigurati u svojoj zemli, kako mozemo ocekivati jednaka prava u drugim drzavama?

Što komplicirati bezveze? Što zatvoriti sve zbog možda 2% ljudi kada se to može riješiti ugovorom o radu? Ja evo to neću, hoću da radim u to vrijeme i da skupim više sati. To ogromna većina hoće. I šta sad? Da zbog par vjernika država stane ili šta? Ako ti se ide idi brate i riješi to sa šefom/šeficom. Svakako vas je šaka.
razonoda

#17335 Re: SDA-All about

Post by razonoda »

fosna2014 wrote:
kamen spoticanja wrote:
Najbolje napraviti ugovor da si slobodan do kraja zivota. uzivaj u zivotu i dzumama a, ako si dobar BOG ce ti poslat nafaku. :shock:
kamen spoticanja

#17336 Re: SDA-All about

fosna2014 wrote:@kamen

Država/vlast je to regulisala zakonom o pravima radnika. Ti imaš pravo napraviti ugovor kakav hoćeš sa poslodavcem pa i taj. Ne trolaj više.
kad forum bude tvoj onda naredi da ne trolam...inace ili me ne citaj...ili citaj pa budi malo pametniji...i tolerantniji :wink:
kamen spoticanja

#17337 Re: SDA-All about

fosna2014 wrote:
AlfaKentaur wrote:Krscanima se olaksao tako sto su dobili cijeli jedan slobodan dan za svoju molitvu. Oni koji su tolerantni prema muslimanima i koji su za suzivot ne bi trebali praviti problem ako muslimani dobiju jedan slobodan sat da obave molitvu petkom.

Što komplicirati bezveze? Što zatvoriti sve zbog možda 2% ljudi kada se to može riješiti ugovorom o radu? Ja evo to neću, hoću da radim u to vrijeme i da skupim više sati. To ogromna većina hoće. I šta sad? Da zbog par vjernika država stane ili šta? Ako ti se ide idi brate i riješi to sa šefom/šeficom. Svakako vas je šaka.
radi brate ko ti brani...to je tvoje pravo...kao sto je moje da slobodno ispovjedam svoju vjeru bez da zavisim o volji nekog shefa ili direktora :)
zaista je jednostavno :)
razonoda

#17338 Re: SDA-All about

Post by razonoda »

kamen spoticanja wrote:

kad forum bude tvoj onda naredi da ne trolam...inace ili me ne citaj...ili citaj pa budi malo pametniji...i tolerantniji :wink:
aha -------------------- znas sta je TOLERANCIKA-----pa koristi je ti KAMENU :lol:
fosna2014

#17339 Re: SDA-All about

Post by fosna2014 »

kamen spoticanja wrote:

Učinilo mi se da trolaš. Pardon. OT
kamen spoticanja

#17340 Re: SDA-All about

razonoda wrote:
kamen spoticanja wrote:

aha -------------------- znas sta je TOLERANCIKA-----pa koristi je ti KAMENU :lol:
bla bla...ti svakako ne razumijes dvije trecina ovoga o cemu se pise :)
kamen spoticanja

#17341 Re: SDA-All about

fosna2014 wrote:
kamen spoticanja wrote:

Učinilo mi se da trolaš. Pardon. OT
nisam siguran ni da je OT...jos uvijek se vrtimo oko odlaska ridjobradog na dzumu :wink:
fosna2014

#17342 Re: SDA-All about

Post by fosna2014 »

kamen spoticanja wrote:
fosna2014 wrote:

radi brate ko ti brani...to je tvoje pravo...kao sto je moje da slobodno ispovjedam svoju vjeru bez da zavisim o volji nekog shefa ili direktora :)
zaista je jednostavno :)
Tvoj drugar traži da sve stane! Slažem se ja sa tobom. Svakome njegovo, ali ne na štetu drugih. Zato kod narednog poslodavca mapu u ruke i opleti i traži svoja dva sata. Pravo imaš na to.
AlfaKentaur

#17343 Re: SDA-All about

Post by AlfaKentaur »

fosna2014 wrote:
Stvar je principa i jednakosti. Ako krscani mogu imati cijeli jedan slobodan dan, zasto muslimani ne mogu imati barem 1 sat petkom? Nacin da se to sredi potpisivanjem ugovora ne bi valjalo jer bi doslo do diskriminacije. Privatnici bi tako zaposljavali samo one koji nece napustati radno mjesto petkom da obave molitvu. Ili ce svi stati na sat vremena ili nece niko. Ako je nedjelja neradni dan jer racunamo vrijeme po krscanskom kalendaru, zasto barem 1 sat petkom, radi muslimana, ne bi mogao biti slobodan sat za sve? Dakle, stvar je principa i tolerancije.

Ako se krscanska Europa prilagodjava vjerskim/krscanskim potrebama svojih gradjana, zasto se mi u BiH ne bi prilagodili vjerskim/islamskim potrebama nasih gradjana? Zasto zivimo po njihovim (vjerskim) pravilima a ne po nasim? Zasto u svojoj drzavi ne bi mogli stvari prilagoditi nasim potrebama?
razonoda

#17344 Re: SDA-All about

Post by razonoda »

@Kamenu
drz se dzamije i svojih, nije ovo mjesto za tebe, :lol:
Helena2014

#17345 Re: SDA-All about

Post by Helena2014 »

Vjerska prava su dio Evropske konvencije o ljudskim pravima, Ustava BiH, Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, tako da vaša mišljenja su irelevantna. Vaša je stvar da li hoćete ili nećete svoju vjeru poštovati ili omalovažavati
Last edited by Helena2014 on 09/12/2014 21:17, edited 1 time in total.
kamen spoticanja

#17346 Re: SDA-All about

fosna2014 wrote: Tvoj drugar traži da sve stane! Slažem se ja sa tobom. Svakome njegovo, ali ne na štetu drugih. Zato kod narednog poslodavca mapu u ruke i opleti i traži svoja dva sata. Pravo imaš na to.
nisam siguran da iko trazi da sve stane...ja zaista ne mogu da vjerujem da ne razumijes o cemu govorim...ja ne zelim da se s nekim dogovaram,i da moje pravo zavisi od dobre volje nekoga...hocu svoje univerzalno pravo koje traje 1 sat u citavih 7 dana...dakle samo jedan sat...druge konfesije to pravo koriste citav jedan dan...no ocito se malo igramo orwella i jednakih i jednakijih...e to vise ne ide :)
fosna2014

#17347 Re: SDA-All about

Post by fosna2014 »

AlfaKentaur wrote:
fosna2014 wrote:
Stvar je principa i jednakosti. Ako krscani mogu imati cijeli jedan slobodan dan, zasto muslimani ne mogu imati barem 1 sat petkom? Nacin da se to sredi potpisivanjem ugovora ne bi valjalo jer bi doslo do diskriminacije. Privatnici bi tako zaposljavali samo one koji nece napustati radno mjesto petkom da obave molitvu. Ili ce svi stati na sat vremena ili nece niko. Ako je nedjelja neradni dan jer racunamo vrijeme po krscanskom kalendaru, zasto barem 1 sat petkom, radi muslimana, ne bi mogao biti slobodan sat za sve? Dakle, stvar je principa i tolerancije.

Ako se krscanska Europa prilagodjava vjerskim/krscanskim potrebama svojih gradjana, zasto se mi u BiH ne bi prilagodili vjerskim/islamskim potrebama nasih gradjana? Zasto zivimo po njihovim (vjerskim) pravilima a ne po nasim? Zasto u svojoj drzavi ne bi mogli stvari prilagoditi nasim potrebama?
Možemo mi to uraditi u sve i jednom kantonu gdje za takvo nešto postoji potreba! Jesi primjetio nešto u toj rečenici?
AlfaKentaur

#17348 Re: SDA-All about

Post by AlfaKentaur »

fosna2014 wrote: Tvoj drugar traži da sve stane! Slažem se ja sa tobom. Svakome njegovo, ali ne na štetu drugih. Zato kod narednog poslodavca mapu u ruke i opleti i traži svoja dva sata. Pravo imaš na to.
Odlicno znas da tako kod nas ne moze. Ili si glup ili se pravis glup pa se pravis da ne znas kakva je situacija kod nas. Zato kazem da mora biti za sve ista pravila kako ne bi doslo do diskriminacije. Kao sto je opste poznato da je nedjelja neradni dan, tako isto mroa biti opste poznato da u BiH petkom u vrijeme dzume sve staje. Ako se moze izaci u susret krscanima onda bi trebalo i muslimanima, i sve po zakonu i jasnim pravilima za sve.
kamen spoticanja

#17349 Re: SDA-All about

razonoda wrote:@Kamenu
drz se dzamije i svojih, nije ovo mjesto za tebe, :lol:
vidis ti si meni najbolje sredstvo u ovoj diskusiji...sad ni ovi koji imaju neke argumente nemaju prostora da se pravdaju neznanjem :) :thumbup:
a da si trabant...vala jasno je :)
fosna2014

#17350 Re: SDA-All about

Post by fosna2014 »

kamen spoticanja wrote:
nisam siguran da iko trazi da sve stane...ja zaista ne mogu da vjerujem da ne razumijes o cemu govorim...ja ne zelim da se s nekim dogovaram,i da moje pravo zavisi od dobre volje nekoga...hocu svoje univerzalno pravo koje traje 1 sat u citavih 7 dana...dakle samo jedan sat...druge konfesije to pravo koriste citav jedan dan...no ocito se malo igramo orwella i jednakih i jednakijih...e to vise ne ide :)
Nema potrebe kad to pravo već imaš (nemoj me kamenovati :razz: :mrgreen: :thumbup: ).
Post Reply