Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
MorningStar

#17326 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MorningStar »

laik1981 wrote: 06/05/2020 18:31 Sta je sa ovim italijanima? Idu li u obavezni karantin?

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-bih-s ... /200506146

Testirati ih jedno 20 puta..
Aha isto kao i onaj njemac sto je otisao iz karantine pa ga policija kao ufatika uz galamu ministra unutrasnjih poslova a onda lijepo dosao eufor i vratio ga kuci iz buhare
channel10

#17327 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by channel10 »

Tomahawk11 wrote: 06/05/2020 14:39
uglavnomja wrote: 06/05/2020 14:36 udje sipa u maline :thumbup:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/tuzilas ... /200506107

nadam se da ce neko debelo platiti, ali ne narod ovaj put
Malo su zakasnili....malo više.

Trebali su ući onog momenta kad je članak izašao.

I u maline i u CZ.

Bojim se da je ovo sad pro forme.
Svi ce se izvuci. Maloprije na vijestima rekose da su iskopali snimak sa neke sjednice, da li vlade fbih ili parlamenta od cini mi se 17.03. gdje su navodno dogovorili da sve nabavke idu mimo "zakona", odnosno da se ne mora ici preko klasicnog nacina nabave zbog pandemije :izet: ..
Al nas jebu ljudi, jos malo pa necemo moci hodati koliko ce nas iz.ebati...
AmirBaa

#17328 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by AmirBaa »

https://www.klix.ba/koronavirus-u-bih
Bas gledam ove brojeve i datume: 17.03. kad je u sustini sve stalo i kad se sve zatvorilo, imali smo u drzavi 8 novih. Kazu 2 sedmice trebaju da se vidi rezultat karantina. 31.03. imamo 52 zarazena. 2 sedmice poslije, 14.04 imamo 37 novih. Onda 2 sedmice poslije, 24.04. imamo 94 novih. Znaci vise od mjesec dana u karantini i imamo ogroman skok i najvise zarazenih od pocetka svega. I evo sad skoro 2 sedmice opet poslije imamo 41 novih. I najavljuju otvaranje svega kroz sljedece 2 sedmice. Da li je fazon sto na pocetku nisu puno testirali pa nismo znali tacan broj, ali mislim da bi se onda to jos vise prosirilo i da bi na vrhuncu pandemije imali puno vise oboljelih. Ne znam evo...
Haris.ba

#17329 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Haris.ba »

30 hiljada ljudi bez posla, narod koji otvoreno po cesti poceo gundjati ko nikada, nije se afera asim smirila, ustavni sud obori zatvirbza stare i djecu, eto malina, eto slavljenje rodjendana, eto ovo, eto ono...

Naravno da moraju popustati.
MMM1977

#17330 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MMM1977 »

Problem je dernek sa 10 ljudi u ponedeljak a nije problem teravija sa 100 ljudi u četvrtak.
Rothmans

#17331 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Rothmans »

MMM1977 wrote: 06/05/2020 23:10 Problem je dernek sa 10 ljudi u ponedeljak a nije problem teravija sa 100 ljudi u četvrtak.
Ne moze se lokanje ,prezderavanje i baljenje pijanih glava jednih po drugima mjerit sa teravijom. Uozbilji se ,molim te
MMM1977

#17332 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MMM1977 »

Rothmans wrote: 07/05/2020 00:13
MMM1977 wrote: 06/05/2020 23:10 Problem je dernek sa 10 ljudi u ponedeljak a nije problem teravija sa 100 ljudi u četvrtak.
Ne moze se lokanje ,prezderavanje i baljenje pijanih glava jednih po drugima mjerit sa teravijom. Uozbilji se ,molim te
A gdje to ima? Po kafićima i restoranima gdje ja idem to nikada nisam vidio, u ovim objektima se može držati distanca dok u džamiji sigurno ne.
high_volume

#17333 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

:thumbup: Bravo!
Rothmans

#17334 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Rothmans »

MMM1977 wrote: 07/05/2020 00:29
A gdje to ima? Po kafićima i restoranima gdje ja idem to nikada nisam vidio, u ovim objektima se može držati distanca dok u džamiji sigurno ne.
O derneku pricam . Podrzavam otvaranje kafica ,slasticarni i restorana. Kafancuge nek sacekaju bar do kraja ramazana da ne smetaju vjernicima
high_volume

#17335 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

Koliko košta, i koji je smisao dezinfekcije objekta "Bontex" u Maglaju, koje je danas izvršilo 40 pripadnika OS BiH, tri specijalne cisterne i devet motornih vozila za posebne namjene OS BiH :?

Ako je pokazivanje sposobnosti OS BiH u odbrani, u redu, onda to treba činiti na trošak budžeta OS, ali zašto je Općina Maglaj, pretpostavljam lokalna CZ uputila zahtjev ovoj jedinici OS, što poslije treba i platiti.

Dodatno je pitanje zašto se troše novci iz budžeta CZ na dezinfekciju vanjskih površina protiv coronavirusa, kad je dokazano da se coronavirus ne zadržava na takvim površinama, i dodir takvih površina nije opasnost za ljude. Zar taj novac ne bi bio korisniji za nabavku druge opreme ili u potrošnji za važnije potrebe :-)

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ne-treb ... /200506128

Image
Image
high_volume

#17336 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by high_volume »

Rothmans wrote: 07/05/2020 00:44 O derneku pricam . Podrzavam otvaranje kafica ,slasticarni i restorana. Kafancuge nek sacekaju bar do kraja ramazana da ne smetaju vjernicima
Šta misliš da ljudi koji ne poste, koji nisu religiozni, da prestanu disati, dok traje Ramazan, da ne smetaju vjernicima :-)
avijon

#17337 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by avijon »

high_volume wrote: 07/05/2020 00:50 Koliko košta, i koji je smisao dezinfekcije objekta "Bontex" u Maglaju, koje je danas izvršilo 40 pripadnika OS BiH, tri specijalne cisterne i devet motornih vozila za posebne namjene OS BiH :?

Ako je pokazivanje sposobnosti OS BiH u odbrani, u redu, onda to treba činiti na trošak budžeta OS, ali zašto je Općina Maglaj, pretpostavljam lokalna CZ uputila zahtjev ovoj jedinici OS, što poslije treba i platiti.

Dodatno je pitanje zašto se troše novci iz budžeta CZ na dezinfekciju vanjskih površina protiv coronavirusa, kad je dokazano da se coronavirus ne zadržava na takvim površinama, i dodir takvih površina nije opasnost za ljude. Zar taj novac ne bi bio korisniji za nabavku druge opreme ili u potrošnji za važnije potrebe :-)

Image
Image
Ne znam za tebe al ja bas volim sa drugog sprata fasadu lizat a i prozori mi nisu mrski
last mohicans

#17338 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

high_volume wrote: 07/05/2020 00:50 Koliko košta, i koji je smisao dezinfekcije objekta "Bontex" u Maglaju, koje je danas izvršilo 40 pripadnika OS BiH, tri specijalne cisterne i devet motornih vozila za posebne namjene OS BiH :?

Image
Image
Mogli su Ruse za džaba, :D ali eto da se malo i mi napušemo da imamo. Isto Černobil oprema.
Ci-Nick

#17339 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ci-Nick »

Nijemci su donijeli odluku da više nema zatvaranja u cijeloj zemlji.
Republika koja u 7 dana bude imala 50 novoinficiranih na 100.000 stanovnika donosi oštrije mjere.
To bi znači bilo kao kad bi FBiH u 7 dana imala 1.000 novoinficiranih.
last mohicans

#17340 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

MMM1977 wrote: 07/05/2020 00:29
jesi ti navalio na džamije, ono baš si neofiran. Sve te čitam i pratim. More Igman u jeku epidemije, mogu mise po Hercegovinu sa stotinama prisutnih, mogu jedna kašika obredi, mogu ovi balavci po pumpama, po trideset ih se skupi, mogu Halid i Šerif, ali ne mogu džamije sa dezinficiranim rukama, vlastitim serdžadama i razmakom od 2 metra između džematlija ( iako znamo šta predstavljaju safovi i kako se prave), ostavljenim cipelama u kesama, sa nekorištenjem abdesthana... Jesi pogledao slike iz džamija danas, hajde pogledaj, ako ti se ne gadi, pa proguglaj slike ovih gore pobrojanih eventa, pa se vrati i razmisli je li distanca, razmak i uopće ambijent isti. Fakat ne znate ni prikriti svoj antagonizam i netrpeljivost prema vjernicima. Meni teferičenje Halida i ostalih, glupog Fadila u Konjicu i drugih lično ne smeta, ali me se tiče ako me nekim mjerama jebe direktno, a ovi se ponašaju kao s druge planete. Briga me za njihove derneke, ali tebe baš i nije briga za neke namaze. Ne možeš to podnijeti, priznaj. Bježi od ovih džematlija ko đavo od krsta, sigurno češ se spasiti.
MMM1977

#17341 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MMM1977 »

Kao što možeš pročitati, nisam tražio da se džamije zatvore nego da se kafići i restorani otvore. Neka vjeruje ko god hoće i u šta god hoće, nemam problema s time sve dok se ne krše moja prava zbog nečijih tuđih prava.

Živim u gradu gdje je 99% muslimana, u koje i mene svrstavaju, šta ću pisati o kašikama (odurno i odvratno i bez korone) ili o misama kad me to ne dotiče. Pišem samo o onom što mene zanima.
last mohicans

#17342 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

MMM1977 wrote: 07/05/2020 01:18 Kao što možeš pročitati, nisam tražio da se džamije zatvore nego da se kafići i restorani otvore. Neka vjeruje ko god hoće i u šta god hoće, nemam problema s time sve dok se ne krše moja prava zbog nečijih tuđih prava.

Živim u gradu gdje je 99% muslimana, u koje i mene svrstavaju, šta ću pisati o kašikama (odurno i odvratno i bez korone) ili o misama kad me to ne dotiče. Pišem samo o onom što mene zanima.
Pa i ja bih to volio najviše. Interakcija sa ljudima i neka kafa mi najviše nedostaju. Svo ovo distanciranje realno nije normalno, ali je eto još potrebno neko vrijeme. Virus mora cirkulirati i kad tad ćemo se većina zaraziti ili će doći ta usrana vakcina. Nisu džamije otvorene na uštrb kafića, ta teorija mi je za nepovjerovati. Ne znam da je nekome naumpala. Rekli su da će kafići i teretane ići posljednji. Ako je ovaj datum za otvaranje kafića tačan,28.05, to je predaleko, ne što se meni pije kafa, već što će šteta po ugostiteljski sektor biti sve gora, a i veće su šanse da se govna prije kotarišemo dok mu je snaga opala, ako budemo imali veću interakciju jedni s drugima. Taj scenarij i je meni realniji od vakcine.
MMM1977

#17343 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by MMM1977 »

last mohicans wrote: 07/05/2020 01:30
MMM1977 wrote: 07/05/2020 01:18 Kao što možeš pročitati, nisam tražio da se džamije zatvore nego da se kafići i restorani otvore. Neka vjeruje ko god hoće i u šta god hoće, nemam problema s time sve dok se ne krše moja prava zbog nečijih tuđih prava.

Pa i ja bih to volio najviše. Interakcija sa ljudima i neka kafa mi najviše nedostaju. Svo ovo distanciranje realno nije normalno, ali je eto još potrebno neko vrijeme. Virus mora cirkulirati i kad tad ćemo se većina zaraziti ili će doći ta usrana vakcina. Nisu džamije otvorene na uštrb kafića, ta teorija mi je za nepovjerovati. Ne znam da je nekome naumpala. Rekli su da će kafići i teretane ići posljednji. Ako je ovaj datum za otvaranje kafića tačan,28.05, to je predaleko, ne što se meni pije kafa, već što će šteta po ugostiteljski sektor biti sve gora, a i veće su šanse da se govna prije kotarišemo dok mu je snaga opala, ako budemo imali veću interakciju jedni s drugima. Taj scenarij i je meni realniji od vakcine.
Kad je ukinut policijski sat? Kad se otvaraju kafići? U odnosu na Ramazan i Bajram.
last mohicans

#17344 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by last mohicans »

MMM1977 wrote: 07/05/2020 01:34
last mohicans wrote: 07/05/2020 01:30

Kad je ukinut policijski sat? Kad se otvaraju kafići? U odnosu na Ramazan i Bajram.
Sigurno da je uticao početak ramazana na trenutak ukidanje policijskog sata koji je i onako bio bespotreban. Necemo se lagati, ali je najava isla i ranije. Čim je Solak lupio da to nije epidemioloska mjera, krenuli su pritsci javnosti i medija. Evo ga opet prizivaju jer ima saobracajnih vise, kriminala, itd. Uvest cemo policijski ponovo da se policija i tuzilastvo ne bi bavili svojim poslom? Zatim, vezivati dzamije i kafice jedno s drugim i dovoditi u uzročnoposljedičnu vezu otvaranje dzamija sa neotvaranjem kafica je ono baš, wtf. Ne vjerujujem da ce se ispoštovati ovaj datum koji negdje objavise za otvaranje kafica i restorana, ako se epidemioloska situacija nastavi. Ici ce ranije, barem se nadam.
aerodinamika

#17345 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by aerodinamika »

kafici nisu proizvodnja, ako ce se sad otvarat birtije da se raja opija i izazivaju nesrece bolje je sacekati 28.
index_box

#17346 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by index_box »

Iskreno, baš me boli briga i za kafiće, i za džamije, i za crkve.

Ali, ako može biti otvorena džamija, ne kontam zašto kafić ne može :-) više duša stane u te bogomolje nego u prosječan kafić, pogotovo ako bude u opticaju svaki drugi stol. Na kraju krajeva, pijančenje i noćni provodi se lako mogu regulisati: ograničiš radno vrijeme do 20h i gotova stvar.

Isto mi nije jasno kako kozmetičarke mogu raditi (tretmani lica npr.), a stomatolozi ne mogu :-) pa valjda se stomatološka oprema dezinficira poslije svakog pacijenta sa ili bez korone.

Ne mogu nikako razumjeti da je veći prioritet otvoriti džamiju ili crkvu nego pokrenuti javni saobraćaj. Ali, ko mene pita.
J*bem ti SDA i ekipu.
Rothmans

#17347 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Rothmans »

high_volume wrote: 07/05/2020 00:52
Rothmans wrote: 07/05/2020 00:44 O derneku pricam . Podrzavam otvaranje kafica ,slasticarni i restorana. Kafancuge nek sacekaju bar do kraja ramazana da ne smetaju vjernicima
Šta misliš da ljudi koji ne poste, koji nisu religiozni, da prestanu disati, dok traje Ramazan, da ne smetaju vjernicima :-)
Kako god hoces :wink:
tap3ah75

#17348 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by tap3ah75 »

Šta ima sa registratorima?
Je li iko raspakovao kutije?
Ili po našem običaju negdje čuče i skladištu?
mO k3

#17349 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

tap3ah75 wrote: 07/05/2020 07:48 Šta ima sa registratorima?
Je li iko raspakovao kutije?
Ili po našem običaju negdje čuče i skladištu?
:shock:
zposao

#17350 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by zposao »

Rothmans wrote: 07/05/2020 06:15
high_volume wrote: 07/05/2020 00:52
Kako god hoces :wink:
To je tvoj problem ako tebi smetaju ne-vjernici i ako ti smetaju kafane.
Rješavaj ga kod terapeuta, nismo vjerska država sa ajatolahom na čelu da se ravnamo po osjećajima i skrupulama vjernika.
Eti ti pa praktikuj svoju vjeru, to je tvoja privatna stvar. Nemaš pravo naturati svoje vjerovanje i uvjerenje ostatku populacije.

I nama nevjernicima smeta možda nešto vaše pa vas pušstamo da praktikujete svoju vjeru.
Locked