Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Millie18

#17326 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Millie18 »

SaraFina wrote:Od "viznih olakŠica" za Njemačku, ja sam u novousvojenim aktima pročitala da će se tražiti B1/B2 za SSS i zanate... A za VSS logično C1 minimum.

Tako da ne mislim da će tu biti baš nekih ekstra pozitivnih olakšica za odlazak ljudima.

Jedino što će se ove gužve po ambasadama umanjiti i čekanja.
Saro, gdje si tačno pročitala to? Da vidim i ja šta to još 'olakšavaju' :-?
dječak sa šibicama

#17327 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by dječak sa šibicama »

Pa vidi, vecina kurseva su legalni, priznati, rade se po licencama Goethe instituta i slicno.

Malo je tu muljaze. Ne prolazi to odavno.

Kupljene diplome su takodje samo naivnost pojedinca, Njemacka cak ni legalnu "prekvalifikaciju" ne priznaje.

Fora je u tome sto im nisu potrebni samo njegovatelji i medicinski radnici, traze vozace kamiona, varioce, metalostrugare i slicno, a takvih zanimanja kod nas buljuk.
Nivelacija

#17328 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nivelacija »

Njemacku ce ugasiti pederi..jbg drzava umire od starosti, uvoze bilo kakvu radnu snagu, najbolji biznis staracki dom, nema djece s glave a ovamo nekoliko miliona pedera. :mrgreen:
Milion lgbt parova fali milion djece ili dva miliona :lol:

Znaci balkanci zahvalite se pederima sa zapada sto ste otisli sa balkana :lol:
Last edited by Nivelacija on 02/07/2019 12:09, edited 1 time in total.
SaraFina

#17329 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

dječak sa šibicama wrote:Pa vidi, vecina kurseva su legalni, priznati, rade se po licencama Goethe instituta i slicno.

Kupljene diplome su takodje samo naivnost pojedinca, Njemacka cak ni legalnu "prekvalifikaciju" ne priznaje.

Fora je u tome sto im nisu potrebni samo njegovatelji i medicinski radnici, traze vozace kamiona, varioce, metalostrugare i slicno, a takvih zanimanja kod nas buljuk.

Pročitaj tekst iznad iz 2018. Pravda je spora ali dostižna. Od 2014 praćeni.
insomnia78

#17330 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

dječak sa šibicama wrote:Pa vidi, vecina kurseva su legalni, priznati, rade se po licencama Goethe instituta i slicno.

Osim sto nije bas lako dogurati do B1 nivoa
SaraFina

#17331 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Millie18 wrote:
SaraFina wrote:Od "viznih olakŠica" za Njemačku, ja sam u novousvojenim aktima pročitala da će se tražiti B1/B2 za SSS i zanate... A za VSS logično C1 minimum.

Tako da ne mislim da će tu biti baš nekih ekstra pozitivnih olakšica za odlazak ljudima.

Jedino što će se ove gužve po ambasadama umanjiti i čekanja.
Saro, gdje si tačno pročitala to? Da vidim i ja šta to još 'olakšavaju' :-?

Imaš na predhodnim stranicama teme Milice, na njemačkom postano. Pregledaj.
SaraFina

#17332 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

insomnia78 wrote:

Osim sto nije bas lako dogurati do B1 nivoa

Neće morati ući na Kurs ponovo recimo onaj s diplomom B1 nivoa ni B2 iz BiH, samo obaviti testiranje u DE/AT.
Millie18

#17333 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Millie18 »

SaraFina wrote:Imaš na predhodnim stranicama teme Milice, na njemačkom postano. Pregledaj.
Hvala :)
SaraFina

#17334 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Nivelacija wrote:Njemacku ce ugasiti pederi..jbg drzava umire od starosti, uvoze bilo kakvu radnu snagu, najbolji biznis staracki dom, nema djece s glave a ovamo nekoliko miliona pedera. :mrgreen:

Petedesetogodišnja sestra u bolnici na pregledu, drži predavanje o "dužnostima i ljepotama majćinstva i periodu koji tome predhodi" a kad je pitaš, kako je lično njoj taj "doživljaj pao" kaže nije ga iskusila. Pa idi....
nKrkan

#17335 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by nKrkan »

Image

Poslije ove tabele sam proveo jedno ogromno dodatno istraživanje ( nekih 5 minuta na googlu) i došao do brojke da je Slovenija našim građanima izdala u 2018 oko 10 200 radnih dozvola , i u 2019 do kraja mjeseca aprila oko 5600. Onako suhe brojke na prvu govore da je za malo jače od dvije godine Slovenija spasila oko 25 hiljada građana BiH.
Nazif_Gljiva

#17336 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nazif_Gljiva »

Nivelacija wrote:Njemacku ce ugasiti pederi..jbg drzava umire od starosti, uvoze bilo kakvu radnu snagu, najbolji biznis staracki dom, nema djece s glave a ovamo nekoliko miliona pedera. :mrgreen:

Prvo dići spomenik pederima sa Balkana, koji su sredili državu do te mjere, da će za nekih 5 godina ostati samo starci u istoj. U protekle 4 godine, ni metra autoputa. Tuneli koji su bili napravljeni za vrijeme Tita, počinju da dolaze na naplatu. U USK, višak od 300 prosvjetnih radnika...
nKrkan

#17337 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by nKrkan »

višak prosvjetnih radnika je bio 2006 kamoli sad
Bluemore

#17338 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

Vizne olaksice su stupile na snagu od1.1.2016 i vrijeme do 2020.
Ove druge izmjene zakona sa olaksicama za zapadni Balkan nemaju veze :)
dječak sa šibicama

#17339 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Zakon su vec usvojili u Bundestagu, prije svega njemacka firma vise ne mora dokazivati da ne moze naci adekvatnog njemackog ili EU radnika, kao do sada.
Takodje omoguceno je ljudima da mogu boraviti u Njemackoj odredjeno vrijeme, mislim 6 ili 9 mjeseci, i da tamo traze posao. Ali uz preduvjet da se samofinanciraju, i to moraju dokazati.
Takodje liberaliziran je sistem dobijanja vize, skraceni rokovi, takodje su i dali neke povlastice mladjima od 25 godina dok su starijima od 45. odredili minimalni iznos plate koju moraju imati ako zele dobiti vizu, zbog onemogucavanja da doticni padne na teret drzave, biologija jel.

Zakon vrijedi od 1.1. sljedece godine.
SaraFina

#17340 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Pa da i to s novcima za samofinansiranje je otežavajuća okolnost. Ko ima 7000/11000 €u šteku? Da ih položi i čopka mjesecima tražeći posao?

2600 i nešto je minimum zarada za SSS a za ljude preko 40 je 3500 koliko vidjeh?

Mislim.... Ja olakotno ne vidim nista. Ali eto.
dječak sa šibicama

#17341 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

U odnosu na trenutni zakon, gdje ljudi cekaju i po dvije godine na vizu, olaksano.

Ima jos stavki, spajanje porodica i slicno. Najveca pogodnost je vjerovatno skracenje birokratskih zavrzlama.

Za prakticni dio cijele price treba sacekati pocetak naredne godine, kako ce oni regulisati novi zakon sa sadasnjim pravilnikom za nase gradjane, ali Nijemci su otvoreno rekli da je sustina price u naseljavanju njima neophodne radne snage.
Nasi ljudi ce se snalaziti kao i uvijek, ako ima nekog tamo u DE, ode on.
Point.

#17342 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Point. »

nKrkan wrote:Image

Poslije ove tabele sam proveo jedno ogromno dodatno istraživanje ( nekih 5 minuta na googlu) i došao do brojke da je Slovenija našim građanima izdala u 2018 oko 10 200 radnih dozvola , i u 2019 do kraja mjeseca aprila oko 5600. Onako suhe brojke na prvu govore da je za malo jače od dvije godine Slovenija spasila oko 25 hiljada građana BiH.
Ko dobi ovaj jedan boravak u Estoniji da mi je znati. :-D
dječak sa šibicama

#17343 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Zapravo me cudi sto vise ljudi ne haplicira za Estoniju, oni imaju jako veliki rast ekonomije, mislim da su najkvalitetnije iskoristili EU fondove.
HAVANA

#17344 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

SaraFina wrote:

Petedesetogodišnja sestra u bolnici na pregledu, drži predavanje o "dužnostima i ljepotama majćinstva i periodu koji tome predhodi" a kad je pitaš, kako je lično njoj taj "doživljaj pao" kaže nije ga iskusila. Pa idi....
Otvorila ti je oci :lol:
Rockefeller

#17345 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rockefeller »

Samo DE :kiss:
mali jomu

#17346 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali jomu »

HAVANA wrote:
SaraFina wrote: Petedesetogodišnja sestra u bolnici na pregledu, drži predavanje o "dužnostima i ljepotama majćinstva i periodu koji tome predhodi" a kad je pitaš, kako je lično njoj taj "doživljaj pao" kaže nije ga iskusila. Pa idi....
Otvorila ti je oci :lol:

...e tako ti je to vecinom ( po meni 92%) u svemu... ljudi pricaju o necemu u kojem oni nemaju nikakva iskustva ili imaju nesto malo... ili su nesto naculi ili procitali...

Trazite ljude koji o onome sto pricaju imaju iskustva.... koji su to iskustveno saznali (naucili) ti se ljudi traze :thumbup:
sinuhe

#17347 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sinuhe »

Slovenija ne posustaje. Mala je to drzava da svake godine primi tolike Bosance. Mala ali i fantasticna. :oops: Sta rade ti ljudi u Sloveniji?
mali_balon

#17348 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali_balon »

sinuhe wrote:Slovenija ne posustaje. Mala je to drzava da svake godine primi tolike Bosance. Mala ali i fantasticna. :oops: Sta rade ti ljudi u Sloveniji?
Sve....slovenija je ekstra...blizu...mentalitet slican....samo porodicu ne voditi gore ako se ide sa porodicom onda je patnja....troskovi naglo skoce.....
Bluemore

#17349 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

dječak sa šibicama wrote:U odnosu na trenutni zakon, gdje ljudi cekaju i po dvije godine na vizu, olaksano.

Ima jos stavki, spajanje porodica i slicno. Najveca pogodnost je vjerovatno skracenje birokratskih zavrzlama.

Za prakticni dio cijele price treba sacekati pocetak naredne godine, kako ce oni regulisati novi zakon sa sadasnjim pravilnikom za nase gradjane, ali Nijemci su otvoreno rekli da je sustina price u naseljavanju njima neophodne radne snage.
Nasi ljudi ce se snalaziti kao i uvijek, ako ima nekog tamo u DE, ode on.
Kad krene navala na vizu za trazenje posla bice i tu cekanja....
espn

#17350 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

U BiH krajem maja čak 406.685 osoba na evidencijama nezaposlenih

https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-bih-k ... /190702102
Post Reply