Kakvo izuzeto pravo ?! Ovdje jasno stoji da - uposlenik ima pravo zahtjevati jedan sat pauze po danu, i da se to reguliše ugovorom o radu (to je inače onaj komadić papira što potpišeš kad počneš raditi). To ako ćeš ga ti utrošiti u ritualno probadanje vudu lutkica uz pjevanje sotonističkih mantri, u crtanje uvredljivih karikatura ili u odlazak na džumu - poslodavca ne treba da zanima. Mada pretpostavljam da je primarni interes da se petkom ode s posla u 11:30h, primi dnevnica i lagano kući.It_is_a_Leclerc wrote:kamen spoticanja wrote: Nedovoljno. ..pravo na ispovjedanje islamske dužnosti ne moze biti "izuzeto pravo" uz posebnu dozvolu...zato je zakon u pripremi...da nam se gore pomenuti trojac ne bi ibretio
SDA-All about
-
razonoda
#17301 Re: SDA-All about
- It_is_a_Leclerc
#17302 Re: SDA-All about
Šefik Džaferović je predsjedavajući UP komisije jer se, pri imenovanju komisija, dio uvijek daje opozicionim partijama. To što SDA nije mogla naći sposobnog pravnika koji zna tumačiti Ustav i poslovnik - bože, moj. Ili vi ozbiljno mislite da se u Parlamentu BiH u komisije imenuju ljudi koji znaju šta rade. Hint - Niko Lozančić, predsjednik komisije za ravnopravnost spolova, ili Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća komisije za ljudska i nacionalna prava, mlade i porodicu. Dakle, Šefik Džaferović je još jedan besprizorni SDA uhljeb. Ni manje ni više. To što vi od njega pravite Benjamina Franklina, to je vaš problem.bogumila wrote:najiskrenije se nadam da si ovo prekopiro iz avaza i da ne mislis tako. odvratna mi je pomisao da se iko u ovoj drzavi osim fahre ovako izrazava. pa ovo je DNO DNA. pa u pamet mi moju ne moze stat ovaj rjecnik. ne mogu da YEBENO vjerujem. ja, dezurni psovac prljavog jezika i cest posjetilac pljuvanja po klixu. pa ja sam za tebe goethe, a svi ostali pljuvaci su shakespear.It_is_a_Leclerc wrote:SDA nastavlja sa urnebesnim kadroviranjem političkih čobanina. Nakon rumenih ministara, zalizanih stolačkih "orjentalista" (koji misle da je pričati turskim - uumjentost), rahitičnih Selmana sa paranoidnom željom da otegnu papke na funkciji, Bakir je mjesto Predsjedavajućeg PDPBIH dao - Šefiku Džaferoviću. Ovaj priprosti advokat koji i po mišljenje ide u stranačku centralu, a koji se godinama poput crkvenog miša potuca po parlamentarnim salama, ne radeći uglavnom ništa, prava je preslika SDA-ovog rukovodstva - labilni neznalica, od kojeg i puding ima čvršći stav.
Očekujem da predsjedavajući Vijeća ministara bude Haleed Genjac, koji će leomyome zamijeniti budžetom, grlić maternice službenim automobilom, a gnojni vaginalni iscjedak sastancima rukovodstva stranke.
ps - sta mislis koliko ovaj tvoj gornji "iscjedak" govori o tebi, a koliko o onom koga kritikujes? upitas li se nekad ima li i to veze sa rezultatima izbora? meni licno si ogadio (koga god vec zastupas) za sva vremena. pa meni se gadi jarane sve sto se o tebe ocesalo. a ne znam ni ko si ni sta si.
sto se tice imena koja si naveo, selman nemam pojma ko je i kakav je, da vidim sta ce i kako radit pa cu komentarisat, al reci za dzaferovica da je nesposoban moze samo neko ko blage veze nema niti prati ISTA u vezi s politikom. pa on je mozda i JEDINI u onom parlamentu koji zna sta radi. pa sta mislis sto je UVIJEK on predsjedavajuci ustavnopravne komisije? cak i kad je sda opozicija? zato sto NIKO DRUGI NE ZNA TO RADIT. to je zalosno al istinito. to je toliko zayebano da NE SMIJE niko ni iz sda ni iz svih drugih 500 stranaka da se toga prihvati, a PLACA SE DEBELO. pa ti vidi sto niko za 20 godina nije sjeo na tu fino placenu stolicu da uzme pare pa da makar glumi da se snalazi, da zasjede pa da konta briga me naci cu dva'es savjetnika pa nek mi sve pripreme, ja cu bit samo za slikanje i dizanje para. pa dodik to nije smio uzet ni kolko da razvali tu istu komisiju. ma kome ja pricam uostalom. reci za dzaferovica da se "povlaci" po zgradi besposlen i da nema pojma, pa to nije ni uvreda, to je PRESMIJESNO.
Što se iscjetka tiče, trebam li podsjetiti da je Genjac specijalista ginekologije, a specijaliste ginekologije se, po definiciji, bave zdravljem ženskog reproduktivnog sistema, tako da mu nije stran ni vaginalni iscjedak - kod infekcija Trichomonasom, Candidom, Neisseriom, itd.
- sigh
#17303 Re: SDA-All about
Pa jednostavno, veliki broj Bosnjaka su ili ateisti, agnostici ili jednostavno ne prakticiraju Islam. Ne trebam uopste brojati. Pa imam slobodu misljenja i po mom misljenju religija ima svakako dovoljno prostora za sebe. Sad nametati ovdje nekakve sulude ideje o proglasavanju petka neradnim svakako samo od sebe trazi reakciju.skupljac_zeljeza wrote:Ne znam čime brojiš koliko ide ljudi na džumu, a koliko na misu niti me zanima nego mi je zanimljivo da se na teme o džamijama, džumama itd. nakače najčešće oni kojima džamija i džuma ne znači ništa.sigh wrote:A daj nemoj sad tako. Kako se necu sprdati sa tim idejama. Vidis sta pise, znamo kako zavrse ove price kad ovo postane nacin razmisljanja nekog kolektiviteta. Da se razumijemo, ako cemo vec ozbiljno o ovome, oni sto idu na dzumu su manjina u ovoj drzaviskupljac_zeljeza wrote: Pa nije OK da se ti kao ateista sprdaš s tim. Nekome znači nešto.
- Danguba
#17304 Re: SDA-All about
Manite se dzamija.
Nego, kazu ljudi da utorkom nije lijepo zapocinjati posao a ono vidi sada, ovima bi hairli.
Nego, kazu ljudi da utorkom nije lijepo zapocinjati posao a ono vidi sada, ovima bi hairli.
-
razonoda
#17305 Re: SDA-All about
Danguba wrote:Manite se dzamija.
sta ostade --ponedeljak , srijeda , cetvtak. mozda je to i dovoljno , kako hocete i koliko vam treba da prezivite. Skromnost je vrlina islama.
- It_is_a_Leclerc
#17306 Re: SDA-All about
Al' mi nije jasna jedna stvar... Opće je poznata stvar da, u Islamu, postoji pet dnevnih farzova, odnosno strogih obaveza, koje su ekvivalentni džumi petkom. Zbog čega je, onda, bitnije da se uposlenici puštaju s posla na džumu, a ne na pet dnevnih namaza ?! Ili će zeleni kadar sad doći na ideju da se svaki dan muslimani oslobode radnih obaveza ?!
- skupljac_zeljeza
#17307 Re: SDA-All about
I sada zato što ti i tvoj jaran ne idete ne trebaju to pravo imati oni kojima ta džuma ima značenje. Niko nije ozbiljno tražio petak neradnim danom. Ne miješaj realnu potrebu vjernika sa forumskim trolanjem. Mislim da to ni Rijaset ne bi podržao, ali će sigurno tražiti i apelovati da se taj sat ili dva omogući u skladu sa...sigh wrote: Pa jednostavno, veliki broj Bosnjaka su ili ateisti, agnostici ili jednostavno ne prakticiraju Islam. Ne trebam uopste brojati. Pa imam slobodu misljenja i po mom misljenju religija ima svakako dovoljno prostora za sebe. Sad nametati ovdje nekakve sulude ideje o proglasavanju petka neradnim svakako samo od sebe trazi reakciju.
Opća deklaracija o ljudskim pravima Ujedninjenih nacija
Članak 18
"Svatko ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere"
- AlfaKentaur
#17308 Re: SDA-All about
Krscani bi se trebali moliti Bogu i ici u crkvu svaki dan, ali to ne rade. Ali barem imaju jedan slobodan dan u hefti za molitvu a to je nedjelja. Ali, oni barem imaju jedan dan za molitvu, a muslimani nemaju jer petak nije neradni. Ako krscani mogu dobiti jedan cijeli slobodan dan za molitvu, zasto muslimani ne bi moli dobiti sat vremena petkom za svoju molitvu?It_is_a_Leclerc wrote:Al' mi nije jasna jedna stvar... Opće je poznata stvar da, u Islamu, postoji pet dnevnih farzova, odnosno strogih obaveza, koje su ekvivalentni džumi petkom. Zbog čega je, onda, bitnije da se uposlenici puštaju s posla na džumu, a ne na pet dnevnih namaza ?! Ili će zeleni kadar sad doći na ideju da se svaki dan muslimani oslobode radnih obaveza ?!
- sigh
#17309 Re: SDA-All about
Pa super, neka se skontaju, sto se mene tice neka se obezbijedi ljudima kojima je to nesto bitno. Ja sam reagovao na skorz drugu pricu. Ona prica sto uvijek pokusava da meni lijepi etiketu da sam vjernik iako taj isti clanak meni garantira slobodu da ne budem vjernik.skupljac_zeljeza wrote:I sada zato što ti i tvoj jaran ne idete ne trebaju to pravo imati oni kojima ta džuma ima značenje. Niko nije ozbiljno tražio petak neradnim danom. Ne miješaj realnu potrebu vjernika sa forumskim trolanjem. Mislim da to ni Rijaset ne bi podržao, ali će sigurno tražiti i apelovati da se taj sat ili dva omogući u skladu sa...sigh wrote: Pa jednostavno, veliki broj Bosnjaka su ili ateisti, agnostici ili jednostavno ne prakticiraju Islam. Ne trebam uopste brojati. Pa imam slobodu misljenja i po mom misljenju religija ima svakako dovoljno prostora za sebe. Sad nametati ovdje nekakve sulude ideje o proglasavanju petka neradnim svakako samo od sebe trazi reakciju.
Opća deklaracija o ljudskim pravima Ujedninjenih nacija
Članak 18
"Svatko ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere"
- sigh
#17310 Re: SDA-All about
I ne znam sto se potencira da je nedelja slobodan dan zbog krcana i njihove vjere. Smijesni ste 
- AlfaKentaur
#17311 Re: SDA-All about
Zato sto je kalendar po Isusu i zato sto je nedjelja sveti dan u krscanskoj vjeri u kojem se ne smije raditi.sigh wrote:I ne znam sto se potencira da je nedelja slobodan dan zbog krcana i njihove vjere. Smijesni ste
- fosna2014
#17312 Re: SDA-All about
Ti se to pronašao u upisu? Ako jesi, izvini. Nisam direktno mislio na tebe. Suština je u tome da imamo milijun drugih problema oko prava radnika i sad još trebamo razmišljati o tome kako budžetlije smjestiti i đahkad u džamiju petkom. Obzirom da obični radnik nema nikakva prava, smatram da je to još jedan politički spin ćevapojeda.kamen spoticanja wrote:A sloboda vjeroispovjedanja nije radnicko pravo? Kakva hipokrizija...fosna2014 wrote:Nemamo osnovna radnička prava, a oni traže nekakav sahat petkom. Doduše ćevapojedi (hvala leklerku na izrazu) i imaju vremena po raznim budžetskim štalama. K'o biva nemaju vremena. A obični radnik? Pi*da vam materina bezobrazna.
Sta ima zabrinuti gradjanine...da onda napravimo kompromis...uz subotu i nedelju neka i petak bude neradni...i radnici a i vjernici sretni...aaa sta mislis?
A tu materinu onoj koja te to naučila. ..ok?
Što se ne zalažeš za 40-to satnu radnu sedmicu za običnog radnika, pa kad nam budu puni stomaci kao i ćevapojedima, da onda razmišljamo o pravima vjerskih zajednica tokom radne sedmice. Ali ne, nama je ćevapara u srcu. Pusti te gluposti. Imaš sahat dnevno da odmoriš, po pravilu i više jer inače ta vrsta nije poznata po radu, pa tu obitavajte svoje rituale.
Čisti bezobrazluk.
Last edited by fosna2014 on 09/12/2014 20:13, edited 1 time in total.
-
StupskaBitanga
#17313 Re: SDA-All about
ne nego da svaka firma i škola ima mesdžidIt_is_a_Leclerc wrote:Al' mi nije jasna jedna stvar... Opće je poznata stvar da, u Islamu, postoji pet dnevnih farzova, odnosno strogih obaveza, koje su ekvivalentni džumi petkom. Zbog čega je, onda, bitnije da se uposlenici puštaju s posla na džumu, a ne na pet dnevnih namaza ?! Ili će zeleni kadar sad doći na ideju da se svaki dan muslimani oslobode radnih obaveza ?!
- kamen spoticanja
#17314 Re: SDA-All about
Nego zbog cega je?sigh wrote:I ne znam sto se potencira da je nedelja slobodan dan zbog krcana i njihove vjere. Smijesni ste
Pa ces da vidis ko je smijesan
- Helena2014
#17315 Re: SDA-All about
It_is_a_Leclerc wrote:Al' mi nije jasna jedna stvar... Opće je poznata stvar da, u Islamu, postoji pet dnevnih farzova, odnosno strogih obaveza, koje su ekvivalentni džumi petkom. Zbog čega je, onda, bitnije da se uposlenici puštaju s posla na džumu, a ne na pet dnevnih namaza ?! Ili će zeleni kadar sad doći na ideju da se svaki dan muslimani oslobode radnih obaveza ?!
Praviš problem gdje ga nema.
U svim institucijama državnim i entitetskim ovo je već riješeno i imaju mesdžid
-
velikonja
#17316 Re: SDA-All about
Kolega evo da ti bude kristalno jasno:It_is_a_Leclerc wrote:Al' mi nije jasna jedna stvar... Opće je poznata stvar da, u Islamu, postoji pet dnevnih farzova, odnosno strogih obaveza, koje su ekvivalentni džumi petkom. Zbog čega je, onda, bitnije da se uposlenici puštaju s posla na džumu, a ne na pet dnevnih namaza ?! Ili će zeleni kadar sad doći na ideju da se svaki dan muslimani oslobode radnih obaveza ?!
svi dnevni namazi se mogu naklanjati, tj klanjati nakon predvidjenog vremena uopravdanim okolnostima, ti namazi se mogu klanjati kuci i moze se ih se klanjati sam
Dzuma namaz, baram namazi i dzenaza namaz se NE MOZE klanjati naknadno, NE MOGU se klanjati kuci i NE MOGU se klanjati van dzemata.
Znam sa ovo nije tema i izvinjavam se ostalim, ali mi je zao ovih sto u mraku neznanja tumace vjeru
- AlfaKentaur
#17317 Re: SDA-All about
Krscanima je olaksao tako sto su dobili cijeli jedan slobodan dan za svoju molitvu. Oni koji su tolerantni prema muslimanima i koji su za suzivot ne bi trebali praviti problem ako muslimani dobiju jedan slobodan sat da obave molitvu.
Ali, i to je samo u drzavnim instituacijama. A sta cemo sa privatnicima?
I u tom slucaju krscani su u velikoj prednosti nad muslimanima. Mnoge privatne radnje su zatvorene nedjeljom i tako krscani imaju slobodan dan za svoju molitvu, a muslimani nemaju tu privilegiju jer pretkom sve radi.
Ako su muslimani u nepovoljnom polozaju u vecinski krscanskim zemljama, zasto se barem u BiH ta nepravda ne ispravi? Zasto se i mi u BiH moramo prilagodjavati krscanskim pravilima koji ocigledno ne idu na ruku muslimanima? Da li trazim da petak bude neradni dan? Ne. Ali treba donijeti zakon po kojem sve mora biti zatvoreno petkom u vrijeme dzume. Ako mi to ne mozemo osigurati u svojoj zemli, kako mozemo ocekivati jednaka prava u drugim drzavama?
I u tom slucaju krscani su u velikoj prednosti nad muslimanima. Mnoge privatne radnje su zatvorene nedjeljom i tako krscani imaju slobodan dan za svoju molitvu, a muslimani nemaju tu privilegiju jer pretkom sve radi.
Ako su muslimani u nepovoljnom polozaju u vecinski krscanskim zemljama, zasto se barem u BiH ta nepravda ne ispravi? Zasto se i mi u BiH moramo prilagodjavati krscanskim pravilima koji ocigledno ne idu na ruku muslimanima? Da li trazim da petak bude neradni dan? Ne. Ali treba donijeti zakon po kojem sve mora biti zatvoreno petkom u vrijeme dzume. Ako mi to ne mozemo osigurati u svojoj zemli, kako mozemo ocekivati jednaka prava u drugim drzavama?
- fosna2014
#17318 Re: SDA-All about
Zato što mi to ne *****o ni 2%, isto kao i kršćani na zapadu. Bitno je da imaš ta dva dana pauze, a te molitve obavlja svakako ogromna manjina. Problem, mi nemamo ni ta dva dana pauze, mi nemamo nikako posla! I opet ne idemo na džumu.AlfaKentaur wrote:Krscanima je olaksao tako sto su dobili cijeli jedan slobodan dan za svoju molitvu. Oni koji su tolerantni prema muslimanima i koji su za suzivot ne bi trebali praviti problem ako muslimani dobiju jedan slobodan sat da obave molitvu.
- Helena2014
#17319 Re: SDA-All about
AlfaKentaur wrote:Krscanima je olaksao tako sto su dobili cijeli jedan slobodan dan za svoju molitvu. Oni koji su tolerantni prema muslimanima i koji su za suzivot ne bi trebali praviti problem ako muslimani dobiju jedan slobodan sat da obave molitvu.
Nek si došao @AlfaKentaur, jer @kamen spoticanja i ja više ne možemo sami na temi biti afirmacija, a ovoliko negacija.
Nastavi ovaj dijalog i u moje ime
- kamen spoticanja
#17320 Re: SDA-All about
to i jeste tvoj problem...nije ti jasno i realno nemas pojma o cemu pricas ali bi svejedno da drzis bank...klasican pristup kvazisekularisteIt_is_a_Leclerc wrote:Al' mi nije jasna jedna stvar... Opće je poznata stvar da, u Islamu, postoji pet dnevnih farzova, odnosno strogih obaveza, koje su ekvivalentni džumi petkom. Zbog čega je, onda, bitnije da se uposlenici puštaju s posla na džumu, a ne na pet dnevnih namaza ?! Ili će zeleni kadar sad doći na ideju da se svaki dan muslimani oslobode radnih obaveza ?!
jeste pet dnevnih farz namaza...ali je samo dzuma nazam onaj za cije se vrijeme po islamskom vjerovanju od vjernika trazi da ostavi posao i klanja dzuma namaz
ostale namaze mozes klanjati na mali milion nacina i da budu ispravno obavljeni ali dzumu mozes klanjati samo ovako kako se klanja...dakle ostale namaze mozes obaviti bez obzira kojim se poslom bavio,kakvi ti radni uslovi bili,ne treba ti ni mesdjid( kako neko podrugljivo spomenu
dakle ono isto sto se trazi od jevreja i krscana kad se radi o suboti i nedelji...i to je ono sto se trazi...samo jednaka prava za sve...a sad sto neki imaju rudimentarne zaostatke nekih ranijih sistema pa im samo pravo muslimana nije univerzalno pravo ,njihov je problem...nema vise kako ste navikli...i dzaba vam" argumenti" tipa maoca,kamenovanje i slicne stereotipije
moze da vam se ne svida ali ima da postujete
i btw pusti se socijale o napustanju radnih mjesta u 11h...nagledao sam se ja mrtvih komunista i titoista kako napustaju radna mjesta svaki dan u 11h,kako ispijaju litre loze i hektolitre kahva na radnim mjestima...odigranih milijardu partija pasijansa na sluzbenim racunarima i slicnih stvari...al jok...problem je jedan sat petkom...problem je osnovno ljudsko pravo...
e pa nece ici
- It_is_a_Leclerc
#17321 Re: SDA-All about
Član 37.AlfaKentaur wrote:Krscani bi se trebali moliti Bogu i ici u crkvu svaki dan, ali to ne rade. Ali barem imaju jedan slobodan dan u hefti za molitvu a to je nedjelja. Ali, oni barem imaju jedan dan za molitvu, a muslimani nemaju jer petak nije neradni. Ako krscani mogu dobiti jedan cijeli slobodan dan za molitvu, zasto muslimani ne bi moli dobiti sat vremena petkom za svoju molitvu?It_is_a_Leclerc wrote:Al' mi nije jasna jedna stvar... Opće je poznata stvar da, u Islamu, postoji pet dnevnih farzova, odnosno strogih obaveza, koje su ekvivalentni džumi petkom. Zbog čega je, onda, bitnije da se uposlenici puštaju s posla na džumu, a ne na pet dnevnih namaza ?! Ili će zeleni kadar sad doći na ideju da se svaki dan muslimani oslobode radnih obaveza ?!
Zaposlenik koji radi u punom radnom vremenu, ima pravo na odmor u toku radnog dana u trajanju od najmanje 30 minuta. Izuzetno, poslodavac je dužan zaposleniku, na njegov zahtjev, omogućiti odmor iz stava 1. ovog člana u trajanju od jednog sata za jedan dan u toku radne sedmice. Vrijeme odmora iz st. 1. i 2. ovog člana ne uračunava se u radno vrijeme. Način i vrijeme korištenja odmora iz st. 1. i 2. ovog člana uređuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.
Eto vam sat.
- kamen spoticanja
#17322 Re: SDA-All about
nazalost jedini bezobrazluk koji ja ovde vidim je ovaj tvoj bezobrazluk...dakle "zivjela radnicka prava,osim prava muslimanskih radnika"fosna2014 wrote:Ti se to pronašao u upisu? Ako jesi, izvini. Nisam direktno mislio na tebe. Suština je u tome da imamo milijun drugih problema oko prava radnika i sad još trebamo razmišljati o tome kako budžetlije smjestiti i đahkad u džamiju petkom. Obzirom da obični radnik nema nikakva prava, smatram da je to još jedan politički spin ćevapojeda.kamen spoticanja wrote:A sloboda vjeroispovjedanja nije radnicko pravo? Kakva hipokrizija...fosna2014 wrote:Nemamo osnovna radnička prava, a oni traže nekakav sahat petkom. Doduše ćevapojedi (hvala leklerku na izrazu) i imaju vremena po raznim budžetskim štalama. K'o biva nemaju vremena. A obični radnik? Pi*da vam materina bezobrazna.
Sta ima zabrinuti gradjanine...da onda napravimo kompromis...uz subotu i nedelju neka i petak bude neradni...i radnici a i vjernici sretni...aaa sta mislis?
A tu materinu onoj koja te to naučila. ..ok?
Što se ne zalažeš za 40-to satnu radnu sedmicu za običnog radnika, pa kad nam budu puni stomaci kao i ćevapojedima, da onda razmišljamo o pravima vjerskih zajednica tokom radne sedmice. Ali ne, nama je ćevapara u srcu. Pusti te gluposti. Imaš sahat dnevno da odmoriš, po pravilu i više jer inače ta vrsta nije poznata po radu, pa tu obitavajte svoje rituale.
Čisti bezobrazluk.
- It_is_a_Leclerc
#17323 Re: SDA-All about
Fetvi-l-emin Rijaseta IZ vrlo je jasno i nedvosmisleno objasnio princip tzv. ahiri namaza, odnosno naklanjavanja namaza u hanefijskom meshebu, i to kada je i kako to moguće obaviti. I vrlo dobro znam da se namazi ne mogu tek tako naklanjavati kako vi sebi slobodno uzimate, kad se i kako može. (Pročitajte hadis i tumačenje istog o nastanku ahiri namaza, pa ćete vidjeti) Prema tome, nema potrebe da me podučavate, pogotovo jer, vrlo vjerovatno, osim poznavanja Ilmihala, drugih referenci nematevelikonja wrote:Kolega evo da ti bude kristalno jasno:It_is_a_Leclerc wrote:Al' mi nije jasna jedna stvar... Opće je poznata stvar da, u Islamu, postoji pet dnevnih farzova, odnosno strogih obaveza, koje su ekvivalentni džumi petkom. Zbog čega je, onda, bitnije da se uposlenici puštaju s posla na džumu, a ne na pet dnevnih namaza ?! Ili će zeleni kadar sad doći na ideju da se svaki dan muslimani oslobode radnih obaveza ?!
svi dnevni namazi se mogu naklanjati, tj klanjati nakon predvidjenog vremena uopravdanim okolnostima, ti namazi se mogu klanjati kuci i moze se ih se klanjati sam
Dzuma namaz, baram namazi i dzenaza namaz se NE MOZE klanjati naknadno, NE MOGU se klanjati kuci i NE MOGU se klanjati van dzemata.
Znam sa ovo nije tema i izvinjavam se ostalim, ali mi je zao ovih sto u mraku neznanja tumace vjeru
P.S. Uistinu ne bih komentirao ovog @Kamen Spoticanja. Čovjek, realno, ne zna. Kad je rekao "izuzetno pravo", ja sam ga negdje ugasio.
- kamen spoticanja
#17324 Re: SDA-All about
ama dzaba ponavljas isto...jasno ti je sta se trazi...taj sat okaci macku o repIt_is_a_Leclerc wrote:Član 37.AlfaKentaur wrote:Krscani bi se trebali moliti Bogu i ici u crkvu svaki dan, ali to ne rade. Ali barem imaju jedan slobodan dan u hefti za molitvu a to je nedjelja. Ali, oni barem imaju jedan dan za molitvu, a muslimani nemaju jer petak nije neradni. Ako krscani mogu dobiti jedan cijeli slobodan dan za molitvu, zasto muslimani ne bi moli dobiti sat vremena petkom za svoju molitvu?It_is_a_Leclerc wrote:Al' mi nije jasna jedna stvar... Opće je poznata stvar da, u Islamu, postoji pet dnevnih farzova, odnosno strogih obaveza, koje su ekvivalentni džumi petkom. Zbog čega je, onda, bitnije da se uposlenici puštaju s posla na džumu, a ne na pet dnevnih namaza ?! Ili će zeleni kadar sad doći na ideju da se svaki dan muslimani oslobode radnih obaveza ?!
Zaposlenik koji radi u punom radnom vremenu, ima pravo na odmor u toku radnog dana u trajanju od najmanje 30 minuta. Izuzetno, poslodavac je dužan zaposleniku, na njegov zahtjev, omogućiti odmor iz stava 1. ovog člana u trajanju od jednog sata za jedan dan u toku radne sedmice. Vrijeme odmora iz st. 1. i 2. ovog člana ne uračunava se u radno vrijeme. Način i vrijeme korištenja odmora iz st. 1. i 2. ovog člana uređuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.
Eto vam sat.
i opet ti kazem zakon je mislim prosao prvo citanje,sad idu neke dorade...i radi se o drzvanom zakonu...pa uzivaj...
- fosna2014
#17325 Re: SDA-All about
Najbolje da poslodavac to riješi sa radnikom kroz ugovor o radu i gotova stvar. To je optimalno riješenje, da se završi sa tim kmečanjem. Ionako možda 2% ljudi koji uopće i klanja.