Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
daddy-kool

#17301 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote:
Ma kakav spor. Pa pogledaj samo ovaj koalicioni sporazum kojeg je navodno napravio DF pa mi reci da li zaista vjeruješ da u DF-u ima kapaciteta za takvo što? Pri tome uopšte ne govorim o kompleksnosti sporazuma već o odlučnosti kojom on obiluje. Pa ga još svi prihvataju kao da je sveto slovo. Ovo je napisano vani a DF kao poštar donosi na sto. Možda sam ja prevelik optimista ili želim da se nadam ali ovo mi sve liči na intervenciju iz vana.
Koordinisana akcija.
Sporazum SDA, HDZ i SDS je star već skoro godinu dana, DF u međuvremenu poguran. GB i DE daju inicijativu za novi pristup BiH prema EU, SF više nije urgentan i sklanja se sa stola. Međunarodni faktor je pogurao i savez za promjene.

Slažem se da je ovaj dokument djelo vanjskog faktora. (Sjeti se da sam rekao da neće biti crtanja novih karata, tu će Njemačka imati ulogu.)
mirzadelibasic

#17302 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mirzadelibasic »

Mister Yes wrote:
Hafis wrote:HDZ nema razloga da se ne odazove ovom pozivu, pošto ako dođe do ovog sporazuma matematski ne može ''pomoći'' SNSD-u,

Međutim ima jedan problem koji ne spominjete ovdje:
HDZ ni pod kojim uvjetima neće pristati ''dijeliti'' svoju ministarsku kvotu u VM s DF-om, jer to je za njih pitanje vjerodostojnosti, na čemu će sigurno ustrajavati.
A s druge strane, pitanje je da li će se SDA i SDF zadovoljiti samo s'bošnjačkim pozicijama u VM?
Tu predviđam ozbiljan spor koji će teško biti riješiti.
Ista stvar će se sigurno desiti i kod eventualne razdiobe pozicija u vladi FBiH.
Ma kakav spor. Pa pogledaj samo ovaj koalicioni sporazum kojeg je navodno napravio DF pa mi reci da li zaista vjeruješ da u DF-u ima kapaciteta za takvo što? Pri tome uopšte ne govorim o kompleksnosti sporazuma već o odlučnosti kojom on obiluje. Pa ga još svi prihvataju kao da je sveto slovo. Ovo je napisano vani a DF kao poštar donosi na sto. Možda sam ja prevelik optimista ili želim da se nadam ali ovo mi sve liči na intervenciju iz vana.
Zašto si toliko skeptičan da DF nema kadar da ovako nešto uradi. U Viziji 14-22 se upravo opširno napisana rješenje ovih ekonomskih problema i ovo su sekvence iz te vizije. Lično sam prisustvovao prezentaciji ekonomske vizije i prof.dr. Đonlagić je o ovome baš detaljno govorio. Ako pristanu ovi ostali ovo se vrlo lahko može realizirati. pozz.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#17303 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

daddy-kool wrote:
Mister Yes wrote:
Koordinisana akcija.
Sporazum SDA, HDZ i SDS je star već skoro godinu dana, DF u međuvremenu poguran. GB i DE daju inicijativu za novi pristup BiH prema EU, SF više nije urgentan i sklanja se sa stola. Međunarodni faktor je pogurao i savez za promjene.

Slažem se da je ovaj dokument djelo vanjskog faktora. (Sjeti se da sam rekao da neće biti crtanja novih karata, tu će Njemačka imati ulogu.)
A 'dje je "glavni baja" tu?

Ili mu ga HDZ zavlaci sa puno vazelina. :D
mirzadelibasic

#17304 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mirzadelibasic »

mirzadelibasic wrote:
Mister Yes wrote:
Hafis wrote:HDZ nema razloga da se ne odazove ovom pozivu, pošto ako dođe do ovog sporazuma matematski ne može ''pomoći'' SNSD-u,

Međutim ima jedan problem koji ne spominjete ovdje:
HDZ ni pod kojim uvjetima neće pristati ''dijeliti'' svoju ministarsku kvotu u VM s DF-om, jer to je za njih pitanje vjerodostojnosti, na čemu će sigurno ustrajavati.
A s druge strane, pitanje je da li će se SDA i SDF zadovoljiti samo s'bošnjačkim pozicijama u VM?
Tu predviđam ozbiljan spor koji će teško biti riješiti.
Ista stvar će se sigurno desiti i kod eventualne razdiobe pozicija u vladi FBiH.
Zašto si toliko skeptičan da DF nema kadar da ovako nešto uradi. U Viziji 14-22 je upravo opširno napisan niz rješenje ovih ekonomskih problema i ovo su sekvence iz te vizije. Lično sam prisustvovao prezentaciji ekonomske vizije i prof.dr. Đonlagić je o ovome baš detaljno govorio. Ako pristanu ovi ostali ovo se vrlo lahko može realizirati. pozz.
zagor 19

#17305 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zagor 19 »

Koordinisana akcija.

Slažem se da je ovaj dokument djelo vanjskog faktora. (Sjeti se da sam rekao da neće biti crtanja novih karata, tu će Njemačka imati ulogu.)[/quote]

Jest, možemo samo da nagađamo, samo ako je vanjski faktor i zamislio da reformira i izvede iz krize BiH uz pomoć nacionalih stranki, istih onih koje su vodile politiku 9o-tih, oprostite mi ali meni to nije jasno? I zašto bi DF- prihvatio tu nezahvalnu ulogu poštara-inicijatora, jer šta ako sve ponovo ode u pizdu materinu? Meni ovo liči da je prevagnuo "bombastični -revolucionarni" Suljagić? Željko je čini mi se uvijek okružen onima koji bi da budu "kalif umjesto kalifa", prije je to bio D Marjanović, očima nije mogao gledati Željkovu karizmu i popularnost, čista ljubomora ga je tjerala da sebe ističe i pravi gluposti. Sada se nameće Suljagić.
It_is_a_Leclerc

#17306 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by It_is_a_Leclerc »

AlfaKentaur wrote:Mislim da SDA ovo radi jako pametno.

Ako izbace SNSD iz vlasti za to ce dobiti veliki kretid od bosnjackog naroda.

I sasvim je ocigledno da su trenutno oni ti koji kolo vode.
Tako nekako. SDA, s druge strane, ima itekako lijepe uspomene na postratni period grebačine, pa se nadaju da bi mogli opet na to.

Međutim, hajte da se vratimo na dva bitna momenta :

1. SDA, SDS, PDP i HDZ-ovi su davno prije izbora pod sponzorstvom EPP-a u Briselu potpisali platformu o saradnji. Kako je EPP, opšte je poznato dominantno germanofilska grupacija, potpuno je jasno bilo i prije izbora ko je njihov favorit. Upravo zato će HDZ-u, ako dođe do ovog, biti vrlo teško odbiti ponudu SDA i SDS-a, tim više što će EU raditi strahoviti pritisak, da se ispoštuje potpisano.
2. Inicijativa za deblokadu EU puta, koja je uistinu penal u 93. minuti za ovu državu, i koja se ne smije propustiti, a koju smo dobili na poklon od naših EU prijatelja, dolazi upravo u momentu kad se, iza brda valja ova koalicija. Ne bi Nijemci i Britanci trošili vrijeme na BiH da nisu uredili da bar dio toga prođe na terenu.

Loptica je kod Čovića i, ma koliko se njegovi forumski advokati i odvjetnici trudili dokazati suprotno, nije mu nimalo ugodno. Može biti blokator i u očima međunarodnog faktora postati Dodikov alter ego, ili može zajedno sa ostatkom EPP partija u BiH formriati narodnjačku vlast + DF, pa kao, ispasti neki kao reformator. Hi-hi.

DF-a, što se tiče, situacija jeste delikatna. Ipak, u konstalaciji odnosa u kakvoj jesmo, Fronta je ta koja ima ključeve deblokade, i itekako je pod pritiskom da ne bude kamen spoticianja. Na njihovom mjestu, na šest mjeseci od početka funkcionisanja nove vlasti, napravio bih reviziju ispoštovanog, ako ni 20 % ovog sporazuma ne bi bilo u proceduri i razmatranju, istupio bih iz vlasti, pa nek je krpe sa Seferom Halilovićem i društvom.
volta dzontra

#17307 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by volta dzontra »

daddy-kool wrote:
Mister Yes wrote:
Koordinisana akcija.

ra.
Pretjerujete u ocekivanju intervencije izvana. Da se tek tako SDS naguzio DFu za nova dva drzavna ministarstva. Sutrasnjih par izjava ovo moze razvodniti. Vjerojatno nadobudni dfovac forvardao listu zelja klixu a dezurni vikend novinar nadokitio
drug_profi

#17308 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Lijepo je sve napisano i jos ljepse ce biti ako sve prodje.
Ne svidja mi se sto se DF petlja sa tim likovima, ali...

...ali ako im ovaj dokument prodje, napravice za BiH vise nego OHR sa koristenim Bonskim ovlastima. Mogao bih komforno reci da nisam protracio glas.
Sad, posto sam iskusni optimista, znam da ce na kraju SDA ispasti heroj a DF supci... ali jebat ga. Drzacemo ih pomno na oku pa cemo vidjeti jel vlast DF-u slast.
Uglavnom, slozilo se mnogo. EU inicijativa, broj glasova u FBiH, i opozicije u RS, stvorili su situaciju da DF odlucuje o mnogo vise nego sto je 12%. Uz to ima saveznike vani, moze istisnuti Dodika iz vlasti, moze natjerati SDS da prihvati NATO, itd. itd.

Prelijepo da bi bilo realno.
SDA ce nazalost iz svega najvise profitirati, potpuno nezasluzeno, ali ako ce biti drzavi i narodu bolje, onda se isplati zrtvovati DF.
desni

#17309 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by desni »

Ovo je pun pogodak za DF.Oni bi mogli biti zapamćeni kao oni koji su Dodika nakon osam godina izbacili iz državne vlasti.Ne zaboravimo da su kola krenula nizbrdo nakon što se dotični počeo pitati ;-)
    Samo po prstima druže Željko 8)
    kox

#17310 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kox »

zagor 19 wrote:Koordinisana akcija.

Jest, možemo samo da nagađamo, samo ako je vanjski faktor i zamislio da reformira i izvede iz krize BiH uz pomoć nacionalih stranki, istih onih koje su vodile politiku 9o-tih, oprostite mi ali meni to nije jasno?[/quote]
    Nemam pojma ima li sa ovim dešavanjima 'vanjski faktor' neke veze, ali i ako ima i oni moraju raditi raditi sa onim koji mogu formirati vlast. Da su ljudi ovdje imali dovoljno pameti da izaberu nekog drugog a ne SDA i HDZ i da u RS-u postoji neka nenacionalistička opcija vjerovatno bi radili sa njima. Ovako - šta je tu je.
    zagor 19

#17311 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zagor 19 »

kox wrote:
    zagor 19 wrote:Koordinisana akcija.

Nemam pojma ima li sa ovim dešavanjima 'vanjski faktor' neke veze, ali i ako ima i oni moraju raditi raditi sa onim koji mogu formirati vlast. Da su ljudi ovdje imali dovoljno pameti da izaberu nekog drugog a ne SDA i HDZ i da u RS-u postoji neka nenacionalistička opcija vjerovatno bi radili sa njima. Ovako - šta je tu je.

Slažem se, moraju raditi sa onima koji su osvoji vlast, ali gore je čovjek naveo planove unazad godinu dana koje su evropske narodnjačke stranke ( A. Merkel) pravili za BIH pod "dirigentskom palicom" BiH nacionalnih stranaka, dakle nakon izbora 2014. Pročitah negdje dobar naslov neki dan " A zašto mislite da Amerika zna šta radi?". Pa tako, da je i taj strani faktor imalo dobronamjeran, za BiH bi uvijek promovirao ljevičarske , multietničke stranke, jer je to najbolje za zemlju kao BiH. A i bez njih mi u BiH moramo konsolidovati političku ljevicu, a ne ovako SDA-HDZ-SDS.. shit!
    Bosanski_kralj

#17312 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Bosanski_kralj »

Sve ovo fino zvuči, ali i prije četiri godine je isto ovako fino zvučalo i kad je SDP izašao u javnost sa "Platformom". Jednostavno ne vjerujem da ova država može ići naprijed dok je SDA ovako jaka. Treba ih pustiti da sami sebe unište u narednim godinama i onda krenuti ka boljem.
    sabina1
    Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#17313 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by sabina1 »

Bosanski_kralj wrote:Sve ovo fino zvuči, ali i prije četiri godine je isto ovako fino zvučalo i kad je SDP izašao u javnost sa "Platformom". Jednostavno ne vjerujem da ova država može ići naprijed dok je SDA ovako jaka. Treba ih pustiti da sami sebe unište u narednim godinama i onda krenuti ka boljem.
    Nikada SDA neće uništiti samu sebe.
    To je nemoguće.

Sada su zacementirani u vlasti a DF je saveznik.

Brzo će lokalni izbori.
    Bosanski_kralj

#17314 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Bosanski_kralj »

tvsabina wrote:
    Bosanski_kralj wrote:Sve ovo fino zvuči, ali i prije četiri godine je isto ovako fino zvučalo i kad je SDP izašao u javnost sa "Platformom". Jednostavno ne vjerujem da ova država može ići naprijed dok je SDA ovako jaka. Treba ih pustiti da sami sebe unište u narednim godinama i onda krenuti ka boljem.
    Nikada SDA neće uništiti samu sebe.
    To je nemoguće.

Sada su zacementirani u vlasti a DF je saveznik.

Brzo će lokalni izbori.
    Ma mislim kad bi bili u vlasti bez neke stranke na koju bi mogli svaliti svu krivicu, da bi napokon narod kaznio SDA na sljedećim izborima. Ovako kad DF uđe u vlast, SDA će to iskoristiti da ih proglasi za glavne krivce eventulanog neuspjeha u najavljenim reformama.
    skupljac_zeljeza

#17315 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by skupljac_zeljeza »

desni wrote:Ovo je pun pogodak za DF.Oni bi mogli biti zapamćeni kao oni koji su Dodika nakon osam godina izbacili iz državne vlasti.Ne zaboravimo da su kola krenula nizbrdo nakon što se dotični počeo pitati ;-)
      Samo po prstima druže Željko 8)
      Nema Željko više onaj komfor koji je imao u Predsjedništvu. Sada mu valja u poslaničku klupu i pred mikrofone. Kako je po prirodi ekstravertan, naslušat ćemo ga se, a ne prolazi više šuplja priča. Pred državom je mnogo posla i Željko sve zna šta treba i odakle početi. Miriše ovdje i djelovanje stranaca jer njihovo nametljivo pojavljivanje je najmanje slučajno. Od Željka ovisi hoće li ostati samo 'poštar' ili će se postaviti kao ravnopravan rival i to 'unovčiti' na nekim novim izborima. U dijelu Bosne koji zovemo RS imaju samo dvije opcije i slušam koju god se izabere da neće valjati. Bira se nužno manje zlo. Ako je istina da su mu stranci ovo izdiktirali, a on pristao da krene raditi, oni ga u grupi mogu isforsirati kao lidera, a ne slugu SDA ili HDZ-a. Ako bude znao odigrati igru ostale stranke mu mogu ispasti samo servis za njegovo djelovanje. Do njega je. Uostalom, ne interesuje me ni SDA ni DF nego šta mi glasači dobijamo. Valjda je to suština.
      vivaldi

#17316 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vivaldi »

snaga sda i ostalih nacionalnih stranaka lezi u cinjenici da je tesku ekonomsku situaciju uzasno jebeno promjeniti ko god je na vlasti, pa narod i kad zaokruzi nekog drugog ubrzo se razocara. da je sdp napravio pomak, ne bi izgubio izbore, da je ivanic napravio pomak kada je bio premijer nikada ni dodik ne bi dobio sansu, ustvari nekoliko sansi.

najsvjeziji primjer je onaj bahrija iz tuzle koji je godinama ekspertski pametovao, a kada je konacno dobio sansu radnici su ga najurili kao i prethodnike.

ni ovaj plan sto se spominje od juce ne nudi nista konkretno. eu integracije, ubrzan put blabla..to je put od 20 godina, za pet narednih mandata, a na tom putu treba sve zivo promjeniti. narod ne moze da zivi od birslekih reformskih pohvala, vec od para, a njih niko ne obecava niti ih moze obecati jer ih nema ni u crnoj gori, makedoniji, albaniji...

smanjenja plata i nameti na alkohol i cigare isto nisu rjesenje jer to sve ima svoje limite. jos prosli put kad su poskupile cigare, narod se masovno okrenuo duhanu, a ako i alkoholo puno poskupi, ljudi ce se okrenuti spiritu

i telekom je dizao cijenu pretplate svake godine, a onda je u jednom trenutku pocelo masovno odjavljivanje fixnih telefona jer na 300 maraka penzje i 700 plate ne mozes ti napredak gradit na poskupljivanju svega i svacega.

samo nova radna mjesta i nista drugo, a njih je jako jebeno otvoriti...
      Marko Zarko

#17317 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Marko Zarko »

Navedeni dokument je djelo DF-a. Program je radila Politička akademija stranke i žao mi je što neki pate zato što je DF dobro organizirana stranka koja ima ozbiljne programe, značajnu podršku birača i lidera kojem niko ne spori poštenje, čega u današnjoj politici ima najmanje.

SDA sve navedeno nema, ali ima 20 godina uhodanu mašinu za glasanje.

Pročitajte prijedlog mjera, i zaista priznajte da se nikada nije išlo ovako konkretno na pregovore, pa da konačno prekinemo teze o nesposobnom Komšiću koji je poravnao cijelu jednu višedecenijsku mašinu zvanu SDP, eto nesposoban kakvim ga prikazaše.
      Alfons Kauders

#17318 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Alfons Kauders »

Od ovog nema nista.
      "Za svako aktualno pitanje u procesu EU integracija, a naročito izrade politika i strategija kao i usuglašenu implementaciju propisa, Predsjedavajući Vijeća ministara saziva sastanak ekspertnih radnih skupina koje imenuje Vijeće ministara. Ukoliko se rješenje ne nađe na ekspertnom nivou u roku od 30 dana, Predsjedavajući Vijeća ministara saziva među-ministarsku konferenciju nadležnih ministara iz Vijeća ministara BiH i vlada entiteta koja problem rješava na političkom nivou uz uvažavanje stručnih preporuka i važećih EU standard", navodi se u dokumentu.
      Kao ni od ovog.
      "Ukidanje prava na odbitni PDV za fakturu koja nije plaćena, te pomjeriti rok za plaćanje PDV-a sa 10. u mjesecu na zadnji dan u mjesecu, za prethodni mjesec", dodaje se u dokumentu.
      Depolitizacija procesa izbora direktora i članova uprave Javnih preduzeća,
      Ukidanje menadžerskih ugovora direktorima javnih preduzeća, javnih ustanova i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom.

Moratorij na zapošljavanje u javnim preduzećima tokom perioda stabilizacije od 18 mjeseci.

Plate direktora i članova uprave javnih preduzeća prilagoditi poslovnim rezultatima preduzeća (fiksni i varijabilni dio).
      A narocito od ovog:
      Prema prijedlogu trebalo bi i da se smanje doprinosi na plaće, a poslodavci su dućni taj novac preusmjeriti u novo zapošljavanje. U preijedlogu DF.-a koji su načelno prihvatile SDA i savez za primjene planirano je ukidanje u takozvanog bijelog hljeba, smanjenje plaće u organima uprave, Vlade i parlamenta na sljedeći način:

Plate do 999,00 KM – bez promjene,
      plate od 1.000,00– 1.999,00 KM – umanjenje 5 posto,
      plate od 2.000,00 – 2.999,00 KM – umanjenje 10 posto,
      plate preko 3.000,00 KM – umanjenje 15 posto
      Da bi se sve ovo odradilo, potrebno je promijeniti metar zakona i podzakonskih zajebancija na svim nivoima vlasti. Dobro je, barem ovaj put nema ubleha o PDV-u i lafine o zaduzivanju, pa barem zbog toga izgleda malcice ozbiljnije, ali u biti - platforma 2.0 od koje nema nista.
      mO k3

#17319 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mO k3 »

Danguba wrote:
      mO k3 wrote:
      Ima Bosne_Bice Bosne wrote:

Nema certifikat od Covica. :D
      :mrgreen: :thumbup: nije legitimni
      valjda mu je dao casnu pionirsku da ga nece izraditi. :D
      Nije ni Hafiz nema certifikat , inače može ovdje prodavati maglu da je. Iz reda legitimnih :mrgreen:
      -LIBERO-
      Čiča Gliša
      Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#17320 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by -LIBERO- »

Kao sto napisah u svom postu prije, na ovoj temi, sve ce im potpisati...ako treba i dosta uzakoniti, dici ruke za to...i kada dodje momenat kada se konkretno treba sprovesti sve to ispotpisivano, e tada krece uhodani mehanizam povlacenja rucne kocnice i zadrzavanje pozicija i situacije kakva jeste.

Interesuje me kako se DF misli postaviti po pitanju provedbe ovoga svega? Ucinak, rok, nacin primjene...itd.

A ovo o sudstvu, borbi protiv korupcije i kriminala....ulazak inspekcija u firme na budzetima...e to mi je najvise svidja :D . Takva oblast, od koje i funkcionise SDA i HDZ, a napisano u 3-4 recenice :lol:

Kao mi cemo ovo, onda cemo ovo i ovo...a sve sa strankama i ljudima koji su sranje koje se mora sada rjesavati i napravili. SF literatura na drugom spratu knjizaree :D :zzzz:

Zeljko Komsic zvani kurban.

P.s a sta cemo sa vec postavljenim direktorom RazBojne banke? Koliko procitah, ima i stavka u kojoj se pominje i depolitizacija postavljanja takvog kadra. SDA prekrsi stavku 'dogovora' u startu....varka u predigri, prije sexa :zzzz: . Mnogo dobar partner, vidi se u startu :thumbup:
      MuaDib

#17321 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by MuaDib »

Sačinjen prijedlog konkretnih mjera: Demokratska fronta ponudila rješenja za BiH

Demokratska fronta je na sjednici Predsjedništva zaokružila prijedlog konkretnih mjera sa kojima nastupa na pregovorima o formiranju koalicionih vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Kako saznajemo, prijedlog je podijeljen u tri ključne oblasti: euroatlantske integracije, ekonomske reforme i borba protiv kriminala i korupcije.

Kako bi bio nastavljen euroatlantski put, DF nudi prijedlog konkretno razrađenih rješenja za uspostavu mehanizma koordinacije u procesu EU integracija i uknjižbu perspektivne nepokretne vojne imovine u dvije varijante koje se odnose na nalog Uredu pravobranioca BiH da odmah počne uknjižbu imovine i prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom perspektivnom vojnom imovinom, što je uslov za aktiviranje MAP-a, kao završnog koraka ka članstvu u NATO-u.

Mehanizam koordinacije

Kao rješenje na nivou BiH za mehanizam koordinacije, Demokratska fronta predlaže da se Zakonu o Vijeću ministara BiH u članu 30. dodaju treći, četvrti i peti stav:

"Koordinaciju u procesu EU integracija na nivou BiH osigurava predsjedavajući Vijeća ministara, odnosno njegov ured uz stručnu podršku Direkcije za europske integracije, Direkcije za ekonomsko planiranje i Ureda koordinatora za Brčko distrikt u Vijeću ministara BiH."

Demokratska fronta nudi i rješenje koje predviđa uspostavu mehanizama koordinacije unutar Federacije BiH u procesu evropskih integracija usvajanjem zakona o koordinaciji u procesu EU integracija u FBiH, uspostavom federalnog ministarstva za koordinaciju u procesu EU integracija i međukantonalnog vijeća za suradnju u procesu EU integracija. Kod podijeljenih nadležnosti između kantona i Federacije, predlaže Demokratska fronta, potrebno je uspostaviti federalno ministarstvo za koordinaciju u procesu EU integracija putem izmjena Zakona o Vladi i ministarstvima Federacije BiH. Time bi se federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke ukinulo.

U sklopu paketa budućih ustavnih reformi predviđena je uspostava državnog ministarstva za poljoprivredu, prehranu i ruralni razvoj, te državnog ministarstva za obrazovanje i nauku.

Kako bi počele ekonomske reforme, Demokratska fronta predlaže mjere za poboljšanje likvidnosti privrede kroz usvajanje izmjena i dopuna Zakona o PDV-u. Plaćanje PDV-a vršilo bi se po naplati potraživanja za mala preduzeća. Predviđeno je i ukidanje prava na odbitni PDV za fakturu koja nije plaćena, te pomjeranje roka za plaćanje PDV-a sa 10. u mjesecu na zadnji dan u mjesecu.

Rasterećenje privrede

U DF-u smatraju da će se ovim postići smanjenje korupcije i kriminala, nelikvidnosti preduzeća, eliminisanje manipulacija zakonom kada veliki broj preduzeća koristi pravo na odbitni porez a da ne plaćaju istu tu fakturu.

Ova stranka nudi i mjere za rasterećanje privrede. Tako DF predlaže umanjenje doprinosa za 1% (od sadašnjih ukupno 4%) na teret poslodavca za obavezno zdravstveno osiguranje, kao i ukidanje doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti na teret poslodavca od 0,5 %. Predloženo smanjenje treba da rezultira ulaganjem tog novca od poslodavaca u novo zapošljavanje.

Smanjenje plata

Nakon uspostave vlasti, DF predlaže smanjenje plata na svim nivoima vlasti i to u sljedećim omjerima:
      - plate do 999,00 KM – bez promjene,
      - plate od 1.000,00 do 1.999,00 KM – umanjenje 5%,
      - plate od 2.000,00 do 2.999,00 KM – umanjenje 10%,
      - plate preko 3.000,00 KM – umanjenje 15%

oslobodjenje.ba
      JohnnyS

#17322 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JohnnyS »

-LIBERO- wrote:Kao sto napisah u svom postu prije, na ovoj temi, sve ce im potpisati...ako treba i dosta uzakoniti, dici ruke za to...i kada dodje momenat kada se konkretno treba sprovesti sve to ispotpisivano, e tada krece uhodani mehanizam povlacenja rucne kocnice i zadrzavanje pozicija i situacije kakva jeste.

Interesuje me kako se DF misli postaviti po pitanju provedbe ovoga svega? Ucinak, rok, nacin primjene...itd.

A ovo o sudstvu, borbi protiv korupcije i kriminala....ulazak inspekcija u firme na budzetima...e to mi je najvise svidja :D . Takva oblast, od koje i funkcionise SDA i HDZ, a napisano u 3-4 recenice :lol:

Kao mi cemo ovo, onda cemo ovo i ovo...a sve sa strankama i ljudima koji su sranje koje se mora sada rjesavati i napravili. SF literatura na drugom spratu knjizaree :D :zzzz:

P.s a sta cemo sa vec postavljenim direktorom RazBojne banke? Koliko procitah, ima i stavka u kojoj se pominje i depolitizacija postavljanja takvog kadra. SDA prekrsi stavku 'dogovora' u startu....varka u predigri, prije sexa :zzzz: . Mnogo dobar partner, vidi se u startu :thumbup:

Nemoj bolan tako, pa potpisat će i HDZ i SDA i SDS :sretan: :sretan: :sretan:

Trebali su staviti u koalicijski sporazum da će se Bosna i Hercegovina odsad zvati Hercegovina i Bosna, čisto da vidimo koliko će brzo Kirba potpisati :D

Ja sam od izbora govorio da DF treba preuzeti odgovornost i postaviti uvjete za ući u vlast, a oni su upravo to sad i učinili. Dakle, odluku vozača trudnica podržavam. Meni su smiješni njihovi najglasniji forumski navijači, koji su do jučer oko 20:00 sati govorili da se ni pod razno ne smije sa SDA (s HDZ i nekom partijom iz RS se ipak mora), kako će ih pojesti ko SDP onomad, kako ne da ih neće biti na sljedećim parlamentarnim, već će obaliti i na lokalnim izborima, da nisu oni glasovali za DF da bi držao stranu SDA, a vidi sad, sad bi i Komšićeve slike u novčaniku nosali :D
      Rusina_17

#17323 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Rusina_17 »

-LIBERO- wrote:Kao sto napisah u svom postu prije, na ovoj temi, sve ce im potpisati...ako treba i dosta uzakoniti, dici ruke za to...i kada dodje momenat kada se konkretno treba sprovesti sve to ispotpisivano, e tada krece uhodani mehanizam povlacenja rucne kocnice i zadrzavanje pozicija i situacije kakva jeste.

Jednostavno rjesenje za sve ovo sto si nabrojao . Fino brate potpisu svi da se slazu sa prijedlozima , dignu rukice kako ti kazes , i kada treba da se to sprovede odustanu , odustane i DF od vlasti , sa konkretnim dokumentima i dokazima da ovima sto pljackaju 20 god nije stalo da se nista promijeni . Mislim da je ovo sto Df radi najbolji moguci potez , jer su bili u teskoj situaciji sa ovim izbornim rez i ponudjenim opcijama . Vidi se konacno da neko radi u interesu gradjana , i ti isti gradjani prate sta se desava a dovoljno su evoulirali da prepoznaju rezultate rada svih stranaka .
      zagor 19

#17324 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zagor 19 »

Marko Zarko wrote:Navedeni dokument je djelo DF-a. Program je radila Politička akademija stranke i žao mi je što neki pate zato što je DF dobro organizirana stranka koja ima ozbiljne programe, značajnu podršku birača i lidera kojem niko ne spori poštenje, čega u današnjoj politici ima najmanje.

SDA sve navedeno nema, ali ima 20 godina uhodanu mašinu za glasanje.

Pročitajte prijedlog mjera, i zaista priznajte da se nikada nije išlo ovako konkretno na pregovore, pa da konačno prekinemo teze o nesposobnom Komšiću koji je poravnao cijelu jednu višedecenijsku mašinu zvanu SDP, eto nesposoban kakvim ga prikazaše.

I želiš reči da je ingeniozna akademija Demokratske fronte kreirala jedinstven i neponovoljiv dokument -putokaz za izlazak iz BiH krize. Da vidimo,otvranje ministarstva na za EU integracije na nivou entiteta, efikasnija javna preduzeća sa profesinalnim menadžerima plaćenim prema ostvarenom rezultatru, umanjenejne primanja parlamtarcima, povećanje poreza na duhan i alkohol!, korekcija u sistemu PDV-a. Ingenionzno, čudesno i neponovljvio, nema šta! PA to je jedna ista reciklirana priča već godinama, od nezavisnih analitičara do NVO pa do medija. Svaki iole pametniji kafanski čovjek u BiH koji imalo čita novine, znao bi predložiti ovaj niz mjera
      JThomas

#17325 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JThomas »

realno, vrlo teško da ovo može na dobro. DF ulazi u igru sa majstorima održavanja statusa quo koji su postavili sve ovo što imamo danas, i koji će sve pokušati da promjena bude što manje, jer je to njihova egzistencija i njihov lagodan život. ako se nešto pozitivno i desi, to će biti ako stranci izričito narede i zaprijete zavrtanjem kese.
      Post Reply