Eldar Grošonja: Benji hoće da napakuju, ja sam ranio Čolaka
Benjamin Delalić (22) predao se preksinoć sarajevskoj policiji, čiji su ga pripadnici tražili zbog sumnje da je počinio krivična djela nanošenje teških tjelesnih povreda i izazivanje opće opasnosti. Riječ je o pucnjavi koja se dogodila u subotu u 1.30 sati u Zvorničkoj ulici na Grbavici, gdje je u desnu potkoljenicu ranjen Alija Čolak (32) s Ilidže. Policija je tada uhapsila Eldara Grošonju (21), koji je nakon saslušanja pušten na slobodu. Zanimljivo, Delalić tada nije spominjan u biltenu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
Metalna palica
Ipak, on je jučer predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. - Tužilac je odredio pritvor od 24 sata. Moj branjenik trebao bi biti saslušan sutra (danas, op. a.) najkasnije do 11 sati. Za sada ne mogu dati više informacija o ovom slučaju – kazao nam je jučer Rusmir Karkin, Delalićev advokat. Eldar Grošonja, koji je ranio Čolaka, u izjavi za “Dnevni avaz” tvrdi da u incidentu nije učestvovao Benjamin Delalić. - Ja ni ne poznajem Delalića. Viđam ga jedino na utakmicama Želje. Posljednji put sam ga slučajno vidio dva dana prije pucnjave – kaže Grošonja.
Grošonja: Ne poznajem Delalića
Prema njegovim tvrdnjama, u pozadini obračuna su neraščišćeni računi između njega s jedne te Semira Šišića s druge strane.
- Nedavno sam ga pretukao. Poslije mi je slao poruke uvredljivog i prijetećeg sadržaja. Psovao mi je sve po spisku, sestru i
kosti mrtvog amidže. Kritične noći rekao sam mu da dođe ispred stadiona Grbavica i da to sve završimo “na šake”. Ja sam bio u kafiću Udruženja bokserskog kluba Željezničar, koji pod zakup drži Delalić - ispričao nam je Grošonja.
On tvrdi da je kritične noći mijenjao konobara u Delalićevom klubu.
- Znao sam da se Šišić ne smije pobiti sa mnom i da će doći s nekim pa sam pripremio metalnu palicu. Izašao sam da vidim je li došao Šišić. Vidio sam njega, Aliju Čolaka, koji je namještao pištolj u farmerke, te izvjesnog Hurema. Bili su pijani i pitali su me ima li alkohola u kafiću. Rekao sam da nema te da mogu kafu popiti. Vratio sam se u kafić. Oni su došli za mnom. Počele su provokacije te sam izvadio palicu i počeo ih udarati. Čolak je u tom trenutku izvadio pištolj kojim je htio da me udari. Izbio sam mu pištolj – govori Grošonja.
Ispalio hice
On je nadalje kazao da je uzeo pištolj koji je ispao Čolaku, nakon čega je ispalio jedan hitac u kafiću, a potom i jedan uzrak.
- Potom sam vani ispalio tri hica u pravcu Čolaka, kojeg sam i ranio. Vratio sam se u kafić i zaključao ga. Pobjegao sam, ali sam se iste noći predao policiji – rekao je Eldar Grošonja.
Grošonja kaže da je identičnu izjavu dao i u policiji. No, kako tvrdi Grošonja, policiji je trebao drugačiji rasplet događaja.
- Vršili su pritisak na mene u policiji da potpišem izjavu da je sve uradio Benjo. Isprva nisam znao zašto mu žele napakovati djelo. Poslije sam saznao da su i Semir Šišić, Alija Čolak i taj Hurem tvrdili da je pucao Delalić. Oni žele da mi se osvete tako što će me zavaditi s Benjom - kazao je Grošonja.
On smatra da su policajci te noći napravili nekoliko propusta.
- Policiju treba pitati zašto te noći nisu pretresli sivi Seat, kojim su oni došli. Uvjeren sam da su imali još naoružanja. Također, njih su doveli u stanicu, gdje sam i ja bio. Šišić mi je rukama aludirao kao da repetira pištolj te je govorio: “Vidjet ćeš ti, p....” – kazao je Eldar Grošonja te je dodao da je nedavno dobio prijeteću poruku u kojoj se navodi da “će ga ižagati motorkom”.
U policiji bez komentara
Irfan Nefić, portparol MUP-a KS, nije želio ništa komentirati u vezi s tvrdnjama koje je iznio Eldar Grošonja.
- Sve u vezi s ovim slučajem naveli smo u našem saopćenju. Mi smo uradili svoj dio posla, a nadležni tužilaštvo i sud su ustanove koje trebaju da utvrde ko je i šta uradio – kazao je Nefić.
U policijskoj informaciji jučer je navedeno da su 8. aprila u 22 sata propadnici Druge policijske uprave uhapsili D. B., rođenog 1993. godine u Sarajevu, gdje i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je u ranijem periodu počinio krivično djelo nanošenje teških tjelesnih povreda u vezi s izazivanjem opće opasnosti na štetu Č. A. iz Sarajeva. Navedeno je da je o hapšenju obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.