HS kablovska
Moderator: anex
-
made_in_sarajevo
#17276 Re: HS kablovska
HS pametnije vam je da produzite datum besplatnih kanala na digitalnoj jer nije bas posteno da je neko dobio odma sve kanale,a ja kako je krenulo necu prije aprila.
- Benq
#17277 Re: HS kablovska
Eh pa to je sad sasvim nesto drugo , ali iskreno ne vjerujem da bilo kome daju na potpis ugovore za vecu brzinu interneta bez prethodne provjere da li ce njegova infrastruktura to podnijeti. Taj je slucaj bio prije par dana kod korisnika SerijeSync kad je htio TG Premium paket pa su mu javili da mu ne mogu isporucit tu brzinu nakon provjere , ali ce on svejedno potpisati ugovor za taj paket i koristit maksimalnu mogucu brzinu koju mu pruza trenutna infrastruktura.hrasno38 wrote: Pa jeste djelimicno ali evo kod mene je u pitanju Laptop Toshiba sa i5 procesorom koji se moze nazvati svakakvim ali ne starim:). Naravno bez dileme da ovaj modem od TM-a a i stari od HS-a sasvim sigurno mogu voziti do 100 MB bez problema. Medjutim sta je sa infrastrukturom (bandera to bandera) koliki se gubici na njoj javljaju recimo kad padne kisa ili snijeg?
-
SerijeSync
#17278 Re: HS kablovska
Još oni to opipavaju sve što znam da je planirana nadogradnja mreže na mom terenu, nisu se još izjasnili koja je maximalna brzina moguća, ali svejedno u ponedeljak idem potpisat ugovor za TGP i aneks ugovora za dodatni modul da se puste svi kanali i na dodatnom modulu.Benq wrote: Taj je slucaj bio prije par dana kod korisnika SerijeSync kad je htio TG Premium paket pa su mu javili da mu ne mogu isporucit tu brzinu nakon provjere , ali ce on svejedno potpisati ugovor za taj paket i koristit maksimalnu mogucu brzinu koju mu pruza trenutna infrastruktura.
-
laik1981
#17279 Re: HS kablovska
A sto ste slagali da ce biti u drugoj polovini februara??MH i HS kablovska wrote:O svim novitetima ćemo Vas informisati, trenutno nemamo preciznije informacije na Vaš upit.chakany wrote:Pitanje za MH i HS kablovska:
Da li ćemo od 27.3. moći pratiti novi kanal HBO 3 u okviru HBO paketa?
Hvala.
-
The Realist
#17280 Re: HS kablovska
Ne govori se o tome, nego da im routeri nisu podešeni da odmah daju signal kojim će se preko wi-fi moći hvatati preko 50mbps, nego sami moramo te postavke mijenjati, a uz to niko i nudi objašnjenje da je možda jedan dio do opreme.Maystor wrote: Sasvim je normalno da realna, ostvariva brzina na wlanu bude niža, i to posebno dolazi do izražaja kod ovih paketa sa većim brzinama. Ako je neko uzeo npr. 50 Mbit/s internet, na žici može ostvariti svih 50 Mbit/s, dok će ta brzina preko (običnog, jeftinog) wireless routera biti višestruko niža, čak i ako se nalazi u istoj sobi. Većina 54 Mbit/s wlan uređaja (802.11g preko 2.4 GHz benda) ne može u praksi preći 10-15 Mbit/s realnog kontinuiranog transfera podataka.
Kada sam naštimao, preko LAN-a dobijem 107-108mbps, preko wi-fi na laptopu koji je u drugoj sobi (ali zid od siporeksa) brzina varira između 103-107mbps, znači skoro identična.
Naravno da postoje gubici preko wi-fi signala, ali oni nisu toliki, kolikim se pokušavaju predstvatiti kako bi se izbjegao ozbiljan pristup rješavanju problema, jer da jesu, ne bi niko ni koristio wi-fi, pošto ne znam čemu poenta uopšte za isti.
-
The Realist
#17281 Re: HS kablovska
Mogu routeri dati te brzine, samo što nisu odmah podešeni da to rade, nego mora korisnik sam podesiti sve.Capsicum wrote:Ne znam kakve Wifi routere stavljaju, ali logicno bi bilo, da ako uzmes neki jaci Wifi paket, npr. sa brzinom od 80 ili 120 Mbps, da onda dobijes i wifi router putem kojeg mozes ostvariti te brzine. U suprotnom, varaju korisnike jer im prodaju uslugu koju ne mogu koristiti u punom kapacitetu.
Ako daju stare routere koji idu do 54 Mbps, onda neka to naglase u svojoj ponudi jasno i nedvosmisleno, da ljudi znaju da si za punu brzinu trebaju kupiti odgovarajuci router.
-
nocnaptica986
#17282 Re: HS kablovska
ja imam kid 22..ako u njemu budu i ovi prosireni kanali (ovi gdje su sportklub 4,5,6 ) bit cu zadovoljan
u koliko te programe iskljuce iz 22-ice (ne racunam promotivni period) onda cu vjerovatno preci kod drugog operatera jer 49 km je puno za ponudjeno
u koliko te programe iskljuce iz 22-ice (ne racunam promotivni period) onda cu vjerovatno preci kod drugog operatera jer 49 km je puno za ponudjeno
- chakany
#17283 Re: HS kablovska
Pitanje za MH i HS kablovska:
Ima li ikakve šanse da dobijemo ovih šest kanala, koji se nalaze u Telemach digitalnoj ponudi, a koje mi nismo dobili: RTS 1, B92 INFO, TV JASMIN, TV VISOKO, TV VI-NET i TV SAUDI Q'URAN.
RTS 1 je bolji nego RTS SAT, eto izbacite RTS SAT a ubacite RTS 1.
Hvala.
Ima li ikakve šanse da dobijemo ovih šest kanala, koji se nalaze u Telemach digitalnoj ponudi, a koje mi nismo dobili: RTS 1, B92 INFO, TV JASMIN, TV VISOKO, TV VI-NET i TV SAUDI Q'URAN.
Hvala.
- Maystor
#17284 Re: HS kablovska
Vjerujem ja tebi sve to, samo ti kažem da je wireless posebna priča. Uzmi fajl od 4-5 GB i kopiraj ga wlanom sa kompjutera na laptop. Izmjeri vrijeme i izračunaj stvarni, kontinuirani transfer rate. Čak ne moraš biti na internetu nikako, lokalno kopiraj i vidjećeš o čemu ti pričam.The Realist wrote:Ne govori se o tome, nego da im routeri nisu podešeni da odmah daju signal kojim će se preko wi-fi moći hvatati preko 50mbps, nego sami moramo te postavke mijenjati, a uz to niko i nudi objašnjenje da je možda jedan dio do opreme.Maystor wrote: Sasvim je normalno da realna, ostvariva brzina na wlanu bude niža, i to posebno dolazi do izražaja kod ovih paketa sa većim brzinama. Ako je neko uzeo npr. 50 Mbit/s internet, na žici može ostvariti svih 50 Mbit/s, dok će ta brzina preko (običnog, jeftinog) wireless routera biti višestruko niža, čak i ako se nalazi u istoj sobi. Većina 54 Mbit/s wlan uređaja (802.11g preko 2.4 GHz benda) ne može u praksi preći 10-15 Mbit/s realnog kontinuiranog transfera podataka.
Kada sam naštimao, preko LAN-a dobijem 107-108mbps, preko wi-fi na laptopu koji je u drugoj sobi (ali zid od siporeksa) brzina varira između 103-107mbps, znači skoro identična.
Naravno da postoje gubici preko wi-fi signala, ali oni nisu toliki, kolikim se pokušavaju predstvatiti kako bi se izbjegao ozbiljan pristup rješavanju problema, jer da jesu, ne bi niko ni koristio wi-fi, pošto ne znam čemu poenta uopšte za isti.
Ako je njihov ruter (ne znam, ne koristim, ali ti vjerujem) po defaultu podešen na niže vrijednosti, to isto ima logike, mada su ti trebali podesiti kako ti želiš.
- Capsicum
#17285 Re: HS kablovska
Njihovu opremu bi morali oni podesavati. Ako to ne rade, onda se to moze shvatiti i kao namjerno ogranicavanje usluge cime dobro zakidaju korisnika. Nije isto kad placas 120 Mbps, a preko wifi dobijes recimo 20 Mbps.The Realist wrote:Mogu routeri dati te brzine, samo što nisu odmah podešeni da to rade, nego mora korisnik sam podesiti sve.Capsicum wrote:Ne znam kakve Wifi routere stavljaju, ali logicno bi bilo, da ako uzmes neki jaci Wifi paket, npr. sa brzinom od 80 ili 120 Mbps, da onda dobijes i wifi router putem kojeg mozes ostvariti te brzine. U suprotnom, varaju korisnike jer im prodaju uslugu koju ne mogu koristiti u punom kapacitetu.
Ako daju stare routere koji idu do 54 Mbps, onda neka to naglase u svojoj ponudi jasno i nedvosmisleno, da ljudi znaju da si za punu brzinu trebaju kupiti odgovarajuci router.
- suad-sarajevo
- Horoskop: sarajevski seljak
#17286 Re: HS kablovska
Kada mi puste novi signal Telemacha tj. novu programsku shemu, hocu li morati vrsiti nova podesavanja na ruterima u kuci? Hvala.
-
kakaljin
#17287 Re: HS kablovska
Bolje pitanje je ima li sanse da svim korisnicima u BiH-a bude jedinstvena programska sema telemacha da svi korisnici budu jednaki i da imaju jednake kanale za istu cijenu koju placaju.chakany wrote:Pitanje za MH i HS kablovska:
Hvala.
- crnivrag
#17288 Re: HS kablovska
Na routerima ne treba vršiti nikakva podešavanja, jer je postavljen DHCP server koji automatski dodijeli lokalnu IP adresu, na osnovu javne koju dobije putem modema, te na taj način omogući konekciju.suad-sarajevo wrote:Kada mi puste novi signal Telemacha tj. novu programsku shemu, hocu li morati vrsiti nova podesavanja na ruterima u kuci? Hvala.
- crnivrag
#17289 Re: HS kablovska
Ja im već 5-6 mjeseci pišem o ovome, i predlažem da ujednače shemu za sve gradove.kakaljin wrote:
Bolje pitanje je ima li sanse da svim korisnicima u BiH-a bude jedinstvena programska sema telemacha da svi korisnici budu jednaki i da imaju jednake kanale za istu cijenu koju placaju.
Kao što sam više puta navodio u Zenici se emitiraju kanali: Minimax, Da Vinci Learning i Outdoor channel, koji nisu dostupni u ostalim Telemach shemama.
U Art-Net shemi i BHB shemi u Visokom ide kanal Art Info, a u BHB shemi na području Tuzle idu kanali TV Lukavac i TV Slon.
U svim gradovima osim na području Sarajeva (originalna shema) i području Zenice ne ide kanal Z1, a isti je dostupan u svim ostalim digitalnim shemama.
-
The Realist
#17290 Re: HS kablovska
Ma naravno, pa i meni ide od 108 (sada bi trebalo do 150 ići, ali pustili mi paket, nisu bonus, fakat me nećeMaystor wrote: Vjerujem ja tebi sve to, samo ti kažem da je wireless posebna priča. Uzmi fajl od 4-5 GB i kopiraj ga wlanom sa kompjutera na laptop. Izmjeri vrijeme i izračunaj stvarni, kontinuirani transfer rate. Čak ne moraš biti na internetu nikako, lokalno kopiraj i vidjećeš o čemu ti pričam.
Ako je njihov ruter (ne znam, ne koristim, ali ti vjerujem) po defaultu podešen na niže vrijednosti, to isto ima logike, mada su ti trebali podesiti kako ti želiš.
Problem je samo bio kad nije više od 48-49mbps htjelo, to je već previše.
-
The Realist
#17291 Re: HS kablovska
Za ove boldane mi nije jasno. OK za neke lokalne i iskreno ne zanimaju me, a mogu i shvatiti da njih ubacuju u određena područja, ali zašto ova tri kanala ne bi išla svima?crnivrag wrote:
Ja im već 5-6 mjeseci pišem o ovome, i predlažem da ujednače shemu za sve gradove.
Kao što sam više puta navodio u Zenici se emitiraju kanali: Minimax, Da Vinci Learning i Outdoor channel, koji nisu dostupni u ostalim Telemach shemama.
U Art-Net shemi i BHB shemi u Visokom ide kanal Art Info, a u BHB shemi na području Tuzle idu kanali TV Lukavac i TV Slon.
U svim gradovima osim na području Sarajeva (originalna shema) i području Zenice ne ide kanal Z1, a isti je dostupan u svim ostalim digitalnim shemama.
-
kakaljin
#17292 Re: HS kablovska
Pa sve kanale stave u jednu programsku semu i tako stave da su svi korisnici jednaki i da jednako placaju pretplatu, a ovako se djele korisnici i stvaraju nejednakost kod korisnika.crnivrag wrote:Ja im već 5-6 mjeseci pišem o ovome, i predlažem da ujednače shemu za sve gradove.kakaljin wrote:
Bolje pitanje je ima li sanse da svim korisnicima u BiH-a bude jedinstvena programska sema telemacha da svi korisnici budu jednaki i da imaju jednake kanale za istu cijenu koju placaju.
Evo i konkretno pitanje za predstavnika, Zasto nije jedisntvena programska sema kod svih korisnika telemacha i HS-a na cijeloj teritoriji BiH-a?
- suad-sarajevo
- Horoskop: sarajevski seljak
#17293 Re: HS kablovska
Hvala crni vraže po ko zna koji put.crnivrag wrote:Na routerima ne treba vršiti nikakva podešavanja, jer je postavljen DHCP server koji automatski dodijeli lokalnu IP adresu, na osnovu javne koju dobije putem modema, te na taj način omogući konekciju.suad-sarajevo wrote:Kada mi puste novi signal Telemacha tj. novu programsku shemu, hocu li morati vrsiti nova podesavanja na ruterima u kuci? Hvala.
- Rugafet
#17294 Re: HS kablovska
Imamo mi (BHB) i RT Vojvodina prvi i drugi (a i taj Z1 takodjer) . Ne znam ima li ih na TM. ne vidim ih tamo na spiskucrnivrag wrote:
Ja im već 5-6 mjeseci pišem o ovome, i predlažem da ujednače shemu za sve gradove.
- crnivrag
#17295 Re: HS kablovska
Na zvaničnom spisku nema tih kanala.Rugafet wrote:
Imamo mi (BHB) i RT Vojvodina prvi i drugi (a i taj Z1 takodjer) . Ne znam ima li ih na TM. ne vidim ih tamo na spisku
Da li ima još nešto što nije inače na spisku na Telemach stranici?
- chakany
#17296 Re: HS kablovska
Mislim da bi bilo odlično kada bi se ponuda ujednačila, i kada bismo imali kanale koji su dostupni. Ovako jedan grad ima jedne kanale, drugi grad ih nema itd itd.
Evo i u Sarajevu je razlika u shemi između HS-a i Telemacha, a to se može vidjeti u tih šest kanala koje sam prethodno naveo.
Nadam se da će se nešto uraditi po ovom pitanju.
RTS 1 je dobar kanal, šteta je da ga nemamo u ponudi.
Evo i u Sarajevu je razlika u shemi između HS-a i Telemacha, a to se može vidjeti u tih šest kanala koje sam prethodno naveo.
Nadam se da će se nešto uraditi po ovom pitanju.
RTS 1 je dobar kanal, šteta je da ga nemamo u ponudi.
- Rugafet
#17297 Re: HS kablovska
Ne znam druze sad tacno. Sutra mogu malo detaljnije uporedit pa cu napisati tu.crnivrag wrote:Na zvaničnom spisku nema tih kanala.Rugafet wrote:
Imamo mi (BHB) i RT Vojvodina prvi i drugi (a i taj Z1 takodjer) . Ne znam ima li ih na TM. ne vidim ih tamo na spisku
Da li ima još nešto što nije inače na spisku na Telemach stranici?
-
MAN-lion's coach
#17298 Re: HS kablovska
Kad mislite riješiti problem mizernog interneta kojeg podvaljujete korisnicima nakon što ste se spojili ili kako već nastupate sa Telemahom?
Svaki dan ste besprijekorno gori i gori u svakom smislu.
Svaki dan ste besprijekorno gori i gori u svakom smislu.
-
dino1984
#17299 Re: HS kablovska
Vec se danima žalim našim uglednim novim vlasnicima na internet konekciju koja je katastrofalna već nekoliko dana. Uredno placam KID 22 paket da uživam u nevjerovatnoj brzini,te se postavlja pitanje "Da li ste Vi normalni?". Zovem,pisem mailove,na fb stranici,izdali danas nalog sa dođu ljudi sa provjere ovaj užas od download brzine (testirano i local area connection i wifi). Ping 9, DL 1.37 UL 0.94.... tačno cu poluditi. Pomagajte narode.
-
arelinho
#17300 Re: HS kablovska
Imam problem u vezi interneta. Internet radi sve normalno i otvara mi sve stranice, ali ne mogu ovaj jedan portal koji pratim. Kad ukucam adresu portala izbaci mi ovako:

Svaka stranica radi osim ove koja mi treba. Jucer je radila normalno, a od danas ne mogu da otvorim. Resetovao sam ruter na fabricke postavke i opet nije moglo. U postavkama nije blokirana stranica. U pitanju je stranica za pes 6 ligu online koju igram. http://balkansc.org/ Nadam se da ce mi neko pomoci da popravim ovo.

Svaka stranica radi osim ove koja mi treba. Jucer je radila normalno, a od danas ne mogu da otvorim. Resetovao sam ruter na fabricke postavke i opet nije moglo. U postavkama nije blokirana stranica. U pitanju je stranica za pes 6 ligu online koju igram. http://balkansc.org/ Nadam se da ce mi neko pomoci da popravim ovo.