Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
insomnia78

#17276 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

SaraFina wrote:
insomnia78 wrote:Kakve to veze ima. Ako si na birou mozes ici gdje hoces. Samo im se moras najaviti. Jedino azilanti ne smiju ici u zemlju iz koje su pobjegli

U Austriji se najaviš na odmor... na koji imaš pravo 4 nedelje godišnje ali neplaćene. Samo socijalno osiguranje zadržavaš. Tako je i u Dojčlandu. Za vas u Francuskoj ne znam.
Pa isto tako. Ali ti nije ono sto si ti napisala
dječak sa šibicama

#17277 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by dječak sa šibicama »

Dobro, Austrija, Njemacka, dosta su rigorozniji i manje su socijale ako se vec na to osvrcemo.

Skandinavija je raj za gotovane zeljne socijale i neradnickog zivota :D mada, nije ni to, tetkin radni kolega u ratu otisao u Norvesku sa zenom, zena umrla sad je sam, elem na socijali je nema penziju ne znam kako to ide, valjda jos nije ispunio uvjet godina, ne znam. Nema on puno godina, oko 60 mozda.
Uglavnom, socijala, ali postoji ketch, sa biroa mu nude sitne poslice svako malo, ako tri puta odbije posao, gubi socijalu. Pa onda on prihvati zimi recimo ciscenje snijega i slicno, raznosi novine tu i tamo, cisto da odrzi socijalu :D
SaraFina

#17278 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

славянин wrote:
SaraFina wrote:
dječak sa šibicama wrote:Naravno da ti zaradjenu penziju niko uzeti nece, u Njemackoj uvjete za penziju stices vec nakon 5 godina radnog staza, istina mala je sa tako malo staza ali i takva mala je veca od nase crkavice.

Ovi sto moraju ici tamo svako malo, to je u pitanju socijala. Komsinica je na tom sistemu, bila u ratu u Svedskoj, sad je u penziji ima ona oko 70 godina, prima tamo socijalu i svako 3 mjeseca otprilike ode tamo da podigne te pare i da se pojavi, da ne izgubi socijalu. Cerka joj tamo radi, udata, a ova gospodja ima i stancic neki u Svedskoj u kojem boravi kad je tamo. Socijala reedovno lijeze, ako se ne pojavi, uzece joj naravno.

Ali penziju, ne moze niko uzeti. Koliko nase raje ima njemacke penzije recimo, dobijaju na adresu u BiH.

Skandinavija je davala državljanstva bez ispisnica iz bosanskog. U Austriji recimo ljudi gledaju pečate u pasošima jer ne možeš imati i bosansko i austrijsko.
Tako je i ako si na birou za zapošljavanje.
Ako nađe pečat da si napuštao zemlju a na socijali ili birou prijavljen, automatski slijedi odjava i "kazna. Od 6/8 nedelja nema novčanih primanja.
Sta ako sa licnom ono u Srbiju pa onda pasos za EU :D

Ne znam primaju li u Srbiji na granici ličnu iz EU? U BiH sa austrijskim pasošem trebao bi se i prijaviti kao strani državljanin u MUP-u. Moju kumu su maltretirali na Orašju jednom. Zadržala se 15 dana i vidjeli pečat ulaska.
славянин

#17279 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

dječak sa šibicama wrote:Dobro, Austrija, Njemacka, dosta su rigorozniji i manje su socijale ako se vec na to osvrcemo.

Skandinavija je raj za gotovane zeljne socijale i neradnickog zivota :D mada, nije ni to, tetkin radni kolega u ratu otisao u Norvesku sa zenom, zena umrla sad je sam, elem na socijali je nema penziju ne znam kako to ide, valjda jos nije ispunio uvjet godina, ne znam. Nema on puno godina, oko 60 mozda.
Uglavnom, socijala, ali postoji ketch, sa biroa mu nude sitne poslice svako malo, ako tri puta odbije posao, gubi socijalu. Pa onda on prihvati zimi recimo ciscenje snijega i slicno, raznosi novine tu i tamo, cisto da odrzi socijalu :D
Mos mislit biro nudi posao.... ja sam mislio da taj sluzi da ono nose radnu knjizicu da im teta moze pecat spucati kako bi dobili zdravstveno :lol:
SaraFina

#17280 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

insomnia78 wrote:
SaraFina wrote:
insomnia78 wrote:Kakve to veze ima. Ako si na birou mozes ici gdje hoces. Samo im se moras najaviti. Jedino azilanti ne smiju ici u zemlju iz koje su pobjegli

U Austriji se najaviš na odmor... na koji imaš pravo 4 nedelje godišnje ali neplaćene. Samo socijalno osiguranje zadržavaš. Tako je i u Dojčlandu. Za vas u Francuskoj ne znam.
Pa isto tako. Ali ti nije ono sto si ti napisala

Pa radilo se o novcu. Na taj aspekt sam se osvrnula. Dakle novac u toku odsustva ne dobijaš ako si na birou.
insomnia78

#17281 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Ma imaju lole razradjene sisteme za muzenje toga. Idu na nekake prekvalifikacije, pa pocnu raditi, pa na drugu, pa ovo, pa ono... doktorirani su to krpelji
SaraFina

#17282 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

insomnia78 wrote:Ma imaju lole razradjene sisteme za muzenje toga. Idu na nekake prekvalifikacije, pa pocnu raditi, pa na drugu, pa ovo, pa ono... doktorirani su to krpelji

Ovdje je baš srezano sve, pa i primanja sa AMS-a. Tako ako ne radi 6 mjeseci recimo ide u parkove i dječija igrališta sređivati cvijeće i živicu. 1 € posao po satu i kursevi. (Uče se osnovama informatike, pišu molbe za posao i sl)

Ali kući nema biti. Svakodnevno obaveza.
mali jomu

#17283 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali jomu »

cassius wrote: Image

... ma žela ga ti vopra Lavino, nisi ti kao sofer imao odgovarajuce papire za ulazak u aeorodrom, kao sto kao sofer moras imat odgovarajuce papire za ulazak u atobuske ili zeljeznicke stanice, naftnu industrisku zonu, ili zonu zapaljivih tvari.... itd. Trebas imat odogvarajuce diplome, certifikat, dozvolu i plan voznje.... certifikirano od njemackog prevoznog sistema za posebne rute prevoza od A do B....

Kamion i tablice tu ne igra nikakvu ulogu ako je ispravan....
mali jomu

#17284 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali jomu »

Ja imam ti certifakata koliko hoces, jedne moram obnavljat svake godine, druge moram obnavljat svake 2 godine, kao elektricar ne mogu uci nigdje bez njih, tacnog vremena kad cu doci, svrhe mog dolaska, koliko cu se vremena tu nalaziti, prijava - odjava.... svaki put kad sam radio. Sad kad idem vani radit prvo provjeravam certifake jesu li regularni, ako koji nije moram u Njemackoj proci pismeni test od kojeg zavisi da li mogu ili ne mogu da dobijem propusnicu za neka radna mjesta..... dobijem stembilj, uvedu me u digitalni sistem i pici....

Tako to ide svugdje u Evropi...

Tako je svima, i njemcima i englezima i meni iz Sarajeva i onom iz Bangladesa ili Njujorka, Barcelone.....
nKrkan

#17285 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by nKrkan »

nema ovaj problem veze s njegovom profesijom , mi s kamionima kada dođemo pred firmu njima nije bitno šta imamo od papira ,nego kad nam je termin za utovar. U papirima, pizdarijama se brinu ZOLL I BAG na cesti
mali jomu

#17286 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali jomu »

nKrkan wrote: nema ovaj problem veze s njegovom profesijom , mi s kamionima kada dođemo pred firmu njima nije bitno šta imamo od papira ,nego kad nam je termin za utovar. U papirima, pizdarijama se brinu ZOLL I BAG na cesti

Nema za standardne prevoze standardnih stvari u prevozima opsteprihvacenih javnih nabavki i prevozenja od A do B.... u kojima sofer mora imat min osnovnu dozvolu za prevoz istog, sve drugo certifikirano i vremenski ograniceno uz obavezno obnavljanje od perioda do perioda....
detroit-mercy

#17287 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

insomnia78 wrote:Ma imaju lole razradjene sisteme za muzenje toga. Idu na nekake prekvalifikacije, pa pocnu raditi, pa na drugu, pa ovo, pa ono... doktorirani su to krpelji
Meni se digne kosa na glavi kad neko pomene socijalu ili kad kaze "ne valja tamo nije dobra socijala". Pa mater mu jebem, jesu li to nasi ljudi odrasli na socijalama pa se samo o socijalama raspituju. Ili ona percepcija da sa socijalom na Zapadu mozes zivjet ko beg :-). Sa socijalom si kurac od ovce, obicni muljeg na dnu, bez razlike bila to Svedska, Njemacka, USA ili BiH. Ne razumijem da je ljudima glavna zivotna ambicija, strovaliti se na socijalu i tako zivotariti:-)
insomnia78

#17288 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Sto se tice nasih to su mahom ljudi u godinama bez nekih posebnih vjestina koje je rat bacio tamo

Kurac ce se sad privaliti
cassius

#17289 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by cassius »

sva sami znalci na temi , umanjuju sve negativnosti kad im izneses na oci. :D

pogotov ovaj francuz
insomnia78

#17290 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Negativnosti ima svudje. E sad ko vidi samo negativnosti njemu je svejedno. Evo ovdje kod mene fali medicinskog osoblja da vracaju ljude iz penzije u bolnice
espn

#17291 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Jest, izbjegao je sav skolovan kadar u potrazi za boljim zivotom u drugu zemlju da nece vise imati ko pregledati pacijenta ko kod nas u BiH. Odlazi nam masovno sav skolovan kadar iz drzave.
Last edited by espn on 29/06/2019 02:09, edited 1 time in total.
90minut

#17292 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 90minut »

insomnia78 wrote:Negativnosti ima svudje. E sad ko vidi samo negativnosti njemu je svejedno. Evo ovdje kod mene fali medicinskog osoblja da vracaju ljude iz penzije u bolnice
Prošao ispit drug danas ode za njemačku da se brine o starijim ljudima u domu.
Strašno koliko osoblja im treba, bio posao za još jednog taj nije prošao ispit sad opet treba polagat.

Tek sad i ja shvatam koliko masovno idu do sada otac od druga otišao prije godinu i on poceo da ide ono po 3 mjeseca +, sad taj drugi.
3 polaže.

Sve momci 26,7 godina.

Kontao ja da je ovo djelimicna ubleha, al' oteglo se ovo kontroli malo je reci za 10 godina ce biti takve brojke da ce se ljudi ibretiti.
SD7

#17293 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SD7 »

90minut wrote:
insomnia78 wrote:Negativnosti ima svudje. E sad ko vidi samo negativnosti njemu je svejedno. Evo ovdje kod mene fali medicinskog osoblja da vracaju ljude iz penzije u bolnice
Prošao ispit drug danas ode za njemačku da se brine o starijim ljudima u domu.
Strašno koliko osoblja im treba, bio posao za još jednog taj nije prošao ispit sad opet treba polagat.

Tek sad i ja shvatam koliko masovno idu do sada otac od druga otišao prije godinu i on poceo da ide ono po 3 mjeseca +, sad taj drugi.
3 polaže.

Sve momci 26,7 godina.

Kontao ja da je ovo djelimicna ubleha, al' oteglo se ovo kontroli malo je reci za 10 godina ce biti takve brojke da ce se ljudi ibretiti.
Bosanci su poznati kao neozbiljni, pa ne treba cuditi odnos prema prema ovako ozbiljnoj situaciji
SD7

#17294 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SD7 »

:)
SD7

#17295 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SD7 »

SaraFina wrote:
SD7 wrote:
cassius wrote:Image
Drug, dzaba tj je pisati...nece ljudi sebi da priznaju da su se kolektivno u.rali do iz vrata i sto je jos gore, vuce i mene dole k sebi, ni krivog ni duznog.

Nebuloza na kub.
Naravno, ako ti to kazes i naravno, nesanica.
The 51st State

#17296 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by The 51st State »

Laze vozac, garant je neka adr roba pa levat nije prosao bezbjedonosni test od par pitanja, pa folira na fejsu ili iskoristio tu laz da poslovicno opljune po bosni
SD7

#17297 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SD7 »

mali jomu wrote:
cassius wrote: Image

... ma žela ga ti vopra Lavino, nisi ti kao sofer imao odgovarajuce papire za ulazak u aeorodrom, kao sto kao sofer moras imat odgovarajuce papire za ulazak u atobuske ili zeljeznicke stanice, naftnu industrisku zonu, ili zonu zapaljivih tvari.... itd. Trebas imat odogvarajuce diplome, certifikat, dozvolu i plan voznje.... certifikirano od njemackog prevoznog sistema za posebne rute prevoza od A do B....

Kamion i tablice tu ne igra nikakvu ulogu ako je ispravan....
Ne kaze se bez razloga "mujo". Lik prica o Airbus kompaniji, a mujo o aerodromu. Ovakvi elektricari i ini majstori su mi kucu pravili, pa se svaki dan vec tri godine "ibretim". :D
SaraFina

#17298 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

SD7 wrote:
SaraFina wrote:
SD7 wrote: Drug, dzaba tj je pisati...nece ljudi sebi da priznaju da su se kolektivno u.rali do iz vrata i sto je jos gore, vuce i mene dole k sebi, ni krivog ni duznog.

Nebuloza na kub.
Naravno, ako ti to kazes i naravno, nesanica.

Naravno da jeste. BiH i njeni građani ne predstavljaju bezbjedonosno/ sigurnosnu prijetnju poput građana nabrojanih zemalja.
Navedi mi primjere s linkovima i opovrgni tu tvrdnju. Ako postoje. Dakle zašto bi BiH bila na listi?
Je li zabranjen ulaz bosanskohercegovačkim građanima bilo gdje u svijetu u neku državu možda?
Evo za USA prijateljica u Sarajevu dobila vizu neki dan. Posjeta rodbini. Stalno zaposlena i situirana. Na 10 godina.
U BiH LKW vozača nema rad lijeka do 40 godina. Što bi ih EU kupila i uvozila te izdavala masu radnih dozvola?
O čemu Ti? Po drugi put.

Dakle, o čemu Ti? Po 3 put.
SaraFina

#17300 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Što ljudi izmišljaju crnjake... za nepovjerovati.
Post Reply