Pa ne potoni tijelo k’o cuskija, ako ga voda nosi onda ga s vremena na vrijeme i izbaci na povrsinu. No, ako si statican i sve posmatras sa obale sanse da ga primjetis su male. Zato i pricam o jebenom helikopteru cija svrha je ponajprije da ga uoci i ako prilike i teren dozvoljavaju da ga spasioci u njemu mogu i pokupiti. Sam pronalazak je 90% posla.avenija wrote:Da su bili na mjestu nesrece spremni u punoj opremi sanse da ih spase su minimalne. Vidljivost pod mutnom vodom u noci je 0 cm.stetoskop wrote:
Šta očekivati po noći i nakon 20 minuta od pada, kada su došli vatrogasci?
Znaci jedino ako ga potrefis dodirom.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
Fudo387
#17276 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- trambusek88
#17277 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Velkoski wrote:pa ne pljuje se samo kod nas, evo trenutno je u svijetu aktuelan slučaj malca kojeg zlostavljaju u školi i onda raja piše u komentarima kako je to zaslužio jer mu se mati slikala sa slikom konfederacije (čitaj mora da je rasistkinja odmah).liaar wrote:Džaba, da su izašli iste sekunde kad su pali u vodu, naši bi ih nezahvalni ljudi i dalje pljuvali.
mali offtopic, ali nismo mi "najgori" ljudi na svijetu, svuđe je isto. HOMO SAPIENS!
- zateznistub
#17278 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sta ovo bi u bivšoj mi mahali?
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /171213111
Ko li je kroz crveno
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /171213111
Ko li je kroz crveno
- shbc
#17279 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Potone. Voda zamijeni zrak u plucima i vuce tijelo na dno. Tek u fazi raspada tijelo isplivava na povrsinu.Fudo387 wrote:Pa ne potoni tijelo k’o cuskija, ako ga voda nosi onda ga s vremena na vrijeme i izbaci na povrsinu. No, ako si statican i sve posmatras sa obale sanse da ga primjetis su male. Zato i pricam o jebenom helikopteru cija svrha je ponajprije da ga uoci i ako prilike i teren dozvoljavaju da ga spasioci u njemu mogu i pokupiti. Sam pronalazak je 90% posla.avenija wrote:Da su bili na mjestu nesrece spremni u punoj opremi sanse da ih spase su minimalne. Vidljivost pod mutnom vodom u noci je 0 cm.stetoskop wrote:
Šta očekivati po noći i nakon 20 minuta od pada, kada su došli vatrogasci?
Znaci jedino ako ga potrefis dodirom.
- JanuaryJones
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#17281 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
miljacka je, kada pada velika kisa i snijeg se brzo otopi, jedna ogromna bujica, a ne rijeka
usmjerena i dobro iskontrolisana bujica, ali opasna i smrtonosna kao i sve bujice
nema spasa iz takve vode
usmjerena i dobro iskontrolisana bujica, ali opasna i smrtonosna kao i sve bujice
nema spasa iz takve vode
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#17282 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
malo se jurilo...zateznistub wrote:Sta ovo bi u bivšoj mi mahali?
- Oligarh
#17283 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Upamtite jednu stvar što se Miljacke tiče:
Miljacka je ekstremno opasna rijeka na potezu od brane do Otoke pri iole većem vodostaju. Dva su razloga za to: Role (ne rolne kako ih nepismeni novinari nazivaju) i korito uređeno nasipima. Rola na Miljacki mota unutra jako centrifugalnom silom cijelom dužinom i lomi unesrećenika koji se nađe u njoj mnogo većom silom nego u nekom brzaku planinske rijeke koje nije umjetno uređeno. Naime, svaka rola na Miljacki cijelu vodu potiskuje do samog dna, a dodatna otežavajuća okolnost je u tome jer je nasipima uređeno korito rijeke te je vodena sila akumulirana cijelom dužinom toka, bez oscilacija sile i eventualnih otpusta u vidu vodene struje koja ide lateralno. Sva voda u umjetnoj roli cijele dužine riječnog korita sa uređenim nasipom ide direktno i pravolinijski na tebe. Kod običnih, pa čak i brzih planinskih rijeka rola je nepravilnog oblika i odmah istiskuje vodue prema površini sa dubine od 30-50 cm, što znači da ako zaroniš ispod role popušta te njena centrifugalna sila i ideš dalje nizvodno. Na Miljacki nažalost to nije slučaj i svaka rola sa ovakvim vodostajem je opasna i smrtonosna zamka ko u nju upadne.
Miljacka je ekstremno opasna rijeka na potezu od brane do Otoke pri iole većem vodostaju. Dva su razloga za to: Role (ne rolne kako ih nepismeni novinari nazivaju) i korito uređeno nasipima. Rola na Miljacki mota unutra jako centrifugalnom silom cijelom dužinom i lomi unesrećenika koji se nađe u njoj mnogo većom silom nego u nekom brzaku planinske rijeke koje nije umjetno uređeno. Naime, svaka rola na Miljacki cijelu vodu potiskuje do samog dna, a dodatna otežavajuća okolnost je u tome jer je nasipima uređeno korito rijeke te je vodena sila akumulirana cijelom dužinom toka, bez oscilacija sile i eventualnih otpusta u vidu vodene struje koja ide lateralno. Sva voda u umjetnoj roli cijele dužine riječnog korita sa uređenim nasipom ide direktno i pravolinijski na tebe. Kod običnih, pa čak i brzih planinskih rijeka rola je nepravilnog oblika i odmah istiskuje vodue prema površini sa dubine od 30-50 cm, što znači da ako zaroniš ispod role popušta te njena centrifugalna sila i ideš dalje nizvodno. Na Miljacki nažalost to nije slučaj i svaka rola sa ovakvim vodostajem je opasna i smrtonosna zamka ko u nju upadne.
-
alipasijaner
#17284 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne bih da budem maliciozan, ali sudeci po ovim fotografijama traze ih na pogresnom mjestu, ako su se podavili uz ovakvu Miljacku kakva je trenutno tijela su otplutala Boga pitaj koliko nizvodno.
Sjecam se onog taksiste koji je prije par godina na Otoci autom upao u Miljacku da su ga nasli mjesec dana kasnije negdje ispod Zenice..
Sjecam se onog taksiste koji je prije par godina na Otoci autom upao u Miljacku da su ga nasli mjesec dana kasnije negdje ispod Zenice..
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#17285 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jedina zamjerka je što su se svezali mjesta pada u vodu. Kako je Miljacka nabujala, brza je, poprilično je brza. Neko navede 20 km/h, tako se i čini ako nije i brža, baš gledah danas kad sam po auto krenuo. Jedino što može biti i što bi trebali raditi je nekim načinom pokušati komplet role/kaskade pregledati, ako ne mogu na oko, barem nekim uređajima tipa sonara ili nešto slično. Čuo sam da su tražili da se digne zaustavna brana na slivu Miljacke u Bosnu, kako bi ako ih tako daleko odnese, zaustavilo.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#17286 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja ne mogu da vjerujem sta čitam. Ljudi bi spasilački helikopter doveli da pretražuje korito Miljacke
izmedju zgrada u sred grada.
Kao da govore o rijeci Jang Ce.
Oni su se utopili nakon 1' u ovakvoj Miljackoj. Za 10' nakon što je došla pomoć taman da su ih i izvadili za njih spasa nije bilo.
Kao da govore o rijeci Jang Ce.
Oni su se utopili nakon 1' u ovakvoj Miljackoj. Za 10' nakon što je došla pomoć taman da su ih i izvadili za njih spasa nije bilo.
- O'zone
- Globalni moderator
#17287 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa provjeravaju role. Čamcem se primaknu koliko može i onda štapovima pretražuju dno. Ima snimak na FB stranici FUCZliaar wrote:Jedina zamjerka je što su se svezali mjesta pada u vodu. Kako je Miljacka nabujala, brza je, poprilično je brza. Neko navede 20 km/h, tako se i čini ako nije i brža, baš gledah danas kad sam po auto krenuo. Jedino što može biti i što bi trebali raditi je nekim načinom pokušati komplet role/kaskade pregledati, ako ne mogu na oko, barem nekim uređajima tipa sonara ili nešto slično. Čuo sam da su tražili da se digne zaustavna brana na slivu Miljacke u Bosnu, kako bi ako ih tako daleko odnese, zaustavilo.
https://www.facebook.com/FederalnaUprav ... nref=story
- liaar
#17288 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovo sa FB nisam vidio, na poslu nam je blokiran FB pa nisam imao gdje pratiti, hvalaO'zone wrote:Pa provjeravaju role. Čamcem se primaknu koliko može i onda štapovima pretražuju dno. Ima snimak na FB stranici FUCZliaar wrote:Jedina zamjerka je što su se svezali mjesta pada u vodu. Kako je Miljacka nabujala, brza je, poprilično je brza. Neko navede 20 km/h, tako se i čini ako nije i brža, baš gledah danas kad sam po auto krenuo. Jedino što može biti i što bi trebali raditi je nekim načinom pokušati komplet role/kaskade pregledati, ako ne mogu na oko, barem nekim uređajima tipa sonara ili nešto slično. Čuo sam da su tražili da se digne zaustavna brana na slivu Miljacke u Bosnu, kako bi ako ih tako daleko odnese, zaustavilo.
https://www.facebook.com/FederalnaUprav ... nref=story
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#17289 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Po tim fotografijama, ništa se ne može suditi, jer nisu stvarna slika čitavog toka Miljacke i akacije potrage. Neki od tih na fotografijama uopšte ne vrše potragu, već su u pripravnosti, te idu na mjesto ukoliko se uoči tijelo. Neki su u potrazi na različitim mjestima, a neki imaju druge zadatke.alipasijaner wrote:Ne bih da budem maliciozan, ali sudeci po ovim fotografijama traze ih na pogresnom mjestu, ako su se podavili uz ovakvu Miljacku kakva je trenutno tijela su otplutala Boga pitaj koliko nizvodno.
Ne sudite tok akcije gledajući snimke na internetu iz svojih toplih domova!
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#17290 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nemoj se ljutiti ali nemas ti blage vez sa spasavanjima. Helikopteri su u svijetu bezbroj ljudi spasili iz bujica i bezbroj utopljenika u svijetu pronasli. Naravno pricamo o ozbiljnim helikopterima koji su opremljeni jakim reflektorima jer upravo u vecini slucajeva kada ljudi upadnu u jake rijeke najvaznija je brzina a ni jedan camac i ni jedno auto ne moze pretrazivati brze rijeku od helikoptera. Da si se u zivotu vozio helikopterom mozda bi ti neke stvari bile i jasnije. Evo ti bez veze jedan primjer nocnog spasavanja.....zateznistub wrote:Dobro se nisu zalili sto nisu mig-ove digli...
https://www.abcactionnews.com/news/hcso ... k-in-canal
medjutim problem je sto mi tkavih helikoptera nemamo tako da se vizuelno izvidjanje moze sa onim sto imamo vrsiti samo po danu i opet puno brze nego sa autima i camcima.
- kloniran
- hrasno38
#17292 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Tako je Miljacka je nekoliko puta odnjela most drveniju prije rata. i zaista moze biti monstrum ali sada nije....jest povecan protok ali jos uvijek se moze pregaziti tj jucer nije bila jer sam bas par minuta se zadrzao na mostu Skenderija i gledao. mislim da joj dubina nije bila ni pola metra.JanuaryJones wrote:Samo podsjetnik kakav monstrum od rijeke može biti Miljacka![]()
http://youtube.com/watch?v=qgTUkuIFWu4
- hrasno38
#17293 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Upravo tako samo cisto sumnjam da moze da zadrzi tijelo duze vrijeme.Oligarh wrote:Upamtite jednu stvar što se Miljacke tiče:
- O'zone
- Globalni moderator
#17294 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dubina Miljacke jutros je bila skoro 1,8 metara na mjestu pretragehrasno38 wrote:Tako je Miljacka je nekoliko puta odnjela most drveniju prije rata. i zaista moze biti monstrum ali sada nije....jest povecan protok ali jos uvijek se moze pregaziti tj jucer nije bila jer sam bas par minuta se zadrzao na mostu Skenderija i gledao. mislim da joj dubina nije bila ni pola metra.JanuaryJones wrote:Samo podsjetnik kakav monstrum od rijeke može biti Miljacka![]()
- sunceKOtepsija
#17295 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
helikopter nadlijece od malte pa preko cvile i dalje, potraga traje
- Tercius
#17296 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mozda je nadosla u medjuvremenuO'zone wrote:Dubina Miljacke jutros je bila skoro 1,8 metara na mjestu pretragehrasno38 wrote:Tako je Miljacka je nekoliko puta odnjela most drveniju prije rata. i zaista moze biti monstrum ali sada nije....jest povecan protok ali jos uvijek se moze pregaziti tj jucer nije bila jer sam bas par minuta se zadrzao na mostu Skenderija i gledao. mislim da joj dubina nije bila ni pola metra.JanuaryJones wrote:Samo podsjetnik kakav monstrum od rijeke može biti Miljacka![]()
- zateznistub
#17297 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne ne ljutim se, znam vrlo dobro sta je spašavanje iz vise kurseva, obuka i događaja u kojima sam aktivno učestvovao. Helikopter u ovom slučaju ostavi onima koji vole akcione filmove!hrasno38 wrote:Nemoj se ljutiti ali nemas ti blage vez sa spasavanjima. Helikopteri su u svijetu bezbroj ljudi spasili iz bujica i bezbroj utopljenika u svijetu pronasli. Naravno pricamo o ozbiljnim helikopterima koji su opremljeni jakim reflektorima jer upravo u vecini slucajeva kada ljudi upadnu u jake rijeke najvaznija je brzina a ni jedan camac i ni jedno auto ne moze pretrazivati brze rijeku od helikoptera. Da si se u zivotu vozio helikopterom mozda bi ti neke stvari bile i jasnije. Evo ti bez veze jedan primjer nocnog spasavanja.....zateznistub wrote:Dobro se nisu zalili sto nisu mig-ove digli...
medjutim problem je sto mi tkavih helikoptera nemamo tako da se vizuelno izvidjanje moze sa onim sto imamo vrsiti samo po danu i opet puno brze nego sa autima i camcima.
- hrasno38
#17298 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jeste drug na Rolama ali nije izmedju Rola jer moze se vidjeti i na ovom snimku civilne zastite da jos uvijek ne prelazi onaj zidic koji je visine pola metra mislim.O'zone wrote:Dubina Miljacke jutros je bila skoro 1,8 metara na mjestu pretragehrasno38 wrote:Tako je Miljacka je nekoliko puta odnjela most drveniju prije rata. i zaista moze biti monstrum ali sada nije....jest povecan protok ali jos uvijek se moze pregaziti tj jucer nije bila jer sam bas par minuta se zadrzao na mostu Skenderija i gledao. mislim da joj dubina nije bila ni pola metra.JanuaryJones wrote:Samo podsjetnik kakav monstrum od rijeke može biti Miljacka![]()
- liaar
#17299 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa normalno da je nadošla, palo je bruku kiše od jutros. Inače nadođe kad padne kiša, ali računaj sad da se zbog jučerašnjeg otopljenja i snijeg istopio skoro pa sav, tako da je to duplo više vode nego inače.
- hrasno38
#17300 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nema to veze sa akcionim filmovima neko sa ekonomskim statusom zemlje u kojoj zivimo. helikopteri u svijetu su najosnovniji i sastavni dio svake spasilacke misije.zateznistub wrote:Ne ne ljutim se, znam vrlo dobro sta je spašavanje iz vise kurseva, obuka i događaja u kojima sam aktivno učestvovao. Helikopter u ovom slučaju ostavi onima koji vole akcione filmove!hrasno38 wrote:Nemoj se ljutiti ali nemas ti blage vez sa spasavanjima. Helikopteri su u svijetu bezbroj ljudi spasili iz bujica i bezbroj utopljenika u svijetu pronasli. Naravno pricamo o ozbiljnim helikopterima koji su opremljeni jakim reflektorima jer upravo u vecini slucajeva kada ljudi upadnu u jake rijeke najvaznija je brzina a ni jedan camac i ni jedno auto ne moze pretrazivati brze rijeku od helikoptera. Da si se u zivotu vozio helikopterom mozda bi ti neke stvari bile i jasnije. Evo ti bez veze jedan primjer nocnog spasavanja.....zateznistub wrote:Dobro se nisu zalili sto nisu mig-ove digli...