Putin is in it for the long haul in Syria.
This is not the first time Russian troops have been fighting for Aleppo.
In the year 1030, troops from the Kievan Rus' - predecessor to modern-day Russia - were part of a force that fought in the Battle of Azaz alongside Byzantine Emperor Romanus III against the Mirdasid dynasty of Aleppo.
Romanus III and his Russian allies might have lost that battle but they ended up winning the war.
Today, it looks like Syrian and Russian troops will win the Battle of Aleppo, but it remains to be seen if they will win the war.
http://www.aljazeera.com/indepth/opinio ... 48860.html
Sirija vol. 2
- Grean
#17276 Re: Sirija vol. 2
Interesantno...tad su izgubili bitku ali dobili su rat. Alep je inace uvijek bio prvi grad na udaru krstasa. Simbolika.
- Kaligrafija
#17277 Re: Sirija vol. 2
emmir1 wrote:https://mobile.twitter.com/hashtag/BREAKING?src=hashKaligrafija wrote:Izvor vijesti???emmir1 wrote:#BREAKING: Turkish official says there will be a 'massive escalation' in #Syria over next 24 hrs. @intlspectator Did someone say ceasefire?
Dobro, vidio sam da je vijest sa twittera, ali koja novinska agencija je objavila ovo???
- vivaldi
#17278 Re: Sirija vol. 2
ma nije imalo direktne veze, nego sam svakako to krenuo napisat pa usput dodao, ustvari prvo sam htio nekoga pitati zasto iran suti ovih dana?Co0l wrote:Imali su i Ameri jos prije 25 godina u Pustinjskoj oluji i po 1000 letova dnevno pa nije bilo nekih nesreca ali mislim da to nema veze sa onim sto sam ja napisao
a sto se tice amera, njihove su baze u tom regionu gusce rapsoredjene nego u americi..njihova logostika je tamo strasna, a i sa vecinom vlada su raja
- Kikibombona
#17279 Re: Sirija vol. 2
Ameri su par puta transportovali oruzje za YPG koje su poslali iracki Kurdi. Nikada nisu dali svoje.Krokodajl wrote:@DuckZz
Hvala na odgovoru![]()
Ovo za Efrin nisam znao da im nikad nisu pomogli, mislio sam da ima i gore nekih savjetnika![]()
(mislim na savjetnike iz reda "US coallition" )
Isto tako, ne postoji nijedan dokaz da su Rusi poslali oruzje za Kurde.
- Co0l
#17280 Re: Sirija vol. 2
Okvivaldi wrote:ma nije imalo direktne veze, nego sam svakako to krenuo napisat pa usput dodao, ustvari prvo sam htio nekoga pitati zasto iran suti ovih dana?Co0l wrote:Imali su i Ameri jos prije 25 godina u Pustinjskoj oluji i po 1000 letova dnevno pa nije bilo nekih nesreca ali mislim da to nema veze sa onim sto sam ja napisao
a sto se tice amera, njihove su baze u tom regionu gusce rapsoredjene nego u americi..njihova logostika je tamo strasna, a i sa vecinom vlada su raja
- vivaldi
#17281 Re: Sirija vol. 2
nego zna li ko sto suti iran?
-
Naslovnica
#17282 Re: Sirija vol. 2
Ma jebo rat, samo da nam ne ukinu internet...

- Challenger__
#17283 Re: Sirija vol. 2
- prema Daily Sabahu, USA pozivaju YPG "da ne koristi konfuznu situaciju za napredak na sjeveru Alepa":
E moj Kiki, ko ima ovakve "saveznike" tom ne trebaju neprijatelji.
#BREAKING US urges YPG not to take advantage of a confused situation by seizing new territory in Northern Aleppo: US State Department
- Krokodajl
#17284 Re: Sirija vol. 2
@kiki
To će onda biti to, jer sam bio ubjeđen da sam negdje čitao da Ameri dolaze u Efrin.
Što se tiče tog Ruskog oružja u Efrin naravno da dokazi ne postoje jer nisu Kurdi budale da pričaju o tome na sva usta (ako se desilo) ali ono što se zasigurno dešavalo su dolasci helikoptera SAA u Efrin, eh sad zašto su išli mi možemo nagađati, vjerovatno dostava oružja u Nubl (jer kako drukčije objasniti da su ofanzivi na sjeveru Alepa i garnizoni iz Nubla i Zahraee prilično žestoko išli i to sa prilično novim naoružanjem), zasigurno su i Kurdi čopnuli nešto ili nešto dobili drugo, ali stvarno sam bio ubjeđen da Ameri dostavljaju Kurdima (tj SDF) naoružanje u Efrin, sada me onda nimalo ne iznenađuje sukob sa FSA na sjeveru.
To će onda biti to, jer sam bio ubjeđen da sam negdje čitao da Ameri dolaze u Efrin.
Što se tiče tog Ruskog oružja u Efrin naravno da dokazi ne postoje jer nisu Kurdi budale da pričaju o tome na sva usta (ako se desilo) ali ono što se zasigurno dešavalo su dolasci helikoptera SAA u Efrin, eh sad zašto su išli mi možemo nagađati, vjerovatno dostava oružja u Nubl (jer kako drukčije objasniti da su ofanzivi na sjeveru Alepa i garnizoni iz Nubla i Zahraee prilično žestoko išli i to sa prilično novim naoružanjem), zasigurno su i Kurdi čopnuli nešto ili nešto dobili drugo, ali stvarno sam bio ubjeđen da Ameri dostavljaju Kurdima (tj SDF) naoružanje u Efrin, sada me onda nimalo ne iznenađuje sukob sa FSA na sjeveru.
- Čitalac
#17285 Re: Sirija vol. 2
Telegraph: Putin želi da uništi NATO, rat u Siriji mu možda nudi šansu za to
“Tragedija koja se odvija u i oko Alepa predstavlja direktnu pretnju sigurnosti Evrope, uključujući i rizik od konflikta NATO saveza i Rusije”, upozorava Telegraph.
Autor teksta iznosi sledeći scenario:
-Erdogan šalje svoje trupe u Siriju, a te trupe napadaju ruski avioni.
-Turska onda upućuje svoje avione da zaštite trupe na zemlji.
-Turski avioni obaraju tri ruska aviona.
-Rusi u znak odmazde bombarduju vojnu bazu u Turskoj.
-Turska optužuje Rusiju za agresiju i zahteva pomoć članica NATO, u skladu sa članom V Severnoatlantskog ugovora.
“Tragedija koja se odvija u i oko Alepa predstavlja direktnu pretnju sigurnosti Evrope, uključujući i rizik od konflikta NATO saveza i Rusije”, upozorava Telegraph.
-Turska optužuje Rusiju za agresiju i zahteva pomoć članica NATO, u skladu sa članom V Severnoatlantskog ugovora.
U tekstu se takođe kaže da postignuti dogovor o prekidu vatre u Siriji spada u posebnu kategoriju besmislica.Erdogan bi mogao pred nas da postavi izbor: ili rat protiv Rusije ili cepanje koncepta kolektivne sigurnosti koji je temelj NATO saveza. Kako bismo odgovorili?
http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... hance.htmlAsad svakog Sirijca koji mu se protivi smatra teroristom. Logika je sledeća: operacije protiv terorista su dozvoljene, a kako su svi Asadovi protivnici teroristi, pokolj može da se nastavi kao i do sada.
-
zrakomlat
#17286 Re: Sirija vol. 2
Čitalac wrote:Telegraph: Putin želi da uništi NATO, rat u Siriji mu možda nudi šansu za to
U tekstu se takođe kaže da postignuti dogovor o prekidu vatre u Siriji spada u posebnu kategoriju besmislica.Erdogan bi mogao pred nas da postavi izbor: ili rat protiv Rusije ili cepanje koncepta kolektivne sigurnosti koji je temelj NATO saveza. Kako bismo odgovorili?
http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... hance.htmlAsad svakog Sirijca koji mu se protivi smatra teroristom. Logika je sledeća: operacije protiv terorista su dozvoljene, a kako su svi Asadovi protivnici teroristi, pokolj može da se nastavi kao i do sada.
- Čitalac
#17287 Re: Sirija vol. 2
Dobro, to novinar onako, za svoju dušu.zrakomlat wrote:Ni manje ni više nego baš tri
- Challenger__
#17288 Re: Sirija vol. 2
U potaji pregovaraju sa Konjskom Facom da zabiju Assadu i Putinu nož u leđa. Izgleda da su impresionirani Obumom i Amerikom u cjelini. Kada vide onu šaradu, oči im trepću non-stop.vivaldi wrote:nego zna li ko sto suti iran?
- Challenger__
#17289 Re: Sirija vol. 2
Tako reći, duše im cvile: Ju-es-ej, Ju-es, ej...
-
2604570
#17290 Re: Sirija vol. 2
Treniraju svoje trupe...vivaldi wrote:nego zna li ko sto suti iran?
+18
https://www.facebook.com/49421863074766 ... 567146805/
-
Kaligula I
#17291 Re: Sirija vol. 2
...ako išta odvede čovječanstvo u 3.S.R. to će biti ljudska SUJETA...možda ne ovaj put, ali nekada da...taština je u zdravim količinama pokretač života, ali je zato u nezdravim njegov kočničar...da nije taštine ne bi bilo ni civilizacijskoga napretka, ali, eto, da nije taštine ne bi bilo ni životne ludnice, što upravo potvrđuje sirijski rat...
...što se tiče sirijskog scnarija, komotno se može reći da je svijet u stanju mini 3.S.R...vjerujem da neće prerasti u nuklearni, jer je taj rat Amerima najmanje potreban...od toga nema ništa, jer oni mogu da vuku vrlo korisne poteze i preko ovih svojih poltrona...cilj je iscrpit, prije svega, Ruse, a usput Turke, Saudijce kojima duguju ogromne novce, kao što su dugovali i Libiji, Iran itd, a što opet ide u prilog Izraelu...
...ako Turci i Saudi, ipak, uđu u Siriju, onda bi to moglo prerasti u podjelu tipa ala Koreja...
...što se tiče sirijskog scnarija, komotno se može reći da je svijet u stanju mini 3.S.R...vjerujem da neće prerasti u nuklearni, jer je taj rat Amerima najmanje potreban...od toga nema ništa, jer oni mogu da vuku vrlo korisne poteze i preko ovih svojih poltrona...cilj je iscrpit, prije svega, Ruse, a usput Turke, Saudijce kojima duguju ogromne novce, kao što su dugovali i Libiji, Iran itd, a što opet ide u prilog Izraelu...
...ako Turci i Saudi, ipak, uđu u Siriju, onda bi to moglo prerasti u podjelu tipa ala Koreja...
- Kikibombona
#17292 Re: Sirija vol. 2
Ko kaze da sute?vivaldi wrote:nego zna li ko sto suti iran?
Generali su najeve Saudije okaraterisali kao 'kobne' ako se dese i djetinjaste. Rekli su isto da se iranska nacija nikada nije plasila rata. Ipak, pozivaju na diplomatsko rjesenje sukoba u Siriji...
- Kikibombona
#17293 Re: Sirija vol. 2
Challenger__ wrote:- prema Daily Sabahu, USA pozivaju YPG "da ne koristi konfuznu situaciju za napredak na sjeveru Alepa":
#BREAKING US urges YPG not to take advantage of a confused situation by seizing new territory in Northern Aleppo: US State Department![]()
https://twitter.com/Conflicts/status/698606379066662912US also urges Turkey to cease artillery fire against YPG!
- Čitalac
#17294 Re: Sirija vol. 2
Gledam ovih dana izdanja dnevnih novina iz tridesetih godina prošlog veka, pred sam početak Drugog svetskog rata. Ista tenzija, ista neizvesnost, silne konferencije, mali milion loših vesti...Svi pričaju o očuvanju mira, a nekako je svima jasno da svet ide u veoma lošem pravcu. Danas, ipak, mislim da niko nije toliko lud da započne novi svetski rat, al' tako su verovatno razmišljali i oni koji su tih tridesetih godina čitali novine i govorili: "Ma, niko nije toliko lud..."
- vivaldi
#17295 Re: Sirija vol. 2
wtf2604570 wrote:Treniraju svoje trupe...vivaldi wrote:nego zna li ko sto suti iran?
+18
https://www.facebook.com/49421863074766 ... 567146805/
- Challenger__
#17296 Re: Sirija vol. 2
Kikibombona wrote:https://twitter.com/Conflicts/status/698606379066662912US also urges Turkey to cease artillery fire against YPG!
idemBREAKING: Turkish PM says he raised #YPG issue during his conversation with Joe Biden, says he understands #Turkey's concerns
-
Kaligula I
#17297 Re: Sirija vol. 2
Challenger__ wrote:Neće im valjda Britanci čestitati... Dok ima glupana koji će im dizati prst i ginuti za njihove interese, Albion-predator će da krešti protiv Rusije.
Pa ko koga povali.
...hej Britanci doživjeli sudbinu pudlice...to je sve što im je ostalo od nekadašnje arogantnosti, prepotentnosti i neprikosnovenosti...satra se od muke, jada i zavisti lajući na velikog Medu koji je i ne primjećuje...
- vivaldi
#17298 Re: Sirija vol. 2
ne znam, treba li i oni podici ulog, kad vec svi zveckaju i prijete mogu se i oni oglasiti pogotovo zbog cinjenice da su oni najzainteresovanija strana u sirijiKikibombona wrote:Ko kaze da sute?vivaldi wrote:nego zna li ko sto suti iran?![]()
Generali su najeve Saudije okaraterisali kao 'kobne' ako se dese i djetinjaste. Rekli su isto da se iranska nacija nikada nije plasila rata. Ipak, pozivaju na diplomatsko rjesenje sukoba u Siriji...
- General War
#17299 Re: Sirija vol. 2
Mozda su (kasno) shvatili da je sutnja bolja od provokacija.vivaldi wrote:nego zna li ko sto suti iran?
- General War
#17300 Re: Sirija vol. 2
Kaligula I wrote:Challenger__ wrote:Neće im valjda Britanci čestitati... Dok ima glupana koji će im dizati prst i ginuti za njihove interese, Albion-predator će da krešti protiv Rusije.
Pa ko koga povali.
...hej Britanci doživjeli sudbinu pudlice...to je sve što im je ostalo od nekadašnje arogantnosti, prepotentnosti i neprikosnovenosti...satra se od muke, jada i zavisti lajući na velikog Medu koji je i ne primjećuje...