HS kablovska

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
Benq

#17251 Re: HS kablovska

Post by Benq »

Capsicum wrote: Ako i kad bude HS postao dijelom Telemacha onda ukinite slobodno ovu temu pa na temi o Telemachu raspravljajte o njihovim dokumentima.
HS je u Telemach grupaciji i samim tim dio Telemach-a jer rade udruzeno.
The Realist

#17252 Re: HS kablovska

Post by The Realist »

hrasno38 wrote:
Ja imam laptop u sobi gdje je i wifi modem direktno udaljen 2 metra i brzina nije nikada ona koja prikazuje LAN. Obicno to bude i do 10Mb manje. Ne kazem da je to OK ali mora biti manja brzina na Wifi radi raznoraznih gubitaka. Dakle moras znati da na zicu ne utice skoro nista izuzev ako ne ide cijelo vrijeme preko nekog elektricnog izvora a na Wifi utice bruka stvari kao sto su elektricni uredjaji, druge wifi konekcije u blizini, naravno i zidovi itd itd. Ali na LAN mrezi bi moralo biti deklarisanih recimo 50 MB (47-48 min). Isto tako na kvalitet WiFi signala utice i kvalitet mreznih kartica, samog modema. Dakle masa toga i jebi ga to je citava nauka. Kod mene recimo modem stoji ispod TV-a sto je lose ali sad nemam vremena da mu mijenjam pozicije. Najbolje je da stoji tamo gdje nema u blizini nikakvih elektricnih aparata (hodnik)
Nisi izgleda pratio šta sam ranije pisao.

Nije meni problem što je brzina na wifi nešto manja, problem je kada je 2-3 puta manja od one koju dobijam preko LAN-a, a router u istoj sobi kao i uređaji.

Osim toga, kod mene je uvijek dolazilo do nekih 50mbps (45-50mbps) što je karakteristično za određen način vezivanja uređaja i za neke kartice koje ne mogu postići veću brzinu od 54mbps.

Samo što sam ja znao da jedan laptop može sigurno i nisam tražio onu brzinu preko kao preko LAN-a, nego brzinu koja je viša od 54mbps, te kasnije od 65mbps (ovo je isto jedno ograničenje), pa da li je to 70-80mbps, nije toliko bitno bilo. Da bi se to postiglo, moraju se neke postavke promijeniti i valjda bi to trebao uraditi operater, a ne ja kao korisnik, pošto taj isti operater nije dozvolio da svoju opremu koristim kada je modem u pitanju (a u ovom slučaju i router). Ako već moram koristiti nečiju opremu, valjda taj neko treba znati kako podesiti sve na istoj.

I opet da se vratim na dio o provjeri mogućnosti, valjda je logično da ja prvo sve isprobam, a onda potpišem ugovor, a ne obrnuto.

Da ne bude zabune, kod mene je sve ispalo kako treba, hvala Bogu, i ja sam zadovoljan uslugom, još sam uspio neke stvari tako povezati sada (PC i TV da ću moći do maksimuma skoro sve usluge iskoristiti, te ću nabaviti drugu karticu za PC kako bi i brzine neta bile maksimalne), ali ove probleme nisam ja trebao rješavati, već su mi oni trebali pomoći.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#17253 Re: HS kablovska

Post by hrasno38 »

The Realist wrote:
hrasno38 wrote:
Ja imam laptop u sobi gdje je i wifi modem direktno udaljen 2 metra i brzina nije nikada ona koja prikazuje LAN. Obicno to bude i do 10Mb manje. Ne kazem da je to OK ali mora biti manja brzina na Wifi radi raznoraznih gubitaka. Dakle moras znati da na zicu ne utice skoro nista izuzev ako ne ide cijelo vrijeme preko nekog elektricnog izvora a na Wifi utice bruka stvari kao sto su elektricni uredjaji, druge wifi konekcije u blizini, naravno i zidovi itd itd. Ali na LAN mrezi bi moralo biti deklarisanih recimo 50 MB (47-48 min). Isto tako na kvalitet WiFi signala utice i kvalitet mreznih kartica, samog modema. Dakle masa toga i jebi ga to je citava nauka. Kod mene recimo modem stoji ispod TV-a sto je lose ali sad nemam vremena da mu mijenjam pozicije. Najbolje je da stoji tamo gdje nema u blizini nikakvih elektricnih aparata (hodnik)

Nije meni problem što je brzina na wifi nešto manja, problem je kada je 2-3 puta manja od one koju dobijam preko LAN-a, a router u istoj sobi kao i uređaji.

Osim toga, kod mene je uvijek dolazilo do nekih 50mbps (45-50mbps) što je karakteristično za određen način vezivanja uređaja i za neke kartice koje ne mogu postići veću brzinu od 54mbps.

Samo što sam ja znao da jedan laptop može sigurno i nisam tražio onu brzinu preko kao preko LAN-a, nego brzinu koja je viša od 54mbps, te kasnije od 65mbps (ovo je isto jedno ograničenje), pa da li je to 70-80mbps, nije toliko bitno bilo. Da bi se to postiglo, moraju se neke postavke promijeniti i valjda bi to trebao uraditi operater, a ne ja kao korisnik, pošto taj isti operater nije dozvolio da svoju opremu koristim kada je modem u pitanju (a u ovom slučaju i router). Ako već moram koristiti nečiju opremu, valjda taj neko treba znati kako podesiti sve na istoj.

I opet da se vratim na dio o provjeri mogućnosti, valjda je logično da ja prvo sve isprobam, a onda potpišem ugovor, a ne obrnuto.

Da ne bude zabune, kod mene je sve ispalo kako treba, hvala Bogu, i ja sam zadovoljan uslugom, još sam uspio neke stvari tako povezati sada (PC i TV da ću moći do maksimuma skoro sve usluge iskoristiti, te ću nabaviti drugu karticu za PC kako bi i brzine neta bile maksimalne), ali ove probleme nisam ja trebao rješavati, već su mi oni trebali pomoći.
Ako je u pitanju podesavanje modema to je njihov posao a ako je podesavanje PC i ostalih uredjaja onda to nije njihov posao. Medjutim naravno da je logicno da dobijes setovan modem za tu brzinu za koju si potpisao i da oni unaprijed imaju predpostavku da ces koristiti Wifi si sve sto se moze izvuci od paketa.
Capsicum

#17254 Re: HS kablovska

Post by Capsicum »

Benq wrote:
Capsicum wrote: Ako i kad bude HS postao dijelom Telemacha onda ukinite slobodno ovu temu pa na temi o Telemachu raspravljajte o njihovim dokumentima.
HS je u Telemach grupaciji i samim tim dio Telemach-a jer rade udruzeno.
A sta ti je Telemach grupacija? Mislis na United group? Pa i Total TV npr. je dio iste grupacije pa niko ne postavlja dokumente Telemacha pri objasnjavanju usluga Total TV-a.

I pitanje jesu li dio te grupacije. Da jesu, vjerovatno bi samo pripojili HS Telemachu. Prije ce biti da ne mogu da isposluju jos uvijek kod konkurentskog vijeca da prodje ta koncentracija.

Evo sta oni sami kazu po ovom pitanju:

Code: Select all

*Kompanija HKB net i kompanija Telemach, na tržištu nastupaju udruženo gdje je prije svega u interesu zadovoljstvo svih korisnika. HKB-net je nosilac dozvole za distribuciju AV sadržaja i dozvole za pružanje usluge pristupa internetu i dozvole za obavljanje djelatnosti javnih elektronskih komunikacijskih mreža, te shodno tome davalac usluge analogne I digitalne televizije i interneta. Telemach je nosilac dozvole za pružanje fiksnih javnih telefonskih usluga, te shodno tome davalac usluge Telefonije.
Dakle nigdje ne pise da su "dio Telemach grupacije" nego samo da nastupaju udruzeno.
artuditu

#17255 Re: HS kablovska

Post by artuditu »

MH i HS kablovska wrote:Sretan 8. mart svim učesnicama na temi (ako ih ima) :) žele predstavici kompanije MH i HS kablovska kao i kompanije Telemach!
Hvala :srce:
artuditu

#17256 Re: HS kablovska

Post by artuditu »

MH i HS kablovska wrote:
Uspostava poziva iznosi 0,03 KM a razgovarate koliko god želite, prenesite rođaku, prijatelju, komšiji... neka priča bez ustručavanja koliko god može ;)
Da li ovih 0,03 KM ulazi u paket ili se posebno naplaćuje?
The Realist

#17257 Re: HS kablovska

Post by The Realist »

hrasno38 wrote:
Ako je u pitanju podesavanje modema to je njihov posao a ako je podesavanje PC i ostalih uredjaja onda to nije njihov posao. Medjutim naravno da je logicno da dobijes setovan modem za tu brzinu za koju si potpisao i da oni unaprijed imaju predpostavku da ces koristiti Wifi si sve sto se moze izvuci od paketa.
Pa da, ja bih očekivao dvije stvari.

Prva je da je modem setovan kako treba, a druga je da mi kažu da možda postoji problem sa mojim uređajima i kako su kartice podešene, a onda mogu ja to sam probati riješiti.

Nažalost, većina njih izgleda uopšte ne zna kakvi problemi mogu sa druge strane postojati (već sam pisao, radije bi zamijenili opremu, umjesto da se ovako probalo riješiti, te i njima jeftinije i meni brže, a zamjenom ne bi ništa napravili).

Nije da tražim previše.
hrasno38

#17258 Re: HS kablovska

Post by hrasno38 »

artuditu wrote:
MH i HS kablovska wrote:
Uspostava poziva iznosi 0,03 KM a razgovarate koliko god želite, prenesite rođaku, prijatelju, komšiji... neka priča bez ustručavanja koliko god može ;)
Da li ovih 0,03 KM ulazi u paket ili se posebno naplaćuje?
Koliko sam ja shvatio posebno
The Realist

#17259 Re: HS kablovska

Post by The Realist »

Capsicum wrote:
Dakle nigdje ne pise da su "dio Telemach grupacije" nego samo da nastupaju udruzeno.
Slažem se sa tobom što se tiče načina oglašavanja i ja sam to govorio, način na koji prikažu stvari je takav da korisnik ima svako pravo da očekuje nešto drugo u odnosu na ono što je postavljeno u nekim "podfajlovima".

Samo, što se tiče miješanja tema, ako sam dobro upratio, bukvalno su sve izjednačili izmežu HS-a i Telemacha, paketi, cjenovnik se sada mijenja i ne znam šta još ima, pa je mislim stvarno svejedno gdje se šta piše.

PS
Interesantno, potpisao sam ugovor sa Telemachom, a kada sam povećavao paket, papir na kojem potpisujem za opremu je bio HKB-net, dok je ugovor o paketu sa Telemachovim logom.

Suštinski, nije mi to bitno, ali izgleda da nisu ni oni još uvijek sigurni šta treba raditi.
BIONA

#17260 Re: HS kablovska

Post by BIONA »

Jedno pitanjce? Kada se pusti novi signal npr.na Trgu heroja, onaj ko ima samo analognu izvrsi skeniranje kanala preko daljinskog od tv/a, a oni koji imaju HEMA resivere potrebno je resetovati? Karticu samo izvaditi iz TV/a i vratiti je ? Hvala :)
Benq

#17261 Re: HS kablovska

Post by Benq »

BIONA wrote:Jedno pitanjce? Kada se pusti novi signal npr.na Trgu heroja, onaj ko ima samo analognu izvrsi skeniranje kanala preko daljinskog od tv/a, a oni koji imaju HEMA resivere potrebno je resetovati? Karticu samo izvaditi iz TV/a i vratiti je ? Hvala :)
Ko ima samo analognu , bit ce potrebno da preskenira tv. Ko ima sivi Hema resiver , isti ce mu biti zamijenjen D3 Mini resiverom jer sivi Hema resiveri postaju beskorisni jer ne podrzavaju novi signal. Ako imas modul (kartica u tv-u) , u tom slucaju vrsis skeniranje tv-a po uputstvu sa web stranice.
BIONA

#17262 Re: HS kablovska

Post by BIONA »

Hvala na odgovoru :) , a zasto onda na stranici stoji uputstvo za hema resiver ako ce on postati beskoristan?
Benq

#17263 Re: HS kablovska

Post by Benq »

BIONA wrote:Hvala na odgovoru :) , a zasto onda na stranici stoji uputstvo za hema resiver ako ce on postati beskoristan?
To je onaj crni Hema 2 resiver , preko njega ce i dalje biti moguce pratiti programe , ali preko sivog ne.
chakany

#17264 Re: HS kablovska

Post by chakany »

Pitanje za MH i HS kablovska:

Da li ćemo od 27.3. moći pratiti novi kanal HBO 3 u okviru HBO paketa?

Hvala.
AdrianMole

#17265 Re: HS kablovska

Post by AdrianMole »

Osvanuo EPG na modulu na nekim dugo očekivanim kanalima:BBC Earth,Hayatovci,Nick Junior.Mediacal,Hema...Nažalost,još uvijek nema EPG na Cinema tv i slovenačkog titla na BBC Earth.Nadam se kako ćemo i to uskoro vidjeti ,a za urađeno :thumbup:
made_in_sarajevo

#17266 Re: HS kablovska

Post by made_in_sarajevo »

i jel ko dobio novi signal od ovih sto cekamo mjesec dana ko ozeblo sunce? :mrgreen:

samo da ne bude "cekajte do 19.03." :mrgreen:
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#17267 Re: HS kablovska

Post by suad-sarajevo »

Ima li opcija da prilikom prelaska na recimo Trio grande family paket, ostavim svoja 2 rutera koja trenutno koristim jer mislim da su kvalitetniji od ovih koji dolaze uz priključak? Hvala.
kakaljin

#17268 Re: HS kablovska

Post by kakaljin »

Prva novost, koja vas čeka, su novi lokalni, regionalni, filmski, serijski, zabavni, muzički, sportski, dokumentarni i dječiji TV programi, koje ćemo staviti u vašu postojeću shemu .

S obzirom da ćemo mrežu nadograđivati postepeno, obogaćenu shemu nećete moći da vidite svi odjednom. Prva faza puštanja signala bit će već u prvoj polovini mjeseca marta, i to od 9.3.2016. godine. Prethodno planirani datum 2.3.2016. godine pomjeren za 9.3.2016. godine radi dužeg trajanja tehničkih priprema za puštanje novog signala. Naredne faze će uslijediti odmah nakon toga, o čemu ćemo blagovremeno obaviještavati korisnike putem web sajta i pisama.
U prvoj fazi će u novitetima moći da uživaju stanovnici sljedećih adresa:
Trg Solidarnosti, Bajrama Zenunija, Ive Andrića, Geteova, Trg nezavisnosti, Trg međunarodnog prijateljstva, Ante Babića, Franca Lehara, Kranjčevićeva, Bosanska, Geteova, Vogošćanskih odreda, Spasoja Blagovčanina, Braće Halač, Braće Kršo, Jošanička, Igmanska, Gornja Jošanica, Feriza Merzuka, Omladinska, Rosulje, 24. juni, Tome Mendeša, Skendera Kulenovića, Semira Frašte, Trg ZAVNOBIHA, Nerkeza Smajlagića, Senada Mandića Dende, Teheranski trg, Hasana Sućeske Adija Mulabegovića.

Kako do programa?
Kada nadogradimo mrežu, na ekranu ćete moći da vidite crnu sliku ili “snijeg”. To znači, da je potrebno pomoću vašeg daljinskog upravljača obaviti pretragu programa i odmah nakog toga ćete moći da uživate u novim sadržajima.
Pored navedenog, dodatno će biti potrebno uraditi restart modema ( što znači da isključite i ponovno uključite modem iz električne energije).

Poklon za vas.
Poslije obavljene ponovne pretrage programa nećete doći samo do obogaćene analogne programske sheme, nego ćete svi koji imate tehničku mogućnost, 2 mjeseca BESPLATNO dobiti dodatne TV kanale iz osnovne digitalne ponude i neke od atraktivnih HD kanala bez ikakve obaveze. Postojeći pretplatnici digitalne televizije, dodatne kanale na osnovnu programsku shemu, imat će mogućnost gledati u sklopu Osnovne digitalne usluge potpuno besplatno do isteka promotivnog perioda, tj. dana 1.8.2016. godine.

Posebna akcija za vas.
Kako bi nove servise, koje ćemo vam pružiti, dobili pod najboljim uslovima, za vas smo pripremili i posebnu akciju, u kojoj ćete moći uštedjeti i do 309 KM. Detaljnije informacije slat ćemo vam posebnim pismom, u narednim danima, tako da ne zaboravite svaki dan provjeriti poštanske sandučiće.

Dodatne informacije
Za više informacije zovite nas na zajednički broj Kontakt centra 1360, pišite nam na e-mail adresu [email protected], Facebook profil Telemach BiH ili nas posjetite u poslovnicama u Sarajevu:
Korisnički centar – Džemala Bijedića 216
Korisnički centar – Mali Bosmal, Milana Preloga bb
Showroom – BBI Centar, Trg djece Sarajeva br.1
Prodajno mjesto – Sarajevo City Centar, Vrbanja 1
HS korisnički centar – Radnička 18
Mi ćemo srediti sve ostalo.

Izvinjavamo se za eventualne neprijatnosti za vrijeme nadogradnje mreže i poručujemo vam da se radujemo našoj zajedničkoj priči. Čeka vas još mnogo dobrog

http://www.hkb.ba/?p=4734
Kada cete izbaciti plan za slijedece ulice jer ove sa spiska danas trebaju dobiti signal. Pa da se zna kada ocekivati novi signal.
I da li ce ova pogodnost do 1.8.2016. godine biti produzena za one koji signal kasnije dobiju.
Hvala
MH i HS kablovska

#17269 Re: HS kablovska

Post by MH i HS kablovska »

chakany wrote:Pitanje za MH i HS kablovska:

Da li ćemo od 27.3. moći pratiti novi kanal HBO 3 u okviru HBO paketa?

Hvala.
O svim novitetima ćemo Vas informisati, trenutno nemamo preciznije informacije na Vaš upit.
MH i HS kablovska

#17270 Re: HS kablovska

Post by MH i HS kablovska »

suad-sarajevo wrote:Ima li opcija da prilikom prelaska na recimo Trio grande family paket, ostavim svoja 2 rutera koja trenutno koristim jer mislim da su kvalitetniji od ovih koji dolaze uz priključak? Hvala.
Odgovor je potvrdan, možete nstaviti sa korištenjem postojeće opreme.
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#17271 Re: HS kablovska

Post by suad-sarajevo »

Hvala. Čim puste novi signal, eto me na trio grande family.
Maystor

#17272 Re: HS kablovska

Post by Maystor »

hrasno38 wrote:
The Realist wrote:
hrasno38 wrote:

Sasvim je normalno da realna, ostvariva brzina na wlanu bude niža, i to posebno dolazi do izražaja kod ovih paketa sa većim brzinama. Ako je neko uzeo npr. 50 Mbit/s internet, na žici može ostvariti svih 50 Mbit/s, dok će ta brzina preko (običnog, jeftinog) wireless routera biti višestruko niža, čak i ako se nalazi u istoj sobi. Većina 54 Mbit/s wlan uređaja (802.11g preko 2.4 GHz benda) ne može u praksi preći 10-15 Mbit/s realnog kontinuiranog transfera podataka.
Capsicum

#17273 Re: HS kablovska

Post by Capsicum »

Ne znam kakve Wifi routere stavljaju, ali logicno bi bilo, da ako uzmes neki jaci Wifi paket, npr. sa brzinom od 80 ili 120 Mbps, da onda dobijes i wifi router putem kojeg mozes ostvariti te brzine. U suprotnom, varaju korisnike jer im prodaju uslugu koju ne mogu koristiti u punom kapacitetu.

Ako daju stare routere koji idu do 54 Mbps, onda neka to naglase u svojoj ponudi jasno i nedvosmisleno, da ljudi znaju da si za punu brzinu trebaju kupiti odgovarajuci router.
Benq

#17274 Re: HS kablovska

Post by Benq »

Capsicum wrote:Ne znam kakve Wifi routere stavljaju, ali logicno bi bilo, da ako uzmes neki jaci Wifi paket, npr. sa brzinom od 80 ili 120 Mbps, da onda dobijes i wifi router putem kojeg mozes ostvariti te brzine. U suprotnom, varaju korisnike jer im prodaju uslugu koju ne mogu koristiti u punom kapacitetu.

Ako daju stare routere koji idu do 54 Mbps, onda neka to naglase u svojoj ponudi jasno i nedvosmisleno, da ljudi znaju da si za punu brzinu trebaju kupiti odgovarajuci router.
Vjeruj mi da je to sve vecinom do korisnicke opreme (pc , mobiteli , laptopi..) , njihovi modemi bez problema mogu poslati putem wifi mreze brzinu koju korisnik i placa , ali je problem u staroj opremi kod korisnika.
hrasno38

#17275 Re: HS kablovska

Post by hrasno38 »

Benq wrote:
Capsicum wrote:Ne znam kakve Wifi routere stavljaju, ali logicno bi bilo, da ako uzmes neki jaci Wifi paket, npr. sa brzinom od 80 ili 120 Mbps, da onda dobijes i wifi router putem kojeg mozes ostvariti te brzine. U suprotnom, varaju korisnike jer im prodaju uslugu koju ne mogu koristiti u punom kapacitetu.

Vjeruj mi da je to sve vecinom do korisnicke opreme (pc , mobiteli , laptopi..) , njihovi modemi bez problema mogu poslati putem wifi mreze brzinu koju korisnik i placa , ali je problem u staroj opremi kod korisnika.
Pa jeste djelimicno ali evo kod mene je u pitanju Laptop Toshiba sa i5 procesorom koji se moze nazvati svakakvim ali ne starim:). Naravno bez dileme da ovaj modem od TM-a a i stari od HS-a sasvim sigurno mogu voziti do 100 MB bez problema. Medjutim sta je sa infrastrukturom (bandera to bandera) koliki se gubici na njoj javljaju recimo kad padne kisa ili snijeg?
Last edited by hrasno38 on 09/03/2016 12:24, edited 1 time in total.
Locked