Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#17251 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Narod kaze da kirija ne bi smjela prelaziti 1/3 plate.
belfy

#17252 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 14/02/2024 18:34
Trappist wrote: 14/02/2024 16:18
jeza u ledja wrote: 14/02/2024 16:06

Sto si isao u San Francsico 2022-e?
:lol:
mogu misliti kako dijasporcu iz amerike cudno zvuci da je neko ko zivi u BiH dolazio u SF :D iza 20:00 na union squareu jedino mozes jesti u chipotle i u cheesecake factoryu, ali je red cim udjes u macy's. Je li ti to dovoljan dokaz da znam o cemu govorim ?
koliko sam shvatio ti zivis u americi, ali mogao bih se kladiti da sam bio u vise "major" gradova u americi nego ti. Ali ponavljam opet, kvarimo temu.
:bih:
:lol:
drug Bata ovo ti je najtuzniji upis na ovu temu do sada...
Bodkin

#17253 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 14/02/2024 18:16
Bodkin wrote: 14/02/2024 16:33
Trappist wrote: 14/02/2024 16:04

i Manhattan i beverly hills su prelijepi za zivjeti, ali mislim da za jednog prosjecnog covjeka iz BiH ta mjesta su jednostavno nedostizna. Na kraju krajeva nedostizna su i za 97% amerikanaca :D
Slazem se ali to je drugi par rukava. Ali imas priliku zasto ne bi isao zivjeti
Jarane zar ne vidis da lik bifla?
Manhattan mu je "prelijep". On je svasta nesto ali ljepota obicno nije nesto sto se asocira sa ljudskom kosnicom u vidu ostrva izbetoniranog uzduz i poprijeko u kanjone nebodera.

"Beverly Hills"?? Who d fuck razmislja o Beverly Hills? :-) Bila ona serija iz 90-ih pa sad konta to je mjesto gdje se ide nesto vidjeti.

Za San Francisco je cuo tako sto je proveo Covid zabijajuci se u rabbit holes antivaxxera i Covid teorija zavjera, a koje su ga i neminovno dovele do Nensi Pelosi, gradova koje su liberali unistili, drogerasa na ulicama, beskucnika, itd.
On naime svako malo posjecuje San Francisco, iz Bosne, dolazi u tu "dzunglu" koja nocu strijepi od pljacki, a na ulicama vlada sveopste ludilo. Grad je po njemu u stanju raspada...ali je on tamo isao putovati. Vise puta. Iz Bosne. U vrijeme corone.

Ovo sto je name drop, "Tenderloin", "Union Square", je procitao ili vidio na jednom od stotina videa o beskucnicima, drogerasima i pljackasima San Francisca, kojih je siguran sam pun internet. (Ovaj dio o Union Square mi je poznat, kao da sam ga negdje vec cuo, hmm...ali ne da mi se guglat).

I vidis da je odmah pokusao brze bolje skrenuti pricu na nesto drugo.

Jednostavno sjedis, pricas, razmjenjujes misljenja i iskustva sa drugim odraslim osobama...i onda se ubacuju ovakvi likovi. Pa reci jbt gledao sam, citao sam, cuo sam, a ne ko dijete da izmisljas citavu pricu da si bio, vidio, granas dalje i jos dublje se uvlacis u svoj neki imaginarni svijet.

Usput, posto sam bas s tobom razmjenjivao one mape juce, a nakon onog videa iz Amsterdama. Palo mi je sinoc napamet da kad sam zadnji put bio u Amsterdamu i u San Franciscu da je to bilo iste godine par mjeseci razlike. I bas se sjecam feelinga, sjedimo u parku, tu je na mapi koju sam stavio, pocetak Golden State parka i ono, milion mladih ljudi, raznih jezika cujes, svasta nesto se desava, sunce vani, i bas se sjecam da smo komentarisali kako nas SF malo podsjeca na Amsterdam (ne da mi se trazit kako se zvao park). Ne fizicki naravno.

A on prica o Union Squareu, gdje su zgrade i radnje koje imas u svakom downtownu, o beskucnicima Tenderloina, narkomanima i slicno. Trebas biti bas debil da pored onolikog grada bas gubis vrijeme tamo. Ali on ocigledno nije.
Moze biti, nisam upratio postove. Mislim ako si u SF, ne mozes izbjeci te neke dijelove koje si spomenuo jer su tamo navece dobri barovi i restorani. SF je meni jako lijep grad ali jeste pun beskucnika i generalno se vidi da ga je post covid i odlazak tech ekipe malo unistio. Bio sam tamo prije par mjeseci

A amsterdamu je slican mozda mjesec dana ljeti :D jer je vrijeme totalni ku*ac ostalih 11
Bodkin

#17254 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 14/02/2024 19:56 Narod kaze da kirija ne bi smjela prelaziti 1/3 plate.
Pa eto u ovom slucaju je 40% :D
Mada radje bih davao 4 za kiriju i imao 10 platu nego davao hiljadu i imao 3 :D
swanfilter

#17255 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Od USA, samo bih u New Orleansu zanocio ...
jeza u ledja

#17256 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 14/02/2024 19:56 Narod kaze da kirija ne bi smjela prelaziti 1/3 plate.
Ma nema sumnje ko zivi u ovako skupim gradovima da ce izdvajati mnogo veci postotak plate na rentu ili otplacivanje kredita.

Postoje u ovakvim gradovima razne cake kako se to kontrolise preko rent control i raznih ogranicenja za ove vlasnike stanova koji se iznajmljuju. Ovo sto vidimo na mapi su cijene za nekog ko prvi put ulijece u sistem.

Ja sam imao prijatelje u Bushwick, Brooklyn koji su tako uletili u neku semu gdje su iznajmljivali od nekog ko iznajmljuje vec decenijama. Taj je neko imao rent-controlled stanarinu, tipa nesto ovako $1,000. E oni su onda iznajmljivali od njega, placali recimo $2,500, on time otplati svoj dio i jos $500 u dzep (ne znam lupam sad cifre).
Takodje sam odsjedao kod nekoga na Manhattanu, blizu Grenwich Village, ko je imao dugo dugo decenija grasonjeru i kome je ovako neko umjetnicko drustvo placalo to, a nju je kostalo recimo $80 mjesecno :lol: . (to je bila baka od prijateljice :D ) Ne umjetnicko drustvo, asocijacija umjetnika.

Ima tih sema milion. Ovo gore iznad su open market cijene.

Ne da je to potencijalnom doslji tamo bitno, ali eto samo kaem. Jbt usred SF postoji ogroman Chinatown (a ima i na Lower Manhattanu) i tamo pun kurac imigranata iz Kine. Mislite li da si oni mogu priustiti kompetitivne cijene tek tako? Ne, nego to kontrolise lokalna kineska zajednica nekako.
Ozimician

#17257 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Mozda nije bas za ovu temu, al hajd:

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/zbog ... /240214147

Slika je najjaca.
swanfilter

#17258 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Ozimician wrote: 14/02/2024 20:20 Mozda nije bas za ovu temu, al hajd:

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/zbog ... /240214147

Slika je najjaca.
Bolje njima da se na unutrasnjem planu dohavizaju. Sve nesto taktika mrkve, a sa banadama sve vise ko u Guatamali ...
jeza u ledja

#17259 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Bodkin wrote: 14/02/2024 20:05
jeza u ledja wrote: 14/02/2024 18:16
Bodkin wrote: 14/02/2024 16:33

Slazem se ali to je drugi par rukava. Ali imas priliku zasto ne bi isao zivjeti
Jarane zar ne vidis da lik bifla?
Manhattan mu je "prelijep". On je svasta nesto ali ljepota obicno nije nesto sto se asocira sa ljudskom kosnicom u vidu ostrva izbetoniranog uzduz i poprijeko u kanjone nebodera.

"Beverly Hills"?? Who d fuck razmislja o Beverly Hills? :-) Bila ona serija iz 90-ih pa sad konta to je mjesto gdje se ide nesto vidjeti.

Za San Francisco je cuo tako sto je proveo Covid zabijajuci se u rabbit holes antivaxxera i Covid teorija zavjera, a koje su ga i neminovno dovele do Nensi Pelosi, gradova koje su liberali unistili, drogerasa na ulicama, beskucnika, itd.
On naime svako malo posjecuje San Francisco, iz Bosne, dolazi u tu "dzunglu" koja nocu strijepi od pljacki, a na ulicama vlada sveopste ludilo. Grad je po njemu u stanju raspada...ali je on tamo isao putovati. Vise puta. Iz Bosne. U vrijeme corone.

Ovo sto je name drop, "Tenderloin", "Union Square", je procitao ili vidio na jednom od stotina videa o beskucnicima, drogerasima i pljackasima San Francisca, kojih je siguran sam pun internet. (Ovaj dio o Union Square mi je poznat, kao da sam ga negdje vec cuo, hmm...ali ne da mi se guglat).

I vidis da je odmah pokusao brze bolje skrenuti pricu na nesto drugo.

Jednostavno sjedis, pricas, razmjenjujes misljenja i iskustva sa drugim odraslim osobama...i onda se ubacuju ovakvi likovi. Pa reci jbt gledao sam, citao sam, cuo sam, a ne ko dijete da izmisljas citavu pricu da si bio, vidio, granas dalje i jos dublje se uvlacis u svoj neki imaginarni svijet.

Usput, posto sam bas s tobom razmjenjivao one mape juce, a nakon onog videa iz Amsterdama. Palo mi je sinoc napamet da kad sam zadnji put bio u Amsterdamu i u San Franciscu da je to bilo iste godine par mjeseci razlike. I bas se sjecam feelinga, sjedimo u parku, tu je na mapi koju sam stavio, pocetak Golden State parka i ono, milion mladih ljudi, raznih jezika cujes, svasta nesto se desava, sunce vani, i bas se sjecam da smo komentarisali kako nas SF malo podsjeca na Amsterdam (ne da mi se trazit kako se zvao park). Ne fizicki naravno.

A on prica o Union Squareu, gdje su zgrade i radnje koje imas u svakom downtownu, o beskucnicima Tenderloina, narkomanima i slicno. Trebas biti bas debil da pored onolikog grada bas gubis vrijeme tamo. Ali on ocigledno nije.
Moze biti, nisam upratio postove. Mislim ako si u SF, ne mozes izbjeci te neke dijelove koje si spomenuo jer su tamo navece dobri barovi i restorani. SF je meni jako lijep grad ali jeste pun beskucnika i generalno se vidi da ga je post covid i odlazak tech ekipe malo unistio. Bio sam tamo prije par mjeseci

A amsterdamu je slican mozda mjesec dana ljeti :D jer je vrijeme totalni ku*ac ostalih 11
Ma Union Square je mali dijelic downtowna, ono, i absolutno nema potrebe da bas tamo ides. Prolazio sam hodajuci vamo tamo, ne sjecam se da sam igdje ovdje stao da nesto pogledam. Restorana dobrih u downtownu se sjecam na onoj dijagonalnoj ulici malo sjevernije od toga.

Oni su grohnuli tokom corone prvi jer je tech industry grohnula, drugo jer su hiljade i hiljade ljudi poceli raditi od kuce, i trece jer su cijene stanovanja koje su ionako bile visoke jos skocile (pale su u zadnjih godinu i po). Mnoge downtown offices zjape prazne jer se firmama vise ne isplati.

A naravno problem beskucnika i narkomana je ogroman.

No naravno, u 90% ostatka grada takvih problema ima mnogo manje, mada beskucnike mozes svudgje sresti. A jbg onda kome poneki beskucnik prestavlja problem da zivi u gradu ili pogotovo posjeti isti, onda za njega i nije veliki grad.

A AMS i SF sam poredio po, pa kako da kazem....mladalackom vibeu. :oops: :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#17260 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

swanfilter

#17262 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

U Lj profesor tokom fiskulture i odbojke upozori dva curetka da moraju skratiti nokte jer sa takvim noktima odbojke ne mogu igrati. I mogu jos nekog povrijediti.

Cure poludjele. Cak su ga i posjetile u kabinetu, prijetile i sta sve ne.

Al nek je marama problem ...
jeza u ledja

#17263 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Jesu li ga isjekle noktima?
Ozimician

#17264 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Djevojka je dozivjela "culture-shock" kad je dosla u Svedsku, vjerovatno ni njoj ni njenim roditeljima niko nije rekao za ovo.
Ozimician

#17266 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 14/02/2024 21:13 Je li dolaze roditelji sa sjekirom? :D

https://www.index.hr/amp/vijesti/clanak ... 13793.aspx
Dobro iskopa clanak star 16 god.

:D

Eh sad je pitanje da li ovako svaki dan u Sarajevu dolaze, ako da, onda je to katastrofalno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#17267 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 14/02/2024 21:12
Djevojka je dozivjela "culture-shock" kad je dosla u Svedsku, vjerovatno ni njoj ni njenim roditeljima niko nije rekao za ovo.
Ovo je meni isto kao ona seruckanja Merime Semic.
jeza u ledja

#17268 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Wtf :shock: ...ovo daje whole new meaning roditeljskom sekiranju.
swanfilter

#17269 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

jeza u ledja wrote: 14/02/2024 21:10 Jesu li ga isjekle noktima?
Jer je u pitanju skola, dolazak policije je kritican kao i eventualna sjeca ..
moimoi

#17270 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 14/02/2024 21:14

Eh sad je pitanje da li ovako svaki dan u Sarajevu dolaze, ako da, onda je to katastrofalno.
Mojoj staroj (bila profa u gim) izbusili gume :D
Nije nikada izasla u avazu i sl., doduse …pa kao da se nije desiloo, :D ha ja
jeza u ledja

#17271 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

moimoi wrote: 14/02/2024 21:17
Ozimician wrote: 14/02/2024 21:14

Mojoj staroj (bila profa u gim) izbusili gume :D
Nije nikada izasla u avazu i sl., doduse …pa kao da se nije desiloo, :D ha ja
Al joj nisu premjestali auto s jednog parking mjesta na drugo? :D (I tako mnogo puta, dok ne poludi) :lol:

Jbt ja se sjecam kad smo mi dovodili cuku pa ga puckali na direktora. Tacno se sjecam scene kad on pokusava da zatvori vrata u panici a cuko glavu proturio. A mi ovamo umiremo od smijeha. :lol: :roll: :-) :sad:
Ozimician

#17272 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 14/02/2024 21:14
Seruckanje svakako jeste, ali ovoj se to moze i oprostiti - tinejdzeri.

Ova ocigledno nije sretna zbog preseljenja. Ali to je ono sto smo pricali, zavisi odakle dolazis i na sto ides, tinejdzer koji zivi u Sarajevu, ostavi drustvo u tim godinama i dodje u neku (uslovno receno) zabit u stranoj zemlji, nije bas da ce imati lijepe dozivljaje.
jeza u ledja

#17273 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Jbg tako je kad tek odes.
Bloo
Globalna šefica

#17274 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Ozimician wrote: 14/02/2024 21:24

Ova ocigledno nije sretna zbog preseljenja. Ali to je ono sto smo pricali, zavisi odakle dolazis i na sto ides, tinejdzer koji zivi u Sarajevu, ostavi drustvo u tim godinama i dodje u neku (uslovno receno) zabit u stranoj zemlji, nije bas da ce imati lijepe dozivljaje.
1998 godiste
sad nasla pametovat :lol:
Ozimician

#17275 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bloo wrote: 14/02/2024 21:26
Ozimician wrote: 14/02/2024 21:24

1998 godiste
sad nasla pametovat :lol:
Sta onda reci za Merimu...
Post Reply