Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- mousstapha
#17251 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa ako odlazi mlada populacija koja bi trebala formirati porodicu ili ju je vec formirala to je onda dirketan udar na natalitet. Vise puta je spomenuto, tesko se odlucuje na odlazak neko nakon 45. godine.
-
SD7
#17252 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Evo jos upisa kojj idu u prilog tvrdnji da je to jad od zemlje. Ne moze ceovjek da svati da se napredne zemlje bore za pamet, pa tako se prave programi za privlacenje pameti iz inostranstva i podjednako za zadrzavanje domace pameti. On boldira podatak da je nasa zemlja po ko zna koji put i u kojoj kategoriji na zacelju...sprda se sa jezivom istinom koju ne razumije, ali se eto nasao nama ovde objasnjavati nesto. Neki rumunski profesor na brzinu izracunao koliko to ljudi iz BiH godisnje ode i to mu je relevantan i tacan podatak. Nadam se da nije clan neke od ublehaskih polupismenih vlada u zemlji, a sudeci po razmisljanju, jeste. Tacno se u zemlji jedva na prste ruke mogu nabrojati sposobni ljudi kojima bi covjek ukazao povjerenje da vodi zemlju.
-
cassius
-
SD7
#17254 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da, ovi koji su izbjegli, pa dobili tu socijalnu penziju...ovaj moj slucaj je covjek sa njemackim drzavljanstvom i stazom iz njemacke od 1973.god...i nije jedini slucaj. Znam sta pricam.vazi wrote:
Penzioneri moraju inace ce izgubiti socijalnu penziju.
-
SD7
#17255 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Drug, dzaba tj je pisati...nece ljudi sebi da priznaju da su se kolektivno u.rali do iz vrata i sto je jos gore, vuce i mene dole k sebi, ni krivog ni duznog.cassius wrote:
-
detroit-mercy
#17256 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Migracija ali ne ova o kojoj pricamo, nego migracija sa sela u grad. Ova zadnja nas je definitivno dotuklaBloo wrote:Malo žene došle tobe, malo kontracepcija, malo "moderni tokovi"....Max Bunker wrote:
Eh sada, koji su razlozi...sirotinja je vazda štancala najviše djece. Jbg., malo ekonomija, malo neplodnost, malo razmaženost, malo "moderni" tokovi i dolazimo do zaista katastrofalnog nataliteta.![]()
Ili da počnemo prebrojavati kao naši susjedi na Međunarodnom brijunskom kongresu o humanoj reprodukciji...koliko imamo plodnih maternica..
Na maternice razbroj' s'
Imali smo jednu veliku 60-70tih proslog vijeka, medjutim sela su jos uvijek ostala vitalna.
Sad ovaj zadnji talas migracija je bio zadnji klin u kovceg nataliteta.
Ne pravi se 3-4 djece ako zivis na 10tom spratu solitera na Cvilji
-
detroit-mercy
#17257 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa sad Banglades je ono bas prosperitetna sredinaMarlboroGold wrote:Migracije i pad nataliteta obično idu u paketu u koliko toliko razvijenim zemljama, a glavni uzroci su nesigurnost i siromaštvo. U takvim situacijama rijetko se javljaju migracije a da nema pada nataliteta i obrnuto, već je oboje prisutno.Max Bunker wrote:
I znate šta nas najviše zeza i šta nam je dugoročno gledajući najveći problem? Ne migracije, nego natalitet. Tu loše stojimo. Ove migracije se ne bi ni osjetile kada bi nam natalitet bio bolji. Znao sam i koliko nam je ali sam zaboravio pa ću lupiti i napisati da nam treba recimo 1.9 djece po ženi a da mi trenutno imamo 1.1 i da je to u padu.
Ljudi se pitaju zašto da imam djecu u nesigurnoj sredini sa, recimo, malom platom kad bi mogao imati djecu u inostranstvu u dosta sigurnoj sredini sa solidnom platom... i eto ti veze između jednog i drugog.
Ili gro africkih zemalja
- insomnia78
#17258 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kakva glupost.SD7 wrote:Drug, dzaba tj je pisati...nece ljudi sebi da priznaju da su se kolektivno u.rali do iz vrata i sto je jos gore, vuce i mene dole k sebi, ni krivog ni duznog.cassius wrote:
Doduse ako pise na fejsbuku mora da je istina
- insomnia78
#17259 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bloo wrote:Dosta reči, nek zakmeči!
Ja sam za. Odlucio sam da dizem jos makar za troje pa kud puklo da puklo
- MarlboroGold
#17260 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa dobro... kad bi uzeli sad pojedinačne zemlje širom planete i definisali parametre to bi se sigurno razlikovalo. Ali eto uzmimo BiH... nizak natalitet i česte migracije. Slično je i u zemljama regiona. Recimo Hrvatska se sa time dosta duže bori od nas.detroit-mercy wrote:Pa sad Banglades je ono bas prosperitetna sredinaMarlboroGold wrote:Migracije i pad nataliteta obično idu u paketu u koliko toliko razvijenim zemljama, a glavni uzroci su nesigurnost i siromaštvo. U takvim situacijama rijetko se javljaju migracije a da nema pada nataliteta i obrnuto, već je oboje prisutno.Max Bunker wrote:
I znate šta nas najviše zeza i šta nam je dugoročno gledajući najveći problem? Ne migracije, nego natalitet. Tu loše stojimo. Ove migracije se ne bi ni osjetile kada bi nam natalitet bio bolji. Znao sam i koliko nam je ali sam zaboravio pa ću lupiti i napisati da nam treba recimo 1.9 djece po ženi a da mi trenutno imamo 1.1 i da je to u padu.
Ljudi se pitaju zašto da imam djecu u nesigurnoj sredini sa, recimo, malom platom kad bi mogao imati djecu u inostranstvu u dosta sigurnoj sredini sa solidnom platom... i eto ti veze između jednog i drugog.pa stancaju djecu ko ludi.
Ili gro africkih zemalja.
-
detroit-mercy
#17261 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jarane, selo i samo selo, sto je veci procenat stanovnistva koje se bavi agrarom vise djeceMarlboroGold wrote:Pa dobro... kad bi uzeli sad pojedinačne zemlje širom planete i definisali parametre to bi se sigurno razlikovalo. Ali eto uzmimo BiH... nizak natalitet i česte migracije. Slično je i u zemljama regiona. Recimo Hrvatska se sa time dosta duže bori od nas.detroit-mercy wrote:Pa sad Banglades je ono bas prosperitetna sredinaMarlboroGold wrote:
Migracije i pad nataliteta obično idu u paketu u koliko toliko razvijenim zemljama, a glavni uzroci su nesigurnost i siromaštvo. U takvim situacijama rijetko se javljaju migracije a da nema pada nataliteta i obrnuto, već je oboje prisutno.
Ljudi se pitaju zašto da imam djecu u nesigurnoj sredini sa, recimo, malom platom kad bi mogao imati djecu u inostranstvu u dosta sigurnoj sredini sa solidnom platom... i eto ti veze između jednog i drugog.pa stancaju djecu ko ludi.
Nikakva druga filozofija.
- konoplja
#17262 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Razliku isto tako cini napredak i razvoj civilizacije. Prije je bilo potrebe za vise ljudi. Neko je morao raditi na zemlji, u tvornici itd. Danas smo zamjenjivi strojevima.detroit-mercy wrote:Jarane, selo i samo selo, sto je veci procenat stanovnistva koje se bavi agrarom vise djeceMarlboroGold wrote:Pa dobro... kad bi uzeli sad pojedinačne zemlje širom planete i definisali parametre to bi se sigurno razlikovalo. Ali eto uzmimo BiH... nizak natalitet i česte migracije. Slično je i u zemljama regiona. Recimo Hrvatska se sa time dosta duže bori od nas.detroit-mercy wrote: Pa sad Banglades je ono bas prosperitetna sredinapa stancaju djecu ko ludi.
.
Nikakva druga filozofija.
Isto tako produzio se zivotni vijek zahvaljuci napretku u medicini i zdravstvu pa su ljudi sposobni raditi duze nego prije.
- SaraFina
#17263 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ovo za penzije i mjesto boravka u NL, je obični spin. Zarađenu penziju možeš trošiti i živjeti gdje želiš... Ali raznorazne beneficije kao dodatak za plaćanje stana, režija, lijekova ili nadomirivanja do minimuma za život logično da nigdje u EU ne dobijaš ako nemaš stalno mjesto boravka u zemlji gdje uživaš penziju.
- SaraFina
#17264 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
SD7 wrote:Drug, dzaba tj je pisati...nece ljudi sebi da priznaju da su se kolektivno u.rali do iz vrata i sto je jos gore, vuce i mene dole k sebi, ni krivog ni duznog.cassius wrote:
Nebuloza na kub.
- dječak sa šibicama
#17265 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Meni jaran, zivi u Holandiji cijeli zivot, tvrdi da Holandija onim ljudima koji prostanu na svojevoljni povratak u zemlju odakle su dosli, ako u holandiji imaju potpuno regularan boravak, da im drzava Holandija mjesecno daje nekih 700 eura. Koliko dugo, ne znam.
Je li to istina, ne znam, ali sumnjam da lupa.
- SaraFina
#17266 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
dječak sa šibicama wrote:Meni jaran, zivi u Holandiji cijeli zivot, tvrdi da Holandija onim ljudima koji prostanu na svojevoljni povratak u zemlju odakle su dosli, ako u holandiji imaju potpuno regularan boravak, da im drzava Holandija mjesecno daje nekih 700 eura. Koliko dugo, ne znam.
To ne znam. Ali da ti neko zarađenu penziju može oduzeti je glupost obična. Sozijalna davanja do minimale da. Ali ono tvoje zarađeno nema govora.
- insomnia78
#17267 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa tako je i receno
- dječak sa šibicama
#17268 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Naravno da ti zaradjenu penziju niko uzeti nece, u Njemackoj uvjete za penziju stices vec nakon 5 godina radnog staza, istina mala je sa tako malo staza ali i takva mala je veca od nase crkavice.
Ovi sto moraju ici tamo svako malo, to je u pitanju socijala. Komsinica je na tom sistemu, bila u ratu u Svedskoj, sad je u penziji ima ona oko 70 godina, prima tamo socijalu i svako 3 mjeseca otprilike ode tamo da podigne te pare i da se pojavi, da ne izgubi socijalu. Cerka joj tamo radi, udata, a ova gospodja ima i stancic neki u Svedskoj u kojem boravi kad je tamo. Socijala reedovno lijeze, ako se ne pojavi, uzece joj naravno.
Ali penziju, ne moze niko uzeti. Koliko nase raje ima njemacke penzije recimo, dobijaju na adresu u BiH.
Ovi sto moraju ici tamo svako malo, to je u pitanju socijala. Komsinica je na tom sistemu, bila u ratu u Svedskoj, sad je u penziji ima ona oko 70 godina, prima tamo socijalu i svako 3 mjeseca otprilike ode tamo da podigne te pare i da se pojavi, da ne izgubi socijalu. Cerka joj tamo radi, udata, a ova gospodja ima i stancic neki u Svedskoj u kojem boravi kad je tamo. Socijala reedovno lijeze, ako se ne pojavi, uzece joj naravno.
Ali penziju, ne moze niko uzeti. Koliko nase raje ima njemacke penzije recimo, dobijaju na adresu u BiH.
- SaraFina
#17269 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
insomnia78 wrote:Pa tako je i receno
Pa to je svuda u EU i nije samo u NL i na "hinjaka".
U Austriji su srezali i doplatak djeci koja ovdje ne žive i ne školuju se.
-
moonca
#17270 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vrlo moguce - to im je jeftinije --dječak sa šibicama wrote:Meni jaran, zivi u Holandiji cijeli zivot, tvrdi da Holandija onim ljudima koji prostanu na svojevoljni povratak u zemlju odakle su dosli, ako u holandiji imaju potpuno regularan boravak, da im drzava Holandija mjesecno daje nekih 700 eura. Koliko dugo, ne znam.
... pa dok je ziv- neke povjere ce biti...
- SaraFina
#17271 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
dječak sa šibicama wrote:Naravno da ti zaradjenu penziju niko uzeti nece, u Njemackoj uvjete za penziju stices vec nakon 5 godina radnog staza, istina mala je sa tako malo staza ali i takva mala je veca od nase crkavice.
Skandinavija je davala državljanstva bez ispisnica iz bosanskog. U Austriji recimo ljudi gledaju pečate u pasošima jer ne možeš imati i bosansko i austrijsko.
Tako je i ako si na birou za zapošljavanje.
Ako nađe pečat da si napuštao zemlju a na socijali ili birou prijavljen, automatski slijedi odjava i "kazna. Od 6/8 nedelja nema novčanih primanja.
- insomnia78
#17272 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kakve to veze ima. Ako si na birou mozes ici gdje hoces. Samo im se moras najaviti. Jedino azilanti ne smiju ici u zemlju iz koje su pobjegli
- славянин
#17273 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta ako sa licnom ono u Srbiju pa onda pasos za EUSaraFina wrote:dječak sa šibicama wrote:Naravno da ti zaradjenu penziju niko uzeti nece, u Njemackoj uvjete za penziju stices vec nakon 5 godina radnog staza, istina mala je sa tako malo staza ali i takva mala je veca od nase crkavice.
Skandinavija je davala državljanstva bez ispisnica iz bosanskog. U Austriji recimo ljudi gledaju pečate u pasošima jer ne možeš imati i bosansko i austrijsko.
Tako je i ako si na birou za zapošljavanje.
Ako nađe pečat da si napuštao zemlju a na socijali ili birou prijavljen, automatski slijedi odjava i "kazna. Od 6/8 nedelja nema novčanih primanja.
-
espn
#17274 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Područne ambulante u Kantonu Sarajevo često su bez ljekara koji moraju ići u kućne posjete
https://www.klix.ba/vijesti/podrucne-am ... /190626119
https://www.klix.ba/vijesti/podrucne-am ... /190626119
- SaraFina
#17275 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
insomnia78 wrote:Kakve to veze ima. Ako si na birou mozes ici gdje hoces. Samo im se moras najaviti. Jedino azilanti ne smiju ici u zemlju iz koje su pobjegli
U Austriji se najaviš na odmor... na koji imaš pravo 4 nedelje godišnje ali neplaćene. Samo socijalno osiguranje zadržavaš. Tako je i u Dojčlandu. Za vas u Francuskoj ne znam.