SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zateznistub

#17251 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

julisiz es grant wrote:Pri svakom spašavanju, bilo da se radi o vatrogascima, roniocima, gorskim službama, hitnoj pomoći...primarna je bezbjednost spasioca. U spašavanje za koje se razumno procijeni da je velika vjerovatnoća da će proizvesti još više žrtava se jednostavno ne smije ići. Spasioci će stradati, a naravno da samim tim ni unesrećenom neće pomoći.
Bravo, upravo tako!
Tercius

#17252 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tercius »

julisiz es grant wrote:Pri svakom spašavanju, bilo da se radi o vatrogascima, roniocima, gorskim službama, hitnoj pomoći...primarna je bezbjednost spasioca. U spašavanje za koje se razumno procijeni da je velika vjerovatnoća da će proizvesti još više žrtava se jednostavno ne smije ići. Spasioci će stradati, a naravno da samim tim ni unesrećenom neće pomoći.
:thumbup:

Osim ako takva jedna akcija nije označena kao prihvatljivi rizik, kao sastavni dio operativnih procedura u slucaju hitnih situacija.
zateznistub

#17253 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

Prvo pitanje instruktora na jednoj obuci je bilo "sta MORATE prvo da uradite kad dođete na mjesto nesreće?"
Svi smo lupali te zaustaviti krvarenje, te imobilizirati nastredale i jos svašta nesta...
Odgovor instruktora je bio "prvo osigurajte sebe, obezbijedite sve da se vama nesto ne desi.."
Tercius

#17254 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tercius »

Pa da, to je sasvim logično i to su neke stvari koje se poduzimaju tu na licu mjesta,kao operativnom nivou, a šta kada situacija diktira da se preskoce sve te predostrožnosti lične sigurnosti.?
Fudo387

#17255 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Fudo387 »

House wrote:tuga jbt. :cry: ljudi podcjenjuju miljacku
Ja ovo citam i ne vjerujem, i meni izgleda k’o malo veci potok...a sto bi se zajebo.

Znam da ce vecina reci, Fudo ne pricaj gluposti, al mozda bi pomoglo sa znacima upozorenja, ono, cisto da te podsjeti i ubaci crv da se ne zajebajes okolo.

I brate, smijesno je opravdavati bilo cime tako kasnjenje sa potragom, ako si spasilacka sluzba onda si spasilacka sluzba, a ne forenzicar koji samo ustanovi uzrok smrti.

Znam da se nema para, da je oskudica, al bolje je na necem drugom zakinuti a uloziti u obuku tih ekipa i nabavku opreme, izmedju ostalog i helikoptera i sl zajebancija.
zateznistub

#17256 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

Fudo387 wrote:
Ja ovo citam i ne vjerujem, i meni izgleda k’o malo veci potok...a sto bi se zajebo.

Znam da ce vecina reci, Fudo ne pricaj gluposti, al mozda bi pomoglo sa znacima upozorenja, ono, cisto da te podsjeti i ubaci crv da se ne zajebajes okolo.

I brate, smijesno je opravdavati bilo cime tako kasnjenje sa potragom, ako si spasilacka sluzba onda si spasilacka sluzba, a ne forenzicar koji samo ustanovi uzrok smrti.

Znam da se nema para, da je oskudica, al bolje je na necem drugom zakinuti a uloziti u obuku tih ekipa i nabavku opreme, izmedju ostalog i helikoptera i sl zajebancija.
I šta bi ti fudo? U pola tri ujutro helikopterom tražio utopljene?
Fudo387

#17257 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Fudo387 »

zateznistub wrote:
Fudo387 wrote:

Da, sta je tu tebi misteriozno?
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#17259 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hrasno38 »

zateznistub wrote:
Fudo387 wrote:

:? a zasto da ne. Takve vrste helikoptera su sa donje strane opskrbljenje jakim reflektorima. Medjutim sva prica je utopija za 5 sati pos svakoj mogucoj logici tijela su mogla jako jako daleko otici izuzev ako ih Miljacka nije podvukla ispod meandera u sta cisto sumnjam. Bio je onaj jedna slucaj kad se neko utopio u Sarajevu a nasli ga negdje iza Zenice koliko se sjecam. ako su ljudi dosli 5 sat poslije u svakom slucaju dosli su na totalno pogresno mjesto jer oni nisu sigurno tu gdje su pali i Miljacka ima trenutno tu snagu da tijelo nosi bez ikakvih problema. Puno pametnije bi bilo da su jednu ekipu postavili na uscu Miljacke u Bosnu.
karanana

#17260 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by karanana »

a kako nekad tijela ostanu da se vrte u prvom narednom vodopadu?
a nekad idu tako daleko.
zateznistub

#17261 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

Fudo387 wrote:
Misteriozno je tvoje razmišljanje! Helikopteri služe kad se pretražuju planinski masivi ne Rijeka Miljacka i “rolne” na njoj. Da je moglo pomoći, digli bi se helikopteri vojske ili NATO snaga.
Tomahawk11
Globalni moderator

#17262 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Tomahawk11 »

Fudo387 wrote:

Fudo, nisu jednom pjane upadale u Miljacku, a ne znam ko se sjeća kad je onaj na na Vilsu proletio s autom kroz zid i u Miljacku....i ništa, izašao, nikakvih problema, nije čak ni nekih težih povreda imao.
Problem je kad se tope snijegovi, tad ide bujica i tad je belaj.
karanana

#17263 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by karanana »

fakat sta ce helikopter na miljacki? urbana rijeka, od obale do obale 30 metara, skoro svaki metar obale pristupacan vozilima.
mislim da je jedan autom proletio u miljacku pored dzamije kod olimpicovog stadiona i da su ga nasli negdje mozda cak i iza zenice.

nikad ne nadjose onog malog iz lasve?
Logovan

#17264 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

karanana wrote: nikad ne nadjose onog malog iz lasve?
Nikad, nažalost. :(
zateznistub

#17265 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

Dobro se nisu zalili sto nisu mig-ove digli...
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#17266 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liaar »

Lašva opet ide kroz prirodu, dublja je od Miljacke što još više otežava potragu. Rijeka će ga izbaciti, to je sigurno, samo valja naći.
Da su digli helikopter u 3 ujutro, ovdje bi se pisalo kako nemaju razumjevanja prema ljudima koji spavaju.
I još jednom govorim, ništa i apsolutno ništa im ne bi pomogli reflektori sa stadiona u FULL-LED snazi, mutna voda i brza, nema šanse da se vidi išta u njoj.
Fudo387

#17267 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Fudo387 »

zateznistub wrote:
Fudo387 wrote:
Misteriozno je tvoje razmišljanje! Helikopteri služe kad se pretražuju planinski masivi ne Rijeka Miljacka i “rolne” na njoj. Da je moglo pomoći, digli bi se helikopteri vojske ili NATO snaga.
Ozbiljno?
Uvlacimo se u neku bezveznu raspravu, oni us coast guard su opremljeni za spasilacke akcije nocu, bez obzira o kakvom se terenu radi. Znaci, ima to.
Ne vjerujem da BiH oruzane snage posjeduju takve stvari, a sumnjam da bi se NATO petljao u to, sem ako se radi o njihovim ljudima.

No dobro, u pravu si, obzirom na opste prilike, ovo je utopija.
Za pocetak uradi ono sto mozes, postavi znakove upozorenja, stavi ograde na kriticnim mjestima, edukuj ljude i sl.
tr_ba

#17268 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tr_ba »

Logovan wrote:
mescini da ni onog skakaca slovenca nisu nasli,sto u zvorniku skoci...
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#17269 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liaar »

Problem je što raja vidi Miljacku ljeti, i misli ma to je potok, kakva Miljacka. Realnost je da je ona opasna podjednako kao i Neretva i slične rijeke. Ljeti ta ista Miljacka ispod Latinske ćuprije izgleda kao da će svake sekunde presušiti, a ustvari je samo sunce isuši korito. Danas prelazim preko mosta, gledam je kako brzo ide onakva prljava i nabujala, reko ne daj Bože.
zateznistub

#17270 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

Fudo387 wrote:
zateznistub wrote:
Fudo387 wrote:
Ozbiljno?
Uvlacimo se u neku bezveznu raspravu, oni us coast guard su opremljeni za spasilacke akcije nocu, bez obzira o kakvom se terenu radi. Znaci, ima to.
Ne vjerujem da BiH oruzane snage posjeduju takve stvari, a sumnjam da bi se NATO petljao u to, sem ako se radi o njihovim ljudima.

No dobro, u pravu si, obzirom na opste prilike, ovo je utopija.
Za pocetak uradi ono sto mozes, postavi znakove upozorenja, stavi ograde na kriticnim mjestima, edukuj ljude i sl.
Nike fudo problem u neimaštini, i fucz i GSS su prilično dobro inopremljeni i obučeni. Helikopter je jednostavno neupotrebljiv u ovakvim slučajevima i terenima. Čamci i rasvjeta je jedino moguća pomoć.
Ne očekujte ljudi previše ne postoje supermeni i
Justice league
liaar wrote:Lašva opet ide kroz prirodu, dublja je od Miljacke što još više otežava potragu. Rijeka će ga izbaciti, to je sigurno, samo valja naći.
Da su digli helikopter u 3 ujutro, ovdje bi se pisalo kako nemaju razumjevanja prema ljudima koji spavaju.
I još jednom govorim, ništa i apsolutno ništa im ne bi pomogli reflektori sa stadiona u FULL-LED snazi, mutna voda i brza, nema šanse da se vidi išta u njoj.
:thumbup:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#17271 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by stetoskop »

tr_ba wrote:
Logovan wrote:
mescini da ni onog skakaca slovenca nisu nasli,sto u zvorniku skoci...
Našli su ga nakon nekoliko dana 14 km nizvodno.
Eto primjera, slučaj se desio par metara pored spasioca u sred bijela dana i izgubi se.

Šta očekivati po noći i nakon 20 minuta od pada, kada su došli vatrogasci?
avenija

#17272 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by avenija »

stetoskop wrote:
Da su bili na mjestu nesrece spremni u punoj opremi sanse da ih spase su minimalne. Vidljivost pod mutnom vodom u noci je 0 cm.
Znaci jedino ako ga potrefis dodirom.
karanana

#17273 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by karanana »

rekao bih da u 95% slucajeva kad tad nadju tijela. ali ima tih 5%...eto onaj malac u lasvi, pitanje je hoce li ikad. bilo je par slucajeva gdje nikad nisu nasli u neretvi. ali ona ima dosta onih nekih pecina.
O'zone
Globalni moderator

#17274 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

avenija wrote:
stetoskop wrote:
Da su bili na mjestu nesrece spremni u punoj opremi sanse da ih spase su minimalne. Vidljivost pod mutnom vodom u noci je 0 cm.
Znaci jedino ako ga potrefis dodirom.
Računati da sad Miljacka u ovakvom nabujalom stanju odokativno ide 20 možda i više kilometara na sat do trenutka kad dolaze vatrogasci i policija tu se nije imalo šta uraditi
julisiz es grant

#17275 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by julisiz es grant »

stetoskop wrote:
Našli su ga nakon nekoliko dana 14 km nizvodno.
Eto primjera, slučaj se desio par metara pored spasioca u sred bijela dana i izgubi se.

Da, našli su ga i čini mi se da su ustanovili da je slomio vrat.
Da ga nisu našli, sad bi se još poneko javio sa teorijom da je upao ravno u usta soma koji može progutati džip...kad se sjetim stručnjaka ovdje na forumu i izvala kad se to desilo...cccc...
Post Reply