Bravo, upravo tako!julisiz es grant wrote:Pri svakom spašavanju, bilo da se radi o vatrogascima, roniocima, gorskim službama, hitnoj pomoći...primarna je bezbjednost spasioca. U spašavanje za koje se razumno procijeni da je velika vjerovatnoća da će proizvesti još više žrtava se jednostavno ne smije ići. Spasioci će stradati, a naravno da samim tim ni unesrećenom neće pomoći.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- zateznistub
#17251 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Tercius
#17252 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
julisiz es grant wrote:Pri svakom spašavanju, bilo da se radi o vatrogascima, roniocima, gorskim službama, hitnoj pomoći...primarna je bezbjednost spasioca. U spašavanje za koje se razumno procijeni da je velika vjerovatnoća da će proizvesti još više žrtava se jednostavno ne smije ići. Spasioci će stradati, a naravno da samim tim ni unesrećenom neće pomoći.
Osim ako takva jedna akcija nije označena kao prihvatljivi rizik, kao sastavni dio operativnih procedura u slucaju hitnih situacija.
- zateznistub
#17253 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Prvo pitanje instruktora na jednoj obuci je bilo "sta MORATE prvo da uradite kad dođete na mjesto nesreće?"
Svi smo lupali te zaustaviti krvarenje, te imobilizirati nastredale i jos svašta nesta...
Odgovor instruktora je bio "prvo osigurajte sebe, obezbijedite sve da se vama nesto ne desi.."
Svi smo lupali te zaustaviti krvarenje, te imobilizirati nastredale i jos svašta nesta...
Odgovor instruktora je bio "prvo osigurajte sebe, obezbijedite sve da se vama nesto ne desi.."
- Tercius
#17254 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa da, to je sasvim logično i to su neke stvari koje se poduzimaju tu na licu mjesta,kao operativnom nivou, a šta kada situacija diktira da se preskoce sve te predostrožnosti lične sigurnosti.?
-
Fudo387
#17255 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja ovo citam i ne vjerujem, i meni izgleda k’o malo veci potok...a sto bi se zajebo.House wrote:tuga jbt.ljudi podcjenjuju miljacku
Znam da ce vecina reci, Fudo ne pricaj gluposti, al mozda bi pomoglo sa znacima upozorenja, ono, cisto da te podsjeti i ubaci crv da se ne zajebajes okolo.
I brate, smijesno je opravdavati bilo cime tako kasnjenje sa potragom, ako si spasilacka sluzba onda si spasilacka sluzba, a ne forenzicar koji samo ustanovi uzrok smrti.
Znam da se nema para, da je oskudica, al bolje je na necem drugom zakinuti a uloziti u obuku tih ekipa i nabavku opreme, izmedju ostalog i helikoptera i sl zajebancija.
- zateznistub
#17256 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I šta bi ti fudo? U pola tri ujutro helikopterom tražio utopljene?Fudo387 wrote:Ja ovo citam i ne vjerujem, i meni izgleda k’o malo veci potok...a sto bi se zajebo.House wrote:tuga jbt.ljudi podcjenjuju miljacku
Znam da ce vecina reci, Fudo ne pricaj gluposti, al mozda bi pomoglo sa znacima upozorenja, ono, cisto da te podsjeti i ubaci crv da se ne zajebajes okolo.
I brate, smijesno je opravdavati bilo cime tako kasnjenje sa potragom, ako si spasilacka sluzba onda si spasilacka sluzba, a ne forenzicar koji samo ustanovi uzrok smrti.
Znam da se nema para, da je oskudica, al bolje je na necem drugom zakinuti a uloziti u obuku tih ekipa i nabavku opreme, izmedju ostalog i helikoptera i sl zajebancija.
-
Fudo387
#17257 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da, sta je tu tebi misteriozno?zateznistub wrote:I šta bi ti fudo? U pola tri ujutro helikopterom tražio utopljene?Fudo387 wrote:Ja ovo citam i ne vjerujem, i meni izgleda k’o malo veci potok...a sto bi se zajebo.House wrote:tuga jbt.ljudi podcjenjuju miljacku
- O'zone
- Globalni moderator
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#17259 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
zateznistub wrote:I šta bi ti fudo? U pola tri ujutro helikopterom tražio utopljene?Fudo387 wrote:Ja ovo citam i ne vjerujem, i meni izgleda k’o malo veci potok...a sto bi se zajebo.House wrote:tuga jbt.ljudi podcjenjuju miljacku
- karanana
#17260 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
a kako nekad tijela ostanu da se vrte u prvom narednom vodopadu?
a nekad idu tako daleko.
a nekad idu tako daleko.
- zateznistub
#17261 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Misteriozno je tvoje razmišljanje! Helikopteri služe kad se pretražuju planinski masivi ne Rijeka Miljacka i “rolne” na njoj. Da je moglo pomoći, digli bi se helikopteri vojske ili NATO snaga.Fudo387 wrote:
Da, sta je tu tebi misteriozno?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#17262 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Fudo, nisu jednom pjane upadale u Miljacku, a ne znam ko se sjeća kad je onaj na na Vilsu proletio s autom kroz zid i u Miljacku....i ništa, izašao, nikakvih problema, nije čak ni nekih težih povreda imao.Fudo387 wrote:Ja ovo citam i ne vjerujem, i meni izgleda k’o malo veci potok...a sto bi se zajebo.House wrote:tuga jbt.ljudi podcjenjuju miljacku
Problem je kad se tope snijegovi, tad ide bujica i tad je belaj.
- karanana
#17263 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
fakat sta ce helikopter na miljacki? urbana rijeka, od obale do obale 30 metara, skoro svaki metar obale pristupacan vozilima.
mislim da je jedan autom proletio u miljacku pored dzamije kod olimpicovog stadiona i da su ga nasli negdje mozda cak i iza zenice.
nikad ne nadjose onog malog iz lasve?
mislim da je jedan autom proletio u miljacku pored dzamije kod olimpicovog stadiona i da su ga nasli negdje mozda cak i iza zenice.
nikad ne nadjose onog malog iz lasve?
- Logovan
#17264 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nikad, nažalost.karanana wrote: nikad ne nadjose onog malog iz lasve?
- zateznistub
#17265 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dobro se nisu zalili sto nisu mig-ove digli...
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#17266 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Lašva opet ide kroz prirodu, dublja je od Miljacke što još više otežava potragu. Rijeka će ga izbaciti, to je sigurno, samo valja naći.
Da su digli helikopter u 3 ujutro, ovdje bi se pisalo kako nemaju razumjevanja prema ljudima koji spavaju.
I još jednom govorim, ništa i apsolutno ništa im ne bi pomogli reflektori sa stadiona u FULL-LED snazi, mutna voda i brza, nema šanse da se vidi išta u njoj.
Da su digli helikopter u 3 ujutro, ovdje bi se pisalo kako nemaju razumjevanja prema ljudima koji spavaju.
I još jednom govorim, ništa i apsolutno ništa im ne bi pomogli reflektori sa stadiona u FULL-LED snazi, mutna voda i brza, nema šanse da se vidi išta u njoj.
-
Fudo387
#17267 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ozbiljno?zateznistub wrote:Misteriozno je tvoje razmišljanje! Helikopteri služe kad se pretražuju planinski masivi ne Rijeka Miljacka i “rolne” na njoj. Da je moglo pomoći, digli bi se helikopteri vojske ili NATO snaga.Fudo387 wrote:
Uvlacimo se u neku bezveznu raspravu, oni us coast guard su opremljeni za spasilacke akcije nocu, bez obzira o kakvom se terenu radi. Znaci, ima to.
Ne vjerujem da BiH oruzane snage posjeduju takve stvari, a sumnjam da bi se NATO petljao u to, sem ako se radi o njihovim ljudima.
No dobro, u pravu si, obzirom na opste prilike, ovo je utopija.
Za pocetak uradi ono sto mozes, postavi znakove upozorenja, stavi ograde na kriticnim mjestima, edukuj ljude i sl.
-
tr_ba
#17268 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
mescini da ni onog skakaca slovenca nisu nasli,sto u zvorniku skoci...Logovan wrote:Nikad, nažalost.karanana wrote: nikad ne nadjose onog malog iz lasve?
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#17269 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Problem je što raja vidi Miljacku ljeti, i misli ma to je potok, kakva Miljacka. Realnost je da je ona opasna podjednako kao i Neretva i slične rijeke. Ljeti ta ista Miljacka ispod Latinske ćuprije izgleda kao da će svake sekunde presušiti, a ustvari je samo sunce isuši korito. Danas prelazim preko mosta, gledam je kako brzo ide onakva prljava i nabujala, reko ne daj Bože.
- zateznistub
#17270 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nike fudo problem u neimaštini, i fucz i GSS su prilično dobro inopremljeni i obučeni. Helikopter je jednostavno neupotrebljiv u ovakvim slučajevima i terenima. Čamci i rasvjeta je jedino moguća pomoć.Fudo387 wrote:Ozbiljno?zateznistub wrote:Misteriozno je tvoje razmišljanje! Helikopteri služe kad se pretražuju planinski masivi ne Rijeka Miljacka i “rolne” na njoj. Da je moglo pomoći, digli bi se helikopteri vojske ili NATO snaga.Fudo387 wrote:
Uvlacimo se u neku bezveznu raspravu, oni us coast guard su opremljeni za spasilacke akcije nocu, bez obzira o kakvom se terenu radi. Znaci, ima to.
Ne vjerujem da BiH oruzane snage posjeduju takve stvari, a sumnjam da bi se NATO petljao u to, sem ako se radi o njihovim ljudima.
No dobro, u pravu si, obzirom na opste prilike, ovo je utopija.
Za pocetak uradi ono sto mozes, postavi znakove upozorenja, stavi ograde na kriticnim mjestima, edukuj ljude i sl.
Ne očekujte ljudi previše ne postoje supermeni i
Justice league
liaar wrote:Lašva opet ide kroz prirodu, dublja je od Miljacke što još više otežava potragu. Rijeka će ga izbaciti, to je sigurno, samo valja naći.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#17271 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Našli su ga nakon nekoliko dana 14 km nizvodno.tr_ba wrote:mescini da ni onog skakaca slovenca nisu nasli,sto u zvorniku skoci...Logovan wrote:Nikad, nažalost.karanana wrote: nikad ne nadjose onog malog iz lasve?
Eto primjera, slučaj se desio par metara pored spasioca u sred bijela dana i izgubi se.
Šta očekivati po noći i nakon 20 minuta od pada, kada su došli vatrogasci?
- avenija
#17272 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da su bili na mjestu nesrece spremni u punoj opremi sanse da ih spase su minimalne. Vidljivost pod mutnom vodom u noci je 0 cm.stetoskop wrote:
Znaci jedino ako ga potrefis dodirom.
- karanana
#17273 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
rekao bih da u 95% slucajeva kad tad nadju tijela. ali ima tih 5%...eto onaj malac u lasvi, pitanje je hoce li ikad. bilo je par slucajeva gdje nikad nisu nasli u neretvi. ali ona ima dosta onih nekih pecina.
- O'zone
- Globalni moderator
#17274 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Računati da sad Miljacka u ovakvom nabujalom stanju odokativno ide 20 možda i više kilometara na sat do trenutka kad dolaze vatrogasci i policija tu se nije imalo šta uraditiavenija wrote:Da su bili na mjestu nesrece spremni u punoj opremi sanse da ih spase su minimalne. Vidljivost pod mutnom vodom u noci je 0 cm.stetoskop wrote:
Znaci jedino ako ga potrefis dodirom.
-
julisiz es grant
#17275 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Da, našli su ga i čini mi se da su ustanovili da je slomio vrat.stetoskop wrote:
Našli su ga nakon nekoliko dana 14 km nizvodno.
Eto primjera, slučaj se desio par metara pored spasioca u sred bijela dana i izgubi se.
Da ga nisu našli, sad bi se još poneko javio sa teorijom da je upao ravno u usta soma koji može progutati džip...kad se sjetim stručnjaka ovdje na forumu i izvala kad se to desilo...cccc...