Potrosnja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
golfiista

#1726 Re: Potrosnja

Post by golfiista »

johntra wrote:sve ok, samo te handri prosječna brzina...mrtva špica po Sarajevu je između 16 i 20 na sat prosječne brzine...kod tebe je više od polovine od te brzine prosjek, što znači da bi haman i potrošnja u takvim uslovima bila veća, ne za polovinu, ali barem dva do tri litra više...ovo je minimum udjela gradske vožnje, u omjeru 20 na prema 80 posto u korist vožnje na otvorenom...
Eto sad ti znas bolje od mene koliko se JA vozim u uslovima gradske voznje.
Sta je gradska voznja? Stajanje na svakom semaforu? Ako se najcesce vozim po gradu i prigradskim naseljima, to ne znaci nesto?
U svakom slucaju ovaj prosjek je 60% gradske voznje, zeko reko, a ti misli sta hoces, imas pravo na to, ali ako vec iznosis misljenje kojim pobijas tudju argumentovanu tvrdnju, potrudi se da to i potkrijepis cinjenicama.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1727 Re: Potrosnja

Post by konektovan »

Mislim da golfista nista ne laze,vec da nije dobro upratio omjer gradske i otvorene voznje. Mozda je omjer 50: 50?!
iTo

#1728 Re: Potrosnja

Post by iTo »

pa "gradska" poslije 21:00 je 60 km/h prosjek u petoj brzini
a gradska u 8-9 ujutro i 16-18 popodne je 17 km/h i druga brzina u prosjeku
johntra

#1729 Re: Potrosnja

Post by johntra »

golfiista wrote:
Eto sad ti znas bolje od mene koliko se JA vozim u uslovima gradske voznje.
Sta je gradska voznja? Stajanje na svakom semaforu? Ako se najcesce vozim po gradu i prigradskim naseljima, to ne znaci nesto?
U svakom slucaju ovaj prosjek je 60% gradske voznje, zeko reko, a ti misli sta hoces, imas pravo na to, ali ako vec iznosis misljenje kojim pobijas tudju argumentovanu tvrdnju, potrudi se da to i potkrijepis cinjenicama.
ma boli mene briga, lažeš li nas ili ne, samo znam razmišljati svojom glavom...i da je taj procenat gradske vožnje, onda se radi o noćnoj vožnji, uz hvatanje zelenog vala semafora, kao što ti je neko već napisao...a da u vožnji, od recimo, grada do Ilidže u najvećoj špici sa kreni-stani vožnjom, troši 7,2, to je priča za malu djecu i bajka...
supercali

#1730 Re: Potrosnja

Post by supercali »

a sta ako radi od 10 do 8 navece i ruta mu je recimo od marijin dvora do malte?

jbt pa ne idu svi na posao sa alipasina ili ilidze do skenderije i da radi od 8 do 4
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1731 Re: Potrosnja

Post by Truba »

il dottore wrote:
basicm wrote:Ma o cemu vi? Gradska kod mene ne prelazi 20 km/h, ovo je otvoreni put samo takav.
Ma nidje veze sta ljudi pisu
Vozim na pos'o svaki dan, u terminu od 8 do 17h, i prosjecna brzina mi ne prelazi 20 km/h
Najcesce oko 18 km/h
vozim samo po gradu
24 km na sat
golfiista

#1732 Re: Potrosnja

Post by golfiista »

Optimist wrote:Kod golfiste je e60, nije golf kao sto neki misle. :lol:
A dnevni boravak ni manje ni vise

Image
topcam
Vozim: uzbrdo

#1733 Re: Potrosnja

Post by topcam »

Sa tim jedva dvocifrenim brojem prosjeka brzine po gradu, ja bih pjeske na posao isao.

Brzi bi bio, od pola vas. :oops: :mrgreen:
johntra

#1734 Re: Potrosnja

Post by johntra »

supercali wrote:a sta ako radi od 10 do 8 navece i ruta mu je recimo od marijin dvora do malte?

jbt pa ne idu svi na posao sa alipasina ili ilidze do skenderije i da radi od 8 do 4
ti fakat voliš kontrirati glupostima...da radi u to doba, možda bi bio drot?
na kraju krajeva, već sam na to odgovor napisao..može ovo biti istina, ali u idealnim uslovima gradske vožnje, odnosno, u tom terminu koji si naveo...
i praviš se malo blesav, jer je u Sarajevu špica ili sporost u bilo koje doba dana, a prosječna brzina je maks oko 20 kilometara na sat...radim i ja u dijelu grada koji je autom od mog naselja udaljen šest minuta vožnje bez gužve, koja se u vrijeme špice poveća za tri puta, pa mi treba 15 minuta do 20 minuta, umjesto pet...
golfiista

#1735 Re: Potrosnja

Post by golfiista »

johntra wrote:
supercali wrote:a sta ako radi od 10 do 8 navece i ruta mu je recimo od marijin dvora do malte?

na kraju krajeva, već sam na to odgovor napisao..može ovo biti istina, ali u idealnim uslovima gradske vožnje, odnosno, u tom terminu koji si naveo...
i praviš se malo blesav, jer je u Sarajevu špica ili sporost u bilo koje doba dana, a prosječna brzina je maks oko 20 kilometara na sat...radim i ja u dijelu grada koji je autom od mog naselja udaljen šest minuta vožnje bez gužve, koja se u vrijeme špice poveća za tri puta, pa mi treba 15 minuta do 20 minuta, umjesto pet...
Objasni nam odakle dolazi podatak, kojeg sa drzis ko p'jan plota, da je prosjecna brzina u gradskoj voznji max. 20 km/h? Po toj racunici, sa jednog kraja do drugog kraja grada bi trebalo sat voznje! E sada neka mi neko kaze da je vozio kroz Sarajevo u jednom pravcu u bilo koje doba dana vise od 40 minuta. (naravno bez da je bio vanredni zastoj zbog udesa i sl. )
Meni nikada ne treba vise od 30-35 min., dok je to 35 ujutro ili poslijepodne u najvecoj spici, a mnogo cesce to bude 15 /20 min.
Ako sad saberes sve to zajedno pravilno, rezultat bi te mogao iznenaditi.
johntra

#1736 Re: Potrosnja

Post by johntra »

Podatak dolazi iz moje vožnje, ali koliko vidim, nisam jedini u tome, pošto i drugi pišu koliko im je najviša prosječna brzina po gradu u vrijeme špice...ako se ne varam to je kod nekoga bilo 23 kilometra na sat najviše...kod mene je trenutno i 13, ali to su sve kraće relacije, ali relacije koje također nemaju u sebi puno stajanja na semaforima, nego su jednostavno sporije relacije, gdje se ne može razviti ni 50 na sat...zbog više faktora..
inače mi se prosjek kreće oko 17 do 19 na sat i to relacija Hrasno-Ciglane, ujutro oko pola devet i povratak od pola pet ili oko pet...ja sam to već objasnio vremenskim periodima, kad nema špice idem pet do deset minuta, kad je špica taj se prosjek lako udupla, a nekad se pomnoži sa tri...
golfiista

#1737 Re: Potrosnja

Post by golfiista »

13 km/h?
Svaka buduca rasprava, na ovu temu, s tobom, je besmislena. Zivio!
direstraits0078

#1738 Re: Potrosnja

Post by direstraits0078 »

:lol:

Qq majko, malo 13 km/h. A od Ilidže do Marin Dvora sahat vremena vožnje.

:-D
supercali

#1739 Re: Potrosnja

Post by supercali »

johntra wrote:

pa evo recimo ja kad bi isao sa marijin dvora do malte ne bi nikad koristio glavnu nego onu tamo od zeljeznicke do merkatora jer sam siguran da je tu manja guzva nego na glavnoj samim tim i veca je prosjecna brzina i sl
to sto neki znaju samo za glavnu je do njih a ne do ostalih koji kroz grad voze kroz manje guzve u isto vrijeme
johntra

#1740 Re: Potrosnja

Post by johntra »

Da, samo što i na tim cestama ili bilo kojim alternativnim pravcima, za vrijeme gužve, ne možeš imati veću prosječnu brzinu od 20 kilometara na sat...
ja sam inače papak, ne znam gdje se vozi van glavne ceste...respo, ne budi smiješan, života ti...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1741 Re: Potrosnja

Post by mali_milojica »

Danas u 16h krenuo sa Breke,rutom od zeljeznicke do mercatora,pa pored velepekare na otoku,onom drugom stranom pored grasa iza tv,pored prominga i na raskrsnicu u nedzaricima do i ravno do dobrinje citavih 45 min razdaljina od 10 km.
johntra

#1742 Re: Potrosnja

Post by johntra »

jesi papak, što nisi koristio alternativne rute?
johntra

#1743 Re: Potrosnja

Post by johntra »

golfiista wrote:13 km/h?
Svaka buduca rasprava, na ovu temu, s tobom, je besmislena. Zivio!
meni je žao što trošim tastaturu na tebe i famoznih 36 prosječnih kilometara...znao si Emka ovdje ofirati tri dana, a kad neko tebi isto radi, onda ne valja...sretno i tebi...
supercali

#1744 Re: Potrosnja

Post by supercali »

mali_milojica wrote:Danas u 16h krenuo sa Breke,rutom od zeljeznicke do mercatora,pa pored velepekare na otoku,onom drugom stranom pored grasa iza tv,pored prominga i na raskrsnicu u nedzaricima do i ravno do dobrinje citavih 45 min razdaljina od 10 km.
ides drinskom a ne oko velepekare
johntra

#1745 Re: Potrosnja

Post by johntra »

A zastoj kod podvožnjaka kod Energoinvesta, a zastoj na raskrsnici u Buća potoku, a zastoj na skretanju za Stupsku petlju? Da ne spominjem da je tek Drinskom prosječna brzina smiješna nakon prolaska raskrsnice u Buća potoku...
supercali

#1746 Re: Potrosnja

Post by supercali »

onda ides preko vraca
johntra

#1747 Re: Potrosnja

Post by johntra »

neću sad da ispadne da sam u sve upućen, ali danas baš prolazih tu...kolona sa Grbavice prema Vracama kreće od raskrsnice kuda ide trola...danas oko 17 sati...kolona na tranzitu za skretanje na Vraca ide skoro do semafora za skretanje za u Ljubljansku...čep kuda god da pođeš...i nije ovo nikakvo tjeranje mak na konac...
basicm

#1748 Re: Potrosnja

Post by basicm »

Isto kao da mi nemamo aute i prosjeke na BC-u!
U Sarajevu gradska voznja tesko moze proci 20 km/h, dzaba vam uslovi bilo kakvi. Ne provaljujte se, prvo vam potrosnje nisu realne, sad i prosjek folirate.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1749 Re: Potrosnja

Post by mali_milojica »

supercali wrote:
mali_milojica wrote:Danas u 16h krenuo sa Breke,rutom od zeljeznicke do mercatora,pa pored velepekare na otoku,onom drugom stranom pored grasa iza tv,pored prominga i na raskrsnicu u nedzaricima do i ravno do dobrinje citavih 45 min razdaljina od 10 km.
ides drinskom a ne oko velepekare
Najbolje bi bilo da letim,ali ne moze.
supercali

#1750 Re: Potrosnja

Post by supercali »

basicm wrote:Isto kao da mi nemamo aute i prosjeke na BC-u!
U Sarajevu gradska voznja tesko moze proci 20 km/h, dzaba vam uslovi bilo kakvi. Ne provaljujte se, prvo vam potrosnje nisu realne, sad i prosjek folirate.
pa vec sam pisao ovdje na temi nasi ljudi idu iz krajnosti u krajnost ili im auto trosi ko upaljac kad je prica o potrosnji medju normalnim ljudima a kad je medju trkacima onda potrosnja ide do 30l
Post Reply