Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
P308

#1726 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by P308 »

pop_corn wrote:
StupskaBitanga wrote:Da prebacimo sa druge teme
Izgleda da se ovo naselje konačno završava
http://prostor.ba/nekretnina/dobrinja/s ... 2-pdv/5200

Ko je danas otvarao ovu stranicu primjetit' će da je cijena sada korigovana :lol:
Sad sam razgovarala sa ovim agentom i cijena stana po m2 je ipak 1570,00 KM - vrlo neozbiljno!
Pise i dalje "već od 1.282 KM/m2 + PDV" :?
pop_corn

#1727 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pop_corn »

johntra wrote:Ovo je sa PDV-om cijena ili? Jesi pitala kad će ovo čudo biti gotovo?
Ako misliš na ovu cijenu od 1.570,00 KM - ne znam nisam pitala, bilo mi je i previše da u roku od par sati mijenjaju cijenu i to 3x! Biće gotovo, navodno, sredinom iduće godine.
pop_corn

#1728 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pop_corn »

P308 wrote:
pop_corn wrote:
StupskaBitanga wrote:Da prebacimo sa druge teme
Izgleda da se ovo naselje konačno završava
http://prostor.ba/nekretnina/dobrinja/s ... 2-pdv/5200

Ko je danas otvarao ovu stranicu primjetit' će da je cijena sada korigovana :lol:
Sad sam razgovarala sa ovim agentom i cijena stana po m2 je ipak 1570,00 KM - vrlo neozbiljno!
Pise i dalje "već od 1.282 KM/m2 + PDV" :?
Jutros cijena na stranici 1.197,00 + PDV, popodne na stranici cijena 1.282,00 + PDV, poslijepodne telefonskim razgovorom dobih info od ovog agenta sa stranice cijenu od 1.570,00 KM. Doduše ne znam je li sa ili bez PDV-a ali nije ni bitno, sasvim dovoljno da znam da je riječ o neozbiljnosti.
Pozitivna_geografija

#1729 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Pozitivna_geografija »

Neozbiljno djeluju.

Sent from my Lumia 520 using Tapatalk
VjecitiStudent

#1730 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VjecitiStudent »

dabarizmabra wrote:
VjecitiStudent wrote:Prazni okolni stanovi jedino mogu biti razlogom otežanog zagrijavanja "prve zime", ali i to samo za vrijeme epizoda izuzetno hladnog vremena.
Sve ostalo pobrojano je novokomponovani sarajevski urbani mit, potpuno posvađan sa elementarnom fizikom.
Konsultuj strucnjake koji se bave grijanjem, pa ce ti reci...Ako znas nekog ko je gradio kucu pa uselio u nju, pitaj je li mit otezano grijanje prve zime, dok se zidovi u potpunosti ne osuse i ugriju :D :D :D

Tibra gradi dosta brzo, otprilike 1-2 zgrade u godini i po dana, zgrade ne ostaju otvorene duze od par mjeseci, ne uspjevaju se dobro osusiti, sto je i razlog povremenih pojavljivanja vlage u prvim mjesecima stanovanja, pa i to ima malo utjecaja....
Mit nego šta.
Nema te zgrade ili kuće građene kod nas koja bi toplotu držala dulje od desetak dana.
Pojačane vlažnosti teoretski može biti u prvoj godini, no njeni efekti na zagrijanost zgrade su zanemarivi.
No graditeljima ovaj očito dobro ukorijenjeni mit dobro posluži da uštede na grijanju prve zime.
dabarizmabra

#1731 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dabarizmabra »

VjecitiStudent wrote:Mit nego šta.
Nema te zgrade ili kuće građene kod nas koja bi toplotu držala dulje od desetak dana.
Pojačane vlažnosti teoretski može biti u prvoj godini, no njeni efekti na zagrijanost zgrade su zanemarivi.
No graditeljima ovaj očito dobro ukorijenjeni mit dobro posluži da uštede na grijanju prve zime.
Dobro, eto ti si najpametniji :D Vise znas i od ljudi koji po 20 godina rade s grijanjem.

Hajd' vozdra :-D
VjecitiStudent

#1732 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by VjecitiStudent »

dabarizmabra wrote:
Dobro, eto ti si najpametniji :D Vise znas i od ljudi koji po 20 godina rade s grijanjem.

Za ove zaključke ti ne treba "dvadeset godina rada sa grijanjem" već nekoliko lekcija iz fizike koja se uči u osnovnoj školi.
DaffyDuck

#1733 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by DaffyDuck »

VjecitiStudent wrote:
dabarizmabra wrote:

Za ove zaključke ti ne treba "dvadeset godina rada sa grijanjem" već nekoliko lekcija iz fizike koja se uči u osnovnoj školi.
:thumbup:
pop_corn

#1734 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pop_corn »

Koliko košta održavanje haustora u Tibri?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1735 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by KatarinaKosaca »

pop_corn wrote:Koliko košta održavanje haustora u Tibri?
Mislim između 11,5 i 18KM mjesečno. Lift, stubišna rasvjeta i ostalo.
I fakat ne kontam kako se može bez grijanja? Ono jest izolacija ok, ali baš ne paliti grijanje.. :roll:
StupskaBitanga

#1736 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

koja firma je upravitelj u Tibri?
P308

#1737 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by P308 »

StupskaBitanga wrote:koja firma je upravitelj u Tibri?
Ja mislim OKI
bilic

#1738 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

pop_corn wrote:Koliko košta održavanje haustora u Tibri?
Upravitelj OKI .odrzavanje ide po kvadratnom metru . I to je napr. 50 m2 stan izadze 18 KM ..
silm

#1739 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by silm »

kiki-miki wrote:Sinoć je bila cijena od 1.197 km +pdv :roll:
Ma investitor pogrijesio pa ispravio cijenu, vele iz Prostor-a! :D
StupskaBitanga

#1740 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

Ukratko objekat se zeli sto prije prodat tj novac za zavrsetak radova
falcon_iv

#1741 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by falcon_iv »

Novogradnja u I. Sarajevu...

Država

#1742 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Država »

Prezentovan idejni projekat Muzeja opsade Sarajeva

Wednesday, 18 December 2013 13:56 Admir

Image

Za vijećnike Opštinskog vijeća Centar, predstavnike boračkih udruženja i članove nekoliko komisija Opštinskog vijeća upriličena je 17. decembra 2013. godine u velikoj sali Opštine Centar prezentacija idejnog rješenja projekta ''Muzej opsade Sarajeva – Umijeće življenja ‘92-’96.'' (FAMA kolekcija), koji će biti izgrađen u parku Hastahana na Marijin Dvoru.

Ovaj skup, kojem je prisustvovao i dopredsjedavajući Opštinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić, vodio je Dževad Topić, vijećnik i predsjednik Komisije za boračka pitanja.

Projekt od velikog značaja za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, čija je realizacija pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i u partnerstvu sa Opštinom Centar, pokrenuo je i vodi Konzorcij sastavljen od četiri organizacije: FAMA International, MESS, Obrazovanje gradi BiH i Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH.

Predstavljajući osnovne ideje projekta i dosadašnje aktivnosti, autorica projekta Suada Kapić i rukovodilac Konzorcija Dino Mustafić su kazali: "Napravili smo virtualni muzej opsade, te smo od nadležne službe Opštine Centar dobili urbanističku saglasnost za izgradnju muzeja u parku Hastahana. Muzej će biti interaktivnog karaktera gdje će posjetioci moći, nakon ulaska kroz tunel (što asocira na sarajevski ratni tunel spasa), u svakom tematskom kontejneru vidjeti i doživjeti najvažnije segmente opsade, kao što su: blokada, aerodrom, vatra, voda, hrana, ogrjev, kultura, djeca, snajperi, prevoz, umjetnost, izumi za opstanak... I sam oblik budućeg muzeja podsjeća na kontejner, što ima simboličku poruku. U toku je prikupljanje finansijskih sredstava za izgradnju, a već su interes iskazali predstavnici Istanbula, Barcelone i drugih gradove Evrope. Izgradnjom muzeja, koji treba biti samoodrživ, imat ćemo trajno sjećanje na period kada je u nama ostala doza ljudskosti, pored velikog terora za četiri godine opsade". Tokom prezentacije prisutni su iznijeli mišljenje da se do okončanja izgradnje Muzeja opsade Sarajeva, sva kolekcija smjesti u prostorije Fonda memorijala na Kovačima.

Na ovom skupu je prezentovan i idejni projekt obeliska ''Bosanski nacionalni memorijalni spomenik''. Vedad Čengić, izvršni direktor ''Family Memorial Foundation'', osnovane u New Yorku, a koja je prikupila sredstva za obelisk kojeg žele izgraditi u parku Hastahana kod Muzeja opsade, je rekao da bi taj spomenik bio simbol višestoljetne bosanske državotvornosti, opstojnosti i kulturne tradicije.

"Nadamo se da će nakon pribavljanja odgovarajuće projektne dokumentacije i potrebnih dozvola izgradnja spomenika započeti u što kraćem vremenskom roku" – kazao je Čengić.

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Logovan

#1743 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Logovan »

Ako ga kontaju izgraditi kako dragi Bog zapovjeda onda neka ga grade a ne da bude preko one stvari. :roll:
BjeziSamira

#1744 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by BjeziSamira »

Da li ima na prodaju u opštinama Centar ili Stari Grad garsonjera površine do 30m2(što manja to bolje) u novogradnji?Gdje mogu naći te informacije na netu ili mimo neta?
praksima74

#1745 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by praksima74 »

Zna li neko nešto više o ovom projektu? Kvalitet gradnje i sl. ; http://stanoviizvor.com/
Pooll

#1746 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Pooll »

praksima74 wrote:Zna li neko nešto više o ovom projektu? Kvalitet gradnje i sl. ; http://stanoviizvor.com/
Ovaj prostor je zamišljen da bude javan i otvoren za stanovništvo, naročito za starce i djecu kako bi imali dovoljno prostora za igru i normalan rast i razvoj.
Image

Kako bi se starci igrali, rasli i razvijali :D
Riječ arhitekte - Suština je u tome što bosanski čovjek ima svoj stil. On stvara vlastite objekte, prostor i grad prema sebi i u ljudskim proporcijama., Prof. mr.sci. Sabrija Bilalić, dia
Kupili su me ovom predivnom i umnom izjavom, te nakicenim titulama arhitekte... a posebno sa fotografijom jedne prave bosanske porodice :D
holowey

#1747 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by holowey »

Pooll wrote: a posebno sa fotografijom jedne prave bosanske porodice :D
:lol: :thumbup:
L u c i f e r

#1748 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by L u c i f e r »

Prof. mr.sci. Sabrija Bilalić, dia
:lol: :-) :roll:
dyanan

#1749 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dyanan »

Opet ja sa grijanjem. Interesuje me kako ostali izlaze sa racunima za grijanje u Tibrinim zgradama na Stupu, znaci jesu li to neki normalni/ocekivani iznosi, ili je situacija kao kod mene, a ona je sljedeca: racun za decembar 2013 ni manje ni vise 102,68KM :shock: Naglasavam da garasonjera ima 27m2, te da minimalno 7-8 dana mjesecno ne boravim u stanu. Sto se tice mojih navika vezano za grijanje, otprilike prosjecni potrosac, kad sam u stanu drzim na nekih 22 stepena, dok sam na poslu spustim na 19 ili 20 stepeni, a kada me nema citav dan ili nekoliko dana sputim na 17 stepeni.

Jedino sto moze imati mali uticaj je sto, bar mi se cini, nema komsija lijevo i desno od mog stana, a moze biti ni ispod, pa recimo da to doprinosi malo da je stan hladniji i da treba vise energije, međutim ovoliki iznos racuna mi zvuci normalno za 27m2.

Ima li jos neko nezadovoljan iznosom racuna?

Evo dokaza za iznos racuna :?

Image
fenjer1982

#1750 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by fenjer1982 »

@dyanan

zasto ti se 2x obracunao pdv?
Post Reply