Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
I oni koji su gore bili kasnije su kafanski svjedočili kako su po noći napuštali straže i čuvali se za ruke u zemunicama zbog straha.
Tu je tolika borba bivala svo vrijeme da su Srbi prilično lahko pustili postrojbama HVO i hrvatskim civilima koji su bježali da pređu crtu i kasnije odu za Livno/Duvno.
Da je bila obrnuta situacija ne sumnjam da bi se desilo slično kao u Srebrenici.
I zbog svega ovoga, još ne želite da kažete gdje su kosti:
Ahhaaa... Hmmm? E, jebi ga, ja to ne kontam. Bojite se mrtvih?
I oni koji su gore bili kasnije su kafanski svjedočili kako su po noći napuštali straže i čuvali se za ruke u zemunicama zbog straha.
Tu je tolika borba bivala svo vrijeme da su Srbi prilično lahko pustili postrojbama HVO i hrvatskim civilima koji su bježali da pređu crtu i kasnije odu za Livno/Duvno.
Da je bila obrnuta situacija ne sumnjam da bi se desilo slično kao u Srebrenici.
I zbog svega ovoga, još ne želite da kažete gdje su kosti:
Ahhaaa... Hmmm? E, jebi ga, ja to ne kontam. Bojite se mrtvih?
Zanimljivo je da je oko 300 bugojanskih HVO-ovaca nakon pada preko RS-a, naravno, prebačeno u Žepče. HVO Žepče se stalno žalio nadređenima da ovi neće da se bore i da su u lošem psihičkom stanju...
Tutnjavac wrote:Zanimljivo je da je oko 300 bugojanskih HVO-ovaca nakon pada preko RS-a, naravno, prebačeno u Žepče. HVO Žepče se stalno žalio nadređenima da ovi neće da se bore i da su u lošem psihičkom stanju...
Tigar1 wrote:
držali poprilično dugu crtu... na kojoj od 1992 nije bilo ozbiljnijih dejstava.
pa palo je Žepče pod kontrolu HVO-a a u njemu je također bila večina Muslimana
a nevidim da se neka Srebrenica desila
tnnt wrote:
HVO je imao 1500 ljudi i 500 pripadnika seoskih straži, koji su bili naoružani večinom lovačkim oružjem
a armija 3300, kojima se je kasnije pridružilo još 1000 iz dvije druge brigade
Hoces reci da HVO Bugojna nije pripomogla nije brigada iz pravca G Vakufa ?
je, ali samo kada je već Bugojno bilo palo
pomogli su da se probije 1000 opkoljenih HVO vojnika iz okruženja, tj oni koji se nisu htjeli predati Srbima
ili Muslimanima
tnnt wrote:
HVO je imao 1500 ljudi i 500 pripadnika seoskih straži, koji su bili naoružani večinom lovačkim oružjem
a armija 3300, kojima se je kasnije pridružilo još 1000 iz dvije druge brigade
Hoces reci da HVO Bugojna nije pripomogla nije brigada iz pravca G Vakufa ?
je, ali samo kada je već Bugojno bilo palo
pomogli su da se probije 1000 opkoljenih HVO vojnika iz okruženja, tj oni koji se nisu htjeli predati Srbima
ili Muslimanima
Znam ja da jeste, ali me malo cudi da si ti "zaboravio" spomenuti.
Uostalom, nijedna ti informacija nije tacno.
HVO je brojao skoro 4 hiljade ljudi/. Razlika u brojnosti vojnika je bila u par stotina.
Armija vas je nadjacala, jer su jednostavno bolji vojnici.
Da su ponijeli sminke i parfema, mogli su Armijci sve osvojiti i bez poginulih..
Tigar1 wrote:
držali poprilično dugu crtu... na kojoj od 1992 nije bilo ozbiljnijih dejstava.
pa palo je Žepče pod kontrolu HVO-a a u njemu je također bila večina Muslimana
a nevidim da se neka Srebrenica desila
Žepče je imalo ''liniju odstupnice'' prema Srbima, i pomoć od njih. U ratu takvi ''savezi'' su vrlo klimavi, ne kažem da je HVO u Žepču imao ''planove'' o likvidaciji Bošnjaka ali situacija je bila složenija tamo po HVO (moje skromno mišljenje).
Bugojno je druga priča, i u II svjetskom ratu je slovilo kao poznato ustaško uporište gdje je Druga i Četvrta proleterska brigada lomila zube i imala sijaset gubitaka da ga uzmu. U narodu Bugojno je bilo poznato i kao ''Mali Rim''.
Da je HVO uspio uzeti Bugojno i staviti grad pod svoju kontrolu vjerovatno bi Gornji Vakuf ostao opkoljen sa svih strana s obzirom da su imali jedino preko Bistrice komunikaciju sa slobodnom teritorijom.
To bi dakako usložnilo situaciju i sa Novim Travnikom, pa i Travnikom u konačnici. Logičan slijed nakon pada Bugojna bi bila katastrofa sa svim njegovim bošnjačkim stanovništvom te sa svim izbjeglicama Bošnjacima iz D Vakufa, Jajca i iz Krajine. Nakon što je došla vijest šta se desilo u Vrbanji u toku sukoba to je podiglo moral svih ljudi na maksimum jer je u pitanju bio goli život. Kad su bojovnici bili u stanju jedno naselje uzeti i tako iskasapiti nedužne ljude onda se vjerovatno u nekom većem planu - uzimanju grada pod svoju kontrolu ne bi libili da nastave sa tim ''receptom''.
Masakr u Vrbanji je imao strašan efekt na sve Bošnjake. Strah je brzo prerastao u bijes, a ogorčenje u hrabrost i bitku za opstanak.
Tigar1 wrote:
Žepče je imalo ''liniju odstupnice'' prema Srbima, i pomoć od njih. U ratu takvi ''savezi'' su vrlo klimavi, ne kažem da je HVO u Žepču imao ''planove'' o likvidaciji Bošnjaka ali situacija je bila složenija tamo po HVO (moje skromno mišljenje).
Bugojno je druga priča, i u II svjetskom ratu je slovilo kao poznato ustaško uporište gdje je Druga i Četvrta proleterska brigada lomila zube i imala sijaset gubitaka da ga uzmu. U narodu Bugojno je bilo poznato i kao ''Mali Rim''.
Da je HVO uspio uzeti Bugojno i staviti grad pod svoju kontrolu vjerovatno bi Gornji Vakuf ostao opkoljen sa svih strana s obzirom da su imali jedino preko Bistrice komunikaciju sa slobodnom teritorijom.
To bi dakako usložnilo situaciju i sa Novim Travnikom, pa i Travnikom u konačnici. Logičan slijed nakon pada Bugojna bi bila katastrofa sa svim njegovim bošnjačkim stanovništvom te sa svim izbjeglicama Bošnjacima iz D Vakufa, Jajca i iz Krajine. Nakon što je došla vijest šta se desilo u Vrbanji u toku sukoba to je podiglo moral svih ljudi na maksimum jer je u pitanju bio goli život. Kad su bojovnici bili u stanju jedno naselje uzeti i tako iskasapiti nedužne ljude onda se vjerovatno u nekom većem planu - uzimanju grada pod svoju kontrolu ne bi libili da nastave sa tim ''receptom''.
Masakr u Vrbanji je imao strašan efekt na sve Bošnjake. Strah je brzo prerastao u bijes, a ogorčenje u hrabrost i bitku za opstanak.
hebiga tjedan dana prije masakra a i početka borbi izmđu HVO i armije u Bugojnu u Vrbanji su ubijena 3 vojnika HVO-a
to je bio razlog da podivljaju i pobiju tolike civile, što naravno nije nikakvo opravdanje
i naravno armija se je kasnije osvetila ubivši također dosta civila i zarobljenih pripadnika HVO-a
to je krug pakla, to je rat u svom najgorem izdanju
XOX100 wrote:
Znam ja da jeste, ali me malo cudi da si ti "zaboravio" spomenuti.
Uostalom, nijedna ti informacija nije tacno.
HVO je brojao skoro 4 hiljade ljudi/. Razlika u brojnosti vojnika je bila u par stotina.
Armija vas je nadjacala, jer su jednostavno bolji vojnici.
Da su ponijeli sminke i parfema, mogli su Armijci sve osvojiti i bez poginulih..
pa HVO je ima 3 Bojne, ako ti vjeruješ da je imao 4k ja ti nemogu pomoći
samo imaš orginalne dokumente na netu od HVO-a i od Armije, tako da njima vjerujem više
nego tvojoj nekakvoj procjeni
i ta Uskopljanska brigada tj njezini dijelovi, nije učestvovala u obrani ili osvajanju Bugojna, niti su imali takve namjere
zato neznam zašto je navoditi u borbama za grad Bugojno i okolicu
ona je djelovala iz pravca Uskoplja, onda bi trebali navesti i brigadu armije u donjem Vakufu ili ne ?
Tigar1 wrote:
hebiga tjedan dana prije masakra a i početka borbi izmđu HVO i armije u Bugojnu u Vrbanji su ubijena 3 vojnika HVO-a
to je bio razlog da podivljaju i pobiju tolike civile, što naravno nije nikakvo opravdanje
i naravno armija se je kasnije osvetila ubivši također dosta civila i zarobljenih pripadnika HVO-a
to je krug pakla, to je rat u svom najgorem izdanju
Dok su krajem 1992 i početkom 1993 u Gornjem Vakufu/Uskoplju trajali sukobi u Bugojnu je bio ''klimav'' mir i kao zajedničko zbrinjavanje ranjenika u ratnoj bolnici doma zdravlja i ratnoj bolnici HVO-a u hotelu Kalin.
Sedmicu dana prije sukoba je Armija zarobiloa kamion naoružanja koji je došao iz pravca GV u Bugojno, na što je HVO uzvratio hapšenjem civila u naselju Bristovi na putu prema N Travniku. Tom prilikom je zarobljen i sanitet Armije sa jednim srčanim bolesnikom unutra, vozačem i anestetičarom. Na toj barikadi je poginuo jedan pripadnik Armije kad su se pokušali probiti do Bugojna u golfu dvojki na koju je pucano.
I jedna i druga strana su imali svoje ultimatume i svoje uslove u pregovorima, opet ću ponoviti da Armiji nikako nije bilo u interesu da se ''pobije'' sa bližnjim zbog situacije gdje sa zapada i sjevera relativno blizu ima srpsku vojsku na vratu.
Vjerovatno je od prije postojao neki dogovor između HVO I VRS-a da se ova zadnja ne miješa, na većem nivou, normalno. Srbi su imali Kupres i Srbobran (D Vakuf) a Hrvatima je pripadalo Bugojno. Izvidnici Armije su govorili za vrijeme sukoba kako su viđali srpske vojnike po Uriji, Košćanima, Tubeljici, Ćehajićima kako dvogledima prate zbivanja i bitku za Bugojno. Čak i na Radiju ''Srbobran'' je bilo opšte likovanje zbog sukoba s tim da su bili jako tendeciozni.
Sjećam se kako su izvještavali da se ''sa Rostova vidi kako mudžahedini stižu u pomoć Bugojnu, ima ih 7.000 sve im se sablje presijavaju na sunčevoj svjetlosti'' .
Nisam čuo za tu trojicu vojnika HVO-a, znam da je na području Golog brda i Kandije bilo zarobljavanja Bošnjaka pa sam čuo o nestanku nekih ili nekoga za šta zaista ne bih znao reći da li je tačno ili ne.
Bilo je tih izmišljotina eto hiljade mudžahedina sa sjekirama i sabljama da kolju. Bila je neka četa mudžahedina u Bugojnu nazivali su se "Bijeli Golubovi ".
Bugojno je imalo cirka 2400 dobro naoruzanih bojovnika.U 2 Brigade.Nije to bila mala stvar, jer potencijal je znatan postojao
Oko Bugojna su bila koncetrisana Hrvatska sela, posebno Vucipolje i Kandiju.Istina, Bosnjaci su bili bolje rasporedjeni, ali ljudski potencijal je postojao
Bugojno ima 195 ubijenih civila u toku rata:130 Muskaraca i 65 zena
Bugojno ima i 621 ubijenog vojnika i svi su Muskarci
Imamo ukupno na teritoriji ukupno 816 ubijenih civila i muskaraca:
Od 195 civila Bugojna ubijenih bilans je slijedeci:
Bosnjaka 83
Hrvata 90
Srba 22
Ukupan broj ubijenih Hrvata civila je tek za 7 veci od strane Bosnjaka.Bosnjaci nisu dosli i izivljavali se nad civilima i klali sve sto se mice poput:
Prijedora:3819 ubijenih civila
Bosnjaka 3515 Bosnjaka ili cirka 90%
Hrvata 186
Ako saberes ukupan broj ubijenih Bosnjaka i Hrvata Prijedora, i saberi sad ubijeni Bugojna, onda se vidi da Bosnjaci se nisu izivljavali kako se prica ili gore
A, da je sramota?Pa, itekako jeste.Istina, ako skopcas da Malovan i cijelo podrucje danasnje Kupreske Opcine, kao i cijela planina Stozer i Demirovac, te naravno Kupreska Vrata, Titova vila u Koprivnici, Mracaj, te da je linija bila kod Porica prema cetnicima.Da su Bosnjaci bili malo oko polja.A, da su Hrvati drzali noviji dio grada, kao i sve vaznije fabrike, da su imali polozaj samo takav, da su cetnici kamenom mogli gadjati Bugojno
I da su Bosnjaci imali tad okupiran Donji Vakuf, kao i prijevoj Komar, koji je glavna cestovna komunikacija Travnika i Bugojna, da je u Novom Travniku vec 1992 doslo do neformalne podjele
Imao si znaci situaciju u Junu 1993 da su Bosnjaci imali
Srbe pred vratima Bugojna s pravca Kupresa i Donjeg Vakufa
Srbi su drzali sve vaznije kote, planinske prijevoje, kao i cestovne komunikacije, vidi pod Komar
Hrvati su imali logistiku, kao i pomoc iz susjedne Hrvatske.Armija Bih se nije borila s nekom''Uskopaljskom'' brigadom, jer da je bila jedna brigada u pitanju davnih dana bi Armija usla u Livno.Nego s dobro formiranom skolskim uvezanom linijom u Gornjem Vakufu gdje su se smjene Hrvatskih brigada redale na taj kraj
Sad, ko je bio u boljoj poziciji ovdje?
Bosnjaci ili Hrvati
Interesantno je da su Hrvati imali polozaj snova.Sva sela oko Travnika Hrvatska, sve planine ili drze cetnici, vidi Koricane, Kupres, Galicu.Jedva uvezali Bosnjaci liniju na izlazu iz Turbeta, dok su fakat bili u poluokruzenju
Je li ARBIH zauzela Zabrđe, i je li odrzala tu liniju ? Sta je bilo sa Brdom kod Viteza, Bobasima, Buhinim kucama, Krizancevim selom cije je su to teritrije na kraju bile ?
Šta je bilo u Guči Gori ? Onaj Ali Hamad što je svjedočio protiv Rasima Delića kaže da je 20 ljudi pobijeno/zaklano, a navodno je među njima bio dječak od 14 godina. Je li to ukupan broj stradalih u Guči Gori i je li baš tako bilo kako Ali Hamad tvrdi ? Na nekim ratnim snimcima sam vidio da je 180-200 ljudi bilo zarobljeno i da ih je UN odvezao dalje u Vitez i u druge Istočne gradove.
Stari Vitez i uzimanje tog istog kraja od strane Hvo.Znacajno bi destabilizovao napore Hvo Viteza
Stari Vitez je bio gusto naseljeno selo, zapravo dio Viteza.Imao je 497 kuca, od tog 491 je imao Bosnjacke vlasnike.Uz sam pocetak sukoba s Hvo.Ono malo Hrvatskih kuca je otislo dalje, i sad su se ti ljudi nasli u poluokruzenje.Uzimanje gusto naseljenog Starog Viteza, gdje je bio centar Armije Bih i uvezane su linije bile na pocetku rata.Koje su cak bivsi oficiri Jna radili za Bosnjake, s uzimanjem Ahmica.Gdje nije bilo nikakve vojske, pokazao je snagu Hvo.Jos je Mahala ili Stari Vitez bio spreman na masovne zrtve.To jednostavno Hvo nije mogao, jer za uzimanje Starog Viteza, trebalo je najmanje 1500 bojovnika.A, oni to nisu mogli da mobilisu.Naravno, kad bi napali na Stari Vitez s 1500 bojovnika, oslabili bi linije prema Travniku, znaci oko Nove Bile, a u vojnickom smislu.To je samaranje mrvog magarca, s tim da mrtvi magarac bi bile snage Hvo dole
Svak zna, da je malo teze uzeti gusce naseljeno podrucje.Jos posebno ako su ovi u okruzenu,primjer Starog Viteza.Pa, pobogu ona livada gdje igra Vitez fudbalski klub, bila je linija razdvajanja u ratu
Hvo je imao pocetne pozicije iz snova.Ako se zna, da su drzali noviji dio grada Bugojna, pa sva Hrvatska sela, da su imali dobro naoruzane bojovnike, da su krenuli s sukobima, vidi pokolj u Vrbanji.To je fakticki sramota, da su izgubili
Kada gledam ove dokumentarce muka mi. Koje zlocine je napravio taj HVO u srednjoj Bosni a bili u u totalnom okruzenju. Da sutra rat izbije sta bi se moglo sa njima sve raditi tu. Danas su dobro istanjeni i totalno inferiorni.
Djuro11 wrote:Stari Vitez i uzimanje tog istog kraja od strane Hvo.Znacajno bi destabilizovao napore Hvo Viteza
Stari Vitez je bio gusto naseljeno selo, zapravo dio Viteza.Imao je 497 kuca, od tog 491 je imao Bosnjacke vlasnike.Uz sam pocetak sukoba s Hvo.Ono malo Hrvatskih kuca je otislo dalje, i sad su se ti ljudi nasli u poluokruzenje.Uzimanje gusto naseljenog Starog Viteza, gdje je bio centar Armije Bih i uvezane su linije bile na pocetku rata.Koje su cak bivsi oficiri Jna radili za Bosnjake, s uzimanjem Ahmica.Gdje nije bilo nikakve vojske, pokazao je snagu Hvo.Jos je Mahala ili Stari Vitez bio spreman na masovne zrtve.To jednostavno Hvo nije mogao, jer za uzimanje Starog Viteza, trebalo je najmanje 1500 bojovnika.A, oni to nisu mogli da mobilisu.Naravno, kad bi napali na Stari Vitez s 1500 bojovnika, oslabili bi linije prema Travniku, znaci oko Nove Bile, a u vojnickom smislu.To je samaranje mrvog magarca, s tim da mrtvi magarac bi bile snage Hvo dole
Svak zna, da je malo teze uzeti gusce naseljeno podrucje.Jos posebno ako su ovi u okruzenu,primjer Starog Viteza.Pa, pobogu ona livada gdje igra Vitez fudbalski klub, bila je linija razdvajanja u ratu
Hvo je imao pocetne pozicije iz snova.Ako se zna, da su drzali noviji dio grada Bugojna, pa sva Hrvatska sela, da su imali dobro naoruzane bojovnike, da su krenuli s sukobima, vidi pokolj u Vrbanji.To je fakticki sramota, da su izgubili
Ne znam na koji dio starog Viteza misliš ali ABiH je kontrolisala oko 80-90 kuča i prostor manje od 1 km kvadratnog. To se vidi i danas kada se prođe tuda. A HVO zasigurno nije smio zauzeti taj dio viteza iz razloga jer su se bojali novih zločina. A to poslije Ahmiča nije trebalo nikako.
Inače nitko ovdje ne spominje, ali dva puta je bilo pregovora da se ljudi izvuku iz starog Viteza, bilo je dogovoreno sa UNPROFOR-om, civili prvenstveno ali je komanda (iz Zenice ili Travnika) to sve poništila. Čak nisu dozvolili da se izvuku žene i djeca...
Uzeti stari vitez znaci izgubiti as iz rukava,ipak mislim da je netko iz vrha povlacio konce
sve je to povezano.Cim napad na na SB od strane armije odmah po mostaru se ozeze da i kamen gori onda se vaga stavlja prekini ti mi cemo ovo-ono.Rat pocinje a i zavrsava za stolom....a junacine kome se puskara bujrum Sirya
oitija wrote:Kada gledam ove dokumentarce muka mi. Koje zlocine je napravio taj HVO u srednjoj Bosni a bili u u totalnom okruzenju. Da sutra rat izbije sta bi se moglo sa njima sve raditi tu. Danas su dobro istanjeni i totalno inferiorni.
pa bolan,što ne gledaš dokumetnarce koji prikazuju zločine Armije BIH po središnjoj Bosni...do kada ćete nama Hrvatima nabijati komplekse u vezi zločina koje je počinio HVO,a ne preispitate sami sebe u vezi zločina koje je počinila Armija BIH.SVI Hrvati priznaju zločine koje je počinio HVO,istina neki se diče njima,a neki ih se stide,ali smo apsolutno svjesni da su se zločini desili.Isto se ne može reći za Bošnjačku stranu,prilično sam siguran da jedan solidan broj Bošnjaka i nije svjestan zločina koje je počinila Armija BIH.Određene jedinice HVO-a su bile krvoločne i mučki su ubijale i teba im se suditi,a što se mene tiče treba streljati i do zadnjeg člana iz tih jedinica,a ne suditi samo komandantima.Većina Bošnjaka to nikada ne bi rekla za vojnike Armije BIH koji su isto kao i oni iz HVO-a:klali,silovali i ubijali.Pa evo na ovoj temi je nekoliko forumaša dalo pozitivne komentare za mudžahedinski odred,e sad ja pitam te iste je li vas stid,kao što je mene stid Ahmića i Stupnog Dola?
plus osobno ti koji si gore citiran se trebaš stiditi drugog djela svoga posta.Šta bi ti radio:ubijao,silovo,mučio jel?
Pošto si napisao "je li Vas stid" zločina Bošnjaka ili Armije BiH,osjećam se prozvanim i reći ću ti sasvim otvoreno.Mene lično,osobno ili personalno nije stid zločina koji su počinjeni od strane Armije BiH jer nisam ih ja naručio,organizovao ili izvršio u svoje lično ime.To ko je radio neka mu se i sudi.Vratiti smrtu kaznu pa sve redom streljati.Ali, ja da obaram glavu i reći da se stidim - nemam namjeru.
Trebaš biti iskren sam sa sobom pa se upitati zašto su neke stvari u Srednjoj Bosni krenule tokom kojim nisu trebale.Nisu ti qrčevi mudžahadini pali s neba nego su svi imali hrvatske dokumente i prijavnice po Zagrebu,Splitu ili Rijeci.Nije im Alija davao putovnice niti propusnice kroz punktove HV/HVO.Koliko je bošnjački narod i Bosna imala žrtava radi podle hrvatske politike,koliko su nam oružja uzeli/oteli,koliko su para uzeli na ime "bosanskih "izbjeglica,pola Hrvatske je primalo arapsku humanitarnu pomoć i to značajne količine dok smo mi dobijali na kašičicu i grame.Koliko je Bošnjaka izginulo braneći Hrvatsku i kako su im to vratili? Koliko ih je došlo iz Hrvatske pa ratovalo za jedinstvenu Bosnu? Na referendumu ste prvi dan mudrovali dok vam nisu namignuli uz Zagreba,to ljubav prema svojoj zemlji?