Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
- Nekako s proljeća
#1726 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Zamjena teza. Pogledati prilog iznad.
-
Seawolf
#1727 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
- Nemoguće da je bio ovako mali broj srednjih mitraljeza / puškomitraljeza M53 i M84. Kažem to zbog odnosa prema broju ostalog streljačkog naoruzanja, a i po subjektivnom dojmu.
- Nemoguće da je bilo samo 5 tenkova T-55.
- Ne navode se BVP-i M80.
- Šta je SH-76790?
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#1728 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Za @Nekako s proljeća:
Kakva ba zamjena teza?
Znači, po tvome: Srbi su poslali momke na D4, i tu ih masakrirali? Srbi su naredili našim momcima da se potrpaju u "oklopni kamion", dođu na aerodromsko i tu se razbiju po stanovima?
Ma bjaaaži, dosta u pičku materinu ba više te priče o srpskoj vojnoj nadmoći i da se uradilo šta se najbolje moglo. I da naši momci nisu ginuli uzalud. Povraća mi se više od te vaše priče. Fala Bogu, pa rat nije potrajao duže, jerbo bi do tada svi mi junački izginuli, a imali bi i više komandanata u poslaničkim klupama
Aha, al' u kurcu...
Kakva ba zamjena teza?
Znači, po tvome: Srbi su poslali momke na D4, i tu ih masakrirali? Srbi su naredili našim momcima da se potrpaju u "oklopni kamion", dođu na aerodromsko i tu se razbiju po stanovima?
Ma bjaaaži, dosta u pičku materinu ba više te priče o srpskoj vojnoj nadmoći i da se uradilo šta se najbolje moglo. I da naši momci nisu ginuli uzalud. Povraća mi se više od te vaše priče. Fala Bogu, pa rat nije potrajao duže, jerbo bi do tada svi mi junački izginuli, a imali bi i više komandanata u poslaničkim klupama
- славянин
#1729 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
A ove informacije o lakom naoruzanju i pjesadijskim sredstvima nemaju veze sa zivotom.Ovo su vjerovatno izdata/zaduzena sredstva..... Rezerve su bile vece.Seawolf wrote:- Nemoguće da je bio ovako mali broj srednjih mitraljeza / puškomitraljeza M53 i M84. Kažem to zbog odnosa prema broju ostalog streljačkog naoruzanja, a i po subjektivnom dojmu.
- Šta je SH-76790?
- Nekako s proljeća
#1730 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Između tvog mišljenja i mišljenja Generala Karavelića, drugog komandanta prvog Korpusa A RBiH , ja nemam dileme...славянин wrote:
A ove informacije o lakom naoruzanju i pjesadijskim sredstvima nemaju veze sa zivotom.
http://zatebebih.ba/pdf/KORAK_27.pdf
Strana 37 pa na dalje..
- славянин
#1731 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Između mog i tvog - misljenja - jesil imao osjecaj da je na Sarajevo i cijelu regiju otvaralo vatru 200 mitraljeza i 200 snajpera.Nekako s proljeća wrote:Između tvog mišljenja i mišljenja Generala Karavelića, drugog komandanta prvog Korpusa A RBiH , ja nemam dileme...славянин wrote:
A ove informacije o lakom naoruzanju i pjesadijskim sredstvima nemaju veze sa zivotom.
- Nekako s proljeća
#1732 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Woody wrote:Za @Nekako s proljeća:
Kakva ba zamjena teza?![]()
Ma bjaaaži, dosta u pičku materinu ba više te priče o srpskoj vojnoj nadmoći i da se uradilo šta se najbolje moglo. I da naši momci nisu ginuli uzalud. Povraća mi se više od te vaše priče. Fala Bogu, pa rat nije potrajao duže, jerbo bi do tada svi mi junački izginuli, a imali bi i više komandanata u poslaničkim klupamaAha, al' u kurcu...
Granatiranje civila je odgovornost onog ko je po komandnoj odgovornosti bio nadležan , odobrio ili nije spriječio otvaranje artiljerijske vatre nad civilima kao metama. Ali hajde, nije to bio ni prvi ni zadnji krvavi bajram. Naravno, uz svo uvažavanje održanja duha stanovnika Sarajeva tokom opsade , organizacija masovnog okupljanja lokalnih stanovnika nije bio pametan potez, šta više. Ali to nikako ne znači da je stepen odgovornosti za počinjeni masakr isti, ili jedini na strani napadnutog. A vi zaboravili na ubijene...ili ja nisam uspio pročitati ...
O propustima koje ste naveli u par '' akcija'' , valjda vi bolje znate i ja u tom smislu i nisam reagovao.
- Nekako s proljeća
#1733 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Sitna je to stavka...izjednačili smo mi to haman do okončanja opsade. Teške cijevi su , uz strateške pozicije oko Sarajeva bile na strani VRS-a.славянин wrote:Između mog i tvog - misljenja - jesil imao osjecaj da je na Sarajevo i cijelu regiju otvaralo vatru 200 mitraljeza i 200 snajpera.Nekako s proljeća wrote:Između tvog mišljenja i mišljenja Generala Karavelića, drugog komandanta prvog Korpusa A RBiH , ja nemam dileme...славянин wrote:
- Nekako s proljeća
#1734 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
197.cilj studije je bio.....Woody wrote:E, moj @Repetitor,
Da pokušamo naći odgovor na ova tvoja pitanja:
Hajde da počnemo od Ismeta Hadžića, smrada i šupka? Ha?Ko je odgovoran za masakr u Ledićima?
Ko je odgovoran za akciju u D4?
Ko je odgovoran za akciju u Aerodromskom?
Ako ništa, onda barem za komandnu odgovornost, kao i za odgovornost za masakre nad Bošnjacima na Dobrinji (čitaj Bajramski Turnir)
198. dogadaj nije bio odabran prije dolaska u Sarajevo....
199......Bosanske vlasti su predlozile sest dogadaja za koje su
vjerovale da za njih postoji dovoljna kolicina informacija.Dva od ovih
sest dogadaja-bombardiranje nogometne utakmice 1. lipnja 1993. i
bombardiranje sahrane polovicom lipnja 1993.-odabrani su za mogucu
potanju istragu....
200.Dogadaj koji je konacno bio odabran za potanju istragu bilo je
bombardiranje nogometne utakmice u Dobrinji, predgradu Sarajeva 1.
lipnja 1993 .....
201. Na temelju istrage moze se zakljuciti:
a) Dvije su topnicke granate pale na nogometno igraliste oko 10.30
sati 1 lipnja 1993;
b)Trinaest je ljudi poginulo, a 133 ozlijedeno granatiranjem;
c)Vrijeme je bilo jasno i suncano sa dobrom vidljivoscu;
e)Podrucje pogodeno bombardiranjem bilo je iskljucivo stambeno;
f) Igraliste se nije moglo vidjeti sa srpske strane jer je bilo
okruzeno stambenim zgradama, ali se navijanje moglo cuti na crti
bojisnice;
g) Podrucje nije bilo pogodeno projektilima vec nekoliko mjeseci.
202. Na temelju spomenutih cimbenika, moze se zakljuciti Prima Facie
da su osobe na srpskoj strani namjerno napale civile i tako pocinile
ratni zlocin.Na temelju dobivenih informacija nije, za sada, moguce
utvrditi tko su moguci izvrsitelji ovoga djela.
- славянин
#1735 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Nebi da me pogresno razumijes, broj cijevi ne znaci nadmoc vojske.Samo kazem da je na strani VRS bilo vjerovatno dovoljno pjesadijskog oruzija da se svaki covjek 2-3 puta naoruza- sa dobrim pomocnim oklopnim sredstvima i artiljerijskim pozicijama, jos i dobre ukopane defanzivne pozicije = nije bilo mogucnosti proboja iz unutrasnjosti.AR BIH je definitivno imala ogroman moral i to je na njihovoj strani.Nekako s proljeća wrote: Sitna je to stavka...izjednačili smo mi to haman do okončanja opsade. Teške cijevi su , uz strateške pozicije oko Sarajeva bile na strani VRS-a.
Ali tijekom cijelog rata trosili su se resursi (a i ljudski zivoti) na uzimanja malih komadica teritorije iz unutrasnjosti , umjesto da se skupljao MTS i logisticki organizovao masivni proboj sa sjevera u pravcu Semizovca i Ilidze.
Sta ti je rec rukovodstvo.Zali boze ljudi koji izginuse u mnogim suludim akcijama koje osmislise glupani.
- Nekako s proljeća
#1736 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
[quote="Seawolf"
- Nemoguće da je bio ovako mali broj srednjih mitraljeza / puškomitraljeza M53 i M84. Kažem to zbog odnosa prema broju ostalog streljačkog naoruzanja, a i po subjektivnom dojmu.
- Šta je SH-76790?[/quote]
Vjerujem da ima stavki koje nisu navedene, jbg-a ...nisu navedene ni avio bombe FAB-250 koje su nama žargonski poznate kao ''krmače'' ...i obradili smo to svjedočeći vlastita iskustva. Ali ipak je ovo navedeno relevantno, moje i tvoje i nije baš...
- Šta je SH-76790?[/quote]
Vjerujem da ima stavki koje nisu navedene, jbg-a ...nisu navedene ni avio bombe FAB-250 koje su nama žargonski poznate kao ''krmače'' ...i obradili smo to svjedočeći vlastita iskustva. Ali ipak je ovo navedeno relevantno, moje i tvoje i nije baš...
- Nekako s proljeća
#1737 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Jasno je da su imali pješadiskog naoružanja više nego je navedeno, ali nisu imali ljudi kralju...to su kompenzirali upravo onim što ti ne smatraš ''nadmoćnošću'' .Nemam ja tebi šta zamjeriti, ja zamjeram onim koji su me godinama gađali al' me ne pogodiše. Kreteni neprecizni...славянин wrote:Nebi da me pogresno razumijes, broj cijevi ne znaci nadmoc vojske.Samo kazem da je na strani VRS bilo vjerovatno dovoljno pjesadijskog oruzija da se svaki covjek 2-3 puta naoruza- sa dobrim pomocnim oklopnim sredstvima i artiljerijskim pozicijama, jos i dobre ukopane defanzivne pozicije = nije bilo mogucnosti proboja iz unutrasnjosti.AR BIH je definitivno imala ogroman moral i to je na njihovoj strani.Nekako s proljeća wrote: Sitna je to stavka...izjednačili smo mi to haman do okončanja opsade. Teške cijevi su , uz strateške pozicije oko Sarajeva bile na strani VRS-a.
Ali tijekom cijelog rata trosili su se resursi (a i ljudski zivoti) na uzimanja malih komadica teritorije iz unutrasnjosti , umjesto da se skupljao MTS i logisticki organizovao masivni proboj sa sjevera u pravcu Semizovca i Ilidze.
Sta ti je rec rukovodstvo.Zali boze ljudi koji izginuse u mnogim suludim akcijama koje osmislise glupani.
Last edited by Nekako s proljeća on 03/06/2013 11:37, edited 1 time in total.
- славянин
#1738 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Pozicije su bile 20x vrjednije od bilo kojeg oruzija.....Nekako s proljeća wrote:Jasno je da su imali pješadiskog naoružanja više nego je navedeno, ali nisu imali ljudi kralju...to su kompenzirali upravo onim što ti ne smatraš ''nadmoćnošću'' .славянин wrote:Nebi da me pogresno razumijes, broj cijevi ne znaci nadmoc vojske.Samo kazem da je na strani VRS bilo vjerovatno dovoljno pjesadijskog oruzija da se svaki covjek 2-3 puta naoruza- sa dobrim pomocnim oklopnim sredstvima i artiljerijskim pozicijama, jos i dobre ukopane defanzivne pozicije = nije bilo mogucnosti proboja iz unutrasnjosti.AR BIH je definitivno imala ogroman moral i to je na njihovoj strani.Nekako s proljeća wrote: Sitna je to stavka...izjednačili smo mi to haman do okončanja opsade. Teške cijevi su , uz strateške pozicije oko Sarajeva bile na strani VRS-a.
Ne treba nikom nista zamjerit.... kolektivno glupilo svih strana (nekih vise nekih manje al definitivno svih strana)
- Nekako s proljeća
#1739 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
U svakom slučaju će to u Hagu da se rastabiri, zar ne?
A prije toga se može komotno reći da su jadni oni koji nisu mogli vojno osvojiti ovaj grad, pa su ga terorizirali godinama da bi im jad bio manji.
Tema je Dobrinja u ratnom periodu.
A prije toga se može komotno reći da su jadni oni koji nisu mogli vojno osvojiti ovaj grad, pa su ga terorizirali godinama da bi im jad bio manji.
- славянин
#1740 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Da nadam se da ce sve redom - ko god je imao bilo kakvu komandnu/politicku odgovornost ici na sudjenje u Hag, ko je kriv zakljcaj i baci kljuc.Nekako s proljeća wrote:U svakom slučaju će to u Hagu da se rastabiri, zar ne?
Zauzimanje grada od 500 000 stanovnika jednostavno nije bilo moguce sa 20ak hiljada vojnika.To se skontalo odma na pocetku rata (pokusalo se uzeti sto vise). Odabrani su najbolji defanzivni polozaji i jedini pravi vojni zadatak je bilo vezanje velikog broja vojske AR BIH da bi se onemogucilo njihovo rasporedjivanje po daljim frontovima.
Dobrinja je bila strateski vazna zbog aerodroma i cinjenica da je bila jedina veza izmedju centra grada i teritorija pod kontrolom AR BIH . Koliko sam upoznat pokusavalo se sto vise otezati promet sredstava, par puta se krenulo u uzimanje nekih ulica i zgradica (opet glupost komandanata) bez nekog razumnog cilja. Plan da se uzme Dobrinja je bio mrtav odma na pocetku rata jer za takav tip urbanog rata jednostavno nije bilo dovoljno pjesadije (da ne spominjem da se nikome ne gine za tudji stan)
- karanana
#1741 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
da su htjeli, mogli su.
kao sto su uzeli otes jer su htjeli.
za ostatak grada ne bi mogli uraditi kao u otesu, ali mogli su onesposobiti tunel, ostati na igmanu i podebljati obruc i to bi bio kraj za par godina maksimalno.
za ostatak grada ne bi mogli uraditi kao u otesu, ali mogli su onesposobiti tunel, ostati na igmanu i podebljati obruc i to bi bio kraj za par godina maksimalno.
- Nekako s proljeća
#1742 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Mislim da smo na ovoj temi dosta toga ispričali, čak uz mišljenja boraca A RBiH i VRS-e. Sve što ti je eventualno nejasno u vezi ovog dijela sarajevskog ratišta, možeš naći gotovo 85% na predhodnim stranama.
- Nekako s proljeća
#1743 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Da su mogli, oni bi ga i zauzeli.karanana wrote:da su htjeli, mogli su.
- славянин
#1744 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Al malo sutrakaranana wrote:da su htjeli, mogli su.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#1745 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Auuu, @Nekako s proljeća,
E baš volim ljude sa smislom za šalu kao što si ti:
Zaključak:
Evo, znam ja ko su mogući izvršitelji: Izvršitelji ovoga djela su Srbi nastanjeni na Dobrinji koji su svojom dojavom i neskrivenim simpatijama i javnom podrškom agresoru, omogućili dejstvo neprijateljske artiljerije po civilima čime su dali "nemerljiv doprinos ostvarenju Vekovnog Srpskog Sna o Srpskoj Dobrinji - sada i zanavek". 5-kolonaši su munjevitom akcijom uhapšeni od strane VP 5. mtbr, čime se skida sva sumnja sa proslavljenog komandanta odbrane Dobrinje I. Hadžića - Mutevelije, a istom se ovom prilkom dodijeljuje najveći orden AR BiH "Zlatni Ljiljan", kao i poslaničko mjesto u kantonalnoj skupštini KS i Domu naroda FBiH, kao i mjesto pomoćnika ministra odbrane FBiH. Serem mu se u usta
Eto prvih negativnih bodova za smrada/šupka;c)Vrijeme je bilo jasno i suncano sa dobrom vidljivoscu;
Evo već počinje smjehotresna olimpijada. Pa mogli su vidjeti svaki m2 Dobrinje, zgrade im nisu ništa smetale i nikada. Navijanje se moglo čuti... haj'te, dečki, molim vas...f) Igraliste se nije moglo vidjeti sa srpske strane jer je bilo okruzeno stambenim zgradama, ali se navijanje moglo cuti na crti bojisnice;
E, ovim si me razoružao. Znači: nije bilo gađano - može se organizovati fudbalski turnir komotno... pa nije ni čudo, ko je bio komandant odbrane Dobrinje, dobro je išta i ostalo.g) Podrucje nije bilo pogodeno projektilima vec nekoliko mjeseci.
Zaključak:
Ko je pisao ovaj izvještaj? Neka komisija ARBiH? Nemoj mi samo reći da je ovo izvještaj UNPROFOR-a, jer ću se stvarno naljuti na tebe202. Na temelju spomenutih cimbenika, moze se zakljuciti Prima Facie da su osobe na srpskoj strani namjerno napale civile i tako pocinile ratni zlocin.Na temelju dobivenih informacija nije, za sada, moguce utvrditi tko su moguci izvrsitelji ovoga djela.
Evo, znam ja ko su mogući izvršitelji: Izvršitelji ovoga djela su Srbi nastanjeni na Dobrinji koji su svojom dojavom i neskrivenim simpatijama i javnom podrškom agresoru, omogućili dejstvo neprijateljske artiljerije po civilima čime su dali "nemerljiv doprinos ostvarenju Vekovnog Srpskog Sna o Srpskoj Dobrinji - sada i zanavek". 5-kolonaši su munjevitom akcijom uhapšeni od strane VP 5. mtbr, čime se skida sva sumnja sa proslavljenog komandanta odbrane Dobrinje I. Hadžića - Mutevelije, a istom se ovom prilkom dodijeljuje najveći orden AR BiH "Zlatni Ljiljan", kao i poslaničko mjesto u kantonalnoj skupštini KS i Domu naroda FBiH, kao i mjesto pomoćnika ministra odbrane FBiH. Serem mu se u usta
- Nekako s proljeća
#1746 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Tvoj izbor @ Woody, ja te fiziološke potrebe obavljam u hali, toaletu, ćenifi ,Wc-u ...i par puta u gaće kada sam fasovao enterokolitis na D5, pijući vodu...ih, sjetih se da je za to odgovoran Stanislav Galić. Pas mu baku ugrizao za brabonjak, neću ga moći pljunuti do kraja mu haškog odmora. Doživotnog...

- Repetitor
#1747 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Da,složit ću se sa tvojim postom 100%,kao i sa predhodnim postom koji si napisao.Woody wrote:Za @Nekako s proljeća:
Kakva ba zamjena teza?![]()
Ma bjaaaži, dosta u pičku materinu ba više te priče o srpskoj vojnoj nadmoći i da se uradilo šta se najbolje moglo. I da naši momci nisu ginuli uzalud. Povraća mi se više od te vaše priče. Fala Bogu, pa rat nije potrajao duže, jerbo bi do tada svi mi junački izginuli, a imali bi i više komandanata u poslaničkim klupamaAha, al' u kurcu...
Govorio sam prije,kažem i sada toliko godina nakon rata:''oni koji su bili dupe-uvlakači,i držali prst u guzici Hadžiću i zanosili mu muda u krivinama,danas ili uživaju poslove na državnim jaslama,ili su u ratu podobro profitirali.Počev od zavrtanja logistike,pa do uzimanja love od Srba,civila,koji su prelazili liniju na Dobrinji 4,izlazeći iz Sarajeva''
- Nekako s proljeća
#1748 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
http://www.ks.gov.ba/node/24703Woody wrote:Auuu, @Nekako s proljeća,
.....
- Repetitor
#1749 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Treba biti realan i reći da ljudi koji su tada uhapšeni a igrom slučaja sam bio prisutan,nisu bili krivi niti su imali ikakve veze sa tim masakrom.Uhapšeni su samo zbog toga što su imali pogrešno ime u to vrijeme.Uhapšeni su ljudi iz D3, koji su bili na radnoj obavezi,kopali rovove.Plasirala se priča kako su našli radio-stanice jednom od njih,ni manje ni više nego u usisivaču...
Poslano sa dzepnog telefona mi u mene.
Poslano sa dzepnog telefona mi u mene.
- karanana
#1750 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
malo na ovu temu a malo i generalno....
dezerterstva srba i hrvata 92. a posebno 93....vilsonovo, golo brdo itd.......sta mislite koji je glavni razlog njima bio da prebjegnu?
je li im bilo dosta muke i rata pa su ocekivali laksu situaciju na drugoj strani? jesu li izgubili vjeru u nesto za sta su mislili da se bore kad su se poceli boriti? jesu li se osjecali diskriminirano? jesu li cijelo vrijeme navijali za drugu stranu i cak i pomagali drugoj strani dok nisu docekali zgodnu priliku da predju? "islamizacija"?.....?
ima li neko zajednicko objasnjenje zasto je 93. sa 70-80% armija bih otisla na 95% muslimansku/bosnjacku?
dezerterstva srba i hrvata 92. a posebno 93....vilsonovo, golo brdo itd.......sta mislite koji je glavni razlog njima bio da prebjegnu?
je li im bilo dosta muke i rata pa su ocekivali laksu situaciju na drugoj strani? jesu li izgubili vjeru u nesto za sta su mislili da se bore kad su se poceli boriti? jesu li se osjecali diskriminirano? jesu li cijelo vrijeme navijali za drugu stranu i cak i pomagali drugoj strani dok nisu docekali zgodnu priliku da predju? "islamizacija"?.....?
ima li neko zajednicko objasnjenje zasto je 93. sa 70-80% armija bih otisla na 95% muslimansku/bosnjacku?