Odustajem, protiv tako nadmoćne argumentacije se teško boriti.Optimus Prime wrote:
Naravno da SHELL ima svoj interes ali ja sam siguran da ce svi dokumenti biti transparentni i da ce javnost imati uvid u poslovanje.
Vlada FBiH (2011 - .........?)
- Corto Maltese
#1726 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
- madner
#1727 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ako i ima nafte, sljedeca vlada je ta koja ce od toga hajrovat i biti u prilici da uzme reket.
- Optimus Prime
#1728 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Je li to mislis da ce vlada moci sakriti podatke o ukupnoj kolicini proizvedene nafte, o trzisnoj cijeni nafteCorto Maltese wrote:Odustajem, protiv tako nadmoćne argumentacije se teško boriti.Optimus Prime wrote:
Naravno da SHELL ima svoj interes ali ja sam siguran da ce svi dokumenti biti transparentni i da ce javnost imati uvid u poslovanje.
- poznanik
#1729 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ako Memorandum o saradnji i Sporazum sa Shell-om nije dostupan javnosti, kako će tek onda biti dostupne informacije o procentima i finansijskom poslovanjuOptimus Prime wrote:...Naravno da SHELL ima svoj interes ali ja sam siguran da ce svi dokumenti biti transparentni i da ce javnost imati uvid u poslovanje. Jer vrlo lako se moze doci do podataka koje procenti od prodaje nafte idu drzavi, i to uporediti sa drzavama koje se nalaze u slicnoj situaciji.
Ono sto u svakom slucaju ohrabruje je to da je partner jedna od najvecih svjetskih naftnih kompanija, a ne neke dubiozne firme iz Kazahstana. ...Ja sam siguran da ce svi dokumenti biti prilicno transparentni.
Uostalom, da nam iz Vlade bar saopšte koji su to negativni podaci eliminirali druge svjetske kompanije, BP, meksičke, norveške, npr, pa i te "dubiozne", kazahstanske, ruske i ostale. Kako je odluka pala baš na Shell?
Biće da niko drugi neće da "prlja ruke" sa par litara "bezvrijedne" bosanske nafte
- madner
#1730 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Apriori misliti da nece neko nesto maznut je naivno.Optimus Prime wrote:Je li to mislis da ce vlada moci sakriti podatke o ukupnoj kolicini proizvedene nafte, o trzisnoj cijeni nafteCorto Maltese wrote:Odustajem, protiv tako nadmoćne argumentacije se teško boriti.Optimus Prime wrote:
Naravno da SHELL ima svoj interes ali ja sam siguran da ce svi dokumenti biti transparentni i da ce javnost imati uvid u poslovanje.i prihodima drzave od koncesija? Ovo sve u hipotetickom slucaju da se eksploatacija isplati.
Moze se reket dati i zato da koncesija bude duza, ili da shell bude jedini koji ima pravo da vadi naftu itd itd...
- Corto Maltese
#1731 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Kako i uvijek kada ne umiješ odgovoriti na postavljena pitanje, ti se hvataš nepostavljenih. Ja nisam svi, izrazio sam vrlo konkretne sumnje u to da su potpisivači memoranduma radili po zakonu. O punom naftonosnom pogotku se nisam izjašnjavao, to je posao za geologe.madner wrote:Hocu reci da je reket srazmjeran interesu. Ponasate se kao da svi znamo da ce ovo biti puni pogodak. Ili, da obrnemo logiku, da li je vlada podmitila nekog iz shella kako bi isti uradio nesto sto moze biti potpuno neisplativo?Corto Maltese wrote:Da, to je opštepoznato u međunarodnoj sudskoj praksi, kada uzmeš pare ispod stola, a davalac mita nije pronašao naftu, to ti je k'o da si abdest uz'o, a ne mito.madner wrote: Sto se tice reketa, posto se moze i ispostaviti da nemamo nista vrijedno eksplotacije, sav rizik je trenutno na Shellu.
-
sumirprimus
#1732 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Nafte ima 100%,drugi par opanaka je li za eksploatacije!!!madner wrote:Ako i ima nafte, sljedeca vlada je ta koja ce od toga hajrovat i biti u prilici da uzme reket.
- seln
#1733 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ti si bolji, tvoj fond se sastoji od tri slova...SDPCorto Maltese wrote:Mora biti da je pravo mučenje kad po vazdan piskaraš po forumu, a fond riječi ti se sveo na jednu skraćenicu od dva slova.seln wrote:Corto Maltese wrote:Konačno smo doznali da je famozna platforma, u stvari Shell-ova.
Je...a ono halebovo hovno na njoj, to je NS.![]()
Platformaši, platformaši.
Luzeri, luzeri.
-
Leftist
#1734 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Drzava bi mogla naci te pare i ne mozes me drukcije ubijediti samo da je glavonjama u interesumadner wrote:Zato sto drzava nema para za inicijalna ulaganja i preuzimanje rizika. Da ima, ne bi 15 godina cekali na prvi korak.Leftist wrote:Optimus Prime wrote:Cestitke vladi na ovom vrlo uspjesnom potezu.
Nadam se da ce se uskoro konacno (nakon 20 godina diskusije u prazno) ustanoviti da li u BiH postoje naftna lezista koja su komercijano isplativa.
Novac od koncesija nam je prijeko potreban za razvojne projekte pomocu kojih mozemo povecati konkurentnost a time i zivotni standard nasih gradjana.
Tragicno je to da je AMOCO jos i prije rata kada je cijena nafte bila visestruko niza trazio koncesije za eksploataciju, a da se bivsa vlast u 15 godina nije ni jednom upitala sta se moze uraditi na tom planu.
A ovi zajedljivi komentari dezurnih kriticara SDP-a su tragikomicni.
Jos kad bi ustvari znao sta kritikuju. Da im se mozda ne svidja SHELL-ov logo?
A zasto bi im dali koncesiju pa da nam opet naplacuju nasu naftu i gas po cijenama koje su njima po cejfu? Zasto se drzava ne bi pobrinula za to ?
- madner
#1735 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Jako je bitan podatak. Ako shell bude radio dvije godine i dodje do zakljucka da nije isplativo, ko je koga ostetio?Corto Maltese wrote:Kako i uvijek kada ne umiješ odgovoriti na postavljena pitanje, ti se hvataš nepostavljenih. Ja nisam svi, izrazio sam vrlo konkretne sumnje u to da su potpisivači memoranduma radili po zakonu. O punom naftonosnom pogotku se nisam izjašnjavao, to je posao za geologe.madner wrote:Hocu reci da je reket srazmjeran interesu. Ponasate se kao da svi znamo da ce ovo biti puni pogodak. Ili, da obrnemo logiku, da li je vlada podmitila nekog iz shella kako bi isti uradio nesto sto moze biti potpuno neisplativo?Corto Maltese wrote: Da, to je opštepoznato u međunarodnoj sudskoj praksi, kada uzmeš pare ispod stola, a davalac mita nije pronašao naftu, to ti je k'o da si abdest uz'o, a ne mito.
Izrazio si sumnju, ali sumnja ti pociva na pogresnoj predpostavci.
- madner
#1736 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Nisam ti ja jedan od onih 50 sto pada na tu suplju.Leftist wrote:Drzava bi mogla naci te pare i ne mozes me drukcije ubijediti samo da je glavonjama u interesumadner wrote:Zato sto drzava nema para za inicijalna ulaganja i preuzimanje rizika. Da ima, ne bi 15 godina cekali na prvi korak.Leftist wrote:
A zasto bi im dali koncesiju pa da nam opet naplacuju nasu naftu i gas po cijenama koje su njima po cejfu? Zasto se drzava ne bi pobrinula za to ?
- Optimus Prime
#1737 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Siguran sam da cemo uskoro saznati!poznanik wrote:Ako Memorandum o saradnji i Sporazum sa Shell-om nije dostupan javnosti, kako će tek onda biti dostupne informacije o procentima i finansijskom poslovanjuOptimus Prime wrote:...Naravno da SHELL ima svoj interes ali ja sam siguran da ce svi dokumenti biti transparentni i da ce javnost imati uvid u poslovanje. Jer vrlo lako se moze doci do podataka koje procenti od prodaje nafte idu drzavi, i to uporediti sa drzavama koje se nalaze u slicnoj situaciji.
Ono sto u svakom slucaju ohrabruje je to da je partner jedna od najvecih svjetskih naftnih kompanija, a ne neke dubiozne firme iz Kazahstana. ...Ja sam siguran da ce svi dokumenti biti prilicno transparentni.![]()
Ne budi naivan, sav ovaj posao sa Shellom je obavijen tajnom i jako jako "smrdi" na korupciju. Slutim bosansku aferu "Sanader"
![]()
Uostalom, da nam iz Vlade bar saopšte koji su to negativni podaci eliminirali druge svjetske kompanije, BP, meksičke, norveške, npr, pa i te "dubiozne", kazahstanske, ruske i ostale. Kako je odluka pala baš na Shell?
Biće da niko drugi neće da "prlja ruke" sa par litara "bezvrijedne" bosanske nafte![]()
Ono sto je sigurno je to da obimna istrazivanja zahtjevaju stotine miliona KM bez garancije za uspjeh.
Ja pretpostavljam da su neki menadzeri SHELL-a, nakon sto su ih ovi iz Energoinvesta upoznali sa dosadasnjim istrazivanjima, odlucili na rizik.
- Corto Maltese
#1738 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ko kaže da će biti nafte? To tek treba da se utvrdi.Optimus Prime wrote:Je li to mislis da ce vlada moci sakriti podatke o ukupnoj kolicini proizvedene nafte, o trzisnoj cijeni nafteCorto Maltese wrote:Odustajem, protiv tako nadmoćne argumentacije se teško boriti.Optimus Prime wrote:
Naravno da SHELL ima svoj interes ali ja sam siguran da ce svi dokumenti biti transparentni i da ce javnost imati uvid u poslovanje.i prihodima drzave od koncesija? Ovo sve u hipotetickom slucaju da se eksploatacija isplati.
Mene zanima kojim putem se došlo do Shell-a, (smrdi na korupciju) zašto si im besplatno ustupljeni Energoinvestovi nalazi, (smrdi na korupciju) bez prethodnog javnog poziva (smrdi na korupciju i kršenje zakona o javnim nabavkama i koncesijama), i koje su Shell-ove obaveze prema BiH u oba slučaja, i da se nafta nađe i da se ne nađe. (pretpostavljam da rupe treba zatrpati, vratiti zemljište u prvobitno stanje i slične sitnice).
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1739 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ja sam sigurna da hoćeOptimus Prime wrote:Je li to mislis da ce vlada moci sakriti podatke o ukupnoj kolicini proizvedene nafte, o trzisnoj cijeni naftei prihodima drzave od koncesija? Ovo sve u hipotetickom slucaju da se eksploatacija isplati.
- poznanik
#1740 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Onda će se 'ladno oprostiti od svojih para koje je uložio u istraživanje, sitnica...madner wrote:...Jako je bitan podatak. Ako shell bude radio dvije godine i dodje do zakljucka da nije isplativo, ko je koga ostetio? ...
A šta ako Shell ustanovi ogromne količine nafte, a u istraživanja uloži još i ogroman novac, šta misliš ko će vršiti eksploataciju te nafte, i po kojim uslovima?
- madner
#1741 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Ja sam siguran da ljudi ovdje mjesaju samu eksplotaciju i istrazivanje da li ima nafte. Koliko znam memorandum traje dvije godine, i ne znaci da shell ima pravo na naftu i gas koju nadje 
- Corto Maltese
#1742 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Nu, no ću tebe pitati za dozvolu u koga smijem da sumnjam.madner wrote:Izrazio si sumnju, ali sumnja ti pociva na pogresnoj predpostavci.
- seln
#1743 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Drugim rijecima, NS.madner wrote:Ako i ima nafte, sljedeca vlada je ta koja ce od toga hajrovat i biti u prilici da uzme reket.
- madner
#1744 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Onda ce ici medjunarodni tender, gdje ce se svakako pozitivno gledati na dosadanju pozitivnu saradnju sa firmom koja je dio Shell grupe i koja je pokazala da nema problema da zaposli domace preduzece (Energoinvest) pri radu. Uslovi ce biti prepisani od neke sjeverne zemljepoznanik wrote:Onda će se 'ladno oprostiti od svojih para koje je uložio u istraživanje, sitnica...madner wrote:...Jako je bitan podatak. Ako shell bude radio dvije godine i dodje do zakljucka da nije isplativo, ko je koga ostetio? ...A federalna Vlada će trljati ruke jer je dobila izuzetno sofisticiran i skup, detaljan geološki izvještaj da nema nafte
Možda se ustanovi dodatno i poneki sloj mrkog uglja, pa ga može ustupiti rudnicima.
A šta ako Shell ustanovi ogromne količine nafte, a u istraživanja uloži još i ogroman novac, šta misliš ko će vršiti eksploataciju te nafte, i po kojim uslovima?
- poznanik
#1745 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
madner wrote:Ja sam siguran da ljudi ovdje mjesaju samu eksplotaciju i istrazivanje da li ima nafte. Koliko znam memorandum traje dvije godine, i ne znaci da shell ima pravo na naftu i gas koju nadje
Kako znaš sve ove informacije?
- Optimus Prime
#1746 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Nisam ja nimalo naivan. Jasno mi je da ovakvim poslovima mnogi mogu i vjerovatno hoce omastiti brk.madner wrote:
Apriori misliti da nece neko nesto maznut je naivno.
Moze se reket dati i zato da koncesija bude duza, ili da shell bude jedini koji ima pravo da vadi naftu itd itd...
Ono sto mene interesuje i na ceme sam zahvalan vladi je to da su konacno pokrenuli stvar sa mrtve tacke.
Ako se uspostavi da nafte nema, shell ce izgubiti nekih 100-200 miliona maraka, a kod nas sve po starom.
No ako se uspostavi suprotno postoji perspektiva da cemo vec od 2015 poceti dobijati petrodolare. Koliko, toliko bice dovoljno da pocenemo neke razvojen projekte. Bolje i to nego da cekamo od 2030 i dobijemo duplo vise.
- madner
#1747 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Sumnjam da logika ovdje prestaje.Corto Maltese wrote:Nu, no ću tebe pitati za dozvolu u koga smijem da sumnjam.madner wrote:Izrazio si sumnju, ali sumnja ti pociva na pogresnoj predpostavci.
- madner
#1748 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Pa tako reci, nemoj ovdje praviti od nasih andjele bez greske.Optimus Prime wrote:Nisam ja nimalo naivan. Jasno mi je da ovakvim poslovima mnogi mogu i vjerovatno hoce omastiti brk.madner wrote:
Apriori misliti da nece neko nesto maznut je naivno.
Ono sto mene interesuje i na ceme sam zahvalan vladi je to da su konacno pokrenuli stvar sa mrtve tacke.
Ako se uspostavi da nafte nema, shell ce izgubiti nekih 100-200 miliona maraka, a kod nas sve po starom.
No ako se uspostavi suprotno postoji perspektiva da cemo vec od 2015 poceti dobijati petrodolare. Koliko, toliko bice dovoljno da pocenemo neke razvojen projekte. Bolje i to nego da cekamo od 2030 i dobijemo duplo vise.
- seln
#1749 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
Pa reci im gdje da nadju te pare...da ne moraju izdavati trezorske zapise, privatizirati itd. Jednostavno, nadjemo pare, nadjemo naftu, vratimo dug i zivimo ko Emirati.Leftist wrote:Drzava bi mogla naci te pare i ne mozes me drukcije ubijediti samo da je glavonjama u interesumadner wrote:Zato sto drzava nema para za inicijalna ulaganja i preuzimanje rizika. Da ima, ne bi 15 godina cekali na prvi korak.Leftist wrote:
- madner
#1750 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)
http://af.reuters.com/article/energyOil ... dChannel=0poznanik wrote:madner wrote:Ja sam siguran da ljudi ovdje mjesaju samu eksplotaciju i istrazivanje da li ima nafte. Koliko znam memorandum traje dvije godine, i ne znaci da shell ima pravo na naftu i gas koju nadje
Kako znaš sve ove informacije?
"After an estimated two-year period, we should have a clear indication about the potential oil and gas reserves," he added.
Trhulj said the federation parliament would then decide whether to call an international exploration tender or to award exclusive exploration rights to a future partner.