Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jefferson

#1726 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

avantgarde wrote:morat cu i ja nabavljat nove zimske,do sad sam imao Dunlopke ,dobre su ali su se prebrzo-ili se meni samo cini,pocele "gulit,ljustit",jednostavno se odlijepi po veci komadic gume i hoce da otpadne...slikat cu mozda jednom prilikom...majstor kaze da ne zna ni on zasto je tako ali pretpostavlja od brzog ulijetanja u krivine...
Koje si imao Dunlop? Koliko sam shvatio ti vozis C350? Taj motor ima i previse obrtnog momenta za mekanu smjesu, pa ako sad budes mjenjao zimske gume idi sa minimalno H brzinskom oznakom ili V. Jesul Dunlop bile 3D? Ako su 3D onda se drzi slicnih guma jer se one pravljene upravo za auta visokih performansi.
Ali, najbitnije pitanje je: Jesil te gume drzao na autu preko ljeta?
jefferson

#1727 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Amazonka27 wrote:Samo da naglasim da nemam pojma o gumama :D ucim, citam, raspitujem se... *ebo te, cega god se dotaknes treba to prostudirati kako bi izabrao najbolje i da se ne zajebes. Cujem da se garaže i šupe cesto obijaju zbog guma. Nije loša ideja ni skladištenje guma za 30 KM po sezoni. A opet, ako ih cuvas u vlastitom prostoru - da li su one pravilno uskladistene?

Image

Danas su mi iz KIA rekli da ce u pon dobiti gume i da ce nas nazvati da nam kazu sta imaju u ponudi.

dunlopke su u mom slucaju skuplje od GY 3 KM a jeftinije 10 od mishelinki...pa me bas interesuje kojom brzinom ti ulijeces u krivine da ti se raspadaju gume :D
Staro pravilo je upravo to, gume bez felgi se skladiste vertikalno, kao sto su pozicionirane na autu, dok se sa felgama skladiste jedna na drugu ako nema dovoljno prostora da se poloze jedna po jedna. Ipak, tokom zime se trebaju rotirati da ne bi napravile "ravnu povrsinu" na gaznom sloju.
Ja bi u tvom slucaju isao sa Dunlop (iako je to GY, ali je izgleda GY odlucio da Dunlop bude kao neka vrsta premium branda u koncernu) ili Michelin.
Amazonka27

#1728 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Amazonka27 »

Zajeb...nije GY nego Continental
pirmin

#1729 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by pirmin »

Image

Rezultati aktuelnog testa austrijskog auto-kluba ÖAMTC
hopi

#1730 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hopi »

manje više očekivani rezultati
koliko vidim ove kormoran imaju istu šaru ko tigar, vidim da nisu loše ocjene osim za mokro gdje su jako lošu ocjenu dobile
skafiskafsnjak

#1731 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

Ahm, znam da nije vrijeme, ali koje su ljetne najbolje ?
Altsa

#1732 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Altsa »

drsrle wrote:Ovo nije reklama nego lično iskustvo - u firmi Unitrade imate popust 20% na gotovinu za sve gume plus akcijske cijene za gume koje su proizvedene kraj 2012.godine.
Tako npr. jedna guma 15" u dimenziji 185/65 r15 košta 82 KM. Ovo nigdje nećete naći jeftinije.
jel ovaj unitrade samo u ljubuskom ?
jefferson

#1733 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Amazonka27 wrote:Zajeb...nije GY nego Continental
Ako je TS 850, neces naci bolje!
tavustavus

#1734 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tavustavus »

Altsa wrote:
drsrle wrote:Ovo nije reklama nego lično iskustvo - u firmi Unitrade imate popust 20% na gotovinu za sve gume plus akcijske cijene za gume koje su proizvedene kraj 2012.godine.
Tako npr. jedna guma 15" u dimenziji 185/65 r15 košta 82 KM. Ovo nigdje nećete naći jeftinije.
imas iza Save na Stupu Unitrade... :sax:
kloniran

#1735 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

tavustavus wrote:
Altsa wrote:
imas iza Save na Stupu Unitrade... :sax:
Ko je jeftiniji sava ili unitrade za savine gume?
Desavalo mi se vec nekoliko puta da je preprodavac jeftiniji nego zastupnik :-)
avantgarde

#1736 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by avantgarde »

Teufik wrote:
avantgarde wrote:morat cu i ja nabavljat nove zimske,do sad sam imao Dunlopke ,dobre su ali su se prebrzo-ili se meni samo cini,pocele "gulit,ljustit",jednostavno se odlijepi po veci komadic gume i hoce da otpadne...slikat cu mozda jednom prilikom...majstor kaze da ne zna ni on zasto je tako ali pretpostavlja od brzog ulijetanja u krivine...
A da ih nisi mozda "skuhao" po malo toplijem vremenu. Odnosno pregrijao. Zimska guma ako se vozi oštro na toploj cesti ili umjereno ali na vrućoj cesti zna se "skuhati"- ako gazni sloj pređe 60-70°C bye bye. Skuhale su se. Tada se zna desiti da gazni sloj pocne otpadati.
am ok,zans ako je to,prelaz izmedju jeseni u zimu nije nagal,ima dana u Oktobru da su skroz hladni a ima dana i Decembru da su skroz topli pa se moze i tada desit to pregrijavanje,a isto tako poslije zime u proljece nema naglog prelaza temperatura tako da je ponekad i u Maju hladno i obrnuto...tesko je to sve upratit,jedina alternativa je ne vozit brzo kod takvih siruacija...e to je malo problemcic :lol:
kloniran

#1737 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

kiki-miki wrote:Nazovi pa pitaj :oops:
tamo na drugoj temi zahebaji, ovdje je ozbiljna rOja Image
avantgarde

#1738 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by avantgarde »

jefferson wrote:
Koje si imao Dunlop? Koliko sam shvatio ti vozis C350? Taj motor ima i previse obrtnog momenta za mekanu smjesu, pa ako sad budes mjenjao zimske gume idi sa minimalno H brzinskom oznakom ili V. Jesul Dunlop bile 3D? Ako su 3D onda se drzi slicnih guma jer se one pravljene upravo za auta visokih performansi.
evo neke slike sma uspio nabavit,komplikovano ovo sa smartphoneom i prebacivanjem slika..
Image
Image
Image
Image
Image
Image

ovo su te koje si opisao,"H",3D i Dunlopke,imal neka dobra alternativa ovima,neke gume koje se ne bi ljustile ako se malo brze vozi?..aj vozim puno,skoro 50000 km godisnje tako da kod mene nekako sve ide malo brze,neki imaju gume po 5-6 godina,kod mene to ide u ritmu 2 godine max....
skafiskafsnjak

#1739 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

Ja otprilike gumu koristim 3 godine ... znaci zimske 3 zime i cetvrta idu nove... Ili ono prednje nazad stavim, a naprijed nove i tako .
drndalo

#1740 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

Ko je jeftiniji sava ili unitrade za savine gume?
Desavalo mi se vec nekoliko puta da je preprodavac jeftiniji nego zastupnik
Sava Trgovina nije zastupnik...
Last edited by drndalo on 06/10/2013 21:45, edited 1 time in total.
kloniran

#1741 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

avantgarde wrote:
jefferson wrote:
evo neke slike sma uspio nabavit,komplikovano ovo sa smartphoneom i prebacivanjem slika..
Image
Image
Image
Image
Image
Image

ovo su te koje si opisao,"H",3D i Dunlopke,imal neka dobra alternativa ovima,neke gume koje se ne bi ljustile ako se malo brze vozi?..aj vozim puno,skoro 50000 km godisnje tako da kod mene nekako sve ide malo brze,neki imaju gume po 5-6 godina,kod mene to ide u ritmu 2 godine max....
Druze jesi li ti provjeravao spuru u zadnje vrijeme, jednom davno je i meni tako bila jedna strana istrosena, al kod mene je bilo od spure, tj. trosilo tu jednu stranu gume dok se spura nije stabilizovala i onda prestalo.
kloniran

#1742 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

drndalo wrote:Sava Trgovina nije zastupnik...
:shock: ja mislio jesu, hvala na informaciji, znaci da provjerim i u unitradeu :D
avantgarde

#1743 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by avantgarde »

jesam druze,sve sam to ucinio proljetos kad sam skinuo ove zimske gume,sve bilo u najboljem redu sa spurom...ali eto.. :roll:
hopi

#1744 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by hopi »

ovako isto su se meni kidale mišelin ljetne, samo nisu ovako po jednoj liniji nego po malo po cijeloj gumi, ne znam ni danas zašto (do špure nije bilo)
Dady

#1745 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dady »

avantgarde wrote:
jefferson wrote:
Ja radim nešto manje km godišnje 35-40 kkm. Gume vozim dvije sezone. Dunlop WS 3D sam imao do sada 3 kompleta, prošle godine stavio 4D. Ništa slično nisam doživio, obično i ove koje mjenjam još imaju "mesa" pa ih dam nekome ko manje prelazi. Kod mene je dimenzija 205/55/16. Imao sam nešto slično sa ljetnim GY, poslije jedne sezone morao mjenjati. Iz iskustva mogu reći da su najdugotrajnije Michelin, i po ovom novom testu imaju najmanji koeficijent trošenja. I ja isto ovu sezonu planiram staviti Alpine A4

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
avantgarde

#1746 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by avantgarde »

hajd pricekat cu da vidim mozda se javi neko ko se zaista razumije u gume,sledece zimske cu probat neki drugi fabrikat,ne Dunlop,mada su Dunlop dobre ..
authentique

#1747 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by authentique »

ElRe wrote:
kloniran wrote: Nego ima li gdje u gradu kakvih snizenja za zimske gume? U Lukavici su R13 cenera jeftinije, ona radnja kod Mandic pumpe od makbela u Sarajevu.
Jos je izgleda rano za zimske gume. Ja za sada informativno trazim dimenziju 175/65/R15 (Grande Punto) i cijena je od 95-120 KM.
U ovoj kategoriji izbor je vrlo širok, a ja bi pozornost obratio na neke od ovih: Bridgestone Blizzak LM-32 S, Michelin Alpine A4 i Yokohama W.drive V903 TL, a tu je još i Uniroyal MS plus 77 koji se fino etablirao kao vrlo dobra guma koju i ADAC hvali.
Yokohama je relativno nova na našem tržištu (po fer cjenama) ali je svjetska premijum guma koju kao prvu ugradnju koriste proizvođači poput Porschea, BMW-a, Mercedesa, Nissana, Aston Martina,... Sumnjam da bi je oni izabrali da nije vrhunska.
authentique

#1748 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by authentique »

kratos1987 wrote:
mali_milojica wrote:Ta je dimenzija skupa koju ti trazis. Mislim na gumu da je poznata firma,tipa Michelin,GY ili Continental.
Probaj vidjeti neku drugu dimenziju,npr 205/60R16,malo je uza,ali je visina gume skoro pa ista. A mozes ih naci i 50-100 KM po komadu jeftinije od dimenzije koju trazis.
A 225 su najuže koje mercedes preporučuje za ovo auto, tako sam našao u manualu... Ne znam koliko je dobro, stavljati uže? Evo recimo od Save sam našao - 225/55R16 95 H ESKIMO za 180 KM, dok je GY tih dimenzija 270 KM
Ova akcija vrijedi u Sarajevu u GUMA PRO. Preselili su na novu lokaciju u ex Neuron. Koliko sam se raspitao imaju i oni popuste za gotovinsko plaćanje.
Image
direstraits0078

#1749 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

Bolje kupiti u Makbelu ili u Savi, ovi iz GumeM podvaljuju sve moguce i nemoguce.
jefferson

#1750 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

avantgarde wrote:jesam druze,sve sam to ucinio proljetos kad sam skinuo ove zimske gume,sve bilo u najboljem redu sa spurom...ali eto.. :roll:
Nisam mogao vidjeti slike.
Druze, i drugi prelaze brdo kilometara, 50k nije nista posebno.
Medjutim, ako ti je index brzine H (210km/h) da nisi ti s njima brze vozio?
Inace sa zimskim gumama, bez obzira na index brzine, ja se drzim max do 180km/h upravo zbog njihove mekoce!
Post Reply