maybelline wrote:U knjizi "Ptice umiru pjevajuci" - kako na kraju umire Dane (i ko je on uopce?) ?
utopi se pokušavajući da spasi (ne)plivača.... megin sin (:
Moderator: Chloe
maybelline wrote:U knjizi "Ptice umiru pjevajuci" - kako na kraju umire Dane (i ko je on uopce?) ?
Svejetorokenrol wrote:Jastaradi.nellington wrote:Sobačje serdce?Svejetorokenrol wrote:Jok.
Pomoc: Isti je autor pisao i o macoru i o psu.
Superpomoc: Ako si zensko, onda ti je ovaj pisac sigurno drag.
Edit: drag je i meni, ali nekako ga cure vise vole.

maybelline wrote:Mali princ
dobri stari Salvatore! Sinja i ja smo ga bas spominjali ranije na ovim stranicama!Voodoo Kotlić wrote:veselin gatalo- 'ja sam pas i zovem se salvatore'?.... mada se ne bih kladila u ovaj odgovor.![]()
@sadmire bilo bi cakum- pakum
sad kad bolje razmislim, mogla bi to biti Keniz Murad i njena "Tragom mrtve princeze", al ko ce ga znati!?maybelline wrote:Radi se o bogatoj porodicnoj sagi, brojnim, isprepletenim likovima o kojima prica jedna djevojka; radnja se odvija u vise zemalja s jednog temperamentnog podneblja, a vrijeme se proteze desetljecima. Riječ je o zenskom piscu, cije se ime trazi, kao i naziv djela koji mi je nekako sav lijep i simbolican...
P.S. Nece me biti vjerovatno do sutra navece, pa vam necu moci potvrditi tacan odgovor, tako da vi samo naprijed s pitanjima.
Drugi spol, Simone de Beauvoir. Mada, to nije bila inspiracija za feministički pokret uopšte (on postoji od 19. vijeka), već za savremeni feminizam.sadmire wrote:dobri stari Salvatore! Sinja i ja smo ga bas spominjali ranije na ovim stranicama!Voodoo Kotlić wrote:veselin gatalo- 'ja sam pas i zovem se salvatore'?.... mada se ne bih kladila u ovaj odgovor.![]()
Posto ne znam odgovor na zadnje pitanje, sto i nije cudno za mene, a maybe ionako nije tu da potvrdi moje neznanje, evo jedno od mene da odmah imamo dva u igri!
I to feministicko,ko bi rekao!?
Koja je knjiga bila inspiracija za feministicki pokret? I ko ju je napisao?
maybelline wrote:Radi se o bogatoj porodicnoj sagi, brojnim, isprepletenim likovima o kojima prica jedna djevojka; radnja se odvija u vise zemalja s jednog temperamentnog podneblja, a vrijeme se proteze desetljecima. Riječ je o zenskom piscu, cije se ime trazi, kao i naziv djela koji mi je nekako sav lijep i simbolican...
P.S. Nece me biti vjerovatno do sutra navece, pa vam necu moci potvrditi tacan odgovor, tako da vi samo naprijed s pitanjima.
ok, pitanje nije bilo bas precizno formulirano, mada mene i ovaj savremeni izludi!?Sookie McSue wrote:Drugi spol, Simone de Beauvoir. Mada, to nije bila inspiracija za feministički pokret uopšte (on postoji od 19. vijeka), već za savremeni feminizam.sadmire wrote:dobri stari Salvatore! Sinja i ja smo ga bas spominjali ranije na ovim stranicama!Voodoo Kotlić wrote:veselin gatalo- 'ja sam pas i zovem se salvatore'?.... mada se ne bih kladila u ovaj odgovor.![]()
Posto ne znam odgovor na zadnje pitanje, sto i nije cudno za mene, a maybe ionako nije tu da potvrdi moje neznanje, evo jedno od mene da odmah imamo dva u igri!
I to feministicko,ko bi rekao!?
Koja je knjiga bila inspiracija za feministicki pokret? I ko ju je napisao?
sadmire wrote:ok, pitanje nije bilo bas precizno formulirano, mada mene i ovaj savremeni izludi!?
Sookie McSue wrote:da te ne sekiramo salje, sadmire:
ko je američki pisac (talijanskog porijekla) kojeg Bukowski navodi kao svoj najveći uzor?
Voodoo Kotlić wrote:Sookie McSue wrote:da te ne sekiramo salje, sadmire:
ko je američki pisac (talijanskog porijekla) kojeg Bukowski navodi kao svoj najveći uzor?
john fante... bas gledam u 'cekaj proljece, bandini' na polici
Svejetorokenrol wrote:John Fante, cija sam djela procitao zahvaljujuci tim preporukama. Ali mene nije nesto odusevio.
Edit: Kasno Marko na Kosovo stize.
Orlando? (Virginia Woolf)Voodoo Kotlić wrote:bukowski je mene odusevljavao sa 16 godina....![]()
elem, pitanje: u kojem romanu glavni lik zapocinje zivot u viktorijanskom dobu, a onda 400 godina poslije nastavlja svoj zivot u modernom dobu, te mijenja spol i postaje zensko?
Sookie McSue wrote:Orlando? (Virginia Woolf)Voodoo Kotlić wrote:bukowski je mene odusevljavao sa 16 godina....![]()
elem, pitanje: u kojem romanu glavni lik zapocinje zivot u viktorijanskom dobu, a onda 400 godina poslije nastavlja svoj zivot u modernom dobu, te mijenja spol i postaje zensko?
Blizu si, blizuSookie McSue wrote:maybelline wrote:Radi se o bogatoj porodicnoj sagi, brojnim, isprepletenim likovima o kojima prica jedna djevojka; radnja se odvija u vise zemalja s jednog temperamentnog podneblja, a vrijeme se proteze desetljecima. Riječ je o zenskom piscu, cije se ime trazi, kao i naziv djela koji mi je nekako sav lijep i simbolican...
Ovo me asocira na "Kuću duša (duhova)", Isabel Allende?
maybelline wrote:Naziv romana i njegovog autora cija se radnja odvija na jednom otoku i ciji su glavni akteri svi do jednog maloljetni i muskoga spola. Roman je i ekranizovan.
Voodoo Kotlić wrote:maybelline wrote:Naziv romana i njegovog autora cija se radnja odvija na jednom otoku i ciji su glavni akteri svi do jednog maloljetni i muskoga spola. Roman je i ekranizovan.
Gospodar muha