Kviz "Književnost"

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Voodoo Kotlić

#1726 Re: Kviz "Književnost"

Post by Voodoo Kotlić »

maybelline wrote:U knjizi "Ptice umiru pjevajuci" - kako na kraju umire Dane (i ko je on uopce?) ?

utopi se pokušavajući da spasi (ne)plivača.... megin sin (:
Voodoo Kotlić

#1727 Re: Kviz "Književnost"

Post by Voodoo Kotlić »

Svejetorokenrol wrote:
nellington wrote:
Svejetorokenrol wrote:Jok.
Pomoc: Isti je autor pisao i o macoru i o psu.
Superpomoc: Ako si zensko, onda ti je ovaj pisac sigurno drag. :D
Edit: drag je i meni, ali nekako ga cure vise vole.
Sobačje serdce? :)
Jastaradi. :D

ali ni na kraj pameti... :ashamed: :/ ... prvo sam pomislila na briana griffina iz family guya :D

...pošto je meni, kao noob-u na ovom forumu, još uvijek zabremedet postavljanje pitanja, evo jedno, koje je u duhu prethodnog:

iz kojeg slavnog djela je ovaj crtež?

Image
maybelline

#1728 Re: Kviz "Književnost"

Post by maybelline »

Mali princ :)
Voodoo Kotlić

#1729 Re: Kviz "Književnost"

Post by Voodoo Kotlić »

maybelline wrote:Mali princ :)

:thumbup:
maybelline

#1730 Re: Kviz "Književnost"

Post by maybelline »

Radi se o bogatoj porodicnoj sagi, brojnim, isprepletenim likovima o kojima prica jedna djevojka; radnja se odvija u vise zemalja s jednog temperamentnog podneblja, a vrijeme se proteze desetljecima. Riječ je o zenskom piscu, cije se ime trazi, kao i naziv djela koji mi je nekako sav lijep i simbolican...

P.S. Nece me biti vjerovatno do sutra navece, pa vam necu moci potvrditi tacan odgovor, tako da vi samo naprijed s pitanjima.
sadmire

#1731 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

Voodoo Kotlić wrote:veselin gatalo- 'ja sam pas i zovem se salvatore'?.... mada se ne bih kladila u ovaj odgovor. :)

@sadmire bilo bi cakum- pakum :D
dobri stari Salvatore! Sinja i ja smo ga bas spominjali ranije na ovim stranicama!

Posto ne znam odgovor na zadnje pitanje, sto i nije cudno za mene, a maybe ionako nije tu da potvrdi moje neznanje, evo jedno od mene da odmah imamo dva u igri!
I to feministicko,ko bi rekao!?

Koja je knjiga bila inspiracija za feministicki pokret? I ko ju je napisao?
sadmire

#1732 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

maybelline wrote:Radi se o bogatoj porodicnoj sagi, brojnim, isprepletenim likovima o kojima prica jedna djevojka; radnja se odvija u vise zemalja s jednog temperamentnog podneblja, a vrijeme se proteze desetljecima. Riječ je o zenskom piscu, cije se ime trazi, kao i naziv djela koji mi je nekako sav lijep i simbolican...

P.S. Nece me biti vjerovatno do sutra navece, pa vam necu moci potvrditi tacan odgovor, tako da vi samo naprijed s pitanjima.
sad kad bolje razmislim, mogla bi to biti Keniz Murad i njena "Tragom mrtve princeze", al ko ce ga znati!?
Sookie McSue

#1733 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

sadmire wrote:
Voodoo Kotlić wrote:veselin gatalo- 'ja sam pas i zovem se salvatore'?.... mada se ne bih kladila u ovaj odgovor. :)

dobri stari Salvatore! Sinja i ja smo ga bas spominjali ranije na ovim stranicama!

Posto ne znam odgovor na zadnje pitanje, sto i nije cudno za mene, a maybe ionako nije tu da potvrdi moje neznanje, evo jedno od mene da odmah imamo dva u igri!

Drugi spol, Simone de Beauvoir. Mada, to nije bila inspiracija za feministički pokret uopšte (on postoji od 19. vijeka), već za savremeni feminizam.
Last edited by Sookie McSue on 15/04/2011 09:51, edited 1 time in total.
Sookie McSue

#1734 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

maybelline wrote:Radi se o bogatoj porodicnoj sagi, brojnim, isprepletenim likovima o kojima prica jedna djevojka; radnja se odvija u vise zemalja s jednog temperamentnog podneblja, a vrijeme se proteze desetljecima. Riječ je o zenskom piscu, cije se ime trazi, kao i naziv djela koji mi je nekako sav lijep i simbolican...

Ovo me asocira na "Kuću duša (duhova)", Isabel Allende?
sadmire

#1735 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

Sookie McSue wrote:
sadmire wrote:

Drugi spol, Simone de Beauvoir. Mada, to nije bila inspiracija za feministički pokret uopšte (on postoji od 19. vijeka), već za savremeni feminizam.
ok, pitanje nije bilo bas precizno formulirano, mada mene i ovaj savremeni izludi!?
Sookie McSue

#1736 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

sadmire wrote:ok, pitanje nije bilo bas precizno formulirano, mada mene i ovaj savremeni izludi!?
:lol:
Sookie McSue

#1737 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

da te ne sekiramo salje, sadmire:

ko je američki pisac (talijanskog porijekla) kojeg Bukowski navodi kao svoj najveći uzor?
Voodoo Kotlić

#1738 Re: Kviz "Književnost"

Post by Voodoo Kotlić »

Sookie McSue wrote:da te ne sekiramo salje, sadmire:

ko je američki pisac (talijanskog porijekla) kojeg Bukowski navodi kao svoj najveći uzor?

john fante... bas gledam u 'cekaj proljece, bandini' na polici :mrgreen:
Svejetorokenrol

#1739 Re: Kviz "Književnost"

Post by Svejetorokenrol »

John Fante, cija sam djela procitao zahvaljujuci tim preporukama. Ali mene nije nesto odusevio.
Edit: Kasno Marko na Kosovo stize. :D
Sookie McSue

#1740 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

Voodoo Kotlić wrote:
Sookie McSue wrote:da te ne sekiramo salje, sadmire:

john fante... bas gledam u 'cekaj proljece, bandini' na polici :mrgreen:
Sookie McSue

#1741 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

Svejetorokenrol wrote:John Fante, cija sam djela procitao zahvaljujuci tim preporukama. Ali mene nije nesto odusevio.
Edit: Kasno Marko na Kosovo stize. :D

nije ni mene. A s druge strane, ni Bukowski me ne oduševljava :)
Voodoo Kotlić

#1742 Re: Kviz "Književnost"

Post by Voodoo Kotlić »

bukowski je mene odusevljavao sa 16 godina.... :D

elem, pitanje: u kojem romanu glavni lik zapocinje zivot u viktorijanskom dobu, a onda 400 godina poslije nastavlja svoj zivot u modernom dobu, te mijenja spol i postaje zensko?
Sookie McSue

#1743 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

Voodoo Kotlić wrote:bukowski je mene odusevljavao sa 16 godina.... :D

elem, pitanje: u kojem romanu glavni lik zapocinje zivot u viktorijanskom dobu, a onda 400 godina poslije nastavlja svoj zivot u modernom dobu, te mijenja spol i postaje zensko?
Orlando? (Virginia Woolf)
Voodoo Kotlić

#1744 Re: Kviz "Književnost"

Post by Voodoo Kotlić »

Sookie McSue wrote:
Voodoo Kotlić wrote:bukowski je mene odusevljavao sa 16 godina.... :D

Orlando? (Virginia Woolf)

maybelline

#1745 Re: Kviz "Književnost"

Post by maybelline »

Sookie McSue wrote:

Ovo me asocira na "Kuću duša (duhova)", Isabel Allende?
Blizu si, blizu ;) Da ne gnjavim i ne duljim previse reci cu odmah da je u pitanju Portret u sepiji od Isabel Allende.
maybelline

#1746 Re: Kviz "Književnost"

Post by maybelline »

Naziv romana i njegovog autora cija se radnja odvija na jednom otoku i ciji su glavni akteri svi do jednog maloljetni i muskoga spola. Roman je i ekranizovan.
Voodoo Kotlić

#1747 Re: Kviz "Književnost"

Post by Voodoo Kotlić »

maybelline wrote:Naziv romana i njegovog autora cija se radnja odvija na jednom otoku i ciji su glavni akteri svi do jednog maloljetni i muskoga spola. Roman je i ekranizovan.

Gospodar muha :-D
maybelline

#1748 Re: Kviz "Književnost"

Post by maybelline »

Voodoo Kotlić wrote:
maybelline wrote:Naziv romana i njegovog autora cija se radnja odvija na jednom otoku i ciji su glavni akteri svi do jednog maloljetni i muskoga spola. Roman je i ekranizovan.

Gospodar muha :-D
:) A ime pisca je....?
factotum

#1749 Re: Kviz "Književnost"

Post by factotum »

:) A ime pisca je....?[/quote]

William Golding :D
factotum

#1750 Re: Kviz "Književnost"

Post by factotum »

William Golding :D
Post Reply