ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
zbrgbl
#1727 Re: ZOBS
pozdrav svima, ne znam u koju temu da postavim ovo pitanje pa sam odlucio da cu ovde. naime, na saobracajnoj dozvoli pise da registracija vazi do 5.10.2014., to je nedjelja,a u nedljeju trebam u srbiju da idem, oko 12 prelazim granicu, a navece bih se vratio do 20.00, e sad me zanima da li meni registracija vazi i zakljucno sa nedjeljom, na potvrdi o tehnickom pregledu pise da vazi od 5.10.2013. u 24.00 do 5. 10. 2014 u 24.00, onda valjda vazi zakljucno i sa nedjeljom do ponoci. zanima me da li mogu imati nekih problema na granici, posto znam da pisu velike kazne ako sa neregistrovanim automobilom pokusas prijeci granicu, sad po ovome mislim da meni registracija vazi do nedjelje u ponoc
-
Dzontra_Volta
#1728 Re: ZOBS
Do nedjelje u ponoć (provjeri na polici osiguranja, trebalo bi da piše do kada tačno vrijedi).zbrgbl wrote:pozdrav svima, ne znam u koju temu da postavim ovo pitanje pa sam odlucio da cu ovde. naime, na saobracajnoj dozvoli pise da registracija vazi do 5.10.2014., to je nedjelja,a u nedljeju trebam u srbiju da idem, oko 12 prelazim granicu, a navece bih se vratio do 20.00, e sad me zanima da li meni registracija vazi i zakljucno sa nedjeljom, na potvrdi o tehnickom pregledu pise da vazi od 5.10.2013. u 24.00 do 5. 10. 2014 u 24.00, onda valjda vazi zakljucno i sa nedjeljom do ponoci. zanima me da li mogu imati nekih problema na granici, posto znam da pisu velike kazne ako sa neregistrovanim automobilom pokusas prijeci granicu, sad po ovome mislim da meni registracija vazi do nedjelje u ponoc
- holowey
#1729 Re: ZOBS
vidi sta ti pise na papiru od osiguranja, tu pise i sat do kad vazi osiguranje...kod prelaska granice to ti je najbitnije...zbrgbl wrote:pozdrav svima, ne znam u koju temu da postavim ovo pitanje pa sam odlucio da cu ovde. naime, na saobracajnoj dozvoli pise da registracija vazi do 5.10.2014., to je nedjelja,a u nedljeju trebam u srbiju da idem, oko 12 prelazim granicu, a navece bih se vratio do 20.00, e sad me zanima da li meni registracija vazi i zakljucno sa nedjeljom, na potvrdi o tehnickom pregledu pise da vazi od 5.10.2013. u 24.00 do 5. 10. 2014 u 24.00, onda valjda vazi zakljucno i sa nedjeljom do ponoci. zanima me da li mogu imati nekih problema na granici, posto znam da pisu velike kazne ako sa neregistrovanim automobilom pokusas prijeci granicu, sad po ovome mislim da meni registracija vazi do nedjelje u ponoc
-
zLatk0
#1730 Re: ZOBS
Registrujes ga koji dan prije, radi ne daj boze da se ne vratis do 23,59 i ne stvaras sebi problem?
-
Dzontra_Volta
#1731 Re: ZOBS
Za "koji dan prije" mu je sad kasno, nema šanse da mu bude sve gotovo do sutra.zLatk0 wrote:Registrujes ga koji dan prije, radi ne daj boze da se ne vratis do 23,59 i ne stvaras sebi problem?
- drug_profi
#1732 Re: ZOBS
Mozda te ne puste u srbiju a mozda i ne pogledaju. Moj je kolega otisao do milana i nazad sa isteklom registracijom. Nesvjesno.
----------------------------------
...s tipfeler masine...
----------------------------------
...s tipfeler masine...
-
Mlad i Nevin
#1733 Re: ZOBS
Kupio sam auto registrovan u Gradisci, ima nove table. Da li moram.ici u Gradisku odjaviti ga, da li se to moze obaviti bez nosioca saobracajne i ostaju li tablice na autu?
-
preludezalude
#1734 Re: ZOBS
Saobracajna i vlasnicka knjizica mora ici u Gradisku na odjavu. Mozes pokusati sluzbenim putem, nekad je moglo da predas u nas mup i oni sluzbeno to odrade ali je trajalo preko 15 dana. Ja sam za svoje auto to odradio sto sam nasao osiguranje koje ima poslovnicu tamo i onda je osiguranje to odradilo za mene i to cak gratis. Table ostaju na autu.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1735 Re: ZOBS
mi smo čekali registraciju brat bratu 10 dana
više se i ne sjećam... od utorka do idućeg petka
uglavnom nisu znali u policiji proknjižiti uplatu preko kartice a gospođica papanka koja je radila u osiguravajućem društvu nije se udostojila reći da postoji taj problem pa da dođemo s kešom ( bankomati u holu ili odmah pore zgrade)
a kasnije se nije javljala na telefon nakon 7 dana
pa smo preko prijatelja došli do direktorice koja je sve to ubrzala
više se i ne sjećam... od utorka do idućeg petka
uglavnom nisu znali u policiji proknjižiti uplatu preko kartice a gospođica papanka koja je radila u osiguravajućem društvu nije se udostojila reći da postoji taj problem pa da dođemo s kešom ( bankomati u holu ili odmah pore zgrade)
a kasnije se nije javljala na telefon nakon 7 dana
pa smo preko prijatelja došli do direktorice koja je sve to ubrzala
- O'zone
- Globalni moderator
#1736 Re: ZOBS
Prijateljica dobila kaznu za prekoračenje brzine. Slikana stacionarnim radarom u Travniku u 7 mjesecu kazna stigla u Petak vozila 62 gdje je 50 ograničenje.
Pošto je na snagu stupio nebulozni zakon ko na virjeme plati pola mu se prašta interesuje me je to vrijedi od dana počinjenje prekršaja odnosno od sedmog mjeseca ili od dana izdavanja kazne odnosno od Petka?
Mislim da je ovo drugo ali za svaki slučaj da pitam pametnije.
Pošto je na snagu stupio nebulozni zakon ko na virjeme plati pola mu se prašta interesuje me je to vrijedi od dana počinjenje prekršaja odnosno od sedmog mjeseca ili od dana izdavanja kazne odnosno od Petka?
-
RahatHurmašica
#1737 Re: ZOBS
tek sad došla?O'zone wrote:Prijateljica dobila kaznu za prekoračenje brzine. Slikana stacionarnim radarom u Travniku u 7 mjesecu kazna stigla u Petak vozila 62 gdje je 50 ograničenje.
pa od petka. kako će je platiti kad nije ni znala da je kažnjena
-
kakavdanakneiskustvu
#1738 Re: ZOBS
O'zone wrote:Prijateljica dobila kaznu za prekoračenje brzine. Slikana stacionarnim radarom u Travniku u 7 mjesecu kazna stigla u Petak vozila 62 gdje je 50 ograničenje.
od dana stupanja na snagu novog zakona o prekršajima,14.8. je to u primjeni,8 dana od dana izdavanja p. naloga
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#1739 Re: ZOBS
Ovo i mene zanima! Da li se ovo pravilo o umanjivanju kazne ako se plati u roku od 8 dana primjenuje od dana prijema kazne (bez obzira kad je prekrašaj učinjen)?! Nema mi baš logike da ako je već stupio novi zakon na snagu za nekog važe nova pravila, a za drugoga ne. Valjda novi zakon derogira stari, te se primjenjuje novi zakon koji je aktuelan?! Nije mi baš logično da se na nekome primjenjuju pravila iz starog zakona koji više nije na snazi ili griješim?kakavdanakneiskustvu wrote:O'zone wrote:Prijateljica dobila kaznu za prekoračenje brzine. Slikana stacionarnim radarom u Travniku u 7 mjesecu kazna stigla u Petak vozila 62 gdje je 50 ograničenje.
od dana stupanja na snagu novog zakona o prekršajima,14.8. je to u primjeni,8 dana od dana izdavanja p. naloga
- seoBIH
#1740 Re: ZOBS
Zakon vrijedi od dana stupanja na snagu. Sve ono što se desilo prije tog datuma, spada pod okvir starog zakona. Tako je sa svim zakonima, pa i sa ovim.
Pored toga, novi su nalozi u opticaju, tako ako ga niste dobili, sve po starom.
Pored toga, novi su nalozi u opticaju, tako ako ga niste dobili, sve po starom.
- Romeo 80
#1741 Re: ZOBS
Ma sve ok, ali mi nije logično da ako sad dobijem kaznu za nešto što sam napravio recimo početkom godine da mi se određuje kazna po starom zakonu, a ne po aktuelnom. Jer, ako ja sutra dobijem kaznu za neki prekršaj, dobio sam je u vrijeme važenja novog zakona. Skroz je druga stvar, da sam npr. napravio prekršaj prije stupanja na snagu novog zakona i dobio kaznu prije stupanja na snagu novog zakona. Ovako mi baš ne ide u glavu da na važe ista pravila za sve!

- seoBIH
#1742 Re: ZOBS
Druga stvar je sto kasne po nekoliko sedmica, ili mjeseci. Administracija.
Sada ti je na stetu, ali npr sada napravis prekrsaj, za sedam dana ukinu zakon, a tebi kazna dodje za mjesec-dva, ti placas po vazecem zakonu u trenutku izricanja kazne.
Sada ti je na stetu, ali npr sada napravis prekrsaj, za sedam dana ukinu zakon, a tebi kazna dodje za mjesec-dva, ti placas po vazecem zakonu u trenutku izricanja kazne.
- Optimist
#1743 Re: ZOBS
O'zone wrote:Prijateljica dobila kaznu za prekoračenje brzine. Slikana stacionarnim radarom u Travniku u 7 mjesecu kazna stigla u Petak vozila 62 gdje je 50 ograničenje.
Ako ti pise na nalogu parafraziram: po clanu tom i tom ZOBS-a, ukoliko se plati u roku 8 dana kazna iznosi 50 % iznosa. Ukoliko toga nema, onda placas iznos koji stoji na nalogu.
-
nightvision
#1744 Re: ZOBS
Pocinio si prekrsaj za vrijeme vazenja starog zakona i kazna ti se odredjuje prema zakonu koji je bio na snazi u to vrijeme, nema tu nista nelogicno.Romeo 80 wrote:Ma sve ok, ali mi nije logično da ako sad dobijem kaznu za nešto što sam napravio recimo početkom godine da mi se određuje kazna po starom zakonu, a ne po aktuelnom. Jer, ako ja sutra dobijem kaznu za neki prekršaj, dobio sam je u vrijeme važenja novog zakona. Skroz je druga stvar, da sam npr. napravio prekršaj prije stupanja na snagu novog zakona i dobio kaznu prije stupanja na snagu novog zakona. Ovako mi baš ne ide u glavu da na važe ista pravila za sve!![]()
-
Dzontra_Volta
#1745 Re: ZOBS
XVI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Član 112.
Prijelazne odredbe vezane uz sankcije
(1) Odluke o prekršajima koje su postale pravomoćne prije
stupanja na snagu ovog zakona izvršit će se prema
odredbama ovog zakona.
(2) Danom stupanja na snagu ovog zakona sve neplaćene
novčane kazne izrečene za izvršene prekršaje, kao i troškovi
postupka izrečeni u prekršajnom postupku, a koji su još
predmet izvršenja, evidentirat će se u Registru novčanih
kazni na način propisan članom 102. ovog zakona.
Član 112.
odredbama ovog zakona.
- Romeo 80
#1746 Re: ZOBS
Džontra, ako sam ovo dobro razumio onda sam ipak ja u pravu? Naglasak na ovom što sam boldovao gore!Dzontra_Volta wrote:XVI. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Član 112.
odredbama ovog zakona.
- homega
#1747 Re: ZOBS
Čitam novi Zakon o prekršajima FBiH:
Član 75.
Uručenje rješenja
Sud će uručiti kopiju rješenja o prekršaju osobnim uručenjem ili putem pošte okrivljeniku i ovlaštenom tijelu ili
oštećeniku u roku tri dana od dana donošenja rješenja o prekršaju.
Kada je rješenje o prekršaju uručeno putem pošte, smatrat će se da je dostavljanje izvršeno po isteku pet radnih dana od dana kada je rješenje predano na poštu
Pa je li iko normalan u ovoj državi

Član 75.
Uručenje rješenja
Sud će uručiti kopiju rješenja o prekršaju osobnim uručenjem ili putem pošte okrivljeniku i ovlaštenom tijelu ili
oštećeniku u roku tri dana od dana donošenja rješenja o prekršaju.
Kada je rješenje o prekršaju uručeno putem pošte, smatrat će se da je dostavljanje izvršeno po isteku pet radnih dana od dana kada je rješenje predano na poštu
Pa je li iko normalan u ovoj državi
-
Dzontra_Volta
#1748 Re: ZOBS
Ma Zakon o prekršajima, kao i većina zakona, je podložan raznim tumačenjima, ne kaže se džaba da svaki pravnik ima drugačije mišljenje. Ja nisam pravnik, pa ne bih znao sve to tačno rastumačiti.
U svakom slučaju, rok uvijek teče od dana kad si preuzeo akt koji ti je dostavljen. Ja bih platio pola kazne u roku od 8 dana od dana dobijanja kazne poštom, pa ćeš vidjeti za vrijeme registracije je li to bilo dovoljno. Lako je poslije doplatiti i drugu polovinu ako nisi u pravu.
U svakom slučaju, rok uvijek teče od dana kad si preuzeo akt koji ti je dostavljen. Ja bih platio pola kazne u roku od 8 dana od dana dobijanja kazne poštom, pa ćeš vidjeti za vrijeme registracije je li to bilo dovoljno. Lako je poslije doplatiti i drugu polovinu ako nisi u pravu.
-
kakavdanakneiskustvu
#1749 Re: ZOBS
Dzontra_Volta wrote:Ma Zakon o prekršajima, kao i većina zakona, je podložan raznim tumačenjima, ne kaže se džaba da svaki pravnik ima drugačije mišljenje. Ja nisam pravnik, pa ne bih znao sve to tačno rastumačiti.
8 dana od dana izdavanja p. naloga,znači od onog dana kad p. službenik ispiše nalog,taj dan protokol te PU nalog u koverti pošalje pošti koja onda šalje kovertu stranci
- supercali
#1750 Re: ZOBS
Sta je onda sa fixnim radarima ako te recimo slikao u augustu a dodje ti krajem oktobra recimo
Jel vazi ovaj zakon ili ne
Jel vazi ovaj zakon ili ne