BH vojna industrija i naoruzanje
- madner
#1726 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
To ti je micro a ne macro, ni to nisi u stanju pogoditi.
Lupas jako i dugo.
Lupas jako i dugo.
-
kokise
#1727 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa eto vidis da je tacno da je to economy of scale ono sto sam ja rekao. Kako vi mozete znati bolje od nas u dijaspri kad su vam fakulteti rangirani na 300. mjestu.
I reci mi kako je R Turska prodala bezpilotne letijelice Sweskoj ako nemoze prismrditi EU trzistu? Ili kako je izvela u SAD aerospace vojnu industriju?
I reci mi kako je R Turska prodala bezpilotne letijelice Sweskoj ako nemoze prismrditi EU trzistu? Ili kako je izvela u SAD aerospace vojnu industriju?
- madner
#1728 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Glupko, ekonomicnost velikih brojeva se postize tako sto imas centralizovanu proizvodnju, kako bi ti trosak po jedinici bio manji. Izmjestanjem djela proizvodnje se ne postize takva ekonomicnost.
Mislim ovo je stivo iz srednje skole, jer ja zaista nisam studirao ekonomiju.
-
kokise
#1729 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Jeste to stivo srednje skole ali u Bosni. Evo sta smo mi ucili:madner wrote:Glupko, ekonomicnost velikih brojeva se postize tako sto imas centralizovanu proizvodnju, kako bi ti trosak po jedinici bio manji. Izmjestanjem djela proizvodnje se ne postize takva ekonomicnost.
http://www.economicsonline.co.uk/Busine ... scale.html
Dakle ima raznih nacina na koje jedna firma moze da dostigne economies of scale. Jedan nacin je da prosiri kapacitet na jednom mjestu. Drugi nacin je da preuzme druge firme koje se bave ili koje su se bavile proizvodnjom recimo oklopnih vozila. To ti je ovo pod tackom 2. na linku.
Recimo ako bi OTOKAR poceo da proizvodi oklopnjake tamo gdje je UNIS-Sarajevo nekada proizvodilo tenkove onda bi na taj externi nacin OTOKAR postigao vecu economy of scale.
Vidi se da si skolu zavrsio u BiH. A mislis da si svu pamet svijeta popio.
As a firm expands its scale of operations, it is said to move into its long run. The benefits arising from expansion depend upon the effect of expansion on productive efficiency, which can be assessed by looking at changes in average costs at each stage of production.
How does a firm expand?
A firm can increase its scale of operations in two ways.
1) Internal growth, also called organic growth
2) External growth, also called integration - by merging with other firms, or by acquiring other firms
By growing, a firm can expect to reduce its average costs and become more competitive.
- andromeda101
#1730 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
kokise wrote:Evo sta su nas ucili o pojmu economies of scale:
Kada "quantity produced" postane veci tada prosjecni troskovi postaju nizi. To ti se zove economies of scale.
Ne vidim razloga zasto ne bi R Turska mogla prismrditi evropskom trzistu.
Obrnuto. Kada se više proizvodi, prosječan trošak se smanjuje.
Zato marketi koji imaju više potrošača, ka npr. SAD, Japan, Njemačka itd s obzirom da imaju veću populaciju roba postaje jeftinija.
To nema nikakve veze da Turska otvori tvornice namjenske industrije u BiH i proizvodi robu.
To se zove "outsourcing". Kad premještaš fabrike u zemlje s jeftinijom radnom snagom.
Što se tiče ove ratne tehnike koju Turci imaju to su 95% kopije, američkog, njemačkog, EU-ovskog oružja, pošto ih Amerika gura od kad su u NATO paktu.
-
kokise
#1731 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Joj i ja se dosao ovdje raspravljati sa vama. A sta sam ja to rekao? Ja sam isto to rekao kao i ti samo na engleskom. Jeste iskompleksirani jebo mater.andromeda101 wrote:kokise wrote:Evo sta su nas ucili o pojmu economies of scale:
Kada "quantity produced" postane veci tada prosjecni troskovi postaju nizi. To ti se zove economies of scale.
- andromeda101
#1732 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
To je kad jedna firma kupi neku drugu firmu da se dočepa njenog marketa i eliminira konkurenciju.External growth, also called integration - by merging with other firms, or by acquiring other firms
Opet to nema veze s onim što si ti prije pričao.
- andromeda101
#1733 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
...
U pravu si tu, ali opet ono drugo stoji.
U Americi coca-cola bude naprimjer jeftinija pošto imaju 250 miliona stanovništva. Pa se raspodjele troškovi npr. na 250 miliona, tako da roba postaje jeftinija.
Ali nema veze s Turska otvara fabrike u BiH i Azerbejdžanu.
U Americi coca-cola bude naprimjer jeftinija pošto imaju 250 miliona stanovništva. Pa se raspodjele troškovi npr. na 250 miliona, tako da roba postaje jeftinija.
Last edited by andromeda101 on 22/05/2013 17:02, edited 1 time in total.
-
kokise
#1734 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A Toyota je kopija cega? Hyundai je kopija Auidija i VW-a to ce ti svako reci. Sve je kopija svega. Svako auto je kopija Forda. To nema veze. Takav je zivot. Nema to veze sa istinom o cemu ti pricas jer svijet ne fukncionise onako kako vas uce u BiH. EU nema zastitu na import oruzije samo na hranu, mlijeko itd.andromeda101 wrote:kokise wrote:Evo sta su nas ucili o pojmu economies of scale:
Zato marketi koji imaju više potrošača, ka npr. SAD, Japan, Njemačka itd s obzirom da imaju veću populaciju roba postaje jeftinija.
To nema nikakve veze da Turska otvori tvornice namjenske industrije u BiH i proizvodi robu.
To se zove "outsourcing". Kad premještaš fabrike u zemlje s jeftinijom radnom snagom.
Što se tiče ove ratne tehnike koju Turci imaju to su 95% kopije, američkog, njemačkog, EU-ovskog oružja, pošto ih Amerika gura od kad su u NATO paktu.
Turska moze postici vecu economies of scale ako bi pocela recimo neko svoje naoruzanje, kao sto producira u Azerbejdzanu (koje se prodaje u Uzbeskitanu, Georgiji, Kazachstanu) da se producira u Bosni a prodaje u regionu.
Recimo Finska je dala Hrvatskoj da producira Patrija oklopno vozilo. To vozilo ce se prodavati u RH i u regionu naravno.
- andromeda101
#1735 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Previše se ti uzdaš u Tursku.
Previše.
Bar SAD imaju track-record da su gurali i pomagali Tursku.
A Turska ima track-record da nas je prodala za ne znam i ja koliko funti.
Dok su Sandžak umjesto da dodijele BiH dali Srbiji.
Turci, braća muslimani.
Previše.
Bar SAD imaju track-record da su gurali i pomagali Tursku.
A Turska ima track-record da nas je prodala za ne znam i ja koliko funti.
Dok su Sandžak umjesto da dodijele BiH dali Srbiji.
Turci, braća muslimani.
Last edited by andromeda101 on 22/05/2013 17:06, edited 1 time in total.
-
kokise
#1736 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Evo ti:andromeda101 wrote:...
Na to sam ciljao Mujo:External economies of scale can also be realized from the above-mentioned inputs as a result of the company's geographical location. Thus all fast food chains located in the same area of a certain city could benefit from lower transportation costs and a skilled labor force. Moreover, support industries may then begin to develop, such as dedicated fast food potato and/or cattle breeding farms.
http://www.investopedia.com/articles/03/012703.asp
Ali u pravu si u BiH nece niko investirati jer ste toliko konfuzni kao narod.... Vi u svemu vidite zavjeru i sihre... nemate taj spirit za uspjeh nikako. Totalno konfuzni kao narod.
- andromeda101
#1737 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Čupaš se za slamku.kokise wrote:Evo ti:andromeda101 wrote:...
Ali nema veze s Turska otvara fabrike u BiH i Azerbejdžanu.Na to sam ciljao Mujo:External economies of scale can also be realized from the above-mentioned inputs as a result of the company's geographical location. Thus all fast food chains located in the same area of a certain city could benefit from lower transportation costs and a skilled labor force. Moreover, support industries may then begin to develop, such as dedicated fast food potato and/or cattle breeding farms.
Ali u pravu si u BiH nece niko investirati jer ste toliko konfuzni kao narod.... Vi u svemu vidite zavjeru i sihre... nemate taj spirit za uspjeh nikako. Totalno konfuzni kao narod.
- andromeda101
#1738 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Što ne investiraju?
Što su toliko čekali?
Kako ih ti opisa, ja sam mislio oni već 50 milijardi eura investirali i svaki kanton ima po 5 tvornica oružja.
Rat se završio 1995, sad je 2013-ta.
Još malo pa 2015, 20 godina čovječe.
Što su toliko čekali?
Kako ih ti opisa, ja sam mislio oni već 50 milijardi eura investirali i svaki kanton ima po 5 tvornica oružja.
-
kokise
#1739 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nije to slamka to je upravo sto je Otokar ucinio u Azerbejdzanu. Prave oklopna vozila licenzirano tamo koja se prodaju u tim tamo zemljama poput Georgije. To je jedan od mnogih nacina da postignes economies of scale.andromeda101 wrote:Čupaš se za slamku.kokise wrote:Evo ti:andromeda101 wrote:...
Ali nema veze s Turska otvara fabrike u BiH i Azerbejdžanu.Na to sam ciljao Mujo:External economies of scale can also be realized from the above-mentioned inputs as a result of the company's geographical location. Thus all fast food chains located in the same area of a certain city could benefit from lower transportation costs and a skilled labor force. Moreover, support industries may then begin to develop, such as dedicated fast food potato and/or cattle breeding farms.
Ako se radi o iglama; onda ces postici economies of scale tako sto recimo produciras u svojoj zemlji i prosiris kapacitet za 50%.
Ali ako se radi o tenku ili oklopnom vozilu koji je tezak neznam kolko tona i zelis ga izovizti u Madjarsku ili Poljsku, Austriju.... onda je jebeno skupo da ga produciras u Istambuli pa vozis tamo. Time gubis konkurencijsku poziciju u odnosu na recimo Tiger tenka koji se producira u Austriji, Madjarskoj itd.
- andromeda101
#1740 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Gdje, šta?
Turci gledaju sebe a mi budale gledamo njih.
Turci gledaju sebe a mi budale gledamo njih.
- andromeda101
#1741 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ono što ti i o čemu pričaš je far-fatched.
Daj malo realnosti i sadašnjice, sakupite lovu u dijaspori ti i nekoliko ti kolega, pa otvori tvornicu municije, pa nek zaposli 10 radnika, i letaj okolo i ganjaj kupce.
Pa s 10 do 1000' radnika.
Ko i oni s kravama.
Daj malo realnosti i sadašnjice, sakupite lovu u dijaspori ti i nekoliko ti kolega, pa otvori tvornicu municije, pa nek zaposli 10 radnika, i letaj okolo i ganjaj kupce.
Pa s 10 do 1000' radnika.
Ko i oni s kravama.
-
kokise
#1742 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa ko ce u vas investirati kada ste toliko zavidni a nemate pojma o zivotu? I cim vidite sansu maznete te pare. Investirali bi oni sutra da znaju da imate mentalitet zapada. Ali niko vam ne vjeruje. Pokrali ste Pakistance, Zeznuli Maleziju (koja je bila najavila investirati 200 miliona u vojnu industrij; )... Mislim stvarno.... Vama dati sansu pa vi ste zavidni nama dijaspori a kamoli tmao nekom Turcinu koji dolazi da vam sefuje...andromeda101 wrote:Što ne investiraju?
Što su toliko čekali?
Prvo morate mentalitet promijeniti; skolovati se a je govoriti dijaspori da lupeta. Dijasporac uvijek zna bolje. Ili skoro uvijek. Tako i Svabo uvijek zna bolje od Bosnje.
Vi mislite da sve znate bolje i jednostavno nemate taj mentalitet koji ostvaruje uspjehe... "Daj samo meni" to je vas mentalitet.
Kada se to promjeni investicije ce doci sa svih strana.
Turci bi jedva docekali da preuzmu UNIS i da tamo gdje su se prije 20 godina pravila oklopna vozila opet prave ista i time jacaju svoju industriju. Jos pogotovo ako to sve mogu preuzeti za male pare.
Last edited by kokise on 22/05/2013 17:15, edited 1 time in total.
- andromeda101
#1743 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nek ti nama ovdje počeo pričati naučnu fantastiku, sve se fino slaže ko u naučnoj fantastici.
Gdje praksa?
Gdje praksa?
- andromeda101
#1744 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
kokise wrote:Pa ko ce u vas investirati kada ste toliko zavidni a nemate pojma o zivotu? I cim vidite sansu maznete te pare. Investirali bi oni sutra da znaju da imate mentalitet zapada. Ali niko vam ne vjeruje. Pokrali ste Pakistance, Zeznuli Maleziju (koja je bila najavila investirati 200 miliona)... Mislim stvarno....andromeda101 wrote:Što ne investiraju?
Što su toliko čekali?
Prvo morate mentalitet promijeniti; skolovati se a je govoriti dijaspori da lupeta. Dijasporac uvijek zna bolje. Ili skoro uvijek. Tako i Svabo uvijek zna bolje od Bosnje.
Vi mislite da sve znate bolje i jednostavno nemate taj mentalitet koji ostvaruje uspjehe... "Daj samo meni" to je vas mentalitet.
Kada se to promjeni investicije ce doci sa svih strana.
Turci bi jedva docekali da preuzmu UNIS i da tamo gdje su se prije 20 godina pravila oklopna vozila opet prave ista i time jacaju svoju industriju. Jos pogotovo ako to sve mogu preuzeti za male pare.
Izvini, ali imaš li ti kontakte s Turcima, jesi li već ugovorio poslove?
Da nisi ministar odbrane ili MVP?
Otvori svoju kompaniju, zaposli svoj kadar, ganjaj svoje kupce, pa onda ću ti povjerovati.
- sinuhe
#1745 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da, svi poletili za hi-techom iz UNIS-a 
-
kokise
#1746 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nemam ali mislim da je moguce privuci Turske investicije u buducnosti. Republika Turska ima jako siroku skalu vojnih proizvoda. Od satalita do pistolja; sve prave sami. To sto su neki dijelovi kopija; boze moj.andromeda101 wrote: Izvini, ali imaš li ti kontakte s Turcima, jesi li već ugovorio poslove?
Da nisi ministar odbrane ili MVP?
Otvori svoju kompaniju, zaposli svoj kadar, ganjaj svoje kupce, pa onda ću ti povjerovati.
Svi mlazni ratni avioni su kopija prvog Njemackog ratnog aviona koji je koristen po prvi put 1943. Amerikanci su samo tu tehnologiju preuzeli. Onda su Britanci napravili Harrier, Swedjani Grippen, Francuzi Miirrage.... Sve je kopija svega. Sada sto vi imate taj neki komplex pa skacete sebi u stomak to je vas problem.
Privuci jednu od 20 Turskih pusaka da se prave u BiH a izvoze u region; po meni je takvo nesto moguce u buducnosti. To nije nikakva naucna fantastika.
- andromeda101
#1747 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da tebi Andromeda nešto objasni.
Ovo što Turci guraju Azerbejdžan i Gruziju, vojno...
To je njima Amerika dala mig, da malo bockaju Rusiju, preko proksija.
Nema to veze s scale of economy.
Već se tanji Rusija preko proksija, kao što tanje Kinu preko Filipina, Južne Koreje, Indije itd.
Već se tanji Rusija preko proksija, kao što tanje Kinu preko Filipina, Južne Koreje, Indije itd.
- andromeda101
#1748 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Turska je tu da čuva Bosfor od šapa Rusije i kad im Amerika migne, da glume, da bockaju, i da guraju.
Onda bar traži direkt od Amera, ili Njemaca, što ideš iz treće ruke, biće još "skuplje".
Ako šta dobiješ i od Turske, šućur Alahu.
Ne podcjenjujem, samo ti otvaram horizonte.
Pošto vidim da spavaš u hipnozi, pa da te malo drmnem.
Čojče probudi se!
Onda bar traži direkt od Amera, ili Njemaca, što ideš iz treće ruke, biće još "skuplje".
Ako šta dobiješ i od Turske, šućur Alahu.
Ne podcjenjujem, samo ti otvaram horizonte.
Pošto vidim da spavaš u hipnozi, pa da te malo drmnem.
Čojče probudi se!
Last edited by andromeda101 on 22/05/2013 17:30, edited 1 time in total.
-
kokise
#1749 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Otokar ti je privatna firma ...andromeda101 wrote:Da tebi Andromeda nešto objasni.
Znaci tu firmu drze shareholders... Znas li sta je privatna firma?
Vi jos izgleda zivite u vaktu druga Tita.
Privatna firma otvara svoje fabrike gdje hoce a ne gdje drzava a kamoli tudja drzava zeli. Ukoliko urade jedan pogresan korak padaju kursevi na berzi. Nema tu drzave ni na mapi... Mujo!
Dobro je rekao Paddie Ashdown:
"Bosna i Hercegovina to je zemlja gdje se radjaju sve moguce teorije zavjera."
Ja sam sretan sto nista poceli o sihrama pisati. Je li nam George Bush postavio neke sihre negdje kako nebi dolazili strani investitori? Ili mozda "cionisti"....
Last edited by kokise on 22/05/2013 17:35, edited 2 times in total.
- andromeda101
#1750 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
I još jednom.
Svi gledaju sebe, a mi gledamo druge.
Jel Turci gledaju druge? Jes kurac, gledaju sebe.
Pa koji kurac onda mi gledamo Turke i divimo im se?!
Biznis, interesi, diplomatija.
A ne joj, jesu fini i lipi, hajmo biti ko i oni.
Pa ako hoćeš biti ko i oni, onda budi! Gledaj sebe!
Kakvi su oni? Gledaju sebe. Pa onda ako ćeš ih imitirati, pa gledaj sebe!
Ama jok, ti bi samo ostao na "divljenju".
Svi gledaju sebe, a mi gledamo druge.
Jel Turci gledaju druge? Jes kurac, gledaju sebe.
Pa koji kurac onda mi gledamo Turke i divimo im se?!
Biznis, interesi, diplomatija.
A ne joj, jesu fini i lipi, hajmo biti ko i oni.
Pa ako hoćeš biti ko i oni, onda budi! Gledaj sebe!
Kakvi su oni? Gledaju sebe. Pa onda ako ćeš ih imitirati, pa gledaj sebe!
Ama jok, ti bi samo ostao na "divljenju".