Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Creasy

#1726 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Creasy »

felsh wrote:nafaka

da se nadovezem na doza,nije u pitanju jedan lik vec citava ekipa snajperista.Prestavljajuci sliku da jedan lik Juba radi sve ovo americkoj armiji ustvari rade na propagandi sto je normalna stvar i ima efekta na moral i jedne i druge strane.Isti ti je slucaj sa pricom o zajcevu.Jest lik skidao ali su mu pripisivani pogodci snajperista iz njegovog i drugih ekipa.Prica kod nas npr. je i fama o niskim specijalcima.Gdje god oni,nidje veze ali palilo je.

Niski specijalci su na sarajevskom ratistu imali samo jednu epizodu i to neslavnu.
dragan.s

#1727 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by dragan.s »

Creasy wrote: Niski specijalci su na sarajevskom ratistu imali samo jednu epizodu i to neslavnu.
Ako misliš na operaciju "Pancir", pokušaj zauzimanja Žuči, i tu su koliko ja znam bili pripadnici 72. specijalne brigade iz Pančeva, a ne 63.-će padobranske iz Niša.

Pitanje za one koji više znaju. Gledam ove snimke iz Iraka i interesuje me da li 7.9 PASP ili 7,62 SVD probija pancir sa pločama. Ovaj obični sam oblačio (TARGET firma mislim) i nije bio toliko težak koliko te sputava u kretanju. Koliko je težak full sa pločama?
Neko je pominjao da je SVD snajper (original ruski Dragunov) bio u naoružanju VRS. Moguće da ih je bilo na sarajevskom ratištu ili je neki zarobljen u borbi, ali ja ih u ratu nisam vidio u VRS.
славянин

#1728 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by славянин »

dragan.s wrote:
Creasy wrote: Niski specijalci su na sarajevskom ratistu imali samo jednu epizodu i to neslavnu.
Ako misliš na operaciju "Pancir", pokušaj zauzimanja Žuči, i tu su koliko ja znam bili pripadnici 72. specijalne brigade iz Pančeva, a ne 63.-će padobranske iz Niša.

Pitanje za one koji više znaju. Gledam ove snimke iz Iraka i interesuje me da li 7.9 PASP ili 7,62 SVD probija pancir sa pločama. Ovaj obični sam oblačio (TARGET firma mislim) i nije bio toliko težak koliko te sputava u kretanju. Koliko je težak full sa pločama?
Neko je pominjao da je SVD snajper (original ruski Dragunov) bio u naoružanju VRS. Moguće da ih je bilo na sarajevskom ratištu ili je neki zarobljen u borbi, ali ja ih u ratu nisam vidio u VRS.
Zavisi koje su ploce unutra.... Lvl III stiti od puscane municije (samo u kombinaciji sa prslukom od kevlarskih vlakana) ,Lvl IV ploce stite od puscane municije sa velikom brzinom (snajpera) (ne treba kevlarski prsluk). Inace 1 ploca je cca 4-5 Kg tako da komplet tezi otprilike 12ak Kg (racunaj i prsluk za nosenje ili kevlarski)
Creasy

#1729 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Creasy »

dragan.s wrote:

Mislim na akciju na Betaniji u decembru '93. kada su ih pustili da uđu u zgradu, pa ih onda zasuli bombama...
novi.dan.nova.nafaka

#1730 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Creasy wrote:Mislim na akciju na Betaniji u decembru '93. kada su ih pustili da uđu u zgradu, pa ih onda zasuli bombama...
Može malo detaljnije za one što su slabije upoznati sa tim ?
Hvala.
Nekako s proljeća

#1731 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Creasy wrote:Mislim na akciju na Betaniji u decembru '93. kada su ih pustili da uđu u zgradu, pa ih onda zasuli bombama...
Može malo detaljnije za one što su slabije upoznati sa tim ?
Hvala.
http://www.klix.ba/forum/zuc-t100542s50.html
Plivac

#1732 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Plivac »

dragan.s wrote:

U Iraku sam (kao civil) nosio taj s plocama, i bio je tezak (odoka) barem 20 kg...bile su razne velicine, a ja sam nosio onaj najveci...:)
Jako teski za kretati se, pa cak i za sjediti u vozilu, kad si u nekom konvoju...

Poslije smo dobili one sa kevlar plocama (ili neki drugi tako lagani materijal), puno laksi...sjecam se, na istima, da je bio natpis da su testirani na 7.62 x 39 (AK-47) zrno...
TheMule

#1733 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

Bucko iz mahale wrote:
Gojeni H wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Vojnika u trku na 1200 - to je i za vrhunskog strijelca više sreća, jer metak 7,9, na tu daljinu leti nekih 6 sekundi, preticanje je oko 22 figure, a na ljetnom danu se zrno izdiže i 7 metara u odnosu na nultu liniju, i ako postoji i najmanji dašak vjetra na toj daljini ... A može se pogoditi tandžarom bez optike iz dobre ruke. Može i sa PAP-ovkom, sa optikom. Za 12,7 i 14,5 mm - radio sam sa MASH-om i Simonovim, MASH je imao optiku sa 12x uvećanem, a Simonov sa mrcinom od 20x uvećanja i končanicom na 2400 m. MASH je koliko se sjećam imao optiku na 2000, i sa njim sam pogodio bocu na 800 m.
:shock: :shock:

Ako samo meni bode oci ovo boldirano, nikad vise o ratu necu pricati s vama (Dozer i puskomitraljezac, napose).
Jel' iko ikad pokusao bilo sta uociti na 1200 m :?: :?: :?:
znam za slucaj gdje je tip upucan sa tandzarom bez optike na 1600 metara...pucao je svaki dan po metak dva u toku svoje smjene i jedan dan ga je strefio
inace,tip je uvijek nosio kalasa i tandzaru sa sobom na smjenu...mostarci ce znati o kom je rijec,jer se to desilo vise fortice a tip je pogoden na svetigori
1200m cilj u pokretu, 1600m drugi slucaj, sve bez optike...obicne gluposti. Uglavnom fino se pise, kad odjednom, bajke. Nema potrebe za tim
felsh

#1734 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

nisu niski bili na betaniji uopste
TheMule

#1735 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

Sarajmen wrote:Image
Cini mi se da ovaj koristi snajper PSG-1. Njemacka sprava, vrlo ubojita
Sharif

#1736 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Sharif »

To ono djubre, ruski pisac

http://www.youtube.com/watch?v=6v7nLyBs ... age#t=305s
Cyrax

#1737 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Cyrax »

TheMule wrote:
Nije PSG-1. M-84 sa optikom
karanana

#1738 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

nije ovo snajper u tom smislu rijeci.

na betaniji su bili panchevljani ako se sjecam da sam negdje procitao u danima ili tako nekim novinama
Hrulj

#1739 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Hrulj »

karanana wrote:nije ovo snajper u tom smislu rijeci.

na betaniji su bili panchevljani ako se sjecam da sam negdje procitao u danima ili tako nekim novinama
Snajper je bilo koje oruzje sa optikom vecom od 4X uvecanje.
TheMule

#1740 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

Cyrax wrote:
TheMule wrote:
Nije PSG-1. M-84 sa optikom
karanana wrote:nije ovo snajper u tom smislu rijeci.

Image

Uh uh sto vas je lahko upecati sa dobrim mamcem :D
felsh

#1741 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

masinica je Shimano a cini mi se da je i stap :mrgreen:
Dozer

#1742 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Hrulj wrote: Snajper je bilo koje oruzje sa optikom vecom od 4X uvecanje.
:jbt: :fazlija:
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1743 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

Dozer wrote:
Snajper je koncept strijelca vanredno preciznog koji svojim dijelovanjem nanosi štetu neprijatelju. Prvi snajperisti nisu imali optiku uopšte a postizali su neki rezultate običnom vojniku nezamislive.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1744 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Domaci izdajnik »

Pojam snajperiste je mnogo stariji od optike....
Hrulj

#1745 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Hrulj »

arman1 wrote:
Dozer wrote:
Snajper je koncept strijelca vanredno preciznog koji svojim dijelovanjem nanosi štetu neprijatelju. Prvi snajperisti nisu imali optiku uopšte a postizali su neki rezultate običnom vojniku nezamislive.
To su strijelci a ne snajperisti :)
Snajper je puska sa uvecanjem od minimalno 4 x
славянин

#1746 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by славянин »

Hrulj wrote: To su strijelci a ne snajperisti :)
Snajper je puska sa uvecanjem od minimalno 4 x
Okej strucnjak- da zapisemo tvoje misljenje u sve svjetske vojne udzbenike :roll:

The traditional definition of a sniper is an infantry soldier especially skilled in field craft and marksmanship who kills selected enemies from concealment with a rifle at large distances. Typically and ideally, a proficient sniper approaches an unaware enemy presence, uses a single bullet per target, and withdraws without being seen.
TheMule

#1747 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

felsh wrote:masinica je Shimano a cini mi se da je i stap :mrgreen:
Ja samo znam da ima tu negdje i Victoria Secret sigurno :D

Mislim da se snajper razlikuje po daljini s koje moze djelovati u odnosu na obicne vojnike. Prvi snajperi su bile puske s onim obrtajima u cijevi, sto je znacilo da metak duze i preciznije leti, tamo nekih 1850tih.
zgembudin

#1748 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by zgembudin »

Ako cemo realno... sniper - http://en.wikipedia.org/wiki/Sniper

A sniper is a highly trained marksman who operates alone, in a pair, or with a sniper team to maintain close visual contact with the enemy and engage targets from concealed positions or distances exceeding the detection capabilities of enemy personnel.
Nekako s proljeća

#1749 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Image
славянин

#1750 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by славянин »

Nekako s proljeća wrote:Image
I ovi novinari su ponekad malo hmmmmm skrenuli sa uma :mrgreen:
Post Reply