micki125 wrote:quasar wrote:[
Kako sam shvatio zaskocili su ih, a pitanje je kakve su im ovlasti oko upotrebe oruzja, ako nisu napadnuti smrtonosnom silom. U krajnjem ako su bili toliko nadjacani i u fizickom kontaktu, mislim da nije bilo moguce izvaditi oruzje i upotrijebiti ga bez rizika da dodje do nekontrolisanih pogodaka, u ko zna koga i gdje.
a šta je nož? sve i da nije bilo noža životi su im bili ugroženi i po meni (a nisam laik) su imali pravo upotrijebiti oružje.
policajac se smatra osobom koja je obucena da se fizicki nosi s prijetnjom hladnim oruzijem i u izuzetnoj situaciji moze potegnuti pistolj na napad nozem
a pistolj se upotrebljava
-za vlastitu odbranu od neposredne prijetnje smrcu
-za sprijecavanje zlocina kad za ishod ima prijetnju za zivot neke osobe
-za hapsnje lica koja su prijetnja za zivot
-da se sprijeci bijeg osobe koja je prijetnja za neciji zivot
to je opcenito ono
a po zakonu policija pistolj koristi
-radi opasnosti za zivot i zdravlje kako vlastti tako i neke druge osobe
-kad se vrsi kradja ili KD protiv drustvenog uredjenja
-kad s esprijecava bjegstvo osobe ili osobe koja je zatecena u KD otmica zrakoplova,sabotaze,sirenja zaraze,ubistva,podmetanja pozara,teskih kradja,koristenjem vat oruzija na javnom mjestu
eh ond aima i kategorija ova
-kad si pod napadom 2 ili vise osoba
-kad te napadne fizicki puno jaca osoba od tebe
-kad te napadne neko s posebnim tehnikama(ko pozna borilacke vjestine)
-kad je policajac na mjestu gdje ne moze dobiti pomoc drugih policajaca tad smije koristiti pistolj
protiv trudnica,maloljetnih osoba policajac ne moze koristiti oruzije cak i ako su te osobe naoruzane(glupost iz EUPM koji se mora pridrzavati)
cak i ako neko ide autom prema tebi s namjerom da te zgazi policajac ne smije da puca u vozilo u pokretu