dr_Evil wrote: ↑02/07/2020 08:25
anelsol wrote: ↑01/07/2020 18:58
Još mi prikači ono "uhljeb" i mirna Bosna.
Me ne treba kaciti niko nista. Citava prica danas oko treceg entiteta i stolnog grada zvuci kao HDZ kuhinja, ali to je kuhinja na koju je sda pristala u ratu. Izdaja je teska rijec mozda, ali je zaista Alija prepustio odgovornost susjedima za Mostar, i vec sam to pisao vise puta ali da ponovim, kada je Armija stala u odbranu Mostara, Alija je zvao Behmena na telefon i govorio:"Meca sta radite to dole, jesmo li se dogovorili od Salakovca prema dole da je njihovo", laze rahmetlija onda lazem i ja. Da li je Alija shvatao da "domobrani" prave UZP i neovisnu republJiku Herceg Bosnu, a ne cuvaju RBiH, to ne znam, isto kao sto ne znam dal je shvatao da nam salju razne fra. Seve, fra Laste i ostale ptice da nas prekrste, van je moje pameti i sjecanja.
Armija 30.06 se probijala do slobodne teritorije, nesto ne znam ne da je iko sa strane Jablanice metak dodao, a ne zapucao da nam pomogne.
Ako tada nije bilo jasno, valjda je od rata prema vama sve jasno da je izdaja. Pogledaj kako izgleda istocna strana Mostara, a kako izgleda Sarajevo. Potpisali statut gdje dijeli Mostar po ratnoj liniji, cak su i autoput spustili sa Podvelezja na najpolodnije oranice Hercegovine i to ratnom linijom, jer je neko rekao da ni mrtav nece na bal**sko podvelezje da se ukljuce na autoput. I sta uradi SDA, umjesto da se suprostavi oni uzmu koncesiju na zemlju kuda ce proci autoput da bi kasnije mogli naplatiti.
Ne dižem u zvijezde rahmetli Aliju, čak šta više smatram da i nije bio neki vispren političar, na našu žalost. On je morao znati šta nas čeka kada proglasimo nezavisnost, on je morao pripremiti sve uslove da kada se proglasi nezavisnost da smo spremni da se oružano branimo. On je morao znati da će nas JNA i sve ono što je proizašlo iz te JNA napasti svim silama. Dakle mnogo propusta. Ako brate nemaš uslove da sve odigraš kako treba, sačekaj koju godinu da se spremiš. Čovjek je vjerovatno imao dobar nijet, ali totalno nespreman. Ja polazim od toga. Kada je u pitanju Mostar, mi smo realno bili u totalnoj banani, dobrim dijelom i krivicom Alije, ali i ostalih jer Alija nije bio sam, međutim opet ponavljam ne vjerujem da je prodao Mostar. Da je to slučaj, razgovor bi vjerovatno išao ovim pravcem: "Ok Franjo, vama Mostar pa sve do Salakovca ( ili do Ivana kako se priča), ali vi morate ostaviti koridor kako bi se narod povukao do Jablanice. Ne može narod pod zemlju ili Neretvu, a bogami ne može ni četnicima u ruke. Franjo kaže: Dobro Alija, mi ćemo ostaviti prolaz i rješena stvar." To se nije desilo. Svak normalan zna da kada nekoga staviš u okruženje, ubijaš snajperima i granatama, izgladnjuješ ga, i pri tome napadaš svako malo, da će se boriti i noktima i zubima protiv tebe.
Što se tiče 30.06.1993. godine, odakle je došla mnicija? Došla iz Igmana u Konjicu. Mogli su fino te momke koji su došli po municiju spremiti kući, i nema deblokade.
Za autoput se slažem. Što se tiče statuta, apsolutno ne stoji ta tvrdnja. Ali sačekajmo da bude usvojen. Priča da ostale stranke, osim SDA i HDZ-a nisu znale šta se potpisuje, je apsolutna laž.Dva dana prije potpisivanja nacrt je pokazan i SBB-u, i SDP-u, i DF-u i ostalim, i svi su rekli da se slažu. SDP sada baca bombe, tipa izdaja, tipa referendum itd. Bezvezna populistička priča za raju.
Nažalost Titova ulica i centralna zona izgledaju kao da je juče rat stao. Ali to ti je više slika nezainteresovanosti i nesposobnosti svih garnitura od rata prema naovamo. Para je poslje rata bilo, mogli su tri nove Titove napraviti, ali lopovluk je preovladao.
Ovih par stvari nema veze sa Alijom i njegovom ulogom u ratu u Mostaru i što se tiče daljnje diskusije o ovome ja više ne idem u off topic.