Usisav'o sam je par puta i sad bježi ko mahnita mada sam maximalni bio nježan...a dlaka joj tanka i kratka u i to u 15 slojeva pa ti to nemreš očetkat' ljudski
Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
- sarajlija_ba
#1726 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ima li ko kakav trik da macu naviknem na usisavanje ?
Usisav'o sam je par puta i sad bježi ko mahnita mada sam maximalni bio nježan...a dlaka joj tanka i kratka u i to u 15 slojeva pa ti to nemreš očetkat' ljudski
- hana_montana
#1727 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
sarajlija_ba wrote:Ima li ko kakav trik da macu naviknem na usisavanje ?
reci da se salis :-)i kako zaboga mozes biti njezan sa spravom koja se zove usisivac
moja pomahnita kad vidi sipku od doticnog,nemos je nac narednih sat vremena
- Rosebud_
#1728 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
.
Last edited by Rosebud_ on 11/02/2012 02:04, edited 1 time in total.
- sarajlija_ba
#1729 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ne znam da li znaš da ženke koje se ne mace (nemaju mlade) žive duže ?Rosebud_ wrote: Posto je islam vjera u kojoj se dosta pravila moze logicki opravdati, mislim da se skracivanje kandzi ne preporucuje, iz razloga koji sam ja navela. A vala ni sterilizacija, osim u nekim krajnjim slucajevima, npr. kad zdravlje ili zivot macke ovisi o tome. Let the nature run its course.![]()
Takođe, dvaput godišnje se omace i to po 4 mačića i najmanje jedno mače rastrgaju cuke ili ga zgazi auto. Dakle, godišnje to je dvoje mačića.
I treće, šta da radim svake godine sa najmanje 6 mačića plus da preživljavam kako ono dvoje zgazi auto ili ih psi rastrgaju ?
Moja maca je stara 2 godine što znači da bi do sad imala 16 mačića plus NAJMANJE 4 zgažena ili rastrgana.
Ako ćeš ti primati mačiće koje ona omaci i brinuti se za njih ja nemam ništa protiv da ona ima tjeranje i da "Let the nature run its course"
Hoćeš li ?
-
Masha.sa
#1730 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
uf pomagajte, "zabetonirala" sam izgleda i sefa i stanicu!
otkako imam ovu svoju blentu, kupujem natusan pijesak. prihvatljiva mi je cijena, maci takodje odgovara, ima ga u ovim prodavnicama koje su mi blizu, pa nisam imala potrebe da eksperimentisem i mjenjam. cistim ga svaki dan, jednom sedmicno mjenjam... i tad operem wc (zatvoreni) vrelom vodom i domestosom. poslije dobroooo posusim i naspem novi pijesak. e sad - problem je sto se na dnu wc-a taj pijesak zablati, ustvari bolje receno kao da zabetonira, pa ja to jedva "zgulim" lopaticom. bas pazim kad perem lopaticu da mi ne ode ni mrvica tog zabetoniranog u odvod, ali jbg, ipak se desi. i evo veceras vidim da mi se odvod zacepio. (sad samo cekam da mama pocne da zvoca "kako je 100 puta rekla"!
)
cime sad da "otjeram" te zabetonirane naslage? i moze li mi neko preporuciti neki drugi dobar pijesak, da nije skup i da nije sklon tom "zabetoniranju"?
otkako imam ovu svoju blentu, kupujem natusan pijesak. prihvatljiva mi je cijena, maci takodje odgovara, ima ga u ovim prodavnicama koje su mi blizu, pa nisam imala potrebe da eksperimentisem i mjenjam. cistim ga svaki dan, jednom sedmicno mjenjam... i tad operem wc (zatvoreni) vrelom vodom i domestosom. poslije dobroooo posusim i naspem novi pijesak. e sad - problem je sto se na dnu wc-a taj pijesak zablati, ustvari bolje receno kao da zabetonira, pa ja to jedva "zgulim" lopaticom. bas pazim kad perem lopaticu da mi ne ode ni mrvica tog zabetoniranog u odvod, ali jbg, ipak se desi. i evo veceras vidim da mi se odvod zacepio. (sad samo cekam da mama pocne da zvoca "kako je 100 puta rekla"!
cime sad da "otjeram" te zabetonirane naslage? i moze li mi neko preporuciti neki drugi dobar pijesak, da nije skup i da nije sklon tom "zabetoniranju"?
-
Masha.sa
#1731 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
i da... ljetos, kad sam nasla macu, prosla sam kroz sve te faze borbe s buhama. kupanje, samponi, ogrlice, neopitroid (prasenje i mace i cijelog stana). i onda je bila ok jedno vrijeme, da bih prije nesto manje od mjesec dana primjetila da PONOVO ima buhe! napominjem da NIGDJE ne izlazi...
drugu sam "naredila" nedavno da mi donese iz Hr http://www.pet-centar.hr/detalji_proizv ... 500ml.aspx pa sam nakon kupanja mace samponom protiv buha, hodala po kuci i prskala svetom vodicom.
slucajno sam nedavno upoznala veterinara Mustafu - i neko vece mu se pozalih na te buhe. lik mi rece da je moguce kako mi maca ima problem s korjenom dlake i da se vjerovatno buhe zadrzavaju na korjenu. treba doci kod mene da pregleda macu i da vidi sta treba da radi. (imala sam smrtni slucaj nedavno, pa cekam da se malo to stabilizuje, da dogovorimo tacan termin njegovog dolaska)... ugl, neko je izgleda bas peh po pitanju tih buha. (kao moja drzava npr
)
drugu sam "naredila" nedavno da mi donese iz Hr http://www.pet-centar.hr/detalji_proizv ... 500ml.aspx pa sam nakon kupanja mace samponom protiv buha, hodala po kuci i prskala svetom vodicom.
slucajno sam nedavno upoznala veterinara Mustafu - i neko vece mu se pozalih na te buhe. lik mi rece da je moguce kako mi maca ima problem s korjenom dlake i da se vjerovatno buhe zadrzavaju na korjenu. treba doci kod mene da pregleda macu i da vidi sta treba da radi. (imala sam smrtni slucaj nedavno, pa cekam da se malo to stabilizuje, da dogovorimo tacan termin njegovog dolaska)... ugl, neko je izgleda bas peh po pitanju tih buha. (kao moja drzava npr
- Rosebud_
#1732 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
.
Last edited by Rosebud_ on 11/02/2012 02:04, edited 1 time in total.
-
loudness
#1733 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Molim načelan odgovor, da li po ovakvim hladnoćama mogu preživjeti mačke koje su mi povremeno dolazile na sims prizemnog prozora stana ili pred vrata i tu dobijajale 1-2 obroka dnevno ili u dva-tri dana (obzirom da dolaze kod više različitih ljudi na prehranu, pa one same biraju vremenski interval).
Btw spavaju u nekim šupama, koje su fizički odvojene od ostatka ostalih zgrada, gdje žive ljudi, a već se više dana ne javljaju na dozivanje za podjelu hrane, niti samoinicijativno dolaze kao ranije?!
Prostor tih šupa je fizički odvojen od dijela zgrade gdje živim, zazličitim preprekama, tarabama, živom ogradom, žbunjem, a sada i zavijan ogromnim snijegom tako da ne mogu provjeriti da li su mace još na lokalitetu ili u životu.
Što je još gore s vremena na vrijeme prolete čopori kerova i prave masakre (do duše to se dešavalo ljetos, jesenas i prije Nove godine).
Visok je snijeg, pa ne znam da li one smiju hodati po tolikom snijegu i da li im je priroda osigurala neku tehniku gaženja po snijegu, a da pri tome ne propadnu u njegovu dubinu, jer bi se ugušile ili smrznule.
Iako s proljeća i ljeti znaju biti prava napast, sada mi ih je pravo žao, ako ih je fatalno zadesila pošast zime...
Hvala !
Btw spavaju u nekim šupama, koje su fizički odvojene od ostatka ostalih zgrada, gdje žive ljudi, a već se više dana ne javljaju na dozivanje za podjelu hrane, niti samoinicijativno dolaze kao ranije?!
Prostor tih šupa je fizički odvojen od dijela zgrade gdje živim, zazličitim preprekama, tarabama, živom ogradom, žbunjem, a sada i zavijan ogromnim snijegom tako da ne mogu provjeriti da li su mace još na lokalitetu ili u životu.
Što je još gore s vremena na vrijeme prolete čopori kerova i prave masakre (do duše to se dešavalo ljetos, jesenas i prije Nove godine).
Visok je snijeg, pa ne znam da li one smiju hodati po tolikom snijegu i da li im je priroda osigurala neku tehniku gaženja po snijegu, a da pri tome ne propadnu u njegovu dubinu, jer bi se ugušile ili smrznule.
Iako s proljeća i ljeti znaju biti prava napast, sada mi ih je pravo žao, ako ih je fatalno zadesila pošast zime...
Hvala !
- amiria
#1734 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Zna li neko radno vrijeme vet stanice stup? Hitno je!
- Cholina_Lokica
#1735 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Do 19hamiria wrote:Zna li neko radno vrijeme vet stanice stup? Hitno je!
broj ti je 470-240, ako hoces da nazoves i provjeris
- amiria
#1736 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Hvala puno!Cholina_Lokica wrote:Do 19hamiria wrote:Zna li neko radno vrijeme vet stanice stup? Hitno je!
broj ti je 470-240, ako hoces da nazoves i provjeris
-
maximilijana
#1737 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
kako sa pijeskom..nigdje ne nadjoh SIMBU ..vec samo NATUSAN (duplo skulji :/ ) i jos neke od po 14KM...
- žulijan asanž
#1738 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
maximilijana wrote:kako sa pijeskom..nigdje ne nadjoh SIMBU ..vec samo NATUSAN (duplo skulji :/ ) i jos neke od po 14KM...
što skuplji to bolji. ja koristim onaj najskuplji - Catsan, a na kraju se ispostavi da je najjeftiniji jer najduže traje.
-
maximilijana
#1739 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
vidjela sam taj..al koliko ti traje?citavu kesu istreses ili? kak upija?(joj mene i pitanja... hahaha)
meni simba npr traje 7-9 dana..
moj macor hoce samo totano cist pijesak..tako da cistim posudu ujutro i navecer (tj kad dodjem s posla)
meni simba npr traje 7-9 dana..
moj macor hoce samo totano cist pijesak..tako da cistim posudu ujutro i navecer (tj kad dodjem s posla)
-
Masha.sa
#1740 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
žulijan asanž wrote:maximilijana wrote:kako sa pijeskom..nigdje ne nadjoh SIMBU ..vec samo NATUSAN (duplo skulji :/ ) i jos neke od po 14KM...
što skuplji to bolji. ja koristim onaj najskuplji - Catsan, a na kraju se ispostavi da je najjeftiniji jer najduže traje.
catsan od 14,60 KM? (jel' ih ima vise, ili samo jedna vrsta?) taj sam kupila maloprije, pa me sad obradova s tom info da najduze traje.
- sarajlija_ba
#1741 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pa znaš li ti šta da radim sa mačićima kad si toliko pametna ?Rosebud_ wrote: Pa sta hoces da kazes, da zato sto ti ne znas sta da radis s potencijalnim macicima, macka treba da bude sterilisana?
Jesam li ja tebe majke ti pitao šta bi TI uradila ?Rosebud_ wrote:Pa kupi si igracku, i svi sretni. Nemoj me pogresno shvatit, znam sve prednosti sterilizacije, pogotovo argumente vezane za mrtve macice, macice na cesti itd itd. Ono sto ja kazem je da to ne bih uradila osim ako ne bih morala.
Da mi se mačka macila svake godine dosad bi bilo njenih mačića 16 komada plus 4 zgažena ili razbucana i plus mačići koji bi odrasli pa se i oni parili...pa šta treba da napravim azil ?
Pa nego ko će razmišljati o tome ?Rosebud_ wrote:Ono sto mi smeta je to sto danas i macke i psi postaju igracke i zabava za ljude, a ne ziva bica. Previse se trudimo da ih prilagodimo nama i nasem, modernom, nacinu zivota. Uvijek se postavlja pitanje sta cu JA sa macicima, sta cu JA kad dodje februar, sta cu JA...
Eto ja sam nehuman insan a ti budi humana pa sve mačića što moja maca okoti ti primi i ja ću te javno pofalit' na ovom forumu. Hoćeš ili nećeš ?
Samo mani filozoforanja.
I gdje su ti sad ti mačići ?Rosebud_ wrote:Zenke koje se ne mace zive duze. Pa sto onda i ljudi ne uklone sve zbog cega bi mogli umrijeti (zena bez dojke bi trebala da zivi duze od zene s rakom dojke?). Nije bas najsretniji primjer, ali to je ta analogija. Vala kakvi ljudi sve danas postaju roditelji, a mi ovdje raspravljamo treba li se to pravo oduzeti mackama. Ne znam jesi li ikad imao macice (ja jesam, omacila je cetiri u svom prvom okotu, i poslije je prihvatila jos jedno, koje sam pronasla na ulici), i vidio kako se macka brine o njima, s kojom odanoscu i odgovornoscu?
Smrzavaju se negdje, hodaju gladni po ovoj zimi, bježe od čopora pasa svaku noć, paze se auta, bježe od ljudi koji ih mrze...
To je rješenje ?
Svrha je da se JEDNOJ maci obezbijedi ugodan život koji uključuje veterinarske preglede, hrane u izobilju, topli dom po ovim minusima, našu ljubav, maženje, paženje...itd.Rosebud_ wrote:I koja je uopce svrha toga da imas macke kao ljubimce ako ces im uskratiti mlade, kandze, pa i njihovo prirodno staniste (pretpostavljam da zivis u stanu). Da zabavi tebe? Da tebi nije dosadno?
Znam, nehuman sam al' šta ću kad sam takav.
I ja bih da se ukine filozofiranje.Rosebud_ wrote:Jos da hoce sta izmislit da im ukinu i mjaukanje, pa da na miru mozemo spavat.
-
dorkcic
#1742 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pa nije to čovjek ili žena pa da pada u depresiju što neće nikad imat djecu! Mačku kad sterilišeš, ona pojma nema šta se desilo. Još pričamo o uskraćivanju "prava mačaka da postanu roditelji".
Još alimentaciju da uvedemo za očeve mačore koji su otišli u skitnju i ostavili kod kuće ženu i troje mačića.
Sterilisane mačke žive duže jer se ne tuku sa drugim mačkama oko teritorije i partnera za parenje i ne smucaju se okolo pa da ih kakav pas lutalica rastrgne ili auto zgazi. U tom smislu u prosjeku "žive duže", a ne u smislu da im uklanjanje nečeg na tijelu produžava život. I koja glupa analogija sa ženom i uklonjenom dojkom, ne mogu sebi da dođem.
Sterilisane mačke žive duže jer se ne tuku sa drugim mačkama oko teritorije i partnera za parenje i ne smucaju se okolo pa da ih kakav pas lutalica rastrgne ili auto zgazi. U tom smislu u prosjeku "žive duže", a ne u smislu da im uklanjanje nečeg na tijelu produžava život. I koja glupa analogija sa ženom i uklonjenom dojkom, ne mogu sebi da dođem.
-
maximilijana
#1743 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ajd pls mi javni utiskeMasha.sa wrote:žulijan asanž wrote:maximilijana wrote:kako sa pijeskom..nigdje ne nadjoh SIMBU ..vec samo NATUSAN (duplo skulji :/ ) i jos neke od po 14KM...
catsan od 14,60 KM? (jel' ih ima vise, ili samo jedna vrsta?) taj sam kupila maloprije, pa me sad obradova s tom info da najduze traje.
kak sta ko kako
- moa
#1744 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
CATSAN tito, najduze traje, maca ga ne raznosi na sapama, mada ni ovi novi silikonski nisu losi tj daleko su bolji od onih od 7 -9 km....BTW imal ko plavog ruskog macka?
-
maximilijana
#1745 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
imam zutog carsijaneramoa wrote:CATSAN tito, najduze traje, maca ga ne raznosi na sapama, mada ni ovi novi silikonski nisu losi tj daleko su bolji od onih od 7 -9 km....BTW imal ko plavog ruskog macka?
- moa
#1746 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
S Vratnikamaximilijana wrote:imam zutog carsijaneramoa wrote:CATSAN tito, najduze traje, maca ga ne raznosi na sapama, mada ni ovi novi silikonski nisu losi tj daleko su bolji od onih od 7 -9 km....BTW imal ko plavog ruskog macka?
- Pikaboo
#1747 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
E da i ja pitam.
Jedna od maca se NENORMALNO linja! Ma ljudi nemozete vjerovati koliko joj dlaka opada! Maca je potpuno bijela,nije rasna,nasla je ja prosle zime u snijegu i uzela se.Njena dlaka je toliko tanka,jedva se vidi i imam osjecaj da su mi puna usta,oci,usi.Non stop usisavam.Nju cesljam.Koliko god puta da povucem cetkom preko nje,cetka je uvjek prepuna dlaka.Ostale mace jedu Royal Canin grickalice,a ona jedina ne.Ostale se ne linjaju,a ona nam zivot zagorcava svojom dlakom.Em je njoj krzno gusto,em ga sije svukuda,ma uzasno.
Imate li kakav savijet? Ako ne,vezat cu je pa cu je usisavati
Jedna od maca se NENORMALNO linja! Ma ljudi nemozete vjerovati koliko joj dlaka opada! Maca je potpuno bijela,nije rasna,nasla je ja prosle zime u snijegu i uzela se.Njena dlaka je toliko tanka,jedva se vidi i imam osjecaj da su mi puna usta,oci,usi.Non stop usisavam.Nju cesljam.Koliko god puta da povucem cetkom preko nje,cetka je uvjek prepuna dlaka.Ostale mace jedu Royal Canin grickalice,a ona jedina ne.Ostale se ne linjaju,a ona nam zivot zagorcava svojom dlakom.Em je njoj krzno gusto,em ga sije svukuda,ma uzasno.
- suncica24
#1748 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Znaci i ti muku mucis sa hodajucom jambolijom?Pikaboo wrote:E da i ja pitam.
Kod mog macka to je imalo veze sa hranom, naime nije dobivao dovoljno vitamina iz iste. Tako da mogu preporuciti Royal hranu za dlaku (narandzasto pakovanje). Otkad smo presli i na suhu, i na vlaznu tu Royal hranu linjanje je dooooooooooooobro manje (ne znam je li u granicama normale, ali nekako upola manje sigurno jeste).
- Pikaboo
#1749 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ma nece da jede nista sem piletine i salame,al joj salamu nedam ni slucajno.Tako da ostaje piletina.Jela je one Royal pastetice i hranu iz kesice ali nece vise ni to.Nije ona razmazena vec je cudna uzasno.Ima li negdje nekih minerala namjenjenih bas za mace?Mi smo joj poceli kapati riblje ulje u hranu ali neznam hoce li to sta promjeniti.Ona se ne linja ko normalne macke.Ova se linja.....ma nemogu ja to vama ni docarati.suncica24 wrote:Znaci i ti muku mucis sa hodajucom jambolijom?Pikaboo wrote:E da i ja pitam.
Kod mog macka to je imalo veze sa hranom, naime nije dobivao dovoljno vitamina iz iste. Tako da mogu preporuciti Royal hranu za dlaku (narandzasto pakovanje). Otkad smo presli i na suhu, i na vlaznu tu Royal hranu linjanje je dooooooooooooobro manje (ne znam je li u granicama normale, ali nekako upola manje sigurno jeste).
- suncica24
#1750 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pikaboo wrote:Ma nece da jede nista sem piletine i salame,al joj salamu nedam ni slucajno.Tako da ostaje piletina.Jela je one Royal pastetice i hranu iz kesice ali nece vise ni to.Nije ona razmazena vec je cudna uzasno.Ima li negdje nekih minerala namjenjenih bas za mace?Mi smo joj poceli kapati riblje ulje u hranu ali neznam hoce li to sta promjeniti.Ona se ne linja ko normalne macke.Ova se linja.....ma nemogu ja to vama ni docarati.suncica24 wrote:Znaci i ti muku mucis sa hodajucom jambolijom?Pikaboo wrote:E da i ja pitam.
Mislim da joj piletina nije dovoljna... definitivno joj fali vitamina.
Imaju vitamini u onoj radnji u Radicevoj, pa pokusaj s njima. Jeste da su poskupi, i jeste da ne znam kako ces joj ih uspjeti ubaciti, ali...
(Ja sam znala uzeti macija u krilo, i kad bih ga ispustila... ostao bi mi maci. Sve deke, posteljina, njegovi prekrivaci, tepisi, nasloni kauca... bijelo. Mjesto gdje sjedi na prozoru... jambolija. I puna usta, nos, kosa... dlaka.)