Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
novi.dan.nova.nafaka

#1726 Re: Cijene stanova All about

Post by novi.dan.nova.nafaka »

metar_drva wrote:Ovo boldirano je malo diskutabilno, jebiga, 30 godina je sve samo ne "sutra". ali eto, svako ima svoje kontove, ja sam samo iznio svoje mišljenje, nisam se ni s kim prepucavao. također, ne mislim da ste vi koji ste kupili stanove (i ja sam jedan od tih, btw) glupi, samo ja ne bih mogao podnijeti da vraćam kredit 15,20,30 godine i umjesto toga bih radije rentao stan. eto, toliko.
to da svaka roba ima svog kupca je također diskutabilno. al to je neka druga tema i priča...
Da, 15 godina je jako mnogo, a tek 20 ili 30. Kad čujem tako od nekoga ko otplaćuje rate kredita da ulaže u svoje - ono, baš ne znam šta bih mu rekao.
A ima i psihološka strana kredita - nedavno razgovaram sa prijateljem, gdje on i supruga imaju prilično veća primanja od mene i supruge, tj. kad odbiju mjesečnu ratu kredita imamo otprilike ista primanja. I eto, oni "zbog vraćanja kredita" ništa ne mogu uštedjeti, dok mi uštedimo finu svoticu para... :roll:
Haris.ba

#1727 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Grubo rečeno, u Evropi je haman isto plaćati rentu i kredit za stan. Jedini fazon je ima li se uslova za kredit za stan. Zato su mnogi primorani da iznajmljuju. Kod nas je drugačije, pa drugačiji i problemi. Nije ko u Americi gdje su kredit potpisivali ljudi koji nisu znali ni riječ engleskog osim "ok", i sa tako opisanim kamatama u ugovoru da i doktoranti matematike teško mogu da objasne račun.

A ko želi novi stan blizu centru ti u pionirskoj izgledaju sasvim uredu. Jes da treba malo potabanati do trole, i da nije baš samo 10 minuta od grada(red vožnje trole zna biti haotičan), ali sasvim je dobar izbor.
addy_sa

#1728 Re: Cijene stanova All about

Post by addy_sa »

ja se ponovio :D
Istočno Sarajevo, kod Toma, 1400 maraka po kvadratu, novogradnja..
povoljnije nisam našao a sve sam pretražio.. naselje novo, sve izgleda super..
drndalo

#1729 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Sa srecom !
sabanss

#1730 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

addy_sa wrote:ja se ponovio :D
Super ako se zoves Milan, Goran, Petar i sl. :D

Inace svaku pobjedu Srbije ili hapsenje ima da cekas sa strahom.
drndalo

#1731 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

A to si provjerio kako ? Imas stan tamo pa znas ? Ja znam barem 10-ak ljudi "s ove strane" koji su tamo kupili stan, jer s tim tesko zaradjenim parama "ovdje" nisu htjeli garsonjeru... Pametno ili ne ? Ne znam, ali ako i ti ne znas provjereno, nemoj biti tako kategorican...
sabanss

#1732 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Imam prijatelje koji zive na samoj liniji razgranicenja... Sjecam se atmosfere poslije BIH - SCG.

Pogledaj snimke sada nakon hapsenja Mladica...

Takodjer sam zivio relativno blizu liniji razgranicenja dugo vremena i sjecam se par ekscesa u lokalnoj prodavnici i kaficu od strane "onih tamo"

Moje dijete se sigurno ne bi igralo pred zgradom slobodno, zamisli situaciju "Ja se zovem Ahmed, a ti?"

Svakom svacije...
madner

#1733 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

sabanss wrote:
addy_sa wrote:ja se ponovio :D
Super ako se zoves Milan, Goran, Petar i sl. :D

Inace svaku pobjedu Srbije ili hapsenje ima da cekas sa strahom.
Hapsenja su gotov gotova, a pobjede Srbije su jako rijetka pojava, pa su navijaci vise raspolozeni za slavlje nego da provociraju pola miliona Turaka pored :D

Ako neko ne misli da ce biti opet rata, ne vidim problem.
radostan dan

#1734 Re: Cijene stanova All about

Post by radostan dan »

Pametna investicija. Nezavisno da li će je biti ili ne, i kakvog karaktera (ent. linija), Sarajevo se mora širiti, a najpovoljniji pravac mu je I. Sarajevo. Vrijeme će ti pokazati da si pametno uložio, vidjećeš po cijeni kvadrata.
Last edited by radostan dan on 30/05/2011 19:44, edited 1 time in total.
addy_sa

#1735 Re: Cijene stanova All about

Post by addy_sa »

hvala na lijepim željama..
a što se imena tiče, ako mi je nick addy, sigurno se ne zovem Jovan ili petar..tako da..
ma prijatelju za te pare novogradnja taman da mi se ulica zove i đeneralova uopšte me ne interesuje..
ne bih da zalazim u sferu politike, samo sam napisao koliko je kvadrat i da sam uzeo i to je to..ko da ja ne bi uzeo stan ovdje gdje sam rođen da ne prodaju kojekakve kokošinjce za 1750 maraka..gradnja prije nego što sam se rodio..
a ovamo ko hoce i moze, bujrum, ja ne vidim nikakvog problema..a nisam ni lud da idem negdje a da se nisam raspitao..
p.s. u mojoj zgradi 4 sprata po 4 stana..od toga pet stanova su totalno bošnjačke porodice..
meni ovaj dio Ist.Sarajeva izgleda kao logičan nastavak Dobrinje..i da nije bilo rata mislim da bi se baš na ovom prostoru grad širio
sabanss

#1736 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

addy_sa wrote:hvala na lijepim željama..
p.s. u mojoj zgradi 4 sprata po 4 stana..od toga pet stanova su totalno bošnjačke porodice..
meni ovaj dio Ist.Sarajeva izgleda kao logičan nastavak Dobrinje..i da nije bilo rata mislim da bi se baš na ovom prostoru grad širio
Ma druze zgrade su dobre, dosta raje odavde je uzelo stanove tamo bas zbog cijene. Sretno bilo i da ako Bog da bolji promijenis.

Ja ne mogu steci utisak sigurnosti tamo ali bas nikako... Ko nema problema u glavi s tim i neugodnih iskustava, sve ok.
talić

#1737 Re: Cijene stanova All about

Post by talić »

kakavdanakneiskustvu wrote:je li puno dati 1150 km po kvadr. metru za stan u zenici,novi stan?
gdje to ima stan u Zenici za 1150 KM ?
talić

#1738 Re: Cijene stanova All about

Post by talić »

kakavdanakneiskustvu wrote:
talić wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:je li puno dati 1150 km po kvadr. metru za stan u zenici,novi stan?
gdje to ima stan u Zenici za 1150 KM ?

na bristu
Ne mogu reći ništa o kvalitetu gradnje jer nisam vidio ali ono što znam je da ja ne bih nikad kupio stan na Bristu jer je preblizu Željezare a sjeverac koji nosi prašinu i zagađenje uvjek ide u tom pravcu. Jedino ako ti je namjera da stan rentaš studentima, blizu su fakulteti pa bi u tom slučaju bilo OK.
Eborg

#1739 Re: Cijene stanova All about

Post by Eborg »

Ja nešto nisam fan Brista, ako već gledaš taj dio grada bolje onda gledaj Travničku ili Fakultetsku.
Eborg

#1740 Re: Cijene stanova All about

Post by Eborg »

Trosoban stan u Kineskom zidu te dođe oko 1300 KM tako da je to više-manje standardno za ovaj centralniji dio grada.

Gradi se nešto i u Travničkoj pored "Binga", ne znam hoće li biti stambena zgrada. U svakom slučaju danas je teško odvagati kod takvih stvari, sretno pri traženju!
Eborg

#1741 Re: Cijene stanova All about

Post by Eborg »

Ma govorim ti orijentaciono, ne prodajem ja stan. :lol: Hoću ti samo reći da jeftinije nećeš proći u centru, 1300 KM je trosoban stan, manji stanovi su i 1400-1600 KM.

BTW, na koji tačno dio Brista misliš, gdje to ima novogradnja?
Eborg

#1742 Re: Cijene stanova All about

Post by Eborg »

Aha, nadam se da ćeš imati više sreće u traženju! :thumbup:
talić

#1743 Re: Cijene stanova All about

Post by talić »

kakavdanakneiskustvu wrote:
Eborg wrote:Ma govorim ti orijentaciono, ne prodajem ja stan. :lol: Hoću ti samo reći da jeftinije nećeš proći u centru, 1300 KM je trosoban stan, manji stanovi su i 1400-1600 KM.

BTW, na koji tačno dio Brista misliš, gdje to ima novogradnja?

na početku brista ima nova zgrada,nije uz samu cestu,i danas sam zvao,cijena je oko 1300 km,ne 1150,tako da to otpada,kad kreneš iz centra sa lijeve strane je zgrada
ja živim u Radakovu i preporučio bih ti Radakovo.
Zgrade su relativno nove (građene "85-90), sve imaju dobru toplotnu izolaciju i fadnu ciglu, cijene su trenutno oko 1000 km/m2. Mnogo je čišće jer je željezara oko 4 km udaljena. Stanovi imaju dovoljno svjetla, mnogo parking prostora, meni zavjese ne trebaju jer sa mog prozora (okrenuto prema magistrali) ništa ni na kilometar. Stan okrenut prema jugu. Jedini problemi su udaljenost od centra, vožnja autom preko mostova koji su počesto pretrpani i buka auta sa magistrale ali to će biti rješeno prolaskom autoputa iznad Zenice.
Sheytanela

#1744 Re: Cijene stanova All about

Post by Sheytanela »

Jeli neko kupovao i zna li nesto o onim stanovima na Grand centru na Ilidzi? :roll: :roll:
zonbirile

#1745 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

ne znam za stanove,ali poznavao sam Ilidžu
Alfa159-1.7Turbo

#1746 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfa159-1.7Turbo »

Mislim da bi trebao da razmislis o Bristu ili Travnickoj..mada kada uzmes po mjerenjima i Travnicka ulica je najzagadjenija ulica (valjda isto vjetar nanosi te cestice)...ma te cestice truju cjeli grad, sto mi je glupo kad neko gelda jesili blize ili dalje 100 metara zeljezari(vazudsne linije i manje)..pa te cestice truju cjeli, 100 metara sto si dalje nista ti ne znaci, medjutim ovdje tema nije ekologija,pa necu sad o tome..
Zgrada na Bristu je zaista dobre kvaliete, na kraju odes i uvjeris se...mislim ljudi malo i brkaju, to i nije Brist, mada ga svi tako zovu, Brist je u stvari tamo iznad ono, kada se krene prema Tetovu, a taj dio se prije zvao Ravan, pa su ga valjda krenuli onda svstavati pod Brist...zgrada je omdah na pocetku Brista, lokacija je extra jer kad uzmes danas sutra djeci ti je faks pod nosom, skola osnovna takodje, pa i do grada ti treba max 10 min laganog hoda..
A primjetio sam i preko puta zgrade uz glavnu cestu tamo kad gledas na desnoj strani ima i kuca ,ona ispred koje je poslovni prostor, pa vidi i to koliko je...ako kuce gledas..
Takodje, licno meni je najbolja lokacija sada tamo pored muzicke skole, ona zgrada nova sto je napravljena, to mi je extra lokacija, kao i ona zgrada sto je tamo kad krenes prema KPZ-u na raskrsnici (ona nova sto je pravio vlasnik Dolcevite, Hasa)...ona je isto pravljana od jako dobrih materijala, a i lokacija mi je fina...

A, to za Radakovo, pa i ja mislim da je naselje daleko, gledaj negdje u gradu, da si sto blize centru, lako je tebi mozda sjesti u auto, i otici na posao, ali gledaj kad djeca krenu u skoliu, pa navece izlaziti,i tako to..zato je bolje da je covjek(ako ima mogucnost) blize cetnru grada...

A ,vala neka je i virjeme jeftinih stanova proslo, sjecam se tamo 97-98 stanovi se prodavali za 25 000 KM po Zenici...poa valjda raja navikla na to, e nema vise...sad ko hoce nek i plati...mada realno gledajuci, Zenica je ekonomski propala, tako da se zaista cudim ko uopste i kupuje tu novogradnju po Zenici, ali koiko vidim opet se nadje ljudi koji i kupuju...
Eborg

#1747 Re: Cijene stanova All about

Post by Eborg »

Ona zgrada u Školskoj ulici kod muzičke škole je fantazija. Jedini problem je ogromna cijena za zeničke uslove, ne znam je li im iko kupio stan. I nisam siguran kakva je zvučna izolacija, ono je prilično prometna ulica a prozori odmah uz cestu.
Alfa159-1.7Turbo

#1748 Re: Cijene stanova All about

Post by Alfa159-1.7Turbo »

: Mada ja licno sebi da uzimam bila bi na prvom mjestu ona zgrada prema KPZ-u, ili ova u muzickoj ili nova na Bristu..vise izbora novogradnje u Zenici ni nemas... :roll:
Zabroavih u gorenjem postuu da kazem ovom sto se raspitivao za novogradnju na Bristu, nisam dobro upoznat imali jos stanova Izgradnja, ali dosta stanova su davali u racun firmama da im zavrse tu zgradu, tako da i odrdjen broj stanova poradju sada te frime, ondnosno vlasnici tih firmi, pa zato mozda cejna nije ista tim stanovima..
Jer, neko mozda daje i povoljnije da izvuce pare..
Mada je po mome misljenju gore navedena cjena sasvim realna...,ali eto pokusaj,raspitaj se , mozda mozes kako napraviti i da zumes ispod gore navedene cjene..malo se raspitaj koje sve firme imaju stanova u toj zgradi...(osim ako se nisu dogovorili sa Izgradnjom da stanove ne daju ispod te cjene)!Ulgavnom kako god odlucis, sretno sa kupovvinom! :wink:
Eborg

#1749 Re: Cijene stanova All about

Post by Eborg »

Gradi se neka zgrada do poligona za polaganje vozačkog (onaj kod kuglane). Čitavo ono naselje bi trebalo porušiti, ionako su one barake okolo gotovo potpuno napuštene.

Ali eto, ako ti odgovara možda tu bude povoljno stanova ako nije hića, relativno je blizu centru.
Eborg

#1750 Re: Cijene stanova All about

Post by Eborg »

Vala ne znam u Travničkoj da išta ima novogradnje, gradi se nešto pored "Binga" ali nisam siguran je li stambena ili privatna zgrada.
Post Reply