Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
jeza u ledja

#1726 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

stulic wrote:
jeza u ledja wrote:Ja vidjenje svijeta kod ljudi dijelim na dvije vrste.

Jedna vrsta ljudi gleda na svijet pesimisticno, u medjunarodnim odnosima vidi zavjere, spletke, sjenke iza kulisa koje vuku sve konce. Takvi vjeruju u teorije o masovnoj hipnozi, o zatrovanosti kolektivne svijesti, o ispranim mozgovima zauvijek onesposobljenim da razmisljaju drukcije.
Drugi vjeruju u Allaha i bajke o djevicanskim rodjenjima i raznim ukazivanjima. Ipak ne zelim da pomislis da me prikazes sa tim tipicnim stereotipom cvikeraskog strebera sa alu folijom na glavi i transparentom u ruci na kojem pise "The Moon Landing was a hoax!"
Vidis za razliku od takvih ja svijet mogu da vidim i na tvoj i na svoj nacin, u Americi se naprotiv sve dijeli na crno ili bijelo, tamo nema sredine, ili si dobar ili los, ili liberal (my ass) ili conservative, patriota ili terorist...
Izvini, ali ta prica 'ili si dobar ili si los' u Americi nikako nema veze sa realnoscu. Mislim da je upravo problem u tome sto ti formiras svoje misljenje o americkoj javnosti iz mainstream medija koje toliko kudis.

jeza u ledja wrote:Druga vrsta ljudi ima (barem neke) ideale. Mogucnost razvijanja povjerenja medju ljudima, vjeruju u sposobnost drustva da samo sebe mijenja nabolje, da se koriguje i da bude samokriticno kad je potrebno. Takvi ljudi vjeruju u promjene.
Pa ja sam ti jedan od tih, u meni jos uvjek zivi nada i osjecam dovoljno jaku zelju za promjenama u svijetu i aktivno sam ukljucen u neke akcija o kojima necu online.
Upravo iz nade na to sto si naveo crpim optimizam za bolje sutra. Americka politika je nazalost glavni protivnik optimizmu.[/quote]

Iz ovoga sto si do sada napisao ja nisam izveo takav zakljucak, previse pojednostavljeno gledas na problem.

jeza u ledja wrote:@ stulicu, fino pises, ali ne argumentujes svoje tvrdnje.
Dvije stvari - moras malo elaborirati ovo sto ti jefferson vec govori, to da se prava drzavljana SAD postepeno ukidaju(?!?)
Nebih zelio da navodim brojne argumente i vjeruj mi da sam poceo ali sam obrisao, znam gdje ce nas to opet odvesti i pogotovo znam tvoj reply kao da ga sam pisem. Uzmimo da smo se slozili da je to za tebe conspiracy a za mene smoking gun..[/quote]

A ne ne ne.. Navedi fino argumente pa cemo da razgovaramo.
Ne kazem da ne postoje nikakva krsenja ljudskih prava americkih gradjana (afera sa Patriot Act), ali da se govori o nekom sveopstem trendu ili kao sto si ti rekao da 'Amerika sve vise pocinje liciti na nacistisku Njemacku' to nema veze s vezom i to znas.

jeza u ledja wrote:i drugo, to da u Americi ne postoje dvije, vec jedna partija.
Pa bar to je cijelom svijetu jasno, razlika izmedju demokrata (tzv liberala) i republikanaca (tzv konzervativaca) je ista kao razlika izmedju SDA i SBiH. [/quote]

A u sljedecem postu argumentujes kako su 'Demokrati liberali', a 'Republikanci konzervativci'. Je li to razlika ili nije?

Sistem u Americi je takav da postoje samo dvije stranke, upravo zbog toga postoje razlicite struje u tim strankama, koje bi da je recimo rijec o Italiji bile u nekim zasebnim strankama. Zbog postojanja samo dvije stranke one su u globalu uglavnom (mada to nije slucaj u posljednje vrijeme) centristicke, zato je i tesko primjetiti razliku. Osim toga treba uzeti u obzir u velicinu drzave gdje je zbog velicine administracije tesko brzo i efikasno sprovesti primjetni zaokret u odnosu na prethodnike. U Americi ako jedna stranka ima vise od 60% kongresmena to je rijedak slucaj. Uopste, da jedna 'strana' ima vlast u sve tri grane vlade je gotovo pa nemoguce. To dovodi do stvaranja kompromisa koji razvodnjavaju prvobitnu agendu.
Ali generalno, Demokrati stavljaju akcenat za prava radnika, za veci uticaj vlade u pitanju ekonomije, zdrastva i skolstva, imaju liberalne poglede kad su u pitanju prava zena, homoseksualaca, manjina, stranaca, itd.
Republikanci stavljaju akcenat na patriotizam, nacionalnu sigurnost, manji uticaj vlade, manje takse, imaju konzervativne poglede na probleme u drustvu kad je u pitanju uticaj religije, itd..

Standardno, dijele se na ljevicu i desnicu, kao i u ostalim zemljama svijeta.
jeza u ledja

#1727 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

E jebiga, glupo kilometarsko kvotanje.... :-)

Nego da se vratim malo na temu.
Mediji :D su sinoc javili da ce Hillary Clinton i zvanicno suspendovati svoju kampanju i podrzati Obamu u nominaciji za predsjednika. U subotu ce odrzati govor gdje ce pozvati svoje glasace da zajedno podrze demokratskog kandidata.

Meni sve vise smrdi na 'joint ticket'. Obama je na pitanje o tome izjavio da nece zuriti sa trazenjem podpredsjednickog kandidata ali da je Hillary svakako na njegovoj listi. Njeni glasaci to zele, ali Obamini nisu bas radi to podrzati. Neki novinari izjavljuju da mozda sama Hillary to ne zeli....

Kao sto smo i pretpostavili, sada slijedi igra 'zaprosavanja' Hillary od strane Obame.

Sta mislite? Nekako je tesko zamisliti da bi Obama imao vise sanse bez nje nego sa njom, a opet onda ce imati vise problema kada stvarno i postane predsjednik, nego kad bi pobjedio bez nje. Dakle, stvar je u rizikovanju, ici na sigurnije, ili ici na riskantnije ali sa vecom dobiti.
Sta ce Obama odluciti?

What would Jesus do? :D
ahuseino

#1728 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by ahuseino »

jeza u ledja wrote:E jebiga, glupo kilometarsko kvotanje.... :-)

Mediji :D su sinoc javili da ce Hillary Clinton i zvanicno suspendovati svoju kampanju i podrzati Obamu u nominaciji za predsjednika. U subotu ce odrzati govor gdje ce pozvati svoje glasace da zajedno podrze demokratskog kandidata.

Meni sve vise smrdi na 'joint ticket'. Obama je na pitanje o tome izjavio da nece zuriti sa trazenjem podpredsjednickog kandidata ali da je Hillary svakako na njegovoj listi. Njeni glasaci to zele, ali Obamini nisu bas radi to podrzati. Neki novinari izjavljuju da mozda sama Hillary to ne zeli....

Kao sto smo i pretpostavili, sada slijedi igra 'zaprosavanja' Hillary od strane Obame.

Sta mislite? Nekako je tesko zamisliti da bi Obama imao vise sanse bez nje nego sa njom, a opet onda ce imati vise problema kada stvarno i postane predsjednik, nego kad bi pobjedio bez nje. Dakle, stvar je u rizikovanju, ici na sigurnije, ili ici na riskantnije ali sa vecom dobiti.
Sta ce Obama odluciti?

WWJD?

JWDT:
Kick her to the curbe.

Ona oce VP, ali bi pristala da joj Obama preuzme dugove. I zato je samo "suspended" kampanju a nije predala...

Ucjena pa to ti je.

Inache nije lud da je uzme za VP, to bi bila divided (White) House. Ona ima vishe konekcija i nebi bila poslusna.

Nadam se da neche pick up her tab :-) .
pitt

#1729 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by pitt »

stulic wrote:
pitt wrote:
stulic wrote:Odlican clanak, mogul dobiti izvor?
pa napisah....The Economist
Pa to je staro vec dvije godine.
a to se nesto promjenilo u medjuvremenu nabolje jel? :-)
jefferson

#1730 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jefferson »

stulic wrote:Nego sta su, Demokrate su liberali a Republikanci su konzervativci, ili sta?
hahahahaha, otkud ti to matere ti? Ja znam demokrate koji su konzervativniji od 90% republikanaca!
jefferson

#1731 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jefferson »

pitt wrote:
pitt wrote:
stulic wrote:Odlican clanak, mogul dobiti izvor?
pa napisah....The Economist
a to se nesto promjenilo u medjuvremenu nabolje jel? :-)
Pa da, Evropa postala sto bi reko moj "imenjak" last best hope on hill! :lol: :lol: :lol: :lol:
pitt

#1732 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by pitt »

poznati humanisti :-) :-)
pitt

#1733 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by pitt »

Minnela wrote:
pitt wrote:poznati humanisti :-) :-)

aman,jesi se zadever'o oko americkih izbora :roll: :D ..kako si krenuo,jos ces reci da si se u toj Americi rodiJo :-D :D
vucem korjenje od John Adamsa :D :D
walkabout

#1734 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by walkabout »

Pikova-dama wrote:It was a creed written into the founding documents that declared the klix of a nation.
Yes we can.
It was whispered by slaves and abolitionists as they blazed a trail toward freedom.
Yes we can.
It was sung by immigrants as they struck out from distant shores and pioneers who pushed westward against an unforgiving wilderness.
Yes we can.
It was the call of workers who organized; women who reached for the ballots; a President who chose the moon as our new frontier; and a King who took us to the mountaintop and pointed the way to the Promised Land.
Yes we can to justice and equality.
Yes we can to opportunity and prosperity.
Yes we can heal this nation.
Yes we can repair this world.
Yes we can.
We know the battle ahead will be long, but always remember that no matter what obstacles stand in our way, nothing can stand in the way of the power of millions of voices calling for change. (We want change.)
We have been told we cannot do this by a chorus of cynics…they will only grow louder and more dissonant ……….. We’ve been asked to pause for a reality check. We’ve been warned against offering the people of this nation false hope.
But in the unlikely story that is America, there has never been anything false about hope.
Now the hopes of the little girl who goes to a crumbling school in Dillon are the same as the dreams of the boy who learns on the streets of LA; we will remember that there is something happening in America; that we are not as divided as our politics suggests; that we are one people; we are one nation; and together, we will begin the next great chapter in the American story with three words that will ring from coast to coast; from sea to shining sea: Yes We Can.
bijah na par "motivational speeches"...
udjem unutra "nako", znatizeljan... :zoka:
izadjem nakon sat, svijet "vazduh trepti kao da zemlja gori"... :dance:
ispushem dok dodjem kuci... :oops:
vidim druge drzi 2-3 dana/mjeseca...zauhar kolko bilo... :thumbup:
jeza u ledja

#1735 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

Ma znas sta, ja sam gledao Obamu uzivo i fakat mi je bilo truba slusat ga. Ne znam ili na TVu zvuci bolje ili se nakon godinu dana usavrsio ili mi je tad jednostavno izgledalo nemoguce da on moze pobjediti. Isto vazi i za Ron Paula. Puno 'zombija' koji vicu 'yes, yes, yes....' imam osjecaj da je mogao pricati o agrikulturi isto bi govorili.

Medjutim, ne treba podcjenjivati moc govorancije pogotovo kad je u pitanju kandidatura za predsjednika. Svih 'velikih' predsjednika sjecamo se prvenstveno po njihovim govorima. Spomenuh vec ranije u utorak kad je Obama drzao pobjednicki govor i McCain je imao svoj (namjerno zakazan za taj dan kao da ga zajebe). Govor je odrzan pred '17 zijevajucih bijelih penzionera' :lol: (taj sam komentar procitao na jednom clanku na Huffington Post, ismijali ga pravo :D ), iza McCaina, umjesto nabrijanih fanova - neki zeleni pano. McCain nesto trepce, ima neki vjestacki kez svaki put kad kaze kao neku 'pametnu' o Obami, ma mislim strahota. Ja sam tu noc uhvatio Obamin govor poslije na Foxu :D i slusam komentare njihovih analiticara, cak su ga i oni nalijepili, kazu da se McCainova govorancija ne moze usporediti sa Obaminom.

Bitno je to, jer jebiga ljudi glasaju po feelingu , a rijetko ko po issues.

walkabout, mescini ti si ono podrzavao Clintonovu(?) (imas avatar te neke zenske pa sve kontam da si zensko, a za omar littlea zbog imena kontam da je musko :) ) De mi reci za koga bi ti sada glasao i da li bi uopste, i da li bi volio vidjeti Hillary kao VP?
walkabout

#1736 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by walkabout »

jeza u ledja wrote: walkabout, mescini ti si ono podrzavao Clintonovu(?) (imas avatar te neke zenske pa sve kontam da si zensko, a za omar littlea zbog imena kontam da je musko :) ) De mi reci za koga bi ti sada glasao i da li bi uopste, i da li bi volio vidjeti Hillary kao VP?
da, tacno je da sam podrzavao Hillary samo da bi Bill dosao u Bijelu kucu...jer sam misljenja da je tokom njegovog mandata bilo najbolje kako za US (narocito, sto tako i treba da bude) tako i za "ostatak" svijeta (nemojte pogresno shvatiti, nije ni on bez gresaka i promasaja ali kad se sve stvari stave skupa u perspektivu pa procjene, meni on licno odskace daleko ispred...zar vam samo nije dovoljan neko ko Bush pa da vidite razliku)

nazalost, Hillary me je i razocarala, toliko je puta uprskala tokom kampanje sasvim nepotrebno...njen problem je sto ona pokusava da bude Hillary, umjesto da se povuce te vise bude Bill, bar je imala priliku iz prve ruke vidjeti kako se to radi...al nemeresh ti zensku rec'..."ravnopravnos"...i ode sve u helac'

da li bih glasao...ja vishe drzim do doga da su izbori vishe paravan (~60%, ovo zavisi od zemlje do zemlje) nego izbori (~40%)...

u ovoj situaciji u US...vjerovatno bih se nakanio da glasam samo da McCain ne nastavi sa Bushovom "doktrinom"...ili mozda ne bih ni izasao...

a sta ce i da Obama pobijedi...jedno je imati izuzetne govore i "zapaliti" raju...ali je sasvim druga stvar uzeti zemlju na pleca plus i ostatak svijeta...to je sasvim druga stvar...
pogotovu kad te pocnu vuci za rukave pravi donosioci odluka...a Obama mi ne lici na nekoga ko bi bash izdrzao to vucenje za rukave...poceo bi praviti greske...onda u tom slucaju bi ga smijenili, bilo "ostavkom" bilo , nedaj Boze, "nesretnim slucajem" ako se suprotstavi...

Hemon je nesto brbljao o pocetku kraja ima 4-5 godina...ja odbijam da mu pocnem vjerovati...

eto ima vas iz BiH u US pa gledajte da kola ne krenu nizbrdo...koliko je u cijoj moci...

i za Hillary kao VP...mislim da ne bi funkcionisalo ako bi se dobili izbori a mozda bi malo pomoglo da se dobiju izbori. nisam siguran...naginjem se pomalo Carterovom misljenju...
jeza u ledja

#1737 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

Evo imamo jednog converta :sax: , hajmo dalje. hik-meta? :P :lol:
walkabout

#1738 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by walkabout »

jeza u ledja wrote:Evo imamo jednog converta :sax: , hajmo dalje. hik-meta? :P :lol:
opet si pogresno protumacio moj post :-) ..onakao kako ti zamisljas stvari. :roll: ..nije ovo bolan utakmica Zeljo-Sarajevo...krupnije su stvari u pitanju...
i odakle ti pravo da me nazivas convert...imam isto misljenje kao i na pocetku...ali kome ja pricam...stvarno trebam pripazit sa kim se upustam u dijalog... :roll:
jeza u ledja

#1739 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

hahahah znao sam :lol:

htio sam napisat 'zezam se' na kraju posta ali kontam nece me valjda ozbiljno shvatit....

PS: malo sam bio djetinjast, nemoj se ljutit. ;)
Last edited by jeza u ledja on 06/06/2008 07:36, edited 1 time in total.
omar little

#1740 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by omar little »

imam ja jedno pitanje. Nisam danas puno citalA :D novine, imala sam puno posla, pa da sad ne tabirim po netu : Sta u stvari znaci to njeno "suspendovati kampanju"? Ako je on dobio vecinu glasova, sta to sad znaci s njene strane? Da ce prestati trositi pare, jer ih nema, nego ce cekati konvenciju da uradi sta? Napravi neki skandal i ugura se kao kandidat? Ne razumijem kakva je to strategija? Sta je u njenoj glavi i glavi onih koji joj vode kampanju?
jeza u ledja

#1741 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by jeza u ledja »

Brejking njuz: Obama je na tajnom sastanku sa Hillary u njenoj kuci. Bill im drzi svijecu. :D
paratrooper

#1742 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by paratrooper »

walkabout wrote:u ovoj situaciji u US...vjerovatno bih se nakanio da glasam samo da McCain ne nastavi sa Bushovom "doktrinom"...ili mozda ne bih ni izasao...
to sigurno nece , vjerovatnije je da ce se smanjiti finansijska pomoc zemljama treceg svijeta kao i za angazman u Iraku i otprilike ce se finansirat samo aktivnosti koje i jesu interes americke privrede a to su iskljucivo vojna i politicka kontrola oblasti sa naftom na jugu i sjeveru Iraka kao i odrzavanje pomorskih puteva kroz zaliv.

Iran ce ostati pod nadzorom i sankcijama i nastavit ce se ciscenje historije americkih finansijskih transakcija kroz zadnjih 30 godina. Sve ce se to platiti novcem saudijskih i drugih princeva koji drze svoj kapital u americkoj valuti. Americki narod ce izaci snazniji a geopoliticka pozicija ce ostati ne-izmjenjena. Amerika ce i dalje nastaviti kontrolirati tokove kapitala u mjeri u kojoj je to potrebno za stabilnost onih koji pripadaju zapadnoj civilizaciji.

Ostatak svijeta ce se snalaziti svako za sebe , neki poput Kine ce ostati u partnerskim odnosima sa zapadom, drugi poput Rusije ce pokusavat zaradit nesto spekuliurajuci sa zemljama koje su anti-zapadno orjentirane a latino americko africke zemlje ce ostati izvor jeftinih resursa.

Ako iz svih tih regiona treceg svijeta ispliva jedna zemlja koja je sposobna da se pridruzi zapadu u narednih 20 godina i to je sasvim znacajan uspjeh.

Balkan ce biti tretiran poput Meksika, osim Hrvatske sasvim je malo potencijala u ostatku tog regiona (Srbija, BIH, Makedonija, Kosovo i Albanija) da se mogu pridruziti zapadu. Bar tesko u narednih 10 godina da bi i jedna od tih zemalja stekla i osnovne pretpostavke za spajanje sa zapadnim sistemom.
omar little

#1743 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by omar little »

nece niko da mi odgovori na pitanja...haj' dobro, nema veze...
stulic

#1744 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by stulic »

jefferson wrote:
stulic wrote:Nego sta su, Demokrate su liberali a Republikanci su konzervativci, ili sta?
hahahahaha, otkud ti to matere ti? Ja znam demokrate koji su konzervativniji od 90% republikanaca!
Jel nije tako? Reci da nije i ne samo da ces se sloziti sa mnom nego ces i dokazati da ne citas teme od pocetka.
stulic

#1745 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by stulic »

jeza u ledja wrote:E jebiga, glupo kilometarsko kvotanje.... :-)

Sta ce Obama odluciti?

Jesus bi se opredjelio za joint ticket, posto bi mu tako sugestirali iz Vatikana, znaju oni kako to ide...

Bilo kako bilo ovaj post nek ostane zapamcen po tome sto sam prognozirao da je Obama izgubio na izborima za predsjednika, jesen 2008, i nije mi drago. :sad:
Izgubio je zato sto nije ni smio da pobjedi, zato sto je pobjeda McCaina namjestana od samog pocetka kampanje...
ahuseino

#1746 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by ahuseino »

stulic wrote:
jefferson wrote:
Jel nije tako? Reci da nije i ne samo da ces se sloziti sa mnom nego ces i dokazati da ne citas teme od pocetka.
Branimire, nemamo sta raspravljati ako tako mislis. Ma nije to ni sta ti mislis koliko je sta ti znas, i to je to sto sam prije govorio o tvom iskustvu. Tipicno ono nashe, ti ces tamo odatle meni govorit' kako je meni ovdje... nidje veze :-) .
Bez uvrede, 'izgledas' nachitan i mudro zboris, ali imas limitiran izvor informacija.
Nisi nachisto sa nekim definicijama.

Hilka 'cuva' svoje delegate da ima leverage u pregovaranju sa Obamom.
Sta hoce:
1) VP (neche dobit)
2) Ako dobije ponudu za VP postoji shansa da che ona odbiti for better exit, i jos sto sta...
3) Da joj Obama pomogne otplatiti kredite. Duzna je i bogu i narodu (mada ima pare).

Moze da ovo radi jer jos uvijek ima uticaj na glasache. Mnogi kazu: "Podrzacu (glasachu za) Obamu ako mi Hillary kaze".
18M glasova nije mala cifra.

Dream Team:

Barack Obama - President
James Webb - Vice President
John Edwards - Attoreny General

Ostali???? :?:
bice_bice

#1747 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by bice_bice »

70 stranica o izborima u americi? dokaz da se radije o tudjim problemima brinemo nego o svojim...

ja problema u rwandi...
ahuseino

#1748 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by ahuseino »

bice_bice wrote:70 stranica o izborima u americi? dokaz da se radije o tudjim problemima brinemo nego o svojim...

ja problema u rwandi...

Ovo se nikako ne tiche chitavog svijeta :-) :P :wink:
bice_bice

#1749 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by bice_bice »

to sto ti zivis u bostonu, citavog se svijeta tice ko ce bit predsjednik amerike?
ahuseino

#1750 Re: Amerikanski izbori: Prajmariz

Post by ahuseino »

bice_bice wrote:to sto ti zivis u bostonu, citavog se svijeta tice ko ce bit predsjednik amerike?

Gdje ja zivim ne, a to drugo i te kako :!: :D
Post Reply