Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1197
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1320

repeater

Post by repeater »

Image

laganice :D
za pocetnike: http://mirandajuly.com/
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

idiot-dostojevski
chain of command - seymour m. hersh
stundande natten- carl-henning wijkmark
:-)
skolica

Post by skolica »

"Znak na zidu'' Virginia Woolf
StLouis

#1729 Re: Šta trenutno čitate?

Post by StLouis »

Dobio sam Coelhovog Zahira na poklon :) da li je neko od vas procitao ovu knjigu? Utisci?
anais_nin

#1730 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

StLouis wrote:Dobio sam Coelhovog Zahira na poklon :) da li je neko od vas procitao ovu knjigu? Utisci?

ja sam inace jedna od onih koji se usudjuju javno priznati da cita Coelha :D ovu knjigu nisam procitala, a cini mi se niti cu :) odustala nakon prvih 5 stranica, stivo me dramaticno uspavljivalo svaki put kad sam ga pokusavala citati :D
rikardoreis

#1731 Re: Šta trenutno čitate?

Post by rikardoreis »

anais_nin wrote:
StLouis wrote:Dobio sam Coelhovog Zahira na poklon :) da li je neko od vas procitao ovu knjigu? Utisci?

ja sam inace jedna od onih koji se usudjuju javno priznati da cita Coelha :D ovu knjigu nisam procitala, a cini mi se niti cu :) odustala nakon prvih 5 stranica, stivo me dramaticno uspavljivalo svaki put kad sam ga pokusavala citati :D

smijes priznat zato sto te stiti moderatorski imunitet :D :D :D
anais_nin

#1732 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

rikardoreis wrote:
anais_nin wrote:

smijes priznat zato sto te stiti moderatorski imunitet :D :D :D

smijem priznati i van okvira foruma :D a to nekad zna biti opasnije :lol: :D priznam i za Harukija Murakamija i za THE KITE RUNNER :D ne citam zbog drugih, citam zbog sebe i svog zadovoljstva :D a jako dobro znam razdvojiti "ono sto mi pase u datom momentu" i "ono sto (argumentovano) smatram kvalitetnim" :D a ostalo cuvam za Beinu temu, vec dugo se planiram i tamo izjasniti :D
Shoshana

#1733 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Shoshana »

anais_nin wrote:
smijem priznati i van okvira foruma :D a to nekad zna biti opasnije :lol: :D priznam i za Harukija Murakamija i za THE KITE RUNNER :D ne citam zbog drugih, citam zbog sebe i svog zadovoljstva :D a jako dobro znam razdvojiti "ono sto mi pase u datom momentu" i "ono sto (argumentovano) smatram kvalitetnim" :D a ostalo cuvam za Beinu temu, vec dugo se planiram i tamo izjasniti :D
Kad sam se ja usudila javno izjasniti da ne trpim Poterovstinu, ne vidim zasto vi ne bi podrzali Koeljovstinu...

Nego, zar je i Kite Runner sporan?
black

#1734 Re: Šta trenutno čitate?

Post by black »

ma shta chito... :mrgreen:
CiCiban

#1735 Re: Šta trenutno čitate?

Post by CiCiban »

uncle dejVida kopeJFFijda :cry:
lady midnight

#1736 Re: Šta trenutno čitate?

Post by lady midnight »

po drugi put (ustvari treci, al to je duga pricha :D :D), da utvrdim...
inache, od ovih silnih struchnih u zadnje vrijeme ne stignem prochitati nishta onako... za dushu :roll: osim pokojeg soneta :-) :-)

M. Kemper, Herrschaft, Recht und Islam in Daghestan, Von den Khanaten und Gemeindebünden zum Jihad-Staat

Image

u svakom sluchaju za preporuchiti, barem ovima koji chitaju njemachki, a koji su zainteresovani za istoriju, konkretno za pitanja kolonijalizacije i antikolonijalnog otpora i ulogu religije u tim procesima. od jednog od vodecih (po meni najboljeg :D) istorichara islama na podruchju sjevernog kavkaza.
lady midnight

#1737 Re: Šta trenutno čitate?

Post by lady midnight »

Shoshana wrote:
anais_nin wrote:
Kad sam se ja usudila javno izjasniti da ne trpim Poterovstinu, ne vidim zasto vi ne bi podrzali Koeljovstinu...

Nego, zar je i Kite Runner sporan?
kako kome :D meni nije nimalo sporan, naprotiv... kod mene ima prilichno jasno odredjenu poziciju :oops: :D
ukratko: rowley i harry potter su za husseinija i amira ono shto je guenther grass sa svojim oskarom matzerathom za danielle steel i njene obespravljene princeze koje se nakon niza chudesnih metamorfoza obrenu u blagostanju :D :D :D naravno, moje lichne preferencije igraju jako snazhnu ulogu u ovom poredjenju, kako bi i bilo drugachije :D :D

a te moje chitalachke preferencije mi isto tako govore da cu teshko bilo kad vishe prochitati bilo shta od khaleda husseinija... jeste da znam biti mazohista (i od coelha sam prochitala vishe stvari, mada ga nimalo ne gotivim), ali ovoga necu dalje... a necu zato shto mi plaho chupa zhivce... prvenstveno zbog toga shto ne izostavlja haman niti jedan stereotip o afganistanskom drushtvu i istoriji ove zemlje koji je iole prihvatljiv politichki korektnoj anglosaksonskoj middle-class chitalachkoj publici sa manje-vishe latentom tendencijom ka egzotizmu... a shto se tiche same fabule i njenih "zapleta".... meni su tu puno zanimljivije one serije "dallas" i "dinastija" :D :D :D barem ne pretendiraju na neki kvalitet :oops: :D :D
Shoshana

#1738 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Shoshana »

lady midnight wrote:
kako kome :D meni nije nimalo sporan, naprotiv... kod mene ima prilichno jasno odredjenu poziciju :oops: :D
ukratko: rowley i harry potter su za husseinija i amira ono shto je guenther grass sa svojim oskarom matzerathom za danielle steel i njene obespravljene princeze koje se nakon niza chudesnih metamorfoza obrenu u blagostanju :D :D :D naravno, moje lichne preferencije igraju jako snazhnu ulogu u ovom poredjenju, kako bi i bilo drugachije :D :D

a te moje chitalachke preferencije mi isto tako govore da cu teshko bilo kad vishe prochitati bilo shta od khaleda husseinija... jeste da znam biti mazohista (i od coelha sam prochitala vishe stvari, mada ga nimalo ne gotivim), ali ovoga necu dalje... a necu zato shto mi plaho chupa zhivce... prvenstveno zbog toga shto ne izostavlja haman niti jedan stereotip o afganistanskom drushtvu i istoriji ove zemlje koji je iole prihvatljiv politichki korektnoj anglosaksonskoj middle-class chitalachkoj publici sa manje-vishe latentom tendencijom ka egzotizmu... a shto se tiche same fabule i njenih "zapleta".... meni su tu puno zanimljivije one serije "dallas" i "dinastija" :D :D :D barem ne pretendiraju na neki kvalitet :oops: :D :D
Dzaba ti sva prica, meni je Harry Potter tu negdje sa Alisom u zemlji cudesa, il' Pipi dugom carapom - sto ce reci - van pameti... Kite Runner, iako sumnjivih literarnih kvaliteta, naivan i predvidiv, na mene je ostavio prilicno dobar utisak. To o cemu on pise jesu (vjerovatno - jer ja o Avganistanskom drustvu, posebno onom od prije 35 godina slabo sta znam) stereotipi, ali ja znam iz vlastitog zivota da su stereotipi stereotipi, bas zato sto su tako zalosno istiniti.
Nikada nisam stekla utisak da knjiga pretenduje na neku sociolosku studiju - ako prosjecni americki citalac zamislja da je nesto naucio o Avganistanu iz te knjige - do prosjecnog je americkog citaoca :D

Knjiga je vrijedna (meni) iz sasvim drugih razloga. Nakon te knjige, vijest o 14 zrtava u samoubilackom napadu u Kandaharu vise nikada nije bila tako depersonalizovana kao sto je bila prije toga.
lady midnight

#1739 Re: Šta trenutno čitate?

Post by lady midnight »

Shoshana wrote:
lady midnight wrote:

Dzaba ti sva prica, meni je Harry Potter tu negdje sa Alisom u zemlji cudesa, il' Pipi dugom carapom - sto ce reci - van pameti... Kite Runner, iako sumnjivih literarnih kvaliteta, naivan i predvidiv, na mene je ostavio prilicno dobar utisak. To o cemu on pise jesu (vjerovatno - jer ja o Avganistanskom drustvu, posebno onom od prije 35 godina slabo sta znam) stereotipi, ali ja znam iz vlastitog zivota da su stereotipi stereotipi, bas zato sto su tako zalosno istiniti.
Nikada nisam stekla utisak da knjiga pretenduje na neku sociolosku studiju - ako prosjecni americki citalac zamislja da je nesto naucio o Avganistanu iz te knjige - do prosjecnog je americkog citaoca :D

Knjiga je vrijedna (meni) iz sasvim drugih razloga. Nakon te knjige, vijest o 14 zrtava u samoubilackom napadu u Kandaharu vise nikada nije bila tako depersonalizovana kao sto je bila prije toga.
uh, nisam mislila da cu ikad voditi raspravu o husseiniju :D na rasprave o potteru sam vec navikla :D
i ustvari ne bih ni da je vodim, al moram ovo da reCHem... alice in wonderland, harry potter i pipi duga charapa su za mene -- jako dobre knjige. pogotovo ove zadnje dvije... izmedju ostalog (da ne idem u dubinu) i zato shto ja ipak naivno vjerujem da je itekako teshko fascinirati djecu iz toliko generacija loshim knjigama... puno tezhe nego odrasle :D :D a sve ove knjige imaju jednu stvar zajednichku - njihovi pisci znaju kako da prichaju priche, i da te ubijede, a husseini - po meni - to ne zna.

za mene nije problem u samim stereotipima i tome koliko realne osnove oni inache imaju, nego je problem u tome shto on svjesno i ciljano podilazi ochekivanjima upravo tih stereotipa poput kakvog --- ovo se nikako ne uklapa u moj stil i nachin izrazhavanja :oops: ali ovje cu od kolege ergota posuditi jednu sintagmu koja me uvijek iznova fascinira --- guznog pajaca. :oops:
i onda isto tako ne mislim niposhto da bi fikcija trebala biti socioloshka studija, Bozhe schuvaj :-), ali postoji fikcija koja ce prikazati drushtvenu stvarnost mozhda chak puno realnije nego shto bi to mogao uchiniti dokumentarni zhanr ili neka studija -- kao shto je to uchinio grass u svojoj danziger trilogie, ili bulgakov u majstoru i margeriti, ili kao shto to radi recimo najib makhfus (a da budem malo drska, tu stvarnost mozhemo naci chak i kod pottera ako ga shvatimo kao to to shto jeste -- kao bajku i kao alegoriju :D), ... a ja mislim da kod huseinija to nije sluchaj :-) ako to zanemarimo (a ne znam koliko bi smjeli, jer nije dzhaba izabrao setting koji je izabrao), ostaje mozhda jedino ona lichna komponenta, ona univerzalna istina o ljudskoj prirodi... ali ja se slomih trazheci je, a ne mogu je nikako naci, jer njegovim karakterima jednostavno -- ne vjerujem.... za razliku od pipi, njoj sam uvijek vjerovala :D :D
mene husseini najvishe podsjeca na noah gordona i one "istorijske romane" o medicusu i shamanima :-) :-)

i mene zaista nije lichno pogodila, mozhda zato shto imam sasvim drugu lichnu povezanost sa tom zemljom, a to je preko meni bliskih ljudi, no te lichne konotacije naravno nikako ne mogu biti predmet rasprave, pa u njih ne bih ni da ulazim :)

uglavnom, sve se ipak svodi na to da je jako dobro shto smo razlichiti i shto volimo razlichite stvari, jer bi inache bilo jako dosadno i jednolichno :D :D
Shoshana

#1740 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Shoshana »

Pobogu Lady, pa ti poredis Husseinija sa Nobelovcem :lol:

Mozda si ti previse ocekivala od knjige...ne znam... Meni je tako grozan bio DaVinci kod. Jer su me naveli da mislim da knjiga vrijedi vise od papira na kojem je napisana...

I dalje mislim da bi Pipi bila mnogo bolja da nije u stanju podici konja iznad glave, a Alice nikako ne razvija mastu, nego radije sizofreniju. Potter je, ako ista - tipican primjer marketinske podvale. Jedino sto je dobro proizaslo i Poterovstine je da su hiljade mladih ljudi konacno uzeli knjigu u ruke. Kao fikciju za djecu i omladinu, ja bih ipak svojoj djeci radije poturala Zila Verna, Roalda Dahla, Jana Bibijana na Mjesecu, Bracu Lavlje Srce i Odiseju u svemiru.

Kite Runner je roman za zabavu. I roman koji je, bar u mom okruzenju, naveo mnoge ljude da ukucaju u Google "Avganistan - historija", "Pastun", "Kazara" i da se potrude da nesto o toj zemlji nauce, i da te ljude konacno uspiju sagledati kao ljude, a ne kao brojeve na vecernjim vijestima. A o banalnosti price, politickom momentu, prihvatljivosti i ocekivanjima - nije mi ni na kraj pameti bilo da knjigu analiziram na takav nacin. Nije nikada ni spadala u vrstu knjiga koje citam tako kriticki. To mi je isto kao kad citam analizu politicke poruke lika Forrest Gumpa :D Na takvim tezama Svedjani pisu doktorate :lol: U stvari, kad vec spominjem Gumpa - Kite Runner mi je tu negdje... ista liga... Da se razumijemo, Forrest Gump mi je jedan od omiljenih filmova i nikada ne propustam priliku da ga pogledam :D

Tako mi je isto i Sinuhe medju najomiljenijim knjigama, i zanimljivo je bilo procitati bas na ovom forumu kako je Sinuhe nekome (ne sjecam se vise kome) isto tako omiljena knjiga, ali su zakljucci koje je ta osoba izvukla iz knjige bili upravo suprotni mojim zakljuccima :-)

I, ne, kao ni ti - ne mislim da se trebamo slagati, ni u izboru knjiga koje citamo, ni u ocjeni kvaliteta istih. Posebno ako knjigama koje citamo pristupamo na sasvim razlicite nacine...
ludacha

#1741 Re: Šta trenutno čitate?

Post by ludacha »

Image

poprilicno zanimljivo stivo :)
jenny071

#1742 Re: Šta trenutno čitate?

Post by jenny071 »

Broken Music-Sting.
anais_nin

#1743 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

Mitch Albom - For one more day

Image

Prica o covjeku koji je doveo svoj zivot do tacke u kojoj nema vise sta da izgubi. Porazen, slomljen i sam, nakon sto je uspio unistiti odnose sa svim osobama kojima nesto znaci, odlucuje se za nesto drasticno - samoubistvo. Nakon vise (neuspjesnih) pokusaja desava mu se nesto nevjerovatno. Nailazi na dobrodoslicu i rasirene ruke svoje majke, koja je mrtva vec dugo godina...dobiva priliku da kaze sto nije rekao, da sazna sto nije saznao, a ponajprije da spozna dubine sopstvene duse....tako pocinje knjiga "Jos samo jedan dan" Mitch Albom-a :D i nisam nikom nista pokvarila, manje vise slican opis se moze naci na koricama knjige....prica je lagana i lijepa...prijatno stivo....interesantni pogledi na odnos majka/sin :)
anais_nin

#1744 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

Image

Zeljela sam procitati knjigu prije nego sto pogledam film... :-) nisam sigurna da cu uspjeti u svojoj nakani, zaista se "vucem" kroz stranice....prica kao prica je zanimljiva, ali stil pisanja Philippe Gregory mi nije nesto posebno interesantan. Prica nimalo ne odise duhom tog vremena, vise djeluje kao neki malo sofisticiraniji "ljubic" :roll: izdurala sam nekih 100 stranica od 700....a imam i puno boljih i zanimljivijih knjiga koje me dozivaju i prizivaju da ih procitam, nisam sigurna da cu ovu uspjeti privesti kraju :D (mada se ne volim predavat, al kad sam se predala kod citanja "A Portrait of an artist as a young man" sigurna sam da cu i ovaj poraz prezivjeti)
rikardoreis

#1745 Re: Šta trenutno čitate?

Post by rikardoreis »

anajs, samo ti te limunade citaj :D a rikardo čami na polici :D tvoja katarza :D :D
anais_nin

#1746 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

rikardoreis wrote:anajs, samo ti te limunade citaj :D a rikardo čami na polici :D tvoja katarza :D :D
nije na polici :D kraj kreveta je :D imam jos 2 Saramgove koje cekaju :D cekam adekvatno raspolozenje da ih progutam :D
SinjaD

#1747 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SinjaD »

Donese mi prijeteljica THE KITE RUNNER, sva oduševljena, kaže nabavila je još neku njegovu knjigu ( A Thousand Splendid Suns ) i da obavezno pročitam ovu prvu pa ću dobit i drugu :)

A ja taman izronila iz Čovjeka bez prošlosti pa nikako da me krene ta sasma drugačija scenografija, i još k tomu na engleskom!
Al' polako...
Deb's

#1748 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Deb's »

Čita li ovdje iko "klasiku" tj od 18 stoljeća pa na ovamo?1 Gledajući ovako, ispadee da se samo čitaju moderni romani kojima nema ni 30 godina ili ste klasiku i ostalo davno prežvakali pa ste historijski došli do ovoga doba?!
repeater

#1749 Re: Šta trenutno čitate?

Post by repeater »

Deb's wrote:Čita li ovdje iko "klasiku" tj od 18 stoljeća pa na ovamo?1 Gledajući ovako, ispadee da se samo čitaju moderni romani kojima nema ni 30 godina ili ste klasiku i ostalo davno prežvakali pa ste historijski došli do ovoga doba?!
faust je prije neki dan napunio 200 god. so what ??
ne pada mi na pamet da ga ponovo citam.
repeater

#1750 Re: Šta trenutno čitate?

Post by repeater »

anais_nin wrote:
rikardoreis wrote:anajs, samo ti te limunade citaj :D a rikardo čami na polici :D tvoja katarza :D :D
nije na polici :D kraj kreveta je :D imam jos 2 Saramgove koje cekaju :D cekam adekvatno raspolozenje da ih progutam :D
uh, nadam se da je jedna od te dvije "Prica o opsadi Lisabona."
fantasticna knjiga. :thumbup:
Post Reply