laganice
za pocetnike: http://mirandajuly.com/
Moderator: Chloe
StLouis wrote:Dobio sam Coelhovog Zahira na poklonda li je neko od vas procitao ovu knjigu? Utisci?
anais_nin wrote:StLouis wrote:Dobio sam Coelhovog Zahira na poklonda li je neko od vas procitao ovu knjigu? Utisci?
ja sam inace jedna od onih koji se usudjuju javno priznati da cita Coelhaovu knjigu nisam procitala, a cini mi se niti cu
odustala nakon prvih 5 stranica, stivo me dramaticno uspavljivalo svaki put kad sam ga pokusavala citati
rikardoreis wrote:anais_nin wrote:StLouis wrote:Dobio sam Coelhovog Zahira na poklonda li je neko od vas procitao ovu knjigu? Utisci?
ja sam inace jedna od onih koji se usudjuju javno priznati da cita Coelhaovu knjigu nisam procitala, a cini mi se niti cu
odustala nakon prvih 5 stranica, stivo me dramaticno uspavljivalo svaki put kad sam ga pokusavala citati
smijes priznat zato sto te stiti moderatorski imunitet![]()
![]()
Kad sam se ja usudila javno izjasniti da ne trpim Poterovstinu, ne vidim zasto vi ne bi podrzali Koeljovstinu...anais_nin wrote:
smijem priznati i van okvira forumaa to nekad zna biti opasnije
![]()
priznam i za Harukija Murakamija i za THE KITE RUNNER
ne citam zbog drugih, citam zbog sebe i svog zadovoljstva
a jako dobro znam razdvojiti "ono sto mi pase u datom momentu" i "ono sto (argumentovano) smatram kvalitetnim"
a ostalo cuvam za Beinu temu, vec dugo se planiram i tamo izjasniti

kako komeShoshana wrote:Kad sam se ja usudila javno izjasniti da ne trpim Poterovstinu, ne vidim zasto vi ne bi podrzali Koeljovstinu...anais_nin wrote:
smijem priznati i van okvira forumaa to nekad zna biti opasnije
![]()
priznam i za Harukija Murakamija i za THE KITE RUNNER
ne citam zbog drugih, citam zbog sebe i svog zadovoljstva
a jako dobro znam razdvojiti "ono sto mi pase u datom momentu" i "ono sto (argumentovano) smatram kvalitetnim"
a ostalo cuvam za Beinu temu, vec dugo se planiram i tamo izjasniti
Nego, zar je i Kite Runner sporan?
Dzaba ti sva prica, meni je Harry Potter tu negdje sa Alisom u zemlji cudesa, il' Pipi dugom carapom - sto ce reci - van pameti... Kite Runner, iako sumnjivih literarnih kvaliteta, naivan i predvidiv, na mene je ostavio prilicno dobar utisak. To o cemu on pise jesu (vjerovatno - jer ja o Avganistanskom drustvu, posebno onom od prije 35 godina slabo sta znam) stereotipi, ali ja znam iz vlastitog zivota da su stereotipi stereotipi, bas zato sto su tako zalosno istiniti.lady midnight wrote:
kako komemeni nije nimalo sporan, naprotiv... kod mene ima prilichno jasno odredjenu poziciju
![]()
![]()
ukratko: rowley i harry potter su za husseinija i amira ono shto je guenther grass sa svojim oskarom matzerathom za danielle steel i njene obespravljene princeze koje se nakon niza chudesnih metamorfoza obrenu u blagostanju![]()
![]()
naravno, moje lichne preferencije igraju jako snazhnu ulogu u ovom poredjenju, kako bi i bilo drugachije
![]()
a te moje chitalachke preferencije mi isto tako govore da cu teshko bilo kad vishe prochitati bilo shta od khaleda husseinija... jeste da znam biti mazohista (i od coelha sam prochitala vishe stvari, mada ga nimalo ne gotivim), ali ovoga necu dalje... a necu zato shto mi plaho chupa zhivce... prvenstveno zbog toga shto ne izostavlja haman niti jedan stereotip o afganistanskom drushtvu i istoriji ove zemlje koji je iole prihvatljiv politichki korektnoj anglosaksonskoj middle-class chitalachkoj publici sa manje-vishe latentom tendencijom ka egzotizmu... a shto se tiche same fabule i njenih "zapleta".... meni su tu puno zanimljivije one serije "dallas" i "dinastija"![]()
![]()
barem ne pretendiraju na neki kvalitet
![]()
![]()
uh, nisam mislila da cu ikad voditi raspravu o husseinijuShoshana wrote:Dzaba ti sva prica, meni je Harry Potter tu negdje sa Alisom u zemlji cudesa, il' Pipi dugom carapom - sto ce reci - van pameti... Kite Runner, iako sumnjivih literarnih kvaliteta, naivan i predvidiv, na mene je ostavio prilicno dobar utisak. To o cemu on pise jesu (vjerovatno - jer ja o Avganistanskom drustvu, posebno onom od prije 35 godina slabo sta znam) stereotipi, ali ja znam iz vlastitog zivota da su stereotipi stereotipi, bas zato sto su tako zalosno istiniti.lady midnight wrote:
kako komemeni nije nimalo sporan, naprotiv... kod mene ima prilichno jasno odredjenu poziciju
![]()
![]()
ukratko: rowley i harry potter su za husseinija i amira ono shto je guenther grass sa svojim oskarom matzerathom za danielle steel i njene obespravljene princeze koje se nakon niza chudesnih metamorfoza obrenu u blagostanju![]()
![]()
naravno, moje lichne preferencije igraju jako snazhnu ulogu u ovom poredjenju, kako bi i bilo drugachije
![]()
a te moje chitalachke preferencije mi isto tako govore da cu teshko bilo kad vishe prochitati bilo shta od khaleda husseinija... jeste da znam biti mazohista (i od coelha sam prochitala vishe stvari, mada ga nimalo ne gotivim), ali ovoga necu dalje... a necu zato shto mi plaho chupa zhivce... prvenstveno zbog toga shto ne izostavlja haman niti jedan stereotip o afganistanskom drushtvu i istoriji ove zemlje koji je iole prihvatljiv politichki korektnoj anglosaksonskoj middle-class chitalachkoj publici sa manje-vishe latentom tendencijom ka egzotizmu... a shto se tiche same fabule i njenih "zapleta".... meni su tu puno zanimljivije one serije "dallas" i "dinastija"![]()
![]()
barem ne pretendiraju na neki kvalitet
![]()
![]()
Nikada nisam stekla utisak da knjiga pretenduje na neku sociolosku studiju - ako prosjecni americki citalac zamislja da je nesto naucio o Avganistanu iz te knjige - do prosjecnog je americkog citaoca![]()
Knjiga je vrijedna (meni) iz sasvim drugih razloga. Nakon te knjige, vijest o 14 zrtava u samoubilackom napadu u Kandaharu vise nikada nije bila tako depersonalizovana kao sto je bila prije toga.

nije na policirikardoreis wrote:anajs, samo ti te limunade citaja rikardo čami na polici
tvoja katarza
![]()
faust je prije neki dan napunio 200 god. so what ??Deb's wrote:Čita li ovdje iko "klasiku" tj od 18 stoljeća pa na ovamo?1 Gledajući ovako, ispadee da se samo čitaju moderni romani kojima nema ni 30 godina ili ste klasiku i ostalo davno prežvakali pa ste historijski došli do ovoga doba?!
uh, nadam se da je jedna od te dvije "Prica o opsadi Lisabona."anais_nin wrote:nije na policirikardoreis wrote:anajs, samo ti te limunade citaja rikardo čami na polici
tvoja katarza
![]()
kraj kreveta je
imam jos 2 Saramgove koje cekaju
cekam adekvatno raspolozenje da ih progutam