Muzej SFRJ

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Image
rikardoreis

Post by rikardoreis »

SPRINT – zagrebacki sportski casopis, neuspjesni pandan beogradskom TEMPU. Kupovali ga samo zakleti purgeri i ovi nasi zapadni Goti, pardon Hercegovci : )

Bosko “Pepsi” Bozic – vjecni trener malog simpaticnog kosarkaskog kluba Zagreb.
Veliki entuzijast i motivator, ali nedovoljno dobar da bi vodio starijeg brata Cibonu ili neki drugi veliki klub, pa mu je ta zelja sve do rata bila samo borgesovski nedosanjani san. Kasnije, s ratom, s opstom devalvacijom svih vrijednosti (kad dotadasnji porucnici preko noci postaju pukovnici i generali) i nas Pepsi Bozic je osvanuo na selektorskoj klupi reprezentacije Hrvatske. Tu se, onakav nezgrapan i bucan, i nije nesto dugo zadrzao.

Odbojkaski klubovi „Student Vazduhoplovstvo“- Mostar i „Ribnica“ – Kraljevo. Nekim cudom zilavi prvoligasi u ondasnjoj prvoj odbojkasoj ligi. Pretpostavljam da su lovu dobijali od sponzora: Vazduhoplovne industrije Soko Mostar i neke Ribarnice u Kraljevu.

Kraljevo – mali grad na jugu Srbije, poznat po KK Sloga u kojoj je ponikao Vlade Divac i po pjesmi pop-rock grupe ALISA:

U Kraljevu, ohola deca se smeju,
Zapalila psa da crkne,
Vezan za banderu,
Tako i ja vezan za tvoje oci
Gorim i ludim u noci,
Slomljeno staklo sve zna...

Atanas Kostovski – sportski radio i tv reporter iz Skoplja, vecinu toga nisam ga razumio, jedino kad kaze: „ na belata tacka“.

Uz njega neizostavno u sjecanju se javlja Vasil Ringov, alfa i omega tadasnjeg Vardara. Simpaticni brko, pravi mali zinedine zidane osamdesetih godina.Godinama je drzao Vardar u prvoj saveznoj ligi, sve do pojave Darka Panceva, Dragija Kanatlarovskog i Ilije Najdoskog. Naravno, ovu trojicu je kupila C.Zvezda i bila s njima prvak Evrope.

Nize od Skoplja je Demir Kapija, mali gradic, ama bas ni po cemu poznat osim po tome sto je ljeti u vemenskoj prognozi suvereno vladao po najvecoj izmjerenoj temperaturi u stepenima Celzijevim. Uvijek je za stepen bio topliji od mog Mostara, i zato sam ga mrzio, onako kako samo dijete to moze, iz ciste naivnosti da je tvoj grad bolji od tamo nekog drugog grada.

Zajecar – grad na zapadu Srbije. Jedno od zabacenih mjesta na koje su slali nase oceve da sluze JNA. U toj zabiti, na granici, na vjecnim strazama prema mrskoj staljinistickoj Bugarskoj, ostavljali su svoja imena nozem urezana u drvo hrasta i bukve. Moj stari je tako nasao potpis njegovog rodjaka, star pet godina, koji je tu prije sluzio...taj sitni dogadjaj mu je popravio dan.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Zvrk self-made:

Image
Last edited by Hierarchia on 22/12/2006 00:07, edited 1 time in total.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Image

Image
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Uhvati ritam: PARNI VALJAK

Image
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Mislim da jos nisu bili:

PARNI VALJAK

Imagež

Image

Image
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

rikardoreis wrote:SPRINT – zagrebacki sportski casopis, neuspjesni pandan beogradskom TEMPU. Kupovali ga samo zakleti purgeri i ovi nasi zapadni Goti, pardon Hercegovci : )

Veliki entuzijast i motivator, ali nedovoljno dobar da bi vodio starijeg brata Cibonu ili neki drugi veliki klub, pa mu je ta zelja sve do rata bila samo borgesovski nedosanjani san. Kasnije, s ratom, s opstom devalvacijom svih vrijednosti (kad dotadasnji porucnici preko noci postaju pukovnici i generali) i nas Pepsi Bozic je osvanuo na selektorskoj klupi reprezentacije Hrvatske. Tu se, onakav nezgrapan i bucan, i nije nesto dugo zadrzao.

Odbojkaski klubovi „Student Vazduhoplovstvo“- Mostar i „Ribnica“ – Kraljevo. Nekim cudom zilavi prvoligasi u ondasnjoj prvoj odbojkasoj ligi. Pretpostavljam da su lovu dobijali od sponzora: Vazduhoplovne industrije Soko Mostar i neke Ribarnice u Kraljevu.

Kraljevo – mali grad na jugu Srbije, poznat po KK Sloga u kojoj je ponikao Vlade Divac i po pjesmi pop-rock grupe ALISA:

Zapalila psa da crkne,
Vezan za banderu,
Gorim i ludim u noci,

Atanas Kostovski – sportski radio i tv reporter iz Skoplja, vecinu toga nisam ga razumio, jedino kad kaze: „ na belata tacka“.

Uz njega neizostavno u sjecanju se javlja Vasil Ringov, alfa i omega tadasnjeg Vardara. Simpaticni brko, pravi mali zinedine zidane osamdesetih godina.Godinama je drzao Vardar u prvoj saveznoj ligi, sve do pojave Darka Panceva, Dragija Kanatlarovskog i Ilije Najdoskog. Naravno, ovu trojicu je kupila C.Zvezda i bila s njima prvak Evrope.

Nize od Skoplja je Demir Kapija, mali gradic, ama bas ni po cemu poznat osim po tome sto je ljeti u vemenskoj prognozi suvereno vladao po najvecoj izmjerenoj temperaturi u stepenima Celzijevim. Uvijek je za stepen bio topliji od mog Mostara, i zato sam ga mrzio, onako kako samo dijete to moze, iz ciste naivnosti da je tvoj grad bolji od tamo nekog drugog grada.

Zajecar – grad na zapadu Srbije. Jedno od zabacenih mjesta na koje su slali nase oceve da sluze JNA. U toj zabiti, na granici, na vjecnim strazama prema mrskoj staljinistickoj Bugarskoj, ostavljali su svoja imena nozem urezana u drvo hrasta i bukve. Moj stari je tako nasao potpis njegovog rodjaka, star pet godina, koji je tu prije sluzio...taj sitni dogadjaj mu je popravio dan.
Legendarno...

Dete ljudi - dosta slika - dajte ovako i poku rijec i recenicu. Da se nesto i novo - nauci sto se nije prije znalo...
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Čika Jova Zmaj:

Image

Dete i leptir

Dete:
Leptiricu, sarenicu,
hodi k meni amo!
Evo imam lepu ruzu,
pomirisi samo.

Leptir:
Ja bih doso, al se bojim
kakve igle klete;
stisnuces me, probosces me,
p' onda, zbogom svete!

Dete:
Necu, lepko, necu, lepko,
zivota mi moga.
Samo hocu da izbrojim
kol'ko imas noga.

Leptir:
E, pa to ti mogu kazat
i izdalje malko:
Leptir ima sest nozica,
- a sad zbogom, ranko!

Image
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Nosferatu wrote:
rikardoreis wrote:SPRINT – zagrebacki sportski casopis, neuspjesni pandan beogradskom TEMPU. Kupovali ga samo zakleti purgeri i ovi nasi zapadni Goti, pardon Hercegovci : )

Zapalila psa da crkne,
Vezan za banderu,
Gorim i ludim u noci,

Legendarno...

Dete ljudi - dosta slika - dajte ovako i poku rijec i recenicu. Da se nesto i novo - nauci sto se nije prije znalo...
Pa moze. I rijeci su jake kao i slike. :-)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Doris:

Image

Zeljo moja, tugo moja...

Doris je pjevala na Evroviziji, 1986. godine u Bergenu (Norveska). Plasirala se na 11 mjesto, jos je to i dobro kako je losa. :D

Evo i link: http://www.youtube.com/watch?v=i6KHJggH9Do
kekec

Post by kekec »

Djerdapska brana na Dunavu,
veliki tehnicki poduhvat dvije susjedne
zemlje
Image
kekec

Post by kekec »

Jedina prasuma u Evropi
Perucica
Image
kekec

Post by kekec »

Endemska omorika
Panciceva omorika
Image
kekec

Post by kekec »

Kuca cvijeca
cilj mnogih ekskurzija
Image
kekec

Post by kekec »

Na Drini cuprija
Visegradski/Mehmed pase Sokolovica most
Image
kekec

Post by kekec »

Boro i Ramiz

Narodni heroj Boro Vukmirovic (1912-1943).Sekretar OK KPJ za KiM, clan GS NOP i PO za KiM i politicki komesar Metohiskog NOP odreda. Zajedno s Ramizom Sadikom strijeljan 20. aprila 1943. godine u selu Landovici, kod Prizrena.
Streljani od strane Nijemaca. Kada su hteli da ih strijeljaju odvojeno oni su zahtijevali da ih strijeljaju zajedno, i onda su strijeljani zagrljeni.
U Prištini veliki trgovački centar nosi (-o) ime Boro i Ramiz.
ImageImage
kekec

Post by kekec »

Muhamed Mujkanovic
jedan od najboljih interpretatora bosanske sevdalinke
i vrhunski izvođač i kompozitor novokomponovanih
narodnih pjesama.
Image
kekec

Post by kekec »

Zaim Imamovic
jos jedan veliki sevdalija

Image
freeflight

Post by freeflight »

Burda sa snitovima
Image
Last edited by freeflight on 22/12/2006 09:34, edited 1 time in total.
freeflight

Post by freeflight »

Hotel Goli Otok
Image
Last edited by freeflight on 22/12/2006 01:59, edited 2 times in total.
freeflight

Post by freeflight »

jel se sjeca neko ovog filma?
Image
Last edited by freeflight on 22/12/2006 09:37, edited 1 time in total.
freeflight

Post by freeflight »

Image
Last edited by freeflight on 22/12/2006 09:40, edited 1 time in total.
chinese_water

Post by chinese_water »

Evo jedna kondukterska :D
Ne seri dok voz stoji!
freeflight

Post by freeflight »

Image
Last edited by freeflight on 22/12/2006 09:49, edited 1 time in total.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Jeli iko od vas morao u skoli da nosi one plave kaputice?

Ja se nesto sjecam, slabo ko kroz maglu da je bilo skola s njima. Ali ne mogu se sjetiti kako je to ferceralo, ni kako se zvala "uniforma".
Post Reply