Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Joj ovog Havane čuj skratio tole i tuši kuće vrištim
Sta ti je, uvijek je on naginjao na tu stranu...
Jedno vrijeme je drz'o kurbana na balkonu i provale ga komsije, al' ne vide sta je od taraba, a njemu neugodno da prizna, pa kao, ma cuko je, samo ovcar, dugo bio s ovcama pa ne zna da laje nego bleji, mekece i jede travu.
I sve je bilo dobro dok se nije zaboravio jedan dan, zaklo "cuku" i poceo da dijeli po mahali, vidno shokiranim komsijama...
Tu je doslo i do prvog pojavljivanja u novinama. Jos ga ganjaju oni iz Av-Mau organizacije. Kazu da se krije u Maoci. PU novi grad izdala rjesenje da ne smije prilaziti cukama na 50 metara.
Ko ono bi u nase doba sa tifom na carsiji,kad su na tripu navodno cuku ugrizli,sta li?
daj detalja
tifa tankerica, imas 5 banki, dok nije pobijedio na nekom takmicenju, nesto nove nade nove snage (rock'n'rolla) i pokupio ga brega.
mislim, tifa je imao svojih bisera ali tog cuke se ne sjecam, bar ne u vezi s njim. da je kakav lik a la miro coro, ok
oj, miro je imao vucjaka, davao mu da pije pivo i stock i cuko oslijepio pa uginuo.
E jebiga, juce vidjeh... Rahmet mu i laka zemlja bosanska! Da ga je neko u mladosti pitao hoce li dobaciti dotle dokle je dobacio, Mali bi mu se samo nasmijao.
Bio je pravi sarajevski fakin, sto jest - jest... drago mi je da smo ga se i na ovoj temi sjetili, i to ne jednom.
Last edited by Chisum on 29/11/2013 16:53, edited 1 time in total.
birvaktile, al baš birvaktile--sjecam se kad se pronjela čaršijom vijest da je negdje vani teško ranjen. tad je to bila vijest broj 1 u SA.[/quote]
Pričalo se da se to desilo u Njemačkoj u nekoj frci sa Beograđanima. I to se spominjalo da su imali belaj sa ljudima pokojnog Ljube Zemunca koji je tada bio nekrunisani kralj jugoslovenskog podzemlja u Europi. Mali je bio ranjen, a neko je poginuo od raje iz Sarajeva u tom belaju koliko se ja mogu sjetiti. Takođe se pričalo se da je bila klasična sačekuša. Sjeća li se neko tog belaja odnosno da li je stvarno tada neko pogino ili sam ja polupao lončiće???
Nekad su na Bjelavama bili neprikosnoveni Gurda Moler i Fudo Maltar.bili su navijaci "Juga".Da li neko,od starije sarajevske raje,zna sta je sa njima?I isto tako je li medju zivima hrvac Jamakovic,zvani Sandor,imao istoimenu obucarsku radnju u Vuka Karadzica?
FreakyStyley wrote:Ja sam "mala raja" al' mi je ovo jedna od drazih tema na forumu. Obozavao sam, a i sad, da slusam price od starog i njegove raje, citam price Daria Dzamonje, slusam price te starije raje koja je uoblicila i stvorila Sarajevo kakvo je bilo i kakvo je, donekle, i danas. Sarajevo zivi i dalje, nedajte se zavarat. Mozda je polumrtvo, mozda je na aparatima, al' zivi. Samo pisite.
U jednoj svojoj prici(ili dvije) Dario Dzamoja spominje rahmetli Mirsada Kaukciju Miseta.Kako je to duhovit covjek bio,istinska sarajevska raja.Radi podsjecanja:sjetite se one euforije pred rat kad je Juga pobijedila Spaniju na SP u Italiji...Tad u Sarajevu bio u posjeti Boris Buzancic gradonacelnik Zagreba.Raje milion na ulici,masu jugoslovenskim zastasvama i u jednom momentu na gradonacelnikov auto skoci jedan visok brko - Mise.Tad je i pao i povrijedio ruku,pa kad sam ga poslije vidjao na njegovom radnom mjestu u "Bosna-autu" uvijek se smijao,a tad veli da mu nije zao polomljene ruke samo neka je cimno onog seronju.Tad je Hrvatska (HDZ) svim silama se trudila da omalovazi uspjeh tadasnje reprezentacije.
Cini mi se da u Sarajevu vise nema takvog pisca,mada nisam neki kvalifikovan citac.Ali njegove kratke price su,po meni,nesto najbolje sto sam mogao procitati.Pa i onima,koji nisu iz Sarajeva,ucinio je Sarajevo bliskim i familijarnim.A zivot - e to neki nece ni za sto godina steci.Vratio se u Sarajevo da umre ko pisac,a ne ko perac sudja u Americi.Naklon do zemlje.
Cini mi se da u Sarajevu vise nema takvog pisca,mada nisam neki kvalifikovan citac.Ali njegove kratke price su,po meni,nesto najbolje sto sam mogao procitati.Pa i onima,koji nisu iz Sarajeva,ucinio je Sarajevo bliskim i familijarnim.A zivot - e to neki nece ni za sto godina steci.Vratio se u Sarajevo da umre ko pisac,a ne ko perac sudja u Americi.Naklon do zemlje.
Nisam ni ja neki literarni kriticar ili sta vec, ali po meni nema veceg od Daria. Ne samo sto je vezan za Sarajevo, pa ljudima ovdje prisan, nego jednostavno sto niko ni blizu nije taj emotivni kalibar. Nijedan domaci ni strani pisac. Sto se kratkih prica tice, ni Bukovski ni Jergovic niti bilo ko drugi. Meni daleko najdrazi pisac.
Procitao sam mu sve sto se moze ovako na internetu nac i nadam se da cu nekad uzet ona sabrana djela(?) cini mi se, sto je nedavno izdato. Sve sto sam procitao, znam haman pa na pamet. Nema nijedne da nevalja. Koliko covjek emocija zgura na par listova papira. Neprevazidjeni genije i jedan od najvecih koje je ovaj grad (pa i zemlja) ikada dao.
kakonako wrote:Nekad su na Bjelavama bili neprikosnoveni Gurda Moler i Fudo Maltar.bili su navijaci "Juga".Da li neko,od starije sarajevske raje,zna sta je sa njima?I isto tako je li medju zivima hrvac Jamakovic,zvani Sandor,imao istoimenu obucarsku radnju u Vuka Karadzica?
Sad kad Maltara spomenu sjetih se ko je. Ali ima i 30 godina kako se on odselio s Bjelava. Mozda na Dobrinju ono poslije olimpijade? I cini mi se da je imao sina koji je bio mozda generacija mladjeg Honde, i znao je prvih godina svratiti u raju.
Gurda Moler mi nista ne znaci. Jedinog molera sto se ja sjecam je Gana.
HAVANA wrote: Ko ono bi u nase doba sa tifom na carsiji,kad su na tripu navodno cuku ugrizli,sta li?
Ja se ne sjećam ovoga sa Tifom ( ako se i dogodilo!? ) ali se sjećam da su Aga ( ili kako se već zvao a siguran sam da je bila neka niža otomanska plemićka titula ) i njegovi jarani u, bezbeli alkoholom izazvanom delirijumu, cuku okrenuli na ražnju. O tome su, ako se dobro sjećam, onomad pisale i novine.
HAVANA wrote: Ko ono bi u nase doba sa tifom na carsiji,kad su na tripu navodno cuku ugrizli,sta li?
Ja se ne sjećam ovoga sa Tifom ( ako se i dogodilo!? ) ali se sjećam da su Aga ( ili kako se već zvao a siguran sam da je bila neka niža otomanska plemićka titula ) i njegovi jarani u, bezbeli alkoholom izazvanom delirijumu, cuku okrenuli na ražnju. O tome su, ako se dobro sjećam, onomad pisale i novine.
ajooj, aga, visok, mrsav, tamnoput, nosat, prljav, krezav ....
ajooj, aga, visok, mrsav, tamnoput, nosat, prljav, krezav ....
živio u Pofalicima-kod fabrike duhana --mladja raja
kakonako wrote:Nekad su na Bjelavama bili neprikosnoveni Gurda Moler i Fudo Maltar.bili su navijaci "Juga".Da li neko,od starije sarajevske raje,zna sta je sa njima?I isto tako je li medju zivima hrvac Jamakovic,zvani Sandor,imao istoimenu obucarsku radnju u Vuka Karadzica?
Sad kad Maltara spomenu sjetih se ko je. Ali ima i 30 godina kako se on odselio s Bjelava. Mozda na Dobrinju ono poslije olimpijade? I cini mi se da je imao sina koji je bio mozda generacija mladjeg Honde, i znao je prvih godina svratiti u raju. Gurda Moler mi nista ne znaci. Jedinog molera sto se ja sjecam je Gana.
Da nije Sova, pravo ime mu je bilo Vjeko?
Stanovao u Jelene Vitas, bio moler.
Za njega se pricalo da je cunom petobanke skid'o sa koljena.