2024 US elections

Locked

Izbor predsjednika SAD 2024: Glasajte za svog favorita

Poll ended at 05/11/2024 17:32

Demokratska stranka:Kamala Harris
116
57%
Republikanska stranka:Donald Trump
59
29%
Zelena stranka:Jill Stein
21
10%
Libertarijanska stranka:Chase Oliver
9
4%

Total votes: 205

madner

#1726 Re: 2024 US elections

Post by madner »

geoxx wrote: 27/10/2024 08:37
madner wrote: 27/10/2024 07:00
geoxx wrote: 27/10/2024 00:11 Pa to i kazem, jako niska ocekivanja njegovih fanova.
Da playboy koji gradi zgrade, snima zabavni program i voli UFC, ima tu sirinu je iznad svih ocekivanja.
:lol:
Pa opet kazem.

Al ono, tog lika treba gledati prvenstveno u kontekstu BiH. Samo mazohisti mogu podrzavati covjeka kojeg ce oko Balkana vjerovatno savjetovati Viktor Orban, ako Grenell ne pokupi kakvu funkciju.
Kakve to veze ima sa ovim sto sam napisao. Demokrate postavili kao protivkandidata karikaturu koja se izgubi kod podpitanja, ali ispunjava cak dvije kvote (zena, manjina) i sad se kao cude zasto ljudi ne zele glasati za istu.

I onda idu clanci kako to nije do njih i njihovih odluka.

Za BIH bi bilo bolje i lakse da Haris pobjedi, ali nije zavjera protiv BIH ako izgubi.
zilog

#1727 Re: 2024 US elections

Post by zilog »

madner wrote: 27/10/2024 08:35
zilog wrote: 27/10/2024 08:26
madner wrote: 27/10/2024 08:22 Tako je, zato nema vise ledenog pokrivaca na polovima. Bas kao sto su i rekli.
Koji nobelovac je rekao da ce se do sada otopiti ledeni pokrivac?

Hajmo?!
https://youtu.be/MsioIw4bvzI?si=hqI1Ls9ua1vW2ywV

Al Gore je nobelovac.

Ima veze sa klimom kao i vecina ovih nobelovaca koji su dali podrsku Haris.
Kako si samo posten... :pisnuo:
Zapravo obicni ublehas

Pogleda li ti klip, koji si postavio? :mrgreen:

Prvo napises da je predikcija bila da nema vise ledenog pokrivaca na POLOVIMA, a onda iskopas klip gdje Al Gore doslovno kaze da JEDAN od modela predvidja otapanje, PREKO LJETA na Sjevernom polu i jos se ogradio "we will find out".

Je li to najbolje sto "prvoligas" moze? Petljanje i muljanje, po obicaju...
geralt

#1728 Re: 2024 US elections

Post by geralt »

Trump o anketama: uzmu mi pola miliona, kazu da vodim 2%, a ne vjerujem da ikoga uopste nazovu.

Kod starih ljudi i djece istina nekad slucajno izleti.
konoplja

#1729 Re: 2024 US elections

Post by konoplja »

Lmao scary larry glupson.
geoxx

#1730 Re: 2024 US elections

Post by geoxx »

madner wrote: 27/10/2024 08:45
geoxx wrote: 27/10/2024 08:37
madner wrote: 27/10/2024 07:00

Da playboy koji gradi zgrade, snima zabavni program i voli UFC, ima tu sirinu je iznad svih ocekivanja.
:lol:
Pa opet kazem.

Al ono, tog lika treba gledati prvenstveno u kontekstu BiH. Samo mazohisti mogu podrzavati covjeka kojeg ce oko Balkana vjerovatno savjetovati Viktor Orban, ako Grenell ne pokupi kakvu funkciju.
Za BIH bi bilo bolje i lakse da Haris pobjedi, ali nije zavjera protiv BIH ako izgubi.
Meni dosta.

Lako je iz komfora drzava koje se ne klimaju ko babin zub drukati za zutog.
madner

#1731 Re: 2024 US elections

Post by madner »

zilog wrote: 27/10/2024 08:56
madner wrote: 27/10/2024 08:35
zilog wrote: 27/10/2024 08:26

Koji nobelovac je rekao da ce se do sada otopiti ledeni pokrivac?

Hajmo?!
https://youtu.be/MsioIw4bvzI?si=hqI1Ls9ua1vW2ywV

Al Gore je nobelovac.

Ima veze sa klimom kao i vecina ovih nobelovaca koji su dali podrsku Haris.
Kako si samo posten... :pisnuo:
Zapravo obicni ublehas

Pogleda li ti klip, koji si postavio? :mrgreen:

Prvo napises da je predikcija bila da nema vise ledenog pokrivaca na POLOVIMA, a onda iskopas klip gdje Al Gore doslovno kaze da JEDAN od modela predvidja otapanje, PREKO LJETA na Sjevernom polu i jos se ogradio "we will find out".

Je li to najbolje sto "prvoligas" moze? Petljanje i muljanje, po obicaju...
Ne jedan, neki! sto je vise njih sa vjerovatnocom od 75% unutar 5 godina.
To je bilo prije 14 godina.

Naravno to se nije desilo, ni ljeti ni samo na Sjevernom polu.

To sto se ogradio treba znaciti sta? Jel stoji iza modela koji prezentuje ili ne? Ili imas model i taj model se ne moze oboriti observacijama ili nemas model.

Imam jednostavno pitanje, hocu da kupim kucu na moru, koliko imam vremena da vratim tu investiciju.
Sta kaze nauka?
Point.

#1732 Re: 2024 US elections

Post by Point. »

Jebo nauku i nobelovce, vjerujmo prvoligašu Madneru :lol:
tramvajtrojka

#1733 Re: 2024 US elections

Post by tramvajtrojka »

geralt wrote: 27/10/2024 08:57 Trump o anketama: uzmu mi pola miliona, kazu da vodim 2%, a ne vjerujem da ikoga uopste nazovu.

Kod starih ljudi i djece istina nekad slucajno izleti.
I ovako direktno na primjeru ovog Twitta vidis koliko demokrate vode retardiranu politiku prema njemu, covjek kaze sve sto je istina u vezi anketa, i onda on napravi ovakav tweet trump kupuje ankete pa jbt tacno pokusas ljudima reci hej ti nisi cuo jedno univerzalna je istina ono sto ti ja kažem, i tako gube izbore na tome secirajuci dio sto kaže i od toga naprave lažnu stvar
zilog

#1734 Re: 2024 US elections

Post by zilog »

Aha, dakle ide nosanje stativa. Nije predikcija potpunog okopnjavanja ledenog pokrivaca na polovima, nego ljeti, na Sjevernom polu, mozda.

BTW, samo povlacenje leda oko sjevernog pola, uslijed klimatskih promjena, je sveopste prihvacena cinjenica, a najbolji dokaz je intenzivno sirenje arktickih operacija i razmatranje otvaranja sjeveroistocnog i sjeverozapadnog morskog puta kroz arkticki okean.

Da rezimiram, za one koji su se tek ukljucili, kolega prvoligas tvrdi da nas "ogroman" lobi nobelovaca laze i obmanjuje, samo da bi napakostili jadnom malom naftnom lobiju... :lol:

Taman kad ste pomislili da ne moze ludje... :-) :run:
AliceInChains

#1735 Re: 2024 US elections

Post by AliceInChains »

Ne postoji sveopšti matematički model koji uključuje sve (ne)pogode i nekonstante. Dali je to promjena aktivnosti sunca i općenito kosmickih desavanja ili jednostavno malo jača erupcija vulkana, a kamoli neka kombinacija istovremenih promjena.

Primjer:
Pukne vulkan prije nedugo vremena…..sjo, promjena vremenskih desavanja, ne mogu se tačno predviditi posljedice.

Kiša u Sahari…nastala bara, koja je već bila prije ih ih godina i u međuvremenu presušila.

Ozonska rupa preko Australije….gdje je sad?

Klimatskih promjena je uvjek bilo i biće. Koliko čovjek u biti učestvuje u promjeni iste je stvar naučne fantastike.

To ti je slično kao sa ekonomskim analitičarima. Prodaju ti sve matematičke modele bazirane na konstantnim predpostavkama, i bazirane na iskustva prethodnih xy godina kao u beton ukucane. Istom se desi black swan (finansijska kriza, širi rat ili Korona) i svi ti modeli su za toalet, tj. nisu u stanju da predvide budući razvoj u kraćem periodu, a kamoli dužem.
vaučer

#1736 Re: 2024 US elections

Post by vaučer »

Ozonska rupa gdje je?
Netko je ozbiljno postavio ovo pitanje?

Ubij me Gospode molim te!
Hendrix

#1737 Re: 2024 US elections

Post by Hendrix »

Ovi magatori i negacija klimatskih promjena. Niste svjesni koliko vas loze i furaju. Klimatske promjene su vec u zakonima drzava, tu su...niko ih ne negira osim budala kao Trump kojemu to ionako sluzi za lozenje raje.

Svaki proracun recimo mosta iznad rijeke u Engleskoj, USA ili Australiji ima po standardima...koji su doneseni zakonom, obavezno dodavanje visine poplava od onih izracunatih sa danasnjim podacima. I to se bukvalno zove "climate change addition to freeboard". Znaci poplava kaze rijeka ce biti na visini 5m i onda jos dodas pola metra ili 30 cenata zavisi od drzave i klime gdje se radi. I to je jedna stavka od bruku koje zvanicno ubacuju klimatske promjene kao faktor u proracunima, po zakonu. Koji donose i demokrate i republikanci u USA.

To su cinjenice. E sad sto vas Trump lozi na beach front properties zajebanciju, to je vas problem.
madner

#1738 Re: 2024 US elections

Post by madner »

zilog wrote: 27/10/2024 10:04 Aha, dakle ide nosanje stativa. Nije predikcija potpunog okopnjavanja ledenog pokrivaca na polovima, nego ljeti, na Sjevernom polu, mozda.

BTW, samo povlacenje leda oko sjevernog pola, uslijed klimatskih promjena, je sveopste prihvacena cinjenica, a najbolji dokaz je intenzivno sirenje arktickih operacija i razmatranje otvaranja sjeveroistocnog i sjeverozapadnog morskog puta kroz arkticki okean.

Da rezimiram, za one koji su se tek ukljucili, kolega prvoligas tvrdi da nas "ogroman" lobi nobelovaca laze i obmanjuje, samo da bi napakostili jadnom malom naftnom lobiju... :lol:

Taman kad ste pomislili da ne moze ludje... :-) :run:
Ne znam zasto mislis da je to sto je napravio manju predikciju, koja se NIJE ispunila poen za tebe.
Kaze ne samo da nemamo model koji moze predvidjeti velike stvari, nego ne mozemo predivdjeti ni male stvari. Jer to je novi naucni metod, opservacije su slucajne.

Kada covjek trazi model koji se moze falsifcirati dobije ovakav odgovor.

Sto se tice morske rute

https://alamak.io/2024/06/15/is-there-a ... und-route/
Bice leda, stanje isto kao i danas.

Da rezimiramo: novi naucni metod je bice tako, a ako ne bude bice tako za 20 godina, osim ako ne bude.
AliceInChains

#1739 Re: 2024 US elections

Post by AliceInChains »

vaučer wrote: 27/10/2024 10:39 Ozonska rupa gdje je?

Dobro pitanje. Čitao sam prije duže vremena, i ako mi pamćenje dobro sluzi, da se ozonska rupa proširila kod Bermude i nastala preko Arktika.

Molim da me neko ozbiljno demantira, ako nisam upravu.
vaučer

#1740 Re: 2024 US elections

Post by vaučer »

AliceInChains wrote: 27/10/2024 11:01

Dobro pitanje. Čitao sam prije duže vremena, i ako mi pamćenje dobro sluzi, da se ozonska rupa proširila kod Bermude i nastala preko Arktika.

Druže, cijeli jebeni svijet je promjenio proizvodnju i doslovno zakucao na nulu izbacivanje ozona u atmosferu. Eto gdje je rupa. Nestala je (smanjila se) jer su ljudi ozbiljno pristupili problemu i promjenili navike. Nije nestala radi ‘hirovite klime’.
melac

#1741 Re: 2024 US elections

Post by melac »

madner wrote: 27/10/2024 08:04 Zamisli stvarno vjerujes u klimatsku krizu nakon 30 godina laznih predikcija istih.

Lazu te ljudi 30 godina, nisi u stanju povezati da nista sto su najavili se nije desilo, ali da ima ogroman lobi koji zivi od toga i onda pokusas reci da je drugi kandidat bolji jer ima podrsku tog lobija. :roll:
A nema sanse da tebe neko ne laze u ovih zadnjih 30 godina?
madner

#1742 Re: 2024 US elections

Post by madner »

melac wrote: 27/10/2024 11:10
madner wrote: 27/10/2024 08:04 Zamisli stvarno vjerujes u klimatsku krizu nakon 30 godina laznih predikcija istih.

Lazu te ljudi 30 godina, nisi u stanju povezati da nista sto su najavili se nije desilo, ali da ima ogroman lobi koji zivi od toga i onda pokusas reci da je drugi kandidat bolji jer ima podrsku tog lobija. :roll:
A nema sanse da tebe neko ne laze u ovih zadnjih 30 godina?
Naravno da ima, zato ponekad poredim ono sto je receno sa onim sto se desi.

Ako neko laze 30 godina, koja je sansa da ce prestati sada?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1743 Re: 2024 US elections

Post by Chmoljo »

vaučer wrote: 27/10/2024 11:06

Druže, cijeli jebeni svijet je promjenio proizvodnju i doslovno zakucao na nulu izbacivanje ozona u atmosferu. Eto gdje je rupa. Nestala je (smanjila se) jer su ljudi ozbiljno pristupili problemu i promjenili navike. Nije nestala radi ‘hirovite klime’.
Prospects for the long-term recovery of the ozone layer are good. It is anticipated that the recovery of the ozone layer will gradually diminish the large ozone holes that occur over both the Antarctic and Arctic.

Through the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer (the Montreal Protocol) production and imports of major ozone depleting substances ceased for developed countries in 1996, and for developing countries in 2010.

Scientists predict that if the international community continues to meet their Montreal Protocol obligations, the ozone layer should recover to pre-1980 levels over the mid-latitudes by 2050 and over the Antarctic by 2065.
https://www.dcceew.gov.au/environment/p ... 0Antarctic.

sa stranice institucije australijske vlade.
AliceInChains

#1744 Re: 2024 US elections

Post by AliceInChains »

Hendrix wrote: 27/10/2024 10:47 Ovi magatori i negacija klimatskih promjena. Niste svjesni koliko vas loze i furaju. Klimatske promjene su vec u zakonima drzava, tu su...niko ih ne negira osim budala kao Trump kojemu to ionako sluzi za lozenje raje.

Svaki proracun recimo mosta iznad rijeke u Engleskoj, USA ili Australiji ima po standardima...koji su doneseni zakonom, obavezno dodavanje visine poplava od onih izracunatih sa danasnjim podacima. I to se bukvalno zove "climate change addition to freeboard". Znaci poplava kaze rijeka ce biti na visini 5m i onda jos dodas pola metra ili 30 cenata zavisi od drzave i klime gdje se radi. I to je jedna stavka od bruku koje zvanicno ubacuju klimatske promjene kao faktor u proracunima, po zakonu. Koji donose i demokrate i republikanci u USA.

To su cinjenice. E sad sto vas Trump lozi na beach front properties zajebanciju, to je vas problem.
Samo da pojasnim svoj stav:

Čovjek itekako manipulira i potencira klimatske, lokalne događaje. Samo ne vjerujem da u globalu može puno učestvovati u promjenama.

Primjer Kalifornija:

Izbetoniraš ogromnu branu i ozbiljno manipuliraš nadvodnavanje ili vodotok ogromne regije, sto naravno ima
regionalne klimatske posljedice.

Holcaš Amazonas za IKEA-ine proizvode i produciraš sušu u toj regiji i šire.

Promjeni sve dizelaše sa Teslima i naštancaj vjetroelektrane do u beznesvijest u Kaliforniji; problem ostaje.

Znaci, slažem se da se regionalno može uticati na klimu. Ne slažem se sa metodama.

A da u globalu mi kao ljudi možemo uticati na erupciju sljedećeg vulkana sa ospsirnim klimatskim posljedicama ili datum pojave idućeg ledenog doba, ne.
Last edited by AliceInChains on 27/10/2024 11:28, edited 1 time in total.
AliceInChains

#1745 Re: 2024 US elections

Post by AliceInChains »

Kroz zabranu FCKW misliš? OK, pa što još uvjek postoje ozonske rupe? I sto bas preko Bermude i Arktika?
melac

#1746 Re: 2024 US elections

Post by melac »

Najveci problem je bio freon, koji se izmjenio tako da vise ne predstavlja problem za ozon i kada iscuri. A danas kud i kamo imamo vise rashladnih uredjaja koji koriste freon kao medij za rashlad, no bitno je drugacija hemijska formula freona u odnosu na prije i kao takva ne predstavlja opasnost za ozon.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1747 Re: 2024 US elections

Post by Chmoljo »

AliceInChains wrote: 27/10/2024 11:27

Kroz zabranu FCKW misliš? OK, pa što još uvjek postoje ozonske rupe? I sto bas preko Bermude i Arktika?
eno ti gore link, pa pročitaj. stvaranje rupe je hemijski proces kojeg su značajno ubrzavale aerosoli korištene u industriji frižidera i klima uređaja.
zilog

#1748 Re: 2024 US elections

Post by zilog »

Da potvrdim jos jednom, podrska 82 americka nobelovca, Harris-ovoj, su produkt "ogromnog" lobija?

MAGA Trampunjanja o "laznim" klimatskim promjenama, su produkt objektivnih observacija, na koje naftni lobiji nemaju nikakvog uticaja?

:shock:
AliceInChains

#1749 Re: 2024 US elections

Post by AliceInChains »

Chmoljo wrote: 27/10/2024 11:29
AliceInChains wrote: 27/10/2024 11:27

eno ti gore link, pa pročitaj. stvaranje rupe je hemijski proces kojeg su značajno ubrzavale aerosoli korištene u industriji frižidera i klima uređaja.
Sve jasno, teorija je sljedeća: Ozonska rupa je nestala perko Australije, jer je čovječanstvo kolektivno zabranilo emisiju FCKW.

Ali kako to, da se poslje zabrane rupa širi na jednom mjestu i nastane drugdje, i to u regijama gdje se ne voze auta, gdje ne postoje termoelektrane, Itd.?
vaučer

#1750 Re: 2024 US elections

Post by vaučer »

AliceInChains wrote: 27/10/2024 11:41 Sve jasno, teorija je sljedeća: Ozonska rupa je nestala perko Australije, jer je čovječanstvo kolektivno zabranilo emisiju FCKW. Ali kako to, da se poslje zabrane rupa širi na jednom mjestu i nastane drugdje, i to u regijama gdje se ne voze auta, gdje ne postoje termoelektrane, Itd.?
Teorija... :-)
Locked