Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
deer_hunter

#1726 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by deer_hunter »

ovo je dobra stvar, ocito mu gori pod petama(njemu i ostalim robovlasnicima), jer ljudi imaju vise opcija(inostranstvo)...ovo govedo bi nas da ikako moze odvodilo na prisilan rad, al ne ide to vise tako, isprsi se jarane za milju i tretiraj radnike ko ljude, a ne ko stoku
numersi

#1727 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

Ommadawn wrote:
Lajavikrelac wrote: Sve znaš onda. Ko god je imao posla sa njim kaže da je đubre od čovjeka.
Ma i prije rata je bio. On ti je k’o neki inžinjerčič, to se puhalo kao da je doktor nauka i frajerčina.
Brat mu je sušta suprotnost - bar je tada bio, sjećam ga se dobro. Raja svjetska, prijatan, nasmijan a imao nešto gospodsko u sebi.
deer_hunter wrote: ovo je dobra stvar, ocito mu gori pod petama(njemu i ostalim robovlasnicima), jer ljudi imaju vise opcija(inostranstvo)...ovo govedo bi nas da ikako moze odvodilo na prisilan rad, al ne ide to vise tako, isprsi se jarane za milju i tretiraj radnike ko ljude, a ne ko stoku

Ima toga i ovdje, svi su ljudi razliciti, tako su i "gazde" razlicite, samo je razlika u poznavanju zakona i njegove procedure (kako ti sve to da izvedes u zakonskim okvirima) tebe kao radnika, jer i ovdje ako vide da nisi potkovan zakonskim procedurama ( da znas zakone izmedju tebe i "gazde" u radnom odnosu) u sekundi te presaltaju, nista ovdje nije na lijepe oci :mrgreen:

I ovdje je da sto manje znas, bolja si kugla za kuglanje, a sto vise znas ne smije te saltat, jer moze da snosi kaznene posljedice, a i ti mozes da snosis kaznene posljedice :mrgreen:

Ovdje imaju zakon koji je izvrsan i koji se izvrsava, samo se treba snjim sto vise upoznat i saznat, malo bolje i detaljnije uci u sve to, sve je do vas :thumbup:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1728 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

Zakon za rezimski kadar? De budi ozbiljan :lol: Pa ja radio kod takvog gotovo svi radnici rade na crno i plata na ruke. Kome ces ga prijaviti za nepostovanje zakona? Inspekciji? Ne smije mu ni proci kraj firme.... :skoljka:
numersi

#1729 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

Lajavikrelac wrote: Zakon za rezimski kadar? De budi ozbiljan :lol: Pa ja radio kod takvog gotovo svi radnici rade na crno i plata na ruke. Kome ces ga prijaviti za nepostovanje zakona? Inspekciji? Ne smije mu ni proci kraj firme.... :skoljka:

Moze, isto kao sto mozes prolaziti na crveno vise puta dok te ne uhvate..... :mrgreen:
numersi

#1730 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

I ja sam radio na crno vise puta, dobro su me sakrivali, i sad znam poneki "privatluk" na crno uzeti koju paru, to je nesto malo i ne zezam se bas nesto puno u vezi toga, nisu me uhvatili, a ako se zaletim uhvatit ce me..... svi malo poslovno seraju, nekom prodje a nekom ne prodje, svi se nekako snalaze u tim nekim normalnim granicama :mrgreen:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1731 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

Jeste samo kad mene i tebe uhvate za prolaz na crveno ide prekrsajna i oduzimanje dozvole, onoga u crnom audiju kad uhvate, on im samo da telefon gdje je nazvao koga treba i poklope se usima....Pricam o ljudima za koje se tacno zna sta rade i kako rade godinama i nikom nista....
numersi

#1732 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

Lajavikrelac wrote: Jeste samo kad mene i tebe uhvate za prolaz na crveno ide prekrsajna i oduzimanje dozvole, onoga u crnom audiju kad uhvate, on im samo da telefon gdje je nazvao koga treba i poklope se usima....Pricam o ljudima za koje se tacno zna sta rade i kako rade godinama i nikom nista....

:lol: ma ja znam sta ne mogu i miran, dosta mi, jos mi to treba ulaziti u to tamo nesta...... :thumbup:
numersi

#1733 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

Zaposlenje / Radnici iz BiH moći će doći u Njemačku i jedno vrijeme tražiti posao

Kako javljaju njemački mediji, prema novom zakonu ukidaju se dosadašnje odredbe o tome da prednost pri zapošljavanju imaju njemački i državljani EU, kao i odredba o deficitarnim zanimanjima.

Nove odredbe će ukinuti sva ova ograničenja, a u Njemačkoj će moći dobiti posao svako ko uspije naći poslodavca, bez obzira na zanimanje.

Takođe, bit će moguće dobiti dozvolu za boravak u slučaju da radnik želi da se dokvalifikuje u Njemačkoj.

U Ambasadi Njemačke u BiH, pak, upozoravaju da nisu tačni medijski napisi da će nove radne odredbe na snagu stupiti 1. januara naredne godine.

"Suprotno protivrječnim spekulativnim medijskim izvještajima, od 1. januara 2019. godine nisu predviđene izmjene Zakona o useljavanju u Njemačku. Prema tome, državljani BiH koji žele da se zaposle u Njemačkoj i dalje moraju imati odgovarajuću vizu u svrhu zapošljavanja prije ulaska u Njemačku", naglasili su oni.

Kako pišu njemački mediji, nacrt zakona će se u Vladi naći 19. decembra, a nakon toga će biti upućen u parlamentarnu proceduru. Očekuje se da bi mogao stupiti na snagu prije proljeća naredne godine.

https://www.radiosarajevo.ba/biznis/eko ... sao/319128

Eto, bit ce tu svasta za svakog, ovo je samo pocetak, i druge ce se zemlje isto otvoriti za radnike :thumbup:
numersi

#1735 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

insomnia78 wrote: :lol:

Strpite se jos malo, izaci ce zakon da sve drzave koje primaju strance, moraju znati jezik drzave iz koje stranac dolazi da kod njih radi, odavno se u uzim zakonskim krugovima prica o tome, samo jos da stupi na snagu :mrgreen:
stakasa

#1736 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

numersi wrote:
insomnia78 wrote: :lol:

Strpite se jos malo, izaci ce zakon da sve drzave koje primaju strance, moraju znati jezik drzave iz koje stranac dolazi da kod njih radi, odavno se u uzim zakonskim krugovima prica o tome, samo jos da stupi na snagu :mrgreen:
A u kojoj si ono ti drzavi ?
numersi

#1737 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

stakasa wrote: A u kojoj si ono ti drzavi ?

Sta ce ti to, u kojoj si ti? :mrgreen:
stakasa

#1738 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

numersi wrote:
stakasa wrote: A u kojoj si ono ti drzavi ?

Sta ce ti to, u kojoj si ti? :mrgreen:
U Svedskoj. Bezveze ti je prica, vidi svak da nisi vani. Ne razumijem sta hoces
numersi

#1739 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

stakasa wrote: U Svedskoj. Bezveze ti je prica, vidi svak da nisi vani. Ne razumijem sta hoces

Nisam u Svedskoj, provalio si me, u BiH sam :mrgreen:
numersi

#1740 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

stakasa wrote: Bezveze ti je prica, vidi svak da nisi vani. Ne razumijem sta hoces

Jebiga zajebat cu te, ipak sam vani, i zelim da kazem da ne nasjedate na ove suplje koji vas supljiraju da svi uspiju vani, uspiju neki, po neki, izuzetci, koji su skolovani, mladji, porodicni..... i potrefili potrebu stranca za njihovim znanjem za radni odnos, Ovo masovni odlazak.... nema toga, samo se sjebete i sve sebi razjebete, cekaju vas prevaranti i supljaci koji jedva cekaju da nalete na vas :mrgreen:
numersi

#1741 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

Sve sto sam napisao kako se ovdje legalno dolazi do posla, sve je tacno, na to ce se pobunit samo salabajzeri i jebivjetri koje su ovdje provalili i odbili :mrgreen:

a mozete i na crno radit, samo to je belaj...... ali moze, samo ne znam dokle, i lako vas je onda izradit a vi ne mozete nista :mrgreen:
bleicher

#1742 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

numersi wrote:
stakasa wrote: Bezveze ti je prica, vidi svak da nisi vani. Ne razumijem sta hoces

Jebiga zajebat cu te, ipak sam vani, i zelim da kazem da ne nasjedate na ove suplje koji vas supljiraju da svi uspiju vani, uspiju neki, po neki, izuzetci, koji su skolovani, mladji, porodicni..... i potrefili potrebu stranca za njihovim znanjem za radni odnos, Ovo masovni odlazak.... nema toga, samo se sjebete i sve sebi razjebete, cekaju vas prevaranti i supljaci koji jedva cekaju da nalete na vas :mrgreen:
Ti se nesto sprdas, nesto cirkuzis ne znas ni sam sta i o cemu seruckas. I iz Bosne si, vidi se.
Svako moze otici, legalno i bez nekih razjebavanja. Fazon je jezik kojeg mi ne znamo, prioritet nam bio engleski ali eto sta da se radi.
Moja prica pocinje prije 4 godine, nisam znao rijeci njemackog jezika niti sam imao odgovarajucu skolu (tad sam uvidio da je gimnazija najveca ubleha). Sta cu, nema nacina nikakvog, osudjen da truhnem u truhloj drzavi i poganoj sredini. Napisem sebi na papir sta to mene dijeli od moje obecane zemlje i lijepe buducnosti za mene, zenu i sto je najvaznije buducu djecu. B1 certifikat jezika i trazena srednja skola. Sa svojih 26 godina dostojanstvo bacim pod noge (fakultetski obrazovan) i upisem srednju skolu. U tome paralelno po 5-8 sati ucim jezik kuci i usput radim. Napravim termin za vizu koji se ceka pola godine i za tih 6 mjeseci polozim drzavni, jezik i odem u Njemacku na slijepo traziti poslodavca.
Hvala Bogu, vec sam 18 mjeseci u Njemackoj, i nije samo lijepo vec je i bolje nego sam ocekivao. Ljetovao na moru, nesto se i ustedilo, imam sva prava i radim manje nego u Bosni.
Savjetujem sve koji razmisljaju o odlasku- napisite sta vam sve treba i napravite prvi korak a dalje se samo jedno za drugim rjesava.
Sretno
stakasa

#1743 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

bleicher wrote:
numersi wrote:

Ti se nesto sprdas, nesto cirkuzis ne znas ni sam sta i o cemu seruckas. I iz Bosne si, vidi se.
Svako moze otici, legalno i bez nekih razjebavanja. Fazon je jezik kojeg mi ne znamo, prioritet nam bio engleski ali eto sta da se radi.
Moja prica pocinje prije 4 godine, nisam znao rijeci njemackog jezika niti sam imao odgovarajucu skolu (tad sam uvidio da je gimnazija najveca ubleha). Sta cu, nema nacina nikakvog, osudjen da truhnem u truhloj drzavi i poganoj sredini. Napisem sebi na papir sta to mene dijeli od moje obecane zemlje i lijepe buducnosti za mene, zenu i sto je najvaznije buducu djecu. B1 certifikat jezika i trazena srednja skola. Sa svojih 26 godina dostojanstvo bacim pod noge (fakultetski obrazovan) i upisem srednju skolu. U tome paralelno po 5-8 sati ucim jezik kuci i usput radim. Napravim termin za vizu koji se ceka pola godine i za tih 6 mjeseci polozim drzavni, jezik i odem u Njemacku na slijepo traziti poslodavca.
Hvala Bogu, vec sam 18 mjeseci u Njemackoj, i nije samo lijepo vec je i bolje nego sam ocekivao. Ljetovao na moru, nesto se i ustedilo, imam sva prava i radim manje nego u Bosni.
Savjetujem sve koji razmisljaju o odlasku- napisite sta vam sve treba i napravite prvi korak a dalje se samo jedno za drugim rjesava.
Sretno
Ja se divim svakome ko na ovaj nacin, "pod stare dane", smogne snage i i iz temelja promjeni vlastiti zivot. Stvarno ti svaka cast. A to za spisak, to vrijedi za sve oblasti. Ne imati plan je imati plan kako da ne uspijes. Ma svaka ti cast momak
numersi

#1744 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

bleicher wrote: Svako moze otici, legalno i bez nekih razjebavanja. Fazon je jezik kojeg mi ne znamo, prioritet nam bio engleski ali eto sta da se radi.
Sretno

To je to..... :thumbup:
numersi

#1745 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

Kao sto je gore napisano...... ovakvi se ljudi svugdje traze, oni koji provale legalan nacin kako do necega doci, i ne predaje se, ide po pravilima, jezik je svakom zajeban, ali ga mora savladat, sve papira uzme legalno, sve zavrsi legalno, tad mu nema kraja, moze gdje hoce i svi ga rado primaju, hoce da ga zadrze...... :thumbup:
DzordzHodzic

#1746 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by DzordzHodzic »

stakasa wrote:
Ja se divim svakome ko na ovaj nacin, "pod stare dane", smogne snage i i iz temelja promjeni vlastiti zivot. Stvarno ti svaka cast. A to za spisak, to vrijedi za sve oblasti. Ne imati plan je imati plan kako da ne uspijes. Ma svaka ti cast momak
Otkad je 26 godina pod stare dane? :-)
stakasa

#1747 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

DzordzHodzic wrote:
stakasa wrote:
Otkad je 26 godina pod stare dane? :-)
Vracas se na nultu tacku, bolje nego u cetrdesetoj ali nije ni tad lako
Melbourne_Australia

#1748 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Melbourne_Australia »

Bas danas sjedim sa drugom koji zivi na relaciji Minhen-Sarajevo...Lik je multi milioner....I prica mi o zivotu nase raje u Minhenu...Zena mu se vratila gore da zivi zbog zakona o nasljedstvu...Otac je ostavio bruku miliona i aviona i kamiona ..Samo je zakon zajeban u Svabiji, ako ne zivis gore u cugu 7 godina od dana kad si sve to dobio, porez placas 50 posto i normalno da ne bi placali porez ona se vrati a on uglavnom zivi ovdje....I prica mi koliko su skupe nekretnine u Minhenu, koliko slabo nasi ljudi zive gore jer su plate lose a zivot skup, jedino keramicari i vodoinstalateri dobru uzimaju lovu.Pricam o SSS....Toliko su skupe nekretnije da za 5 zivota ne mogu si priustiti stan ili kucu...Hrane se po Lidlu a restoran im je misaona imenica...Uglavnom on prica ono sto i ja pisem, lud covjek samo moze otici u Svabiju a da pri tome ima kod nas svoj stan i dobar posao....I da rece mi da vozaci kamiona koji prevoze onaj teski teret imaju jebeno dobre plate gore....Ne mozes kazes u Minhenu kupiti stan normalan ispod 600 -800 milja eura...Nova gradnja ide od 10 milja eura u gradu...Radnica u Lidlu ima milju eura tupla, sa tom platom gore si veci kurac nego sa 500 stoja ovdje :lol:
Melbourne_Australia

#1749 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Melbourne_Australia »

kiki-miki wrote:
Melbourne_Australia wrote:Bas danas sjedim sa drugom koji zivi na relaciji Minhen-Sarajevo...Lik je multi milioner....I prica mi o zivotu nase raje u Minhenu...Zena mu se vratila gore da zivi zbog zakona o nasljedstvu...Otac je ostavio bruku miliona i aviona i kamiona ..Samo je zakon zajeban u Svabiji, ako ne zivis gore u cugu 7 godina od dana kad si sve to dobio, porez placas 50 posto i normalno da ne bi placali porez ona se vrati a on uglavnom zivi ovdje....I prica mi koliko su skupe nekretnine u Minhenu, koliko slabo nasi ljudi zive gore jer su plate lose a zivot skup, jedino keramicari i vodoinstalateri dobru uzimaju lovu.Pricam o SSS....Toliko su skupe nekretnije da za 5 zivota ne mogu si priustiti stan ili kucu...Hrane se po Lidlu a restoran im je misaona imenica...Uglavnom on prica ono sto i ja pisem, lud covjek samo moze otici u Svabiju a da pri tome ima kod nas svoj stan i dobar posao....I da rece mi da vozaci kamiona koji prevoze onaj teski teret imaju jebeno dobre plate gore....Ne mozes kazes u Minhenu kupiti stan normalan ispod 600 -800 milja eura...Nova gradnja ide od 10 milja eura u gradu...Radnica u Lidlu ima milju eura tupla, sa tom platom gore si veci kurac nego sa 500 stoja ovdje :lol:
Je li ti zivis od 500 km mjesecno?
Toliko na kladionicu odigram sedmicno :lol: :lol: :lol: Druze nikad se ja ne bi vratio iz Melbourne prije 12 godina, da zivim od te love....
Last edited by Melbourne_Australia on 26/11/2018 18:23, edited 1 time in total.
bleicher

#1750 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

Melbourne_Australia wrote:Bas danas sjedim sa drugom koji zivi na relaciji Minhen-Sarajevo...Lik je multi milioner....I prica mi o zivotu nase raje u Minhenu...Zena mu se vratila gore da zivi zbog zakona o nasljedstvu...Otac je ostavio bruku miliona i aviona i kamiona ..Samo je zakon zajeban u Svabiji, ako ne zivis gore u cugu 7 godina od dana kad si sve to dobio, porez placas 50 posto i normalno da ne bi placali porez ona se vrati a on uglavnom zivi ovdje....I prica mi koliko su skupe nekretnine u Minhenu, koliko slabo nasi ljudi zive gore jer su plate lose a zivot skup, jedino keramicari i vodoinstalateri dobru uzimaju lovu.Pricam o SSS....Toliko su skupe nekretnije da za 5 zivota ne mogu si priustiti stan ili kucu...Hrane se po Lidlu a restoran im je misaona imenica...Uglavnom on prica ono sto i ja pisem, lud covjek samo moze otici u Svabiju a da pri tome ima kod nas svoj stan i dobar posao....I da rece mi da vozaci kamiona koji prevoze onaj teski teret imaju jebeno dobre plate gore....Ne mozes kazes u Minhenu kupiti stan normalan ispod 600 -800 milja eura...Nova gradnja ide od 10 milja eura u gradu...Radnica u Lidlu ima milju eura tupla, sa tom platom gore si veci kurac nego sa 500 stoja ovdje :lol:
Taj imaginarni jaran nije puno slagao, jest preuvelicao ali nije daleko od istine. Zato se moze covjek pomaketi 100 km od Minhena u recimo Memingen, Ulm i sl. placati kiriju kao sav normalan svijet 600 eura i zivjeti normalno. Kupovina vlastite nekretnine u Njemackoj za prodjecnog novopecenog dijasporca jeste misaona imenica, a ja postavljam tebi i tom tvom jaranu izazov. Zaposlite se u Bosni u npr. Preventu za 500 maraka i pokusajte nakon 5 godina kupiti stan od 60000 km.
Post Reply