Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
- B6Redhell
#1726 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Jos ako bulje u telefon..
najveci neprijatelj skorije doba. Pregaze te sad pa sad..
najveci neprijatelj skorije doba. Pregaze te sad pa sad..
-
deda_jr
#1727 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Rothmans wrote: ↑27/07/2025 07:04E ovakvi pobise motoriste. Samo bahne na cestu , nit prati znakove , nit retrovizore , nit daje zmigavac kad mjenja traku.sehohari wrote: ↑27/07/2025 02:01 Ne znam
Ja volim njemačka auta, samo mi BMW nikako nije drag.
Od ostalih bi jedino druge evropske modele. Francuzi i Italijani znaju imati veoma dizajn.
Ne sviđaju mi se istočno-azijatski modeli, sem par iznimki. Ne prijaju mi bezlična auta. Naravno, shvatam da i japanska auta npr. sigurno tamo gdje se voze imaju nešto što se asocira sa njima, ali ovdje po evropi definicija Toyote, Kije, je ipak "nešto što će odraditi posao i odvući me od tačke A do tačke B". Previše volim auta da bi mi se na to sve svodilo...
-
vincitomnia
#1728 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Ljudi, jeli Z900 toliko kritičan za suvozaca, koji je otprilike 169 cm visok? Nebi se pravile neke extra duge relacije, 2-3 sata vožnje max.
-
zdruzdjo
#1729 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Burazeru nisam vozio ali sam bacio pogled da vidim.vincitomnia wrote: ↑04/09/2025 13:50 Ljudi, jeli Z900 toliko kritičan za suvozaca, koji je otprilike 169 cm visok? Nebi se pravile neke extra duge relacije, 2-3 sata vožnje max.
Pogledaj samo kako na tom motoru izgleda sjediste za suvozaca, pogledaj debljinu mekanog djela sjedista, pogledaj koliko je pozicija suvozacevog sjedista "izmaknuta nazad" i na kraju pogledaj "polugu" kolika je na mjestu gdje se isto nalazi.
E sad zamisli sebe da sjedis 2-3 sata na tome sa tolikom polugom na tako tankom sjedistu, gdje tu i tamo naletis naneku rupu/rupicu ili izbocenje na cesti...itd
Ovakvi motori definitivno nisu orijentisani ka udobnosti suvozaca.
Jedino neka modifikacija samog sjedista pa da se malo poboljsa udobnost.
- B6Redhell
#1730 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Evo jednog zanimljivog klipa
-
vincitomnia
#1731 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Možda nisam dobro napisao, tipa neka vožnja koja bi ukupno trajala 2-3 sata, sa naravno cestim pauzama, kafa tu i tamo
a ostalo za sta bi se koristio je iskljucivo gradska voznja. U nedoumici sam da li je na tom motoru patnja za suvozaca ovo sto sam gore naveo 
- DaysleepeR
#1732 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
To je jako subjektivno pitanje.
Nekom bi bilo neudobno totalno, neko bi mogao bez problema izdržati taj put.
Sve je do osobe i njene ljubavi prema tome.
Obzirom da si rekao 160 cm, pretpostavljam da je ženska osoba u pitanju.
Sjednu djevojke na sportski motor kao suvozačice i odu do mora ili na duži put, sve se može kad se hoće.
Nekom bi bilo neudobno totalno, neko bi mogao bez problema izdržati taj put.
Sve je do osobe i njene ljubavi prema tome.
Obzirom da si rekao 160 cm, pretpostavljam da je ženska osoba u pitanju.
Sjednu djevojke na sportski motor kao suvozačice i odu do mora ili na duži put, sve se može kad se hoće.
-
vincitomnia
#1733 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
U pravu si, dosta subjektivno pitanje. I da, zenska osoba, a 169 je visina... Druga opcija je Tracer 9, ali on je puno skuplji, i ne znam u odnosu na Z900 kakav je po pitanju manevrisanja po gradu, posto bi se dosta koristio za gradsku vožnju.
- ZoomZoomKiwi
#1734 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Tracer je mnogo bolji i udobniji i za vozača i za suvozača. Ako planiraš ići na roadtripove van grada.
-
vincitomnia
#1735 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Tako je, samo se pitam kakav je sto se tice manevrisanja po gradu, u odnosu na naked kao sto je Z900
- ZoomZoomKiwi
#1736 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
A jbg, baza mu je MT-09 tako da nije to tolika katastrofa. Nije GS1200 pa da ne možeš vladati njime.
-
vincitomnia
- Rothmans
#1738 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Dovoljno sliku motora izguglat i vidis odmah da nije ugodan ni vozacu. Hos rahatluk na motoru uzmes kruzer, advencur, maxi skuter
-
tutankamon88
#1739 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Ima li iko sa foruma iskustva sa BMW S1000xr 2017-2020? Zapeo mi je za oko pravo, nedavno sam probao jednog, prelijep je motor. Kakvi su za odrzavati? Da li su problematicni?
- DaysleepeR
#1740 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Nema problema za održavanje BMW-a.
Treba ti samo para, ostalo je sve lako.
Treba ti samo para, ostalo je sve lako.
-
esso_sa
#1741 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Vozim ja XR-a, ali 2. generaciju (2020 godiste). Kupio novog i evo me haman na 60.000 km za 4 sezonetutankamon88 wrote: ↑19/09/2025 11:30 Ima li iko sa foruma iskustva sa BMW S1000xr 2017-2020? Zapeo mi je za oko pravo, nedavno sam probao jednog, prelijep je motor. Kakvi su za odrzavati? Da li su problematicni?
Pošto si naveo raspon 2017-2020, pretpostavljam da gledaš 1. generaciju. Generalno pouzdan, ali ima par boljki na koje treba obratiti pažnju.
Pojedine serije su imale problem sa završnim ojačanjem bregastih, zbog čega bi se doslovno pojele (klackalice naprave kanal u brijegovima). Glavni simptom je kuckanje koje se ubrzava sa porastom obrtaja motora. Obično krepaju do 30k km, a ako je motor prešao preko toga onda ili je odrađen opoziv ili je došao sa OK bregastim koje neće ni krepati.
Druga boljka je španer faznog lanca - kratko zalupka na hladnom startu i onda se stiša. Rješava se sa fabričkim, revidiranim španerom
Ako je prešao preko 50-60 millja km, onda mogu krepati namotaji statora (obično motori koji su dugo stajali sa starim uljem), nekad procuri vodena pumpa, crkne koji prekidač ili senzor...
Na tim kilometražama se i ručke izližu pa ih je fino zamijeniti sa novim (ima jeftinih aftermarket opcija)
Od nemehaničkih boljki, pate od vibracija na 5-6 milja obrtaja, ali i to zavisi od motora do motora. Neki vibriraju ko blesavi, a neki ništa, dok neki vibriraju ali ljudima jednostavno ne smeta
Na 2. generaciji su sve ovo popeglali i ja lično na svom nisam imao nekih problema.
Ono što je jako važno kod ovog motora je uredna servisna istorija, koja se može verificirati i u servisu, da su odrađeni svi opozivi (ako ih je bilo)
Ako toga nema, bježi od motora, osim ako nemaš para na bacanje
Održavanje nije preskupo ni u ovlaštenom, ali ostali dijelovi su po "BMW cijenama" i zato treba dobro paziti kod kupovine. Primjera radi - senzor quickshiftera košta preko 1.500 KM. Zadnji amortizer (ako je ESA - elektronski podesiv) je preko 3.000 KM....
Veliki servis ide svakih 30.000km i gledaj da motor koji kupuješ ima odrađen ovaj servis ako je na tako nekoj kilometraži (30.000 ili 60.000 npr)
U ovlaštenom ovaj servis košta sa dijelovima i rukama preko 1000 KM, jer se uz zamjenu svih filtera i ulja mijenjaju i svjećice, radi kontrola i podešavanje ventila i faze (moraju rastaviti pola motora za ovo), radi se servis prednjih viljuški.
Mali servisi su svakih 10.000 km i to u ovlaštenom košta oko 300 KM sa dijelovima i rukama. Sam sebi možeš odraditi za duplo manje
Zavisi dosta i od vozača, ali vole da jedu gume i lance
Potrošnja je koliko odvrneš
Ako te još nešto zanima, pitaj
-
Throttle
#1742 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Obzirom da je ovo najaktivnija moto tema, da pitam ovdje. Trebao bih kupiti set guma, zadnju sam pošteno spržio, prednja nije do graničnika došla al trebalo bi to mijenjati.
Trenutno vozim Dunlop Sportmax gpr300, vidim da se može set kupiti za nekih ispod 400KM. Nemam nekog iskustva al meni su bile ok za moju voznju, mozda sam ocekivao da traju malo duže ali mozda je to i do mene. Solidno su držale kad se ugriju.
U toj kategoriji ima još i Mitas Sport Force +, ima li neko iskustva s njima? Sta gledati uopšte u tom cjenovnom rangu ili nešto iznad? Treba mi za GSR600, nije neki supersport motor, ne vozim na stazi, nekad malo agresivnije al daleko od ivice gume još uvijek.
Fala lepo
Trenutno vozim Dunlop Sportmax gpr300, vidim da se može set kupiti za nekih ispod 400KM. Nemam nekog iskustva al meni su bile ok za moju voznju, mozda sam ocekivao da traju malo duže ali mozda je to i do mene. Solidno su držale kad se ugriju.
U toj kategoriji ima još i Mitas Sport Force +, ima li neko iskustva s njima? Sta gledati uopšte u tom cjenovnom rangu ili nešto iznad? Treba mi za GSR600, nije neki supersport motor, ne vozim na stazi, nekad malo agresivnije al daleko od ivice gume još uvijek.
Fala lepo
- Rothmans
#1743 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Ja uzeo prosle sezone za nexusa 230 KM par mitasovih(14 i 15) u unitrejdu. Odlicne, a i jeftine.Throttle wrote: ↑26/10/2025 17:37 Obzirom da je ovo najaktivnija moto tema, da pitam ovdje. Trebao bih kupiti set guma, zadnju sam pošteno spržio, prednja nije do graničnika došla al trebalo bi to mijenjati.
Fala lepo![]()
Dunlop scootsmart je tad bio skoro 300 par , a nez kakvu to ulogu igra iskreno ?
Nez jel relevantno poredjenje zbog vrsti motora , al eto treba i ekonomisat , a i sam kazes neces na stazu. Po meni, bitno da su nove.
-
Throttle
#1744 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Ma i ja to kontam, ne trebaju mi neke sad posebne, i ove su radile posao al ako je mitas bolji ili neko ima neku preporuku za neke druge a da nisu preskupe, vrijedilo bi poslusat savjetRothmans wrote: ↑26/10/2025 18:52Ja uzeo prosle sezone za nexusa 230 KM par mitasovih(14 i 15) u unitrejdu. Odlicne, a i jeftine.Throttle wrote: ↑26/10/2025 17:37 Obzirom da je ovo najaktivnija moto tema, da pitam ovdje. Trebao bih kupiti set guma, zadnju sam pošteno spržio, prednja nije do graničnika došla al trebalo bi to mijenjati.
Fala lepo![]()
Dunlop scootsmart je tad bio skoro 300 par , a nez kakvu to ulogu igra iskreno ?
Nez jel relevantno poredjenje zbog vrsti motora , al eto treba i ekonomisat , a i sam kazes neces na stazu. Po meni, bitno da su nove.
Nisam to nikad kupovao a nemam na osnovu cega uporediti bolje ili lošije
-
esso_sa
#1745 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Za sve što si opisao, sportske gume su u tvom slučaju nepotrebne. Moja preporuka je da pređeš na sport-touring gume. Držat će isto, a trajati duplo duže. Pošto si stavio cjenovni limit za gume dosta nisko, meni jedino Mitas Touring Force model pada na pamet kao neka OK opcija.Throttle wrote: ↑26/10/2025 17:37 Obzirom da je ovo najaktivnija moto tema, da pitam ovdje. Trebao bih kupiti set guma, zadnju sam pošteno spržio, prednja nije do graničnika došla al trebalo bi to mijenjati.
Fala lepo![]()
Zbog blažeg profila (nisu špicaste kao sportske gume) su mrvu tromije kod prebacivanja po zavojima, ali drže podlogu solidno i moraš se potruditi da je natjeraš da klizne
Sport Force+ od Mitasa je sportskia guma i, kao što sam već rekao, tebi nepotrebne. Trajat će ti kratko a nećeš ih nikada iskoristiti kako treba..
Za naše ceste generalno ne preporučujem Dunlop jer su njihove gume generalno malo tvrđe, plastičnije i traže agresivniju vožnju da se ugriju i održe na temperaturi. Nisu baš za naše linoleum ceste, posebno ako si umjereniji vozač. Čim popustiš malo na gasu, hoće iznenaditi
-
Throttle
#1746 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Ma nije meni pod moranje jeftina gumaesso_sa wrote: ↑27/10/2025 13:52Za sve što si opisao, sportske gume su u tvom slučaju nepotrebne. Moja preporuka je da pređeš na sport-touring gume. Držat će isto, a trajati duplo duže. Pošto si stavio cjenovni limit za gume dosta nisko, meni jedino Mitas Touring Force model pada na pamet kao neka OK opcija.Throttle wrote: ↑26/10/2025 17:37 Obzirom da je ovo najaktivnija moto tema, da pitam ovdje. Trebao bih kupiti set guma, zadnju sam pošteno spržio, prednja nije do graničnika došla al trebalo bi to mijenjati.
Fala lepo![]()
Zbog blažeg profila (nisu špicaste kao sportske gume) su mrvu tromije kod prebacivanja po zavojima, ali drže podlogu solidno i moraš se potruditi da je natjeraš da klizne![]()
Sport Force+ od Mitasa je sportskia guma i, kao što sam već rekao, tebi nepotrebne. Trajat će ti kratko a nećeš ih nikada iskoristiti kako treba..
Za naše ceste generalno ne preporučujem Dunlop jer su njihove gume generalno malo tvrđe, plastičnije i traže agresivniju vožnju da se ugriju i održe na temperaturi. Nisu baš za naše linoleum ceste, posebno ako si umjereniji vozač. Čim popustiš malo na gasu, hoće iznenaditi
Vidim da npr. ispod 500 za set imam i Mitas Touring sport, Pirelli Angel ST i Pirelli Diablo Rosso 2, pored Mitasa SF i SF+, Dunlopa GPR 300 i Qualifier Core
Šta bi bila tvoja preporuka od ovih ili da još dižem budžet
-
esso_sa
#1747 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Od ovih guma sto si nabrojao, samo Mitas Touring Force i Pitelli Angel ST su zapravo sport-touring gume. Ostale su cestovne sportske.
Moja preporuka za tvoje potrebe bi bila Pirelli Angel ST. Ako se mozes jos protegnuti, onda potrazi Angel GT (ona je naslijedila ST) koja je jos bolja opcija. Zivahna guma, trajna i nece ti prirediti neugodna iznenadjenja.
Mitas Touring Force je malo lijena guma, hoce proklizati ako joj vadis dusu, ali OK za pare i nekoga ko ne vozi do ruba.
Od nekih starijih modela sport touring guma koje se mogu naci jeftinije, fina opcija su i Metzeler Z8 ili Continental Road Attack 3
Ostale gume sto si nabrojao su sportske, traze malo vise angazmana da se zagriju, ne vole kisu i niske temlerature. I duplo krace traju
-
Throttle
#1748 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Hvala ti, vjerovatno cu onda zaganjati pirellija, probat pa vidjet cemo 
-
zdruzdjo
#1749 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Pozdrav.
Nekad u agustu mi riknu namotaji/stator na motoru vracajuci se sa mora. Narucim nove u intercars-u. 250 km. Cijena i po evropskim online prodavnicama je bila tu negdje ali naravno nismo u eu, pa bi me zaklao shippment.
Dok sam ih cekao sin mi posalje link sa temu-u za istu stvar. Cijena 95 km. E reko hajde da uzmem, pa nek stoji. Kod mog motora stator je ahilova peta. Dosao je iz intercars-a proizvodnja ceška. Ostavim bez ugradjivanja namjerno. Nakon 15-ak dana dolazi sa temu-a. 110% isti!!!
Znaci nema apsolutno razlike ni 1% isto motanje, isto letovanje spojeva, isti konektori, ista duzina kablova....cak sam uzeo upaljac i malo po konektoru i po onim zicama koje plivaju u vrucem ulju mahnuo da vidim da li se topi. Znaci da ih na stolu stavis i zamjesas zatvorenih ociju, ne bi skontao koji je koji. Uzmem racun i oba statora i odem do intercars-a jer su mi u komsiluku. Ne ocekujem nikakvu reklamaciju ili povrat ili nesto. Dodjem kod nekog lika sto je nekakav sef nabavke/prodaje.... Reko evo vam racun i vas dio, a evo vam koliko me kostao na temu. Znaci, frajer je gledao 20 minuta u jedan i u drugi. Lupu uzeo i brojao listove metala u saću . Kaze ja ne mogu da vjerujem. Pokazuje mi cijenu nabavnu od te firme odakle oni rade uvoz. Nisu nesto strasni sa svojim "ugradjivanjem" u cijenu.
E sad pitanje. Da li su kinezi postali toliko dobri u kopiranju kvalitete originalnih dijelova, ili su evropski dobavljaci poceli kupovati njihove proizvode pa preprodavati po daleko vecim cijenama. Ugradio sam intercars-ov. Ovaj ostavio na polici pa nek stoji. Ili cu ga "duhnuti" na olx-u po vecoj cijeni

Da je laksa ugradnja, tacno bih ugradio ovaj samo da ga probam.
Juce mi izleti na temu. Crijevo za kocinice. Cijena 20-ak km za nekakve "premium" na temu. Ima ih i jeftinije.
Pogledam online cijene, 45-60 eura. Hmmmmm
Nekad u agustu mi riknu namotaji/stator na motoru vracajuci se sa mora. Narucim nove u intercars-u. 250 km. Cijena i po evropskim online prodavnicama je bila tu negdje ali naravno nismo u eu, pa bi me zaklao shippment.
Dok sam ih cekao sin mi posalje link sa temu-u za istu stvar. Cijena 95 km. E reko hajde da uzmem, pa nek stoji. Kod mog motora stator je ahilova peta. Dosao je iz intercars-a proizvodnja ceška. Ostavim bez ugradjivanja namjerno. Nakon 15-ak dana dolazi sa temu-a. 110% isti!!!
Znaci nema apsolutno razlike ni 1% isto motanje, isto letovanje spojeva, isti konektori, ista duzina kablova....cak sam uzeo upaljac i malo po konektoru i po onim zicama koje plivaju u vrucem ulju mahnuo da vidim da li se topi. Znaci da ih na stolu stavis i zamjesas zatvorenih ociju, ne bi skontao koji je koji. Uzmem racun i oba statora i odem do intercars-a jer su mi u komsiluku. Ne ocekujem nikakvu reklamaciju ili povrat ili nesto. Dodjem kod nekog lika sto je nekakav sef nabavke/prodaje.... Reko evo vam racun i vas dio, a evo vam koliko me kostao na temu. Znaci, frajer je gledao 20 minuta u jedan i u drugi. Lupu uzeo i brojao listove metala u saću . Kaze ja ne mogu da vjerujem. Pokazuje mi cijenu nabavnu od te firme odakle oni rade uvoz. Nisu nesto strasni sa svojim "ugradjivanjem" u cijenu.
E sad pitanje. Da li su kinezi postali toliko dobri u kopiranju kvalitete originalnih dijelova, ili su evropski dobavljaci poceli kupovati njihove proizvode pa preprodavati po daleko vecim cijenama. Ugradio sam intercars-ov. Ovaj ostavio na polici pa nek stoji. Ili cu ga "duhnuti" na olx-u po vecoj cijeni
Juce mi izleti na temu. Crijevo za kocinice. Cijena 20-ak km za nekakve "premium" na temu. Ima ih i jeftinije.
- DaysleepeR
#1750 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?
Je li pancirno crijevo za kočnice ili gumeno?zdruzdjo wrote: ↑28/10/2025 11:26 Pozdrav.