Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- cyprus
#1726 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Laičko pitanje - ko je ovlastio mezhebe, a onda i vjerske zajednice (a da ne govorim o raznoraznim Pezićima) da baš oni budu neki autoritet za tumačenje Božje riječi, odnosno toga šta se smije, a šta ne smije?
Meni se sve čini da kada su u pitanju religije (daleko od toga da mislim samo na islam), ljudi se ne pokoravaju onom što Bog od njih traži, nego onome što su raznorazni "religijski autoriteti" protumačili da je Božja volja...
Meni se sve čini da kada su u pitanju religije (daleko od toga da mislim samo na islam), ljudi se ne pokoravaju onom što Bog od njih traži, nego onome što su raznorazni "religijski autoriteti" protumačili da je Božja volja...
- iClass
#1727 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Neki ljudi mijenjaju mišljenje o postojanju Boga pa pređu iz teista i ateista ili obrnuto. Neko promijeni vjeru, neko promijeni načelna vjerovanja u islamu pa pređe iz Šiizma u Sunnizam, neko promijeni skroz način vjerovanja pa ode u sufizam itd. Vjerovatno bi ovo opravdao kao normalno da se čovjek mijenja a problem što neko počne uzimati neka pravila fikha iz drugog mezheba iako u samim mezhebima imaš na desetina mišljenja o istoj temi.
Ali nije to ni bitno. Moje mišljenje je da je praćenje jednog mezheba historija sada u doba interneta.
- Ludzak
#1728 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Moguće. Ali bar nemamo striktnog vodiča koji će nam govoriti kako da se oblačimo, koga da mrzimo, kome da se obraćamo, niti koju knjigu da čitamo, jednostavno smo slobodni.canvra888 wrote: ↑23/06/2024 01:20Pa upravljaju i tobom strasti i masom drugih ateista... i šta sad?Ludzak wrote: ↑22/06/2024 21:04Sam si potvrdio moju tezu. 'Upravlja Božija objava', pa i to je način upravljanja narodnim masama.canvra888 wrote: ↑22/06/2024 16:14
Ne razumijem onda koja je poenta spominjanja Torabija (i tih ostalih persona) na ovoj temi?
Istinskim vjernicima muslimanima upravlja Božija objava, i to nema nikakve veze sa potrebom za manipulisanjem i sklonosti da žive u stadu. To je nešto što je van ovozemaljskih težnji i ne gleda se u kontekstu ovog svijeta. Istinski musliman vjernik može biti i sam na pustom otoku. Ateisti ne gledaju dalje od ovog svijeta zato im je i teško da shvate taj način percipiranja.
A sa vama je lakše manipulisati.
- skupljac_zeljeza
#1729 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Sa tobom su manipulisali dok si još bio dijete. Danas kada kažeš MORAM ili TREBAM to je naučeno od roditelja. Kada odeš psihijatru krene sa tvojom vezom sa roditeljima od prvih dana. Što li ide toliko unazad? Ti si nesvjesan svih uticaja koje je 'društveno biće' učinilo prema tebi. Imaš od Junga Psihologiju podsvjesnog ili od Bergera Treći roditelj. Ljudi lijepo objasnili da si bio tabularasa po kojoj su svi 'cvrljali'.
Kada kupiš npr. veš mašinu i u bubnju dobiješ uputstvo od inženjera koji je pravio i tamo ti piše nemoj ovo, trebaš ono ili ono da bi ti duže trajala i ispravno radila. Ja svjesno svojom željom čitam i pratim Uputu svog Kreatora koji najbolje zna šta mom tijelu i mojoj duši najbolje odgovara da bih najbolje funkcionisao. Slično kao što se predam učitelju da me uči slova i brojeve jer sam svjestan ako ne ja, a onda moj staratelj da je to dobro i korisno za mene.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1730 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Sjeverna Koreja, USSR, na kraju i nacistička Njemačka, sve u srži ateističke države.
- PreWiBa
#1731 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ne pokoravaju se, ali veliki broj vrijednuje mišljenje onih koji cijelu svoju karijeru zasnivaju na analiziranju islamskih tekstova.cyprus wrote: ↑23/06/2024 06:52 Laičko pitanje - ko je ovlastio mezhebe, a onda i vjerske zajednice (a da ne govorim o raznoraznim Pezićima) da baš oni budu neki autoritet za tumačenje Božje riječi, odnosno toga šta se smije, a šta ne smije?
I kad imaš neki problem, i kad ne znaš da li si u pravu, nećeš sam otvoriti tekst zakona (iako je svaki zakon javno dostupan), nego ćeš otići kod advokata da te posavjetuje...
Naravno, na kraju krajeva, odluka je tvoja...
-
Refik4
#1732 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ne treba se raspravljati. Mešni ovo ide u tom pravcu. Ako uzimaš sve postaješ mixaš. Drugo je pustit bradu i obrijati brkove. Izgledaš ko amišcanvra888 wrote: ↑23/06/2024 01:47I kakve to onda veze ima ako je opet sve uzeto iz 4 mezheba? Je l' želiš da kažeš da neki mezheb nije ispravan ili da je obaveza isključivo se pridržavati jednog mezheba? Skoro svi svršenici fakulteta sa tom etiketom kojom ih etiketirate zapravo svako pitanje analiziraju kroz stavove 4 pravne škole.Refik4 wrote: ↑23/06/2024 01:14Ljudi su na dalaletu. Malo viski malo koka kola. Samo je njihovo pravo. Nešto uzme iz jednog mezheba a on se rodio i živi po drugom mezhebu.iClass wrote: ↑22/06/2024 22:08
I kakve veze ti ljudi imaju sa ljudima za koje se kažu da su vehabije u BiH? Ima u Bosni haridžija za koje bi se to što je hazreti Alija rekao moglo primjeniti.
Slagao se ti ili ne slagao ali znaš veoma dobro da puštanje brade, zabrane muzike, nikab i sl. stvari možeš lagano da nađeš u 4 mezheba a ljude koji to poštuju zovu vehabijama.
Znam ja ljude sa bradom, žena u nikabu itd. aktivni članovi džemata, šalju djecu u mektebe IZ, dobri sa svim članovima džemata je li i za njih vrijedi izreka hazreti Alija?
Btw hanefijski mezheb je oko ovih pomenutih stvari oko kojih se stvori kontraverza (zabrana muzike, obaveza puštanja brade) - možda i najstrožiji.
- canvra888
#1733 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
To ti samo misliš.
Tobom manipulišu vlastite strasti do te mjere da ostrašćeno psuješ tuđe svetinje ovdje na forumu. Ali hej, ipak ti "nemaš striktnog vodiča koga da mrziš"... A s druge strane robuješ vlastitim strastima do te mjere da si operisan od osnovne kulture i empatije za druge. Ko ti reče da mrziš vjernike? Toliko o tome.
- canvra888
#1734 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ih pa moj Refko, ne možeš onakvo sjeme posijati sa onakvim prvobitnim postom pa onda "ne treba se raspravljati" kad bivaš upitan konkretna pitanjaRefik4 wrote: ↑23/06/2024 15:06Ne treba se raspravljati. Mešni ovo ide u tom pravcu. Ako uzimaš sve postaješ mixaš. Drugo je pustit bradu i obrijati brkove. Izgledaš ko amišcanvra888 wrote: ↑23/06/2024 01:47I kakve to onda veze ima ako je opet sve uzeto iz 4 mezheba? Je l' želiš da kažeš da neki mezheb nije ispravan ili da je obaveza isključivo se pridržavati jednog mezheba? Skoro svi svršenici fakulteta sa tom etiketom kojom ih etiketirate zapravo svako pitanje analiziraju kroz stavove 4 pravne škole.
Btw hanefijski mezheb je oko ovih pomenutih stvari oko kojih se stvori kontraverza (zabrana muzike, obaveza puštanja brade) - možda i najstrožiji.![]()
- canvra888
#1735 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ne znam da je ijedan mezheb protumačio nešto od vjere mimo onoga što je spomenuto u Kur'anu i autentičnim hadisima, a eventualne razlike u tumačenju između mezheba su većinom neznatne i tiču se samo fikha.cyprus wrote: ↑23/06/2024 06:52 Laičko pitanje - ko je ovlastio mezhebe, a onda i vjerske zajednice (a da ne govorim o raznoraznim Pezićima) da baš oni budu neki autoritet za tumačenje Božje riječi, odnosno toga šta se smije, a šta ne smije?
-
broj dva
#1736 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
SK i USSR da, ideoloski ateisti mada se da argumentivati koliko su njihovi zlocini inspirisani ateizmom a koliko nekim drugim stavkama rezima ali reci da je treci rajh ateisticki je jednostavno netacno. Ako zelis mogu ti pomoci linkovima ali mozes i sam, mnogi radovi su objavljeni na tu temu. Kako vjerujem da tvoj komentar nije zlonamjeran nego produkt autopilota radujem se tvom sirenju istorijskog horizonta.sehohari wrote: ↑23/06/2024 12:19![]()
Sjeverna Koreja, USSR, na kraju i nacistička Njemačka, sve u srži ateističke države.
-
Refik4
#1737 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
S vehbosima se ne raspravlja.canvra888 wrote: ↑23/06/2024 15:44Ih pa moj Refko, ne možeš onakvo sjeme posijati sa onakvim prvobitnim postom pa onda "ne treba se raspravljati" kad bivaš upitan konkretna pitanjaRefik4 wrote: ↑23/06/2024 15:06Ne treba se raspravljati. Mešni ovo ide u tom pravcu. Ako uzimaš sve postaješ mixaš. Drugo je pustit bradu i obrijati brkove. Izgledaš ko amišcanvra888 wrote: ↑23/06/2024 01:47
I kakve to onda veze ima ako je opet sve uzeto iz 4 mezheba? Je l' želiš da kažeš da neki mezheb nije ispravan ili da je obaveza isključivo se pridržavati jednog mezheba? Skoro svi svršenici fakulteta sa tom etiketom kojom ih etiketirate zapravo svako pitanje analiziraju kroz stavove 4 pravne škole.
Btw hanefijski mezheb je oko ovih pomenutih stvari oko kojih se stvori kontraverza (zabrana muzike, obaveza puštanja brade) - možda i najstrožiji.![]()
![]()
- canvra888
#1738 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
- PreWiBa
#1739 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Nije pitanje da li su njihovi zločini inspirisani ateizmom, već da li su ateisti po defaultu manje skloni manipulaciji.broj dva wrote: ↑23/06/2024 16:09SK i USSR da, ideoloski ateisti mada se da argumentivati koliko su njihovi zlocini inspirisani ateizmom a koliko nekim drugim stavkama rezima ali reci da je treci rajh ateisticki je jednostavno netacno. Ako zelis mogu ti pomoci linkovima ali mozes i sam, mnogi radovi su objavljeni na tu temu. Kako vjerujem da tvoj komentar nije zlonamjeran nego produkt autopilota radujem se tvom sirenju istorijskog horizonta.
Takav stav je idiotski, i ni po čemu se stanje na terenu, pa i istorija slažu sa takvom tvrdnjom.
Sjeverna Koreja, Sovjetski savez, u svim tim diktaturama su najveći istinski simpatizeri sa velikom vjerovatnošću ateisti. U Kini je slična situacija.
Hitler i njegova partija su prema religiji vodili kameleonsku politiku.
Svjesni njezinog značaja, nisu željeli da ulaze u otvoreni sukob sa crkvom. Naprotiv, Hitler je se na početku promovisao kao neko ko će čuvati religiju kao važan stub društva, potpisao je i ugovor sa Vatikanom.
No, dugoročno će nakon preuzimanja vlasti pokušati da minimalizira uticaj crkve na društvo, da zamijeni praznike, da crkvene vjerodostojnike stavi na periferiju društva i tkd.
On i klika oko njega su bili anti-religijski nastrojeni.
- cyprus
#1740 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Nisam ekspert, al meni se nešto čini da su ipak ljudi iliti ovodunjalučka bića bili ti koji su odlučili koji im je hadis vjerodostojan, a koji necanvra888 wrote: ↑23/06/2024 15:48Ne znam da je ijedan mezheb protumačio nešto od vjere mimo onoga što je spomenuto u Kur'anu i autentičnim hadisima, a eventualne razlike u tumačenju između mezheba su većinom neznatne i tiču se samo fikha.cyprus wrote: ↑23/06/2024 06:52 Laičko pitanje - ko je ovlastio mezhebe, a onda i vjerske zajednice (a da ne govorim o raznoraznim Pezićima) da baš oni budu neki autoritet za tumačenje Božje riječi, odnosno toga šta se smije, a šta ne smije?
Last edited by cyprus on 24/06/2024 00:01, edited 2 times in total.
- iClass
#1741 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Da li si ti mixaš? Koliko je prosječan Bošnjak - hanefija mixaš?
Mezhebi ne pričaju samo o ibadetima. Nije hanefijski mezheb samo da se ne dižu ruke u namazu, klanjanje vitra i sl.
Kakav je tvoj stav o rukovanju sa ženama kojima nisi mahrem, kakav ti je stav o miješanju spolova, predbračne veze itd.
Ne želim da ulazim u druge stvari koje nemaju veze sa hanefijskim mezhebom, što čak i IZ priznaje tako što kaže da to nije hanefizam nego tradicija, pa je i to miješanje.
Ne brukaj se Refik džabe
- iClass
#1742 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Većinu vjernika koje znam imaju neko svoje mišljenje koje se razlikuje u odnosu na IZ ili na nekog šejha (zavisno kojeg je pravca). Neki se protive da daju u IZ zekat, neki se protive da idu na mevlude, neki neće na Ajvatovicu, neki smatraju da neke stvari nisu haram/halal itd. Ono što je svima zajedničko jeste da vjeruju u Allaha, da im je uzor Muhammed s.a.w.s i da im je Kur'an vodilja u životu.
Šta reći za komunjare koje i dan danas drže slike Tite na zidu, vjeruju da je Amerika drhtala od Jugoslavije te da je Juga bila najrazvijenija država? Šta reći za Amerikance koji vjeruju da se bore za demokratiju tako što očiste neko selo hiljade kilometara od svog doma? Šta reći za neoliberale koji vjeruju da ako muško kaže da je žensko da treba da boksuje sa ženama i da je to borba za ljudska prava? Mogu ovako do sutra...
Taj mit da su samo vjernici izmanipulisani i da vjera služi da se manipuliše ljudi u ovakvom vaktu je suludo reći. Ne kažem da neki političari itd ne iskorištavaju vjerska osjećanja radi svojih interesa ali to opet nema veze sa vjerom nego njenom zloupotrebom. A svaki političar koristi neku ideologiju (neke su gore nabrojane) i osjećanja ljudi za svoje interese.
- stubrijez
#1743 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
I sta reci za hodze sto sjede po poslanickim klupama, uzimaju pare sto nisu zaradili, honorarno saljevaju stravu i uce mevlude za pare a na hutbama pricaju o grijesima dunjaluckim...iClass wrote: ↑24/06/2024 00:33Većinu vjernika koje znam imaju neko svoje mišljenje koje se razlikuje u odnosu na IZ ili na nekog šejha (zavisno kojeg je pravca). Neki se protive da daju u IZ zekat, neki se protive da idu na mevlude, neki neće na Ajvatovicu, neki smatraju da neke stvari nisu haram/halal itd. Ono što je svima zajedničko jeste da vjeruju u Allaha, da im je uzor Muhammed s.a.w.s i da im je Kur'an vodilja u životu.
Šta reći za komunjare koje i dan danas drže slike Tite na zidu, vjeruju da je Amerika drhtala od Jugoslavije te da je Juga bila najrazvijenija država? Šta reći za Amerikance koji vjeruju da se bore za demokratiju tako što očiste neko selo hiljade kilometara od svog doma? Šta reći za neoliberale koji vjeruju da ako muško kaže da je žensko da treba da boksuje sa ženama i da je to borba za ljudska prava? Mogu ovako do sutra...
Taj mit da su samo vjernici izmanipulisani i da vjera služi da se manipuliše ljudi u ovakvom vaktu je suludo reći. Ne kažem da neki političari itd ne iskorištavaju vjerska osjećanja radi svojih interesa ali to opet nema veze sa vjerom nego njenom zloupotrebom. A svaki političar koristi neku ideologiju (neke su gore nabrojane) i osjećanja ljudi za svoje interese.
- PreWiBa
#1744 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Uz dužno poštovanje, polazna tačka je bila tvrdnja da su vjernici lakša meta za manipulaciju od ateista. Niko nije rekao da i jedni i drugi znaju biti izmanipulisani, ili da i među najvećim vjernicima postoje crne ovce.stubrijez wrote: ↑24/06/2024 23:34I sta reci za hodze sto sjede po poslanickim klupama, uzimaju pare sto nisu zaradili, honorarno saljevaju stravu i uce mevlude za pare a na hutbama pricaju o grijesima dunjaluckim...iClass wrote: ↑24/06/2024 00:33Većinu vjernika koje znam imaju neko svoje mišljenje koje se razlikuje u odnosu na IZ ili na nekog šejha (zavisno kojeg je pravca). Neki se protive da daju u IZ zekat, neki se protive da idu na mevlude, neki neće na Ajvatovicu, neki smatraju da neke stvari nisu haram/halal itd. Ono što je svima zajedničko jeste da vjeruju u Allaha, da im je uzor Muhammed s.a.w.s i da im je Kur'an vodilja u životu.
- canvra888
#1745 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Šta reći? Kritikovati, kao što se i kritikuju ako si pratio islamske teme po forumu... Ali nije to tema, malo si padobranski uletio, pročitaj malo par postova ranije, da vidiš šta je kontekst diskusije.stubrijez wrote: ↑24/06/2024 23:34I sta reci za hodze sto sjede po poslanickim klupama, uzimaju pare sto nisu zaradili, honorarno saljevaju stravu i uce mevlude za pare a na hutbama pricaju o grijesima dunjaluckim...iClass wrote: ↑24/06/2024 00:33Većinu vjernika koje znam imaju neko svoje mišljenje koje se razlikuje u odnosu na IZ ili na nekog šejha (zavisno kojeg je pravca). Neki se protive da daju u IZ zekat, neki se protive da idu na mevlude, neki neće na Ajvatovicu, neki smatraju da neke stvari nisu haram/halal itd. Ono što je svima zajedničko jeste da vjeruju u Allaha, da im je uzor Muhammed s.a.w.s i da im je Kur'an vodilja u životu.
- stubrijez
#1746 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Bogme su te tvoje crne ovce postale bijele zadnjih ima evo 15ak godina... creme de la creme bosnjacke dezele, a sve pod zastavom... Nekako se IZ bas profilisao tim smjerom, dosta se pravih vjernika okrece od institucije sto ne steti vjeri kao takvoj jer je ona osjecaj a religija institucija. Referisao sam se jer je sramota to a gledamo svaki dan.sehohari wrote: ↑24/06/2024 23:40Uz dužno poštovanje, polazna tačka je bila tvrdnja da su vjernici lakša meta za manipulaciju od ateista. Niko nije rekao da i jedni i drugi znaju biti izmanipulisani, ili da i među najvećim vjernicima postoje crne ovce.stubrijez wrote: ↑24/06/2024 23:34I sta reci za hodze sto sjede po poslanickim klupama, uzimaju pare sto nisu zaradili, honorarno saljevaju stravu i uce mevlude za pare a na hutbama pricaju o grijesima dunjaluckim...iClass wrote: ↑24/06/2024 00:33
Većinu vjernika koje znam imaju neko svoje mišljenje koje se razlikuje u odnosu na IZ ili na nekog šejha (zavisno kojeg je pravca). Neki se protive da daju u IZ zekat, neki se protive da idu na mevlude, neki neće na Ajvatovicu, neki smatraju da neke stvari nisu haram/halal itd. Ono što je svima zajedničko jeste da vjeruju u Allaha, da im je uzor Muhammed s.a.w.s i da im je Kur'an vodilja u životu.
- PreWiBa
#1747 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
To što si veliki vjernik ne znači automatski da ti se sviđa stanje u državi, niti to što ti pišeš konkretno ima veze sa ovom temom, ili makar konkretno ovom diskusijom.stubrijez wrote: ↑24/06/2024 23:48Bogme su te tvoje crne ovce postale bijele zadnjih ima evo 15ak godina... creme de la creme bosnjacke dezele, a sve pod zastavom... Nekako se IZ bas profilisao tim smjerom, dosta se pravih vjernika okrece od institucije sto ne steti vjeri kao takvoj jer je ona osjecaj a religija institucija. Referisao sam se jer je sramota to a gledamo svaki dan.
Imamo dovoljno tema o islamskoj zajednici.
- stubrijez
#1748 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Nisam samo ja,i vi ste pisali i pisete nesto sto veze nema sa temom... nema veze ni ne interesira me puno.
- iClass
#1749 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Gledam sad ovu plažu za žene u hidžabu što je otvorena. Uglavnom, ponovo se vrti onaj video od Kuduzovića o odlascima na plažu, naravno ismijavu ga. Zanimljivo je što IZ ima isti stav napisan 2008.
Tačno je teško održati lijepo mišljenje o Bošnjacima što se tiče islama, iako se trudim.
P.s. Nakon sto su ga neki ismijavali prije par godina, pa nakon toga je jedna djevojka izbačena iz Panonike radi hidžaba, odjednom svi ti časopisi počese spominjati fetvu Iz da nije muslimanima mjesto na plaži. Znači kada nam ne paše onda ismijavamo fetvu, ali kada želimo da ne vidimo ženu u hidžabu onda ćemo joj pokazati fetvu koju smo ismijavali
Tačno je teško održati lijepo mišljenje o Bošnjacima što se tiče islama, iako se trudim.
P.s. Nakon sto su ga neki ismijavali prije par godina, pa nakon toga je jedna djevojka izbačena iz Panonike radi hidžaba, odjednom svi ti časopisi počese spominjati fetvu Iz da nije muslimanima mjesto na plaži. Znači kada nam ne paše onda ismijavamo fetvu, ali kada želimo da ne vidimo ženu u hidžabu onda ćemo joj pokazati fetvu koju smo ismijavali
- skupljac_zeljeza
#1750 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Ne zanima me tvoje mišljenje nego da li je to stereotip ili predrasuda? To baš i nisu jednostavni termini jer sam imao dvodnevni seminar samo na tu temu.
Potrebno paziti kod definiranja stereotipa zato što jednom formirani, stereotipi postaju otporni na promjene uslijed primanja novih informacija.
Stereotipe ponekad možemo kontrolirati, pogotovo ako svjesno prihvaćamo određeni stereotip, no istraživanja pokazuju kako su stereotipi najčešće nenamjerni i automatski.