21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
cyprus

#1726 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by cyprus »

https://www.klix.ba/sport/nogomet/svica ... ook+status

Ja sam samo čekao kad će ovo pitanje doći do ozbiljnijeg izražaja...
Muhamed Đakmić

#1727 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Muhamed Đakmić »

cyprus wrote:https://www.klix.ba/sport/nogomet/svica ... ook+status

Ovo je polufašizam i glupost. Volio bih da vidim kako će ići razgovor sa Baselom kad im iz saveza saopšte da bi bilo možda bolje da igra neki Fabian Sommer, a da po strani ostave nekog budućeg Taulanta Kadirija, koji ima potencijal da bude svjetska klasa.

Pa će im lijepo iz Basela reći da ih to apsolutno ne zanima, kao što i ne treba da ih zanima. Ali eto, vidimo na djelu tu super multikulti Švicarsku.
dječak sa šibicama

#1728 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by dječak sa šibicama »

Kazu moralisti koji uredno deponuju ukradeno "Hitlerovo" zlato i umjetnine.

Sto ne mogu na rende kora.
tap3ah75

#1729 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by tap3ah75 »

Mustang1 wrote:Mozda penale racunaju kao jedan go :D
Objašnjenje im je:

Utakmica je završena 2:2
Hrvatska dobila na penale - znači da je 3:2.

Haha ... pa ni u obdaništu ne računaju tako.

https://postimg.cc/image/z8fv9p5fx/362d6f7b/
Last edited by tap3ah75 on 08/07/2018 19:06, edited 1 time in total.
Russki

#1730 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Russki »

Ode brat Ignjaševič u penziju.

Živio!
AmiĐa_Idriz

#1731 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by AmiĐa_Idriz »

zomri wrote:
dale cooper wrote: Što je sjajno, svi se možemo osjećati i identifikovati sa tri lava bez obzira ko smo i gdje živimo. :-D Osim toga moji afiniteti prema Englezima
i Velikoj Britaniji sežu još iz djetinjstva. Moj život je u mnogo čemu oblikovan njihovom muzikom, filmovima i pop kulturom uopšte kao i naravno
fudbalom. Kao što je, vjerujem, i mnogim drugima.
isti smo u mnogo čemu osim u navijanju za njihovu repku. veliki sam anglofil ali ne mogu navijati za reprezentaciju u kojoj igraju engleski smradovi iz uniteda :mrgreen:
Znaš kako ja to gledam, navijam za Engleze i težu povredu A. Younga :mrgreen:

A Scumovci ne čine više okosnicu ko nekad, sad je to dominacija Spursa, Citya i Hende...Cityevce volim ko braću rođenu, kad god ih vidim oko srca mi toplo, tu sirptiLju šutamo kako nam ćejf :per: a Tottenshitovci, sa njima je burno u zadnje vrijeme al i mi (ja :oops:) smo (sam :oops:) puno na njih srao, tako da...zakopaće se sjekire do augusta nekako :skoljka: :mrgreen:
Russki wrote:Ode brat Ignjaševič u penziju.

Živio!
Treba pitat Spahu jel i njega Putin zvao.
cyprus

#1732 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by cyprus »

Muhamed Đakmić wrote:
cyprus wrote: https://www.klix.ba/sport/nogomet/svica ... ook+status

Ovo je polufašizam i glupost. Volio bih da vidim kako će ići razgovor sa Baselom kad im iz saveza saopšte da bi bilo možda bolje da igra neki Fabian Sommer, a da po strani ostave nekog budućeg Taulanta Kadirija, koji ima potencijal da bude svjetska klasa.

Pa će im lijepo iz Basela reći da ih to apsolutno ne zanima, kao što i ne treba da ih zanima. Ali eto, vidimo na djelu tu super multikulti Švicarsku.
Pa nije ovo što je rekao tako besmisleno... Eto zamisli da smo mi neka normalna država i da imamo dobru produkciju igrača, od kojih mnogi onda odaberu da predstavljaju drugu državu... Nisam ni rasista, ni ksenofob, ni (polu)fašista, ali ovo bi mi smetalo... I razumijem zašto smeta nekom Švicarcu... Fašista bih bio ako bih rekao - "boli me q, nek idu igrat gdje hoće, za Švicarsku svakako trebaju igrat samo čistokrvni Švicarci..."

I nekako ne vidim da je ovo rečeno u tom tonu kako si ti razumio... Ne djeluje mi ovo kao sputavanje razvoja fudbalera imigrantskog porijekla, nego kao poduzimanje akcije da se takvi igrači spriječe da izaberu druge države umjesto Švicarske...
Muhamed Đakmić

#1733 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Muhamed Đakmić »

Pa kako je onda opravdano da Srbi i Hrvati iz BiH igraju za Srbiju i Hrvatsku?

Meni je to sasvim normalno, nek prihvati to i Švicarska :D
cyprus

#1734 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by cyprus »

Muhamed Đakmić wrote:Pa kako je onda opravdano da Srbi i Hrvati iz BiH igraju za Srbiju i Hrvatsku?

Meni je to sasvim normalno, nek prihvati to i Švicarska :D
Pa nije normalno... Reprezentacija Srbije nije reprezentacija srpskog naroda, niti je reprezentacija Hrvatske reprezentacija hrvatskog naroda... Žalosno je što se na Balkanu to tako interpretira... Bilo gdje drugo u svijetu ćeš rijetko naći primjere da X igrač nastupa za Y reprezentaciju samo na osnovu svoje etničke pripadnosti...

Doduše, kada govorimo o ovim hrvatskim reprezentativcima bosanskohercegovačkog porijekla, treba biti pošten pa reći da su oni ipak produkti hrvatske fudbalske škole... Za Bosnu i Hercegovinu ih veže samo mjesto rođenja ili čak ni to, nego samo porijeklo, tako da su oni puno više vezani uz Hrvatsku... Dakle, to razumijem i nije mi njih žao... Ali žao bi mi bilo kada bi se za Hrvatsku odlučili igrat Menalo, Lončar, Ćavar i slični... E, to mi ne bi bilo nimalo pravo... Nije mi pravo ni zbog Čilića, ni zbog rukometaša poniklih u Izviđaču, ni zbog još nekih sličnih primjera... Pa razumijem i zašto ni Švicarcima nije pravo...
Muhamed Đakmić

#1735 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Muhamed Đakmić »

Bilo je primjera igrača iz domaćeg fudbala koji su igrali za Hrvatsku, tipa Mirka Marića ili Mate Neretljaka. Obojica su iz BiH otišli sa dvadesetak godina, praktično kao formirani igrači.

Ali meni to fakat ne smeta, jer ne smatram da samom činjenicom da je produkt našeg fudbalskog sistema Bosna i Hercegovina zaslužuje isključivo pravo da bira da li će igrati za nju, kao što bi Švicarska htjela da odlučuje.

Reprezentacija može prodati igrača i dati mu šansu za napredak, ali ga ne može napraviti, prave ga klubovi. Za Marića je Široki Brijeg nagrađen odštetom, kao što je za Neretljaka nagrađeno Orašje. Nema se šta nagrađivati Bosna i Hercegovina i njen fudbalski sistem.

Imamo i primjer Mijata Gaćinovića iz Leotara. Ja se ne slažem da ih treba ograničavati izborom reprezentacije. Nema mi logike jer sa tržišnom ekonomijom čiji je dio i moderni fudbal nije u skladu. Neka Sarajevo odgoji buduće reprezentativce Srbije, Hrvatske, Konga ili Brazila ako ima mogućnost.

Samo da dodam, mi smo na sličan način dobili 5-6 igrača iz inostranstva, a Švicarcima niko nije kriv što se sa Švicarskom ne može niko identifikovati osim kroz materijalno stanje.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1736 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Velkoski »

Nek' svako igra tamo gdje misli da mu je bolje, reprezentacije sada svakako postoje radi boljih karijera i para, tako da je svejedno :mrgreen:
cyprus

#1737 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by cyprus »

Za Mijata znam... Htjedoh iskoristiti njegov primjer, ali kako sam se fokusirao na Hrvate, zaboravih... Za Neretljaka ne znadoh da je stasao kod nas... Ali eto - isto važi...

Meni to jbg nije OK :) S tim da je potencijal za diskusiju ovdje već potrošen, jer po ovom pitanju jednostavno imamo različita viđenja :-D Ja smatram da sve selekcije trebaju biti multietničke, i da etnička pripadnost igrača ne smije biti determinanta pri izboru reprezentacije za koju će isti nastupati... Zapravo, ne bih imao ništa protiv da se igračima ukine mogućnost izbora za koga da nastupaju... Nastupaš za državu gdje si poniko i vozdra... Ako nećeš, ne moraš, al nećeš ni za nekog trećeg igrat :-D

Doduše, razumijem i da to nije u skladu sa kapitalizmom, demokratijom i globalizmom, te da nema šanse da bude opšteprihvaćena, al eto - glasno razmišljam :-D
zomri

#1738 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by zomri »

AmiĐa_Idriz wrote:
zomri wrote:
dale cooper wrote: Što je sjajno, svi se možemo osjećati i identifikovati sa tri lava bez obzira ko smo i gdje živimo. :-D Osim toga moji afiniteti prema Englezima
i Velikoj Britaniji sežu još iz djetinjstva. Moj život je u mnogo čemu oblikovan njihovom muzikom, filmovima i pop kulturom uopšte kao i naravno
fudbalom. Kao što je, vjerujem, i mnogim drugima.
isti smo u mnogo čemu osim u navijanju za njihovu repku. veliki sam anglofil ali ne mogu navijati za reprezentaciju u kojoj igraju engleski smradovi iz uniteda :mrgreen:
Znaš kako ja to gledam, navijam za Engleze i težu povredu A. Younga :mrgreen:

A Scumovci ne čine više okosnicu ko nekad, sad je to dominacija Spursa, Citya i Hende...Cityevce volim ko braću rođenu, kad god ih vidim oko srca mi toplo, tu sirptiLju šutamo kako nam ćejf :per: a Tottenshitovci, sa njima je burno u zadnje vrijeme al i mi (ja :oops:) smo (sam :oops:) puno na njih srao, tako da...zakopaće se sjekire do augusta nekako :skoljka: :mrgreen:
poštujem rezon ali ih ja negumo nešta :mrgreen: pokušao sam jedno prvenstvo i vidio da je nazor :skoljka:
dale cooper

#1739 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by dale cooper »

Why can't we all just get along lads? :D
Korovjev

#1740 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Korovjev »

E jesu vam primjeri, pored živog Mesija, vi neke Mijate, Neretljake...
Muhamed Đakmić

#1741 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Muhamed Đakmić »

Korovjev wrote:E jesu vam primjeri, pored živog Mesija, vi neke Mijate, Neretljake...
Pa dobro, Messi je igrao za Barcelonu, nije za Real Madrid. Ne kažem da bi mu stav bio drugačiji da je igrao za Real, ali da bi bio bliže reprezentaciji Španije, sigurno bi.
Korovjev

#1742 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018

Post by Korovjev »

Ma ja malo trolam, ali se slažem sa stavom da država u kojoj je određeni igrač izrastao ne treba polagati nikakva prava na njega, te da tu odluku treba donijeti sam igrač. Jesu li to nacionalni osjećaji, koji čini mi se preovladavaju (Mesi, Neretljak, Salihamidžić) ili pare ili nešto treće nije bitno.
Logovan

#1743 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Logovan »

Klubovi sa najviše igrača na Svjetskom prvenstvu u ovom trenutku:

9 - Tottenham Hotspur
7 - Manchester United
7 - Chelsea
7 - Manchester City
4 - Liverpool
4 - Barcelona
4 - PSG
4 - Atletico Madrid
3 - Real Madrid
3 - Juventus
cyprus

#1744 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018

Post by cyprus »

Korovjev wrote:Ma ja malo trolam, ali se slažem sa stavom da država u kojoj je određeni igrač izrastao ne treba polagati nikakva prava na njega, te da tu odluku treba donijeti sam igrač. Jesu li to nacionalni osjećaji, koji čini mi se preovladavaju (Mesi, Neretljak, Salihamidžić) ili pare ili nešto treće nije bitno.
Pa ovo mi je nekako i bio fokus... Ako ti je sudbina već dala tu sreću da odrastaš i normalno se razvijaš u Švicarskoj, koji qrac te tjera da razvijaš nacionalna osjećanja prema balkanskoj/afričkoj vukojebini iz koje si uteko, umjesto onako kako je logično - prema Švicarskoj... Ne kontam :sad:
Korovjev

#1745 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018

Post by Korovjev »

cyprus wrote:
Korovjev wrote:Ma ja malo trolam, ali se slažem sa stavom da država u kojoj je određeni igrač izrastao ne treba polagati nikakva prava na njega, te da tu odluku treba donijeti sam igrač. Jesu li to nacionalni osjećaji, koji čini mi se preovladavaju (Mesi, Neretljak, Salihamidžić) ili pare ili nešto treće nije bitno.
Pa ovo mi je nekako i bio fokus... Ako ti je sudbina već dala tu sreću da odrastaš i normalno se razvijaš u Švicarskoj, koji qrac te tjera da razvijaš nacionalna osjećanja prema balkanskoj/afričkoj vukojebini iz koje si uteko, umjesto onako kako je logično - prema Švicarskoj... Ne kontam :sad:
Ključna riječ u mom postu je osjećaji, dakle nešto apsolutno individualno. Da se vratimo na primjer Mesija, jer se na ove lokalne odmah upale ovdje na forumu a to ne želim. Ok, otišao je iz malo manje vukojebine, i ne baš u Švicu ali kad se uzme u obzir da je odlučio da igra za najgori fudbalski savez na svijetu, i to svjesno, a da je zaigrao za Španiju mogao je sa velikom sigurnošću pretpostaviti da će imati veće uspjehe, a i bolje bi prošao finansijski (ne bi imao problema sa porezom), očigledno se radi o nečemu što se ne može objasniti logikom.
Muhamed Đakmić

#1746 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018

Post by Muhamed Đakmić »

cyprus wrote:
Pa upravo to, čista emocija. Švicarska nudi samo materijalno i samo uređen sistem, ja stvarno ne znam šta ta zemlja nudi da se može vezati za nju na emotivnom nivou, a to je jako bitno. Tom tvojom logikom, prodaju se Švicarskoj.
cyprus

#1747 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018

Post by cyprus »

Muhamed Đakmić wrote:
cyprus wrote:
Pa upravo to, čista emocija. Švicarska nudi samo materijalno i samo uređen sistem, ja stvarno ne znam šta ta zemlja nudi da se može vezati za nju na emotivnom nivou, a to je jako bitno. Tom tvojom logikom, prodaju se Švicarskoj.
Al ne možeš državu u koju si došao shvatiti kao firmu... Ono, fino je to što su ti omogućili normalne uslove za život (to je zapravo sve što ti država i treba omogućiti), al u suštini te boli q za njom... Moraš shvatit da je to tvoj novi dom, prema kojem bi trebao razviti neke osjećaje... Naravno, kada govorimo o nacionalnim emocijama - nisu to baš emocije u pravom smislu riječi, zar ne? Za razliku od pravih emocija, nacionalne emocije su vještački indukovane, od strane društva ili porodice...

Ako ne zbog sebe, onda bi trebao usvojiti određenju ljubav prema novoj domovini makar radi svoje djece, i to kako ne bi njima usađivao osjećaj da su autsajderi, stranci, neko ko tu zapravo i ne pripada, ko je drugačiji i ko ima neku drugu (njima već imaginarnu) domovinu...

Doduše, ne mislim pod tim da moraš zaboravit na svoje porijeklo i ukinuti emocije prema istom (maloprije malo pretjerah :) ), ali je sasvim normalno da trebaš razviti i neke osjećaje pripadnosti prema svojoj novoj zemlji, naravno ukoliko budućnost sebe i svoje djece tu vidiš...
AmiĐa_Idriz

#1749 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by AmiĐa_Idriz »

omar little wrote:https://telesport.telegram.hr/kolumne/t ... kadencije/

zanimljivo stivo.
Moram priznati da je malo nezahvalno kritikovati selektore, za razliku od klupskih trenera, iako i sam spadam u kategoriju hejtera mnogih selektora :D

Glupo bi bilo reći da nema taktike, ima je ali manje je vremena za implementiranje iste. Selektor ima bruku stvari za odraditi i pored toga, naći pravi šlif. Zato je situacija kakva jeste, i mislim da do ovoga još uvijek nije toliko došlo na klupskoj razini.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1750 Re: 21. svjetsko prvenstvo Rusija 2018.

Post by Velkoski »

Image

La Liga :lol:

jao, pa sad ću im ovo uvijek lijepiti kad mi ufate srat' po EPL-u :shock:
Locked