Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#1726 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak, kako nastaje kisa?
Smrcak15

#1727 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Smrcak, kako nastaje kisa?
je li to neka zafrkancija sa mnom ovdje??

voda cirkulise u prirodi, kada padne kisa, poslije isparava, formiraju se oblaci, pa oblaci puste kisu,pa opet isparavanje i tako cijelo vrijeme kruzi u prirodi.....
BHCluster

#1728 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

Prvo su isli sa naucnim cudima u Kur'anu kad je to propalo sad idu sa brojcanim i tako ...
Bloo
Globalna šefica

#1729 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:

voda cirkulise u prirodi, kada padne kisa, poslije isparava, formiraju se oblaci, pa oblaci puste kisu,pa opet isparavanje i tako cijelo vrijeme kruzi u prirodi.....
Nije zafrkancija.

To sto si opisao, znamo kako?
Smrcak15

#1730 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote:Prvo su isli sa naucnim cudima u Kur'anu kad je to propalo sad idu sa brojcanim i tako ...
Sta je ba propalo, nista tu nije propalo, nego ovo je tema brojcana cuda kurana, a da pricamo o naucnim cudima trebalo bi otvoriti novu temu.
Smrcak15

#1731 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

Nije zafrkancija.

To sto si opisao, znamo kako?
Pa naucnim metodama
Bloo
Globalna šefica

#1732 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Pa naucnim metodama
Znaci vidjeli smo nesto u prirodi, kasnije otkrili princip i cak.mozda i ponovili in smaller scale u kontrolisanim uvjetima.

Prije nego smo otkrili kruzenje vode u prirodo, sta smo.vjerovali? Odakle dolazi kisa?
asurbanipal

#1733 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by asurbanipal »

Nema nikakvih brojčanih i naučnih čuda u Kur'anu.

Kur'an je knjiga mitova čija je funkcija da daju uputu. Kur'anske priče kao priče su nebitne, mogu a i ne moraju biti istinite. Bitna je poruka i suština priče.
HardcoreMX

#1734 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by HardcoreMX »

ima ljudi da pred njih bacis udzbenik iz fizike ne bi prepoznali nauku...kako moze covjek prepoznati nauku ako i ne poznaje nauku...ako nije glup ili neobrazovan ili obrazovan samo nebo zna kako, onda je samo arogantan...
BHCluster

#1735 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
Plavo-bijeli wrote:Primjer namještanja!!

When it comes to Arabic text, it’s more complicated. Because a word can appear in many forms. For example the arabic word for day yawm (يَوْم) can be written as alyawm (today) or ayyam (أَيَّامٍ ) days or in the dual form two days yawmayn (يَوْمَيْنِ).

Regarding the miracle claim that day appears 365 times in the Quran, lets discuss this. First of all, there are 365.24 days in a year, but 365 is a useful approximation. In the Islamic Calendar, it doesn’t match at all, its closer to 354. Second of all, we will see how this 365 number is so inconsistently arrived at.

The question is, when we look for these patterns, are we applying the same consistent rules throughout the text? Or do we pick and choose specific instances in order to “make the miracle work” ?

The klix occurrence of the general word yawm is 475 times. This includes singular, dual and plural cases. There are 27 plural (days), 3 that are dual form (two days) and singular occurrences occur 445 times with all forms. This doesn’t give anything useful for this claim so the apologist continues on. Now the trick here is to add up basic versions which occur 274 times and those prefixed as al-yawm (today) which occur 75 times but leave out suffix forms. You might notice that adding these two together doesn’t result in 365 but 349, that’s because they include suffixed forms of yawn that are in the accusative form (which is written with a suffixed alif). This occur 16 times and they add it in to give them what they want.
druze lupas u prazno....ti uopste ne poznajes kakav je argument a ipak si otisao da nadjes nesto protiv i kopiras mi ovdje

argument je ovo

Image
Image
Samo sto muslimani koriste lunarni kalendar i prema tom kalendaru godina traje 354 ili 355 dana. Egipcani su koristili kalendar od 365 dana (Bronzano doba), isto tako su koristili pre-Kolumbijske kulture u Mesoamerici itd...
JVC

#1736 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by JVC »

BHCluster wrote: Samo sto muslimani koriste lunarni kalendar i prema tom kalendaru godina traje 354 ili 355 dana. Egipcani su koristili kalendar od 365 dana (Bronzano doba), isto tako su koristili pre-Kolumbijske kulture u Mesoamerici itd...
Yes, i onda se vracamo na onaj plakat u Tz gdje pise da je to sirk ili sta vec :D
Smrcak15

#1737 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Pa naucnim metodama
Znaci vidjeli smo nesto u prirodi, kasnije otkrili princip i cak.mozda i ponovili in smaller scale u kontrolisanim uvjetima.

Prije nego smo otkrili kruzenje vode u prirodo, sta smo.vjerovali? Odakle dolazi kisa?
ja neznam sta si ti i tebi slicni vjerovali, niti znam kako su drugi vjerovali, pa makar vjerovali da je neki sijedi starac sa dugfom bradom na oblacima uzeo kanticu vode i prosipao na zemlju...znas na koga ciljam :-)

Ne vazno sta je ko vjerovao, ljudi vjeruju u svakakve stvari.

Ali evo ja ti kazem kako je po islamu ispravno vjerovati, Kisa dolazi nama prirodnim procesima koje je Bog uspostavio, i priroda samo slijedi prirodne zakone koje je Bog uspostavio nemoze izaci iz tih okvira. A cim je Bog ovaj sistem napravio znaci Bog salje kisu, iako on ne mora nista da uradi trenutno, jer je on uspostavio ovaj sistem od samog pocetka.

Zamisli programer napravio masinu koja ce ti radjati biljke, i praviti hranu, hocemo li reci da su ljudi prije vjerovali da se krio Bog u toj masini i pravio nam to, kada smo uspjeli da upoznamo detalje kako radi ta masina, kao eto prestali smo vjerovati u tog imaginarnog Boga koji se krije u toj masini ZABORAVLJAJUCI DA JE TAJ BOG USPOSTAVIO TU MASINU, TJ. PROGRAMER, ON JE UPROGRAMIRAO I KONSTRUISAO I TA MASINA RADI KAKO JOJ JE UPROGRAMIRANO. tako isto i za kisu, BOg od samog pocetka uspostavio sistem i to se ciklicki odvija samo, nema tu nikakvih djuturuma sa sijedom kosom i dugom bradom u oblacima koji proljevaju kantice vode na nas :-)
Smrcak15

#1738 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:Nema nikakvih brojčanih i naučnih čuda u Kur'anu.

Kur'an je knjiga mitova čija je funkcija da daju uputu. Kur'anske priče kao priče su nebitne, mogu a i ne moraju biti istinite. Bitna je poruka i suština priče.
stani malo, prisaberi se ba...ovdje iznosim na stotine raznih primjera da bi ti diverzantski uletio u temu kao padobranac u minsko polje i bacao bombe takve...dodji sebi ako neces nama :-)

spomenuti Dan u jednostavnoj formi 365 puta kao u jednoj godini, spomenuti isto tako Mjesec 12 puta kao u jednoj godini, spomenuti godinu 19 puta kao u jednom metonickom ciklusu...pa masa drugih primjera i ti mi kazes nema nikakvih brojcanih cuda...u kakvom ti ba ssvijetu zivis junace.

Ja kad tvrdim nesto ja iznosim dokaze, ali kada ti i tebi slicni tvrdite, puno pricate a nigdje dokaza, puno zujite a malo meda dajete, ja zujim a bogami i meda dajem.
Smrcak15

#1739 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote: Samo sto muslimani koriste lunarni kalendar i prema tom kalendaru godina traje 354 ili 355 dana. Egipcani su koristili kalendar od 365 dana (Bronzano doba), isto tako su koristili pre-Kolumbijske kulture u Mesoamerici itd...
je li ti razumije ovo, nevazno ko je kakav kalendar ko koristri, nego gledaj kakvo je stanje u prirodi

Zemlje se okrene oko svoje ose 365 puta dok obidje okolo sunca 1 put, to predstavlja 365 dana u jednoj godini dana.

Bog kaze jasno u kuranu da su i sunce i mjesec za racunanje vremena, tako da pricati o kojem kalendaeru je rijec je mlacenje prazne slame, ili udaranje mrtvog konja, prazna prica ba...jer po kuranu je validno i solarni i lunarni kalendar...i ta vasa pårica tu pada u vodu skroz.
Bloo
Globalna šefica

#1740 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Pa naucnim metodama

ja neznam sta si ti i tebi slicni vjerovali, niti znam kako su drugi vjerovali, pa makar vjerovali da je neki sijedi starac sa dugfom bradom na oblacima uzeo kanticu vode i prosipao na zemlju...znas na koga ciljam :-)

Ne vazno sta je ko vjerovao, ljudi vjeruju u svakakve stvari.

Ali evo ja ti kazem kako je po islamu ispravno vjerovati, Kisa dolazi nama prirodnim procesima koje je Bog uspostavio, i priroda samo slijedi prirodne zakone koje je Bog uspostavio nemoze izaci iz tih okvira. A cim je Bog ovaj sistem napravio znaci Bog salje kisu, iako on ne mora nista da uradi trenutno, jer je on uspostavio ovaj sistem od samog pocetka.

Zamisli programer napravio masinu koja ce ti radjati biljke, i praviti hranu, hocemo li reci da su ljudi prije vjerovali da se krio Bog u toj masini i pravio nam to, kada smo uspjeli da upoznamo detalje kako radi ta masina, kao eto prestali smo vjerovati u tog imaginarnog Boga koji se krije u toj masini ZABORAVLJAJUCI DA JE TAJ BOG USPOSTAVIO TU MASINU, TJ. PROGRAMER, ON JE UPROGRAMIRAO I KONSTRUISAO I TA MASINA RADI KAKO JOJ JE UPROGRAMIRANO. tako isto i za kisu, BOg od samog pocetka uspostavio sistem i to se ciklicki odvija samo, nema tu nikakvih djuturuma sa sijedom kosom i dugom bradom u oblacima koji proljevaju kantice vode na nas :-)
Prije islama, krscanstva.....
Sta smo mislili odakle dolazi kisa
BHCluster

#1741 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

Prije su koristili u "cudima" i atomski broj ali odustase, sto li?
Smrcak15

#1742 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote: Prije islama, krscanstva.....
ne znam sta je ko vjerovao prije islama i krscnastva.
Smrcak15

#1743 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote:Prije su koristili u "cudima" i atomski broj ali odustase, sto li?
ma ocemu ti ti, ko odustade od cega???

kakav atomski broj??? atomski broj cega??

Hoces li mozda da ti postavim ovdje hemijske elemente kodirane iz sure Zeljezo sa njihovim atomskim brojevima i periodicnim brojoevima???
BHCluster

#1744 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote:Prije su koristili u "cudima" i atomski broj ali odustase, sto li?

Hoces li mozda da ti postavim ovdje hemijske elemente kodirane iz sure Zeljezo sa njihovim atomskim brojevima i periodicnim brojoevima???

Pa zeljeza.
Bloo
Globalna šefica

#1745 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote: Prije islama, krscanstva.....
ne znam sta je ko vjerovao prije islama i krscnastva.
Pa hajd istrazi, pa se vrati.
Kad smo npr. zivjeli u pecinama, plemenima...itd.
Irsar

#1746 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Irsar »

Nije neko teško pitanje u šta su ljudi vjerovali prije x godina. Vjerovali su u stvari praktično slične, a suštinski identične, kao i u ono u šta danas ljudi vjeruju. Pa tako ih ima onih koji vjeruju u jednog Boga, što je jedina razumna pozicija, a i onih koji vjeruju da nema Boga na primjer.

To zato što je ljudska inteligencija jedna te ista svugdje, nepromijenjena bez obzira koliko vremena je prošlo. Ljudi prije x godina nisu vjerovali u nešto što nije poznato danas.
Bloo
Globalna šefica

#1747 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Ponavljam pitanje, sta smo mislili odakle.i kako dolazi.kisa?
Smrcak15

#1748 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote:
Smrcak15 wrote:

Pa zeljeza.
pa kako mozes pricati napamet da se odustali, ko je odustao???

Image

i Ko je odustao da cujem??
Smrcak15

#1749 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Ponavljam pitanje, sta smo mislili odakle.i kako dolazi.kisa?
je li razumijes kad ti se kaze neznam i neznam...sta vise treba da ti kazem...sta ja znam kako su narodi od davnina vjerovali.
Bloo
Globalna šefica

#1750 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:Ponavljam pitanje, sta smo mislili odakle.i kako dolazi.kisa?
je li razumijes kad ti se kaze neznam i neznam...sta vise treba da ti kazem...sta ja znam kako su narodi od davnina vjerovali.
Cudi me da ne znas. Razumijes se u razne stvari, od hemije, fizike, astronomije, biologije, religija, a ne znas i ne zelis da mi das odgovor na jedno ovako prosto pitanje.

Btw, razumijem ne znam*
Locked