Novak20 wrote:Zašto navodnici ? Bošnjačka politika je postojala od kako je Bošnjaka (muslimana, Muslimana), postoji i danas. Druga je stvar kako se bošnjačka politika artikuliše i kako je mi percipirano u praksi.Alfons Kauders wrote:
Sta je ta "bosnjacka politika" i ko su po tebi njeni eksponenti?
U kratkim crtama, bošnjačka politika danas je, po meni, jedna od evropskih legitimnih i legalnih nacionalnih politika s bitnom razlikom da u mnogim evropskim procesima formiranja nacije kasni i da se djeluje u državi koja nije nacionalno određena kao isključivo bošnjačka odnosno bosansko-hercegovačka. Te činjenice i okolnosti uslovljavaju djelovanje prvenstveno u interesu vlastite etnije koja teži da preraste u državotvornu naciju na kompletnoj teritoriji BiH.
Naravno, da bi se to ostvarili ciljevi bošnjačke politike postoje raznorazne prepreke prije svega u srpskoj i hrvatskoj nacionalnoj/nacionalističkoj/etničkoj politici ali su odmah iza rata pokrenuti politički procesi koji nemaju za cilj „harmonizaciju“ sa druge dvije BiH etnije nego nadvladavanje nad njima.
Zbog toga se izbjegavaju priče o konsocijaciji, majorizaciji, nametanju političkih predstavnika ili nepovoljnoj presudi US npr, a potenciraju priče o multietničkoj i multikulturalnoj državi što je očito prelazna faza do klasične nacionalne države u kojoj je demografski faktor ono što određuje smijer politike.
Srpska i hrvatska politika im dobrim dijelom pomažu u tome.
Unutarbošnjačka politika se iskazuje u nepostojanju ideološki stvarno jasno određenih političkih blokova i nedovoljno razvijenim demokratskim procesima unutar samih stranaka. Mada ima dosta štete zbog toga u vidu politikanstva, uspjeha podobnih i neuspjeha funkcionisanja uprave, sudstva, privrede itd, bošnjačka politika izvlači korist u ostvarenju primarnog cilja jer ima mogućnost balansiranja pred MZ, spajanja ideološki nespojivog u održavanju kontinuiteta djelovanja i odbijanja prijedloga druge dvije etnije (ja bih kao pristao ali oni neće).
Odluke se donose na sijelima političke elite što umnogome olakšava političko djelovanje i dogovor te iste elite kao i samo provođenje od vrha na dole.
Eksponenti bošnjačke politike su rukovodstva svih jačih političkih stranaka čiji su članovi najvećim postotkom Bošnjaci i pripadajući intelektualci političkih opcija. Mislim da nema potrebe da ih nabrajam.
Bilo bi interesantnije utvrditi ko su oni koji se ne eksponiraju baveći se bošnjačkom politikom.
zato kod katotalibana imamo jasno odredene politicke blokove koji se krecu od : desnica ->ekstremna desnica -> ADZ.