sarlo wrote:Vlada Spanije je suverena da donese odluke kojim ce rijesiti svoje probleme. Vlada moze saslusati i regije i birokrate iz Brisela, ali njihov posao je da donesu odluke koji rjesavaju probleme. Obaveza i pravo, Vlada jedina ima instrumente da provede odluke takvog karaktera.
pa slazem se ja u poptunosti samo sto ne vidim da je problem rijesen
sarlo wrote:Bosna je primjer sta znaci dijalog. Dejtonski ustav tzv "ludjacka kosulja" podrazumijeva suverenost entiteta, kantona, domova naroda, raznih predsjednika. I onda imas dijalog i problemi se ne rjesavaju.
pa dejton jeste prodkut rata, a ne dijaloga. poslijeratni dogovori su uvijek daleko traumtacniji od mirnodopskih jer su sve strane pod teretom i pritiskom vlastitih zrtava, a toga u miru nema.
sarlo wrote:U demokratiji 49% glasova pada u vodu.A referendum je proslost. Pidzemont i grupa su raspisali referendum, kako-tako su ga proveli i na kraju nisu ispostovali rezultate referenduma.
jebiga, ovo nisu bili izbori vec referendum o problemu o kojem znam jako jako malo, ali znam da traje jako jako dugo. u svakom slucaju, danas se ne moze reci, a vjerovatno ni predvidjeti kako ce se stvari dalje odvijati
sarlo wrote:Ovo je definitivno velika pobjeda Spanije. Nama moze biti zao Katalonaca ali veceras je Spanija mnogo jaca nego sto je bila jutros. Velika, velika pobjeda Spanije.
ne vidim kako moze biti pobjeda kad nisu nista dobili. prije ce biti da je poraz manje ili veci, vidjecemo, jer spanija ko drzava nije nista dobila, ali ce izgubiti u ekonomskog smislu i sto je vaznije danas je razjedinjenija nego prije mjesec dana. a stvari nece biti bolje sigurno jer je logicno da spanija nakon ovoga angazuje hrpu novu obavjestajaca, hrpu novih prisluskivanje jer je spisak sumnjivih lica sada veci nego prije mjesec dana, a to ne jaca drzavu sigurno. pitanje je samo koliko je slabi